-
15124 -
22092 -
110575 -
12275
164380 plików
13264,56 GB
![Foldery Foldery](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
![Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
![obrazek](https://i.wpimg.pl/648x0/i.abczdrowie.pl.sds.o2.pl/imageCache/gallery/2015/01/26/shutterstock-68389084_ec6d-x0y0xx1000yy659.jpg)
Występują w różnorodnych rozmiarach, kształtach i kolorach. Nasiona są zarodkami samych roślin i podstawowym źródłem pożywienia dla zwierząt i ludzi. Rośliny przechodzą sobie specyficzny okres rozwoju dokładając wszelkich starań w celu wytworzenia nasion gromadząc w nich miedzy innymi wysokie stężenie witamin, minerałów, białek, olejków i nieaktywnych enzymów w celu wykreowania następnego pokolenia roślin. Jeśli zatem szukamy wysokiej jakości pożywienia i dietetycznej przekąski, nasiona są trudne do pokonania. Nasiona są żywe. Jest to pokarm życia. To jest niemożliwe, aby jeść surowe nasiona i nie czerpać z nich wartościowego pokarmu. Większość kalorii w ludzkim żywieniu pochodzi z nasion, zwłaszcza z roślin strączkowych i orzechów. Nasiona dają nam wiele olejów spożywczych, napojów, przyprawy oraz kilka ważnych dodatków do żywności. W różnych nasionach bielmo nasiona i zarodek stanowi dominującą część, w której znajduje się większość składników odżywczych. Białka przechowywane w zarodku i bielmie nasion różnią się zawartością aminokwasów i właściwościami fizycznymi w zależności od rodzaju rośliny. Jak spożywać nasiona? Jest tylko jeden sposób, aby w pełni czerpać z nich wartości odżywcze, to spożywać je w miarę możliwości na surowo. Gdy są one narażone na działanie ciepła, wytwarzają substancje toksyczne, a witaminy, minerały, oleje oraz inne składniki pokarmowe zostają prawie lub całkowicie zniszczone. Prażenie czy smażenie nasion, można sklasyfikować jako przejście z żywego pokarmu do pokarmu martwego. Nie ma nasion na Ziemi, które by mogły wytrzymać efekty prażenia lub ogrzewania bez uszkodzenia swoich składników odżywczych. Należy pamiętać, żeby jeść nasiona naturalnie czyli na surowo. To również oznacza, że mogą być namoczone, mielone lub w formie pure (czy tahini), szczególnie jeśli skorupa lub płaszcz ziarna/nasienia jest trudny do przegryzienia zębami. Polecamy zatem wybrać nasiona surowe i niesolone, unikać ziaren powlekanych lub palonych.
![obrazek](https://i.wpimg.pl/640x0/i.abczdrowie.pl.sds.o2.pl/gallery/86/54/b8/53a8912c9844bd63518b4568/xdxg_zdrowe-i-szybkie-do-przygotowania-przekaski.jpg)
Opracował: Sławomir Kowalczyk, kwiecień 2013
http://organicbeet.blogspot.com
- sortuj według:
-
0 -
12 -
0 -
0
12 plików
1,32 MB
![Chomikowe rozmowy Chomikowe rozmowy](http://x4.static-chomikuj.pl/res/a2dccdc43c.png)
![Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (324) Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (324)](http://x4.static-chomikuj.pl/res/cba406437d.png)