Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Viola_Valeriana222
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta

widziany: 19.07.2024 17:44

  • pliki muzyczne
    15124
  • pliki wideo
    22092
  • obrazy
    110575
  • dokumenty
    12275

164380 plików
13264,56 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Viola_Valeriana222
Zachomikowane
🌺 A TO POLSKA WŁAŚNIE
 
🌺 ANIELSKA KRAINA
 
🌺 Chomikowe korepetycje
🌺 CZAR BOŻEGO NARODZENIA
 
🌺 EZOTERYKA
 
🌺 Filmowy MiszMasz
🌺 FILMY DOKUMENTALNE
🌺 FILMY FABULARNE
🌺 FILMY MINISERIALE
🌺 FILMY SERIALE
🌺 GALERIA
🌺 I nie opuszczę Cię aż do śmierci
 
Jadwiga Barańska i Jerzy Antczak(NIEBO)
Najpiękniejsze Historie Miłosne
Filmowe
Historie Prawdziwe
Literatura
🌺 Język angielski
🌺 KANADA
 
🌺 KOCI ŚWIAT
 
🌺 KRAINA KOBIET
 
🌺 LITERATURA
🌺 Magia Klejnotów
 
🌺 Magiczny Świat
 
🌺 MALARSTWO
🌺 MUZYKA
🌺 MUZYKA COUNTRY
🌺 NA DZIKIM ZACHODZIE (123)
🌺 Natura i Uroda
 
🌺 Nowy Rok
🌺 Oszustwa - uważaj
 
Oszuści na chomiku
🌺 POKAŻ MI CO JESZ A POWIEM CI KIM JESTEŚ
 
ARTYSTYCZNY MISZ MASZ
 
Owoce, warzywa, grzyby, przyprawy
Słodkości
Zupy
Brunch
Chleby na różnych kontynentach
 
DESERY ŚWIATA
 
Dzieci gotują
Filmy (321)
Gify
Grillujemy
Herbata
 
Jadalne Kwiaty
Jajko w roli głównej
Jesteś Tym co Zjadasz
 
Filmy (NIEBO)
Kuchnia - zdrowie
Miód a zdrowie
Produkty zmniejszają ce ryzyko zachorowań na raka
Super Żywność - jedzenie, które leczy
 
Moringa
Zdrowa Moda na Nasiona i Ziarna
Wegetariani zm
Kanapki
 
Wrap-and-Ro ll Sandwiches
Kawa
 
Animacje
Serwisy do Kawy
Klasztorne przysmaki
 
Malarstwo Klasztorne
Malarstw o Adolfa Humborga
Malarstw o Eduarda von Grutzner a
Malarstw o Ernsta Nowaka
Kucharz i Gotowanie
 
Pin-up Girls Cooking
Kuchenne Afrodyzjaki
KUCHNIE ŚWIATA
Kulinaria w malarstwie
 
Kulinarne Animacje
LITERATURA
Moje ulubione smaki
 
Najdroższe jedzenie świata
 
Najdziwniejsze Potrawy Świata
Najsłynniejsze potrawy świata
 
Owoce Morza
 
Kawior
Sushi
Picnic
Słynni kucharze
 
Śniadania Świata
 
Ilustracje
Sztuka dekorowania potraw
 
Uczta We Dwoje
W krainie serów
 
Warzywa i owoce
 
ZUPY
Przepisy
 
Ramen
🌺 PPSy
🌺 Prace graficzne w PSP
🌺 PSYCHOLOGIA
🌺 RATUJMY NIEDŹWIEDZIE POLARNE
 
Amos Nachoum - wybitny fotograf przyrody
Matczyna Miłość
Przerażające Zdjęcia
🌺 SŁOWO I OBRAZ
 
🌺 ŚWIĘTA WIELKIEJ NOCY
 
🌺 W KRAINIE ZWIERZĄT
 
🌺 WSZYSTKO O KWIATACH
 
🌺 ZDROWIE
Pokazuj foldery i treści
obrazek

Występują w różnorodnych rozmiarach, kształtach i kolorach. Nasiona są zarodkami samych roślin i podstawowym źródłem pożywienia dla zwierząt i ludzi. Rośliny przechodzą sobie specyficzny okres rozwoju dokładając wszelkich starań w celu wytworzenia nasion gromadząc w nich miedzy innymi wysokie stężenie witamin, minerałów, białek, olejków i nieaktywnych enzymów w celu wykreowania następnego pokolenia roślin. Jeśli zatem szukamy wysokiej jakości pożywienia i dietetycznej przekąski, nasiona są trudne do pokonania. Nasiona są żywe. Jest to pokarm życia. To jest niemożliwe, aby jeść surowe nasiona i nie czerpać z nich wartościowego pokarmu. Większość kalorii w ludzkim żywieniu pochodzi z nasion, zwłaszcza z roślin strączkowych i orzechów. Nasiona dają nam wiele olejów spożywczych, napojów, przyprawy oraz kilka ważnych dodatków do żywności. W różnych nasionach bielmo nasiona i zarodek stanowi dominującą część, w której znajduje się większość składników odżywczych. Białka przechowywane w zarodku i bielmie nasion różnią się zawartością aminokwasów i właściwościami fizycznymi w zależności od rodzaju rośliny. Jak spożywać nasiona? Jest tylko jeden sposób, aby w pełni czerpać z nich wartości odżywcze, to spożywać je w miarę możliwości na surowo. Gdy są one narażone na działanie ciepła, wytwarzają substancje toksyczne, a witaminy, minerały, oleje oraz inne składniki pokarmowe zostają prawie lub całkowicie zniszczone. Prażenie czy smażenie nasion, można sklasyfikować jako przejście z żywego pokarmu do pokarmu martwego. Nie ma nasion na Ziemi, które by mogły wytrzymać efekty prażenia lub ogrzewania bez uszkodzenia swoich składników odżywczych. Należy pamiętać, żeby jeść nasiona naturalnie czyli na surowo. To również oznacza, że mogą być namoczone, mielone lub w formie pure (czy tahini), szczególnie jeśli skorupa lub płaszcz ziarna/nasienia jest trudny do przegryzienia zębami. Polecamy zatem wybrać nasiona surowe i niesolone, unikać ziaren powlekanych lub palonych.

obrazek

Opracował: Sławomir Kowalczyk, kwiecień 2013
http://organicbeet.blogspot.com
  • 0,7 MB
  • 22 kwi 16 2:49
obrazek

Teff, czyli miłka abisyńska, to jedna z najstarszych roślin na świecie. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki, gdzie wciąż jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe – wielkości ziarenek maku – przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu nie traci cennych składników. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po teff. Ze względu na bogaty skład miłka abisyńska bywa określana rośliną idealną. To jeden z najnowszych hitów wśród miłośników zdrowego odżywiania. Przewiduje się, że teff wkrótce zastąpi modną komosę ryżową i coraz częściej będzie gościł na naszych talerzach. Czy powinniśmy ulec trendom? Zdecydowanie tak – teff jest bogatym źródłem białka, aminokwasów, wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego. To prawdziwa bomba prozdrowotnych składników.
Teff, podobnie jak komosa ryżowa czy kasza jaglana, należy do grupy pseudozbóż. Oznacza to, że nie zawiera glutenu i może być częścią diety osób cierpiących na celiakię czy nietolerancję pokarmową. Uczulenie na gluten przejawia się jako dyskomfort po spożyciu potraw z pszenicy, żyta czy jęczmienia. U osób wrażliwych na ten składnik pojawiają się dolegliwości układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, gazy, zaparcia. Teff stanowi doskonałą alternatywę dla produktów zawierających gluten. Ziarna teffu zawierają bardzo dużo błonnika. Substancja ta jest niezwykle ważna dla zdrowia układu pokarmowego, ale nie tylko. Błonnik pomaga też w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi – spowalnia proces wchłaniania się cukrów, dzięki czemu nie dochodzi do dużych i niebezpiecznych wahań.
Miłka abisyńska powinna znaleźć się w diecie osób próbujących schudnąć. Dzięki błonnikowi po zjedzeniu porcji teffu czujemy się nasyceni i nie mamy napadów głodu. Poza tym błonnik pozytywnie wpływa na trawienie.Teff zawiera dużą dawkę wapnia, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowia kości i zębów. Osobom, które nie mogą jeść nabiału, często trudno jest znaleźć produkty bogate w ten składnik. Miłka abisyńska dostarcza nie tylko wapnia, ale również innych związków mineralnych i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na kości. To produkt wart polecenia zwłaszcza seniorom, którzy są narażeni na osteoporozę.

Miłka abisyńska ma wiele leczniczych właściwości, a przy tym świetnie smakuje. Ziarenka mają lekko orzechowy smak, a w konsystencji przypominają suchy mak. Wytwarza się z nich mąkę, z której można upiec bezglutenowy chleb i używać jej zamiast zwykłej mąki pszennej. Ziarna sprawdzą się jako alternatywa dla ryżu czy kaszy, można z nich zrobić również „owsiankę” na śniadanie.
  • 83 KB
  • 22 kwi 16 2:46
obrazek

Nasiona bazylii zyskują coraz większą popularność i nie brakuje opinii, że to kolejny superprodukt. Są źródłem kwasów omega-3 i omega-6, silnych antyoksydantów (np. beta-karotenu) oraz wielu witamin. W krajach azjatyckich słodka bazylia (nazywana również tukmarią) uznawana jest za świętą roślinę. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego nasiona bazylii polecane są osobom na diecie. Dzięki niemu czujemy się syci i nie mamy ochoty na podjadanie. Po namoczeniu w wodzie, nasiona pęcznieją i stają się nawet 30 razy większe – wypełniają żołądek, dzięki czemu hamują głód i zmniejszają apetyt. Najlepiej jeść je przed posiłkiem.Nasiona bazylii to idealny produkt dla diabetyków. Naturalnie obniżają poziom cukru we krwi i zapobiegają jego groźnym wahaniom. Można z nich zrobić specjalny napój – wystarczy jedną łyżkę zalać wodą i zostawić do namoczenia, a następnie połączyć ze szklanką mleka (może być roślinne). Mikstura dodaje energii i reguluje poziom insuliny, a przy tym nie zawiera cukru.

Zakwaszenie organizmu to problem wielu z nas – winny jest intensywny tryb życia, w którym nie ma czasu na relaks, dbanie o dietę i regularną aktywność fizyczną. Stres, jedzenie tłustych i słodkich produktów oraz korzystanie z używek sprawiają, że zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie. Objawem jest złe samopoczucie, pogorszenie stanu skóry i osłabienie odporności. Jeśli zauważyliśmy takie symptomy, możemy spróbować leczenia przy pomocy nasion bazylii, które mają właściwości odkwaszające. Tukmaria pozytywnie wpływa na układ pokarmowy – łagodzi zgagę, wzdęcia i dyskomfort po obfitym posiłku. Poza tym obniża poziom „złego” cholesterolu, pomaga neutralizować toksyny i usprawnia procesy trawienne. To roślina dla wszystkich, którzy zmagają się z powracającymi dolegliwościami, takimi jak bóle brzucha. Nasiona słodkiej bazylii można jeść tak samo jak chia – w owsiance, koktajlach, z jogurtem lub w formie zdrowego i smacznego puddingu z owocami. Sprawdzą się też jako składnik napojów – naturalnie pobudzają i dodają energii. Warto sięgnąć po nie zwłaszcza latem, ponieważ obniżają temperaturę ciała i świetnie orzeźwiają.
  • 12 KB
  • 18 kwi 16 13:57
obrazek

Nasiona słonecznika są doskonałym źródłem witaminy E, w naszym ciele jest podstawowym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach. Witamina E wędruje w organizmie neutralizując wolne rodniki, które w przeciwnym razie uszkodziłyby struktury zawierające tłuszcze takie jak, błony komórkowe, komórki mózgu oraz molekuły cholesterolu. Posiada dużą zawartości fitosteroli. Fitosterole są związkami występującymi w roślinach, które mają strukturę chemiczną podobną bardzo do cholesterolu i gdy występuje w wystarczającej ilości w diecie, obniża poziomu cholesterolu we krwi, zwiększa odporność i zmniejsza ryzyko występowania niektórych nowotworów. Nasiona słonecznika są dobrym źródłem potasu, fosforu, żelaza, cynku i magnezu. Stanowią również dobre źródło foliantów. W dużej mierze zatem zaleca się ich spożywanie osobom, które chcą poprawić wygląd skóry, paznokci i włosów. Liczne badania wykazały, że magnez pomaga zmniejszyć nasilenie astmy, zmniejszając wysokie ciśnienie krwi zapobiega migrenom, jak również zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
  • 38 KB
  • 18 kwi 16 13:57
obrazek

Sezam traktowany jest jako najstarsza przyprawa znana człowiekowi. Nasiona są cenione dla ich oleju, który jest wyjątkowo odporny na jełczenie. Sezam nie tylko jest bardzo dobrym źródłem manganu i miedzi, ale również dobrym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, witaminy B1, witaminy E, cynku i błonnika. Oprócz tych ważnych składników odżywczych, nasiona sezamu zawierają dwie unikalne substancje: sesamin i sesamolin. Obie substancje należące do grupy szczególnie korzystnych molekuł zwanych lignanami, co wykazano, że posiadają własności do obniżania cholesterolu u ludzi i zapobieganiu wysokiemu ciśnieniu krwi. Stwierdzono również, że sezamina chronić może wątrobę przed uszkodzeniami ze strony wolnych rodników.
  • 30 KB
  • 18 kwi 16 13:57
obrazek

Nasiona winogron mają wielkie stężenie witaminy E, flawonoidy, kwasu linolowego i polifenole. Ekstrakt z nasion winogron może zapobiec zaburzeniom układu krążenia, takich jak wysokie ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu. Poprzez ograniczenie oksydacji tłuszczów, fenole zawarte w nasionach winogron mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez hamowanie agregacji płytek krwi i zmniejszenie stanu zapalnego. Badanie opublikowane w czasopiśmie “Carcinogenesis” pokazały, że ekstrakt z nasion winogron (GSE) zabija komórki raka kolczystokomórkowego skóry, pozostawiając zdrowe komórki nietknięte. Uczeni z University of Colorado Cancer Center opublikowali niedawno w czasopiśmie “Cancer Letters”, że im bardziej zaawansowane są komórki raka w jelicie grubym, tym bardziej GSE hamuje ich wzrost i przetrwanie. Na drugim końcu spektrum chorób, GSE pozostawia jedynie całkowicie zdrowe komórki. Według badań opublikowanych w “Applied and Environmental Microbiology”, nasiona winogron mogą nawet obniżyć zakaźność na choroby wywoływane przez wirusy Norovirus.
  • 151 KB
  • 18 kwi 16 13:57
obrazek

Len uprawia się od wieków, doceniany jest za jego użyteczność na całym świecie. Hipokrates pisał o używaniu lnu w celu łagodzenia bólów brzucha a francuski król Charlemagne polubił tak bardzo nasiona lnu, że zaadoptował ustawę wymagającą jego konsumpcję! Błonnik z siemienia lnianego hamuje wzrost poziomu lipidów we krwi po posiłku oraz moduluje apetyt. Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze donoszą, że włókno lniane hamuje apetyt i pomaga w utrzymaniu niskiej wagi ciała. Główne korzyści zdrowotne nasion lnu to bogata zawartość kwasu alfa-linolenowego (ALA), błonnika i lignanów. Niezbędny kwas tłuszczowy ALA jest silnym elementem przeciwzapalnym, zmniejszającym wytwarzanie środków wspierających zapalenie i obniżenie poziomu we krwi reaktywnego białka -C (CRP), markera zapalenia. Poprzez działania lignanów i ALA len wykazał blokowanie wzrostu guzów u zwierząt, co wydaje się być obiecujące w zmniejszeniu ryzyka zachorowań na raka u człowieka. Lignany są fito-estrogenami, związkami roślinnymi, które mają podobne do estrogenu właściwości antyoksydacyjne. Fito-estrogeny pomagają ustabilizować poziom hormonów, zmniejszając objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy, potencjalnie również zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty. Włókno nasion lnu promuje zdrowe funkcjonowanie jelit. Jedna łyżka nasion lnu zawiera tyle błonnika co pół filiżanki gotowanych otrąb owsianych. Rozpuszczalne włókno lniane jest w stanie obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Mielone siemię lniane dostarcza więcej wartości odżywczych niż całe nasiona. Wystarczy zmielić nasiona w domu przy użyciu młynka lub miksera i dodać je do różnorodnych potraw, wypieków i koktajli.
  • 29 KB
  • 18 kwi 16 13:57
obrazek

Ziarna kminku są używane przez człowieka od starożytności. To tradycyjne zioło znane jest z jego korzyści dla zdrowia i stosowane w lecznictwie od setek lat. Kminek jest przydatny w zaburzeniach trawiennych oraz jako środek antyseptyczny. Nasiona są bogate w antyoksydanty i żelazo co pomaga w wzmocnieniu wątroby. Kminek pomaga złagodzić objawy przeziębienia. Jeśli masz ból gardła, pij wywar z kminkiem, spróbuj dodać trochę suchego imbiru dla stonowania smaku. Sok z kminku może stanowić swego rodzaju tonik dla ciała, nawet jeśli nie ma konkretnych dolegliwości. Mówi się, że zwiększa ciepłotę ciała dzięki czemu sprawia, że metabolizm jest skuteczniejszy. Jest również uważany za zioło, które pomóc może w wzmocnieniu układu odpornościowego. Istnieje również przekonanie, że czarne nasiona kminku mogą leczyć astmę i zapalenie stawów.
  • 28 KB
  • 18 kwi 16 13:57
obrazek

Pestki moreli, jak orzechy i inne nasiona, są bardzo pożywne. Wśród składników, które zawierają jest jeden tzw amigdalina, który jest również znany jako witamina B17. Chociaż nie jest jednak powszechnie klasyfikowana jako witamina, związek ten podobno ma właściwości antyrakowe, tym samym może pomóc prewencyjnie w zapobieganiu nowotworów w naszych ciałach. Amigdalina (witamina B17) jest zawarta w wielu setkach produktów spożywczych, ale te, które są szczególnie bogate w amigdaliny zniknęły w dużej mierze z naszej zachodniej diety. Narody na całym świecie, które wciąż jedzą tradycyjną dietę, zostały uznane za w dużej mierze wolne od raka. Diety te są bogate w żywność zawierającą amigdalinę. Oprócz pestek moreli, przykładowo inne pokarmy bogate w amigdaliny to gorzkie migdały (amigdalina daje gorzki smak – słodkie migdały nie zawierają tej substancji, pestki moreli, które nie są gorzkie nie zawierają amigdaliny). Inne pokarmy zawierające amigdaliny to dla przykładu: pestki lub nasiona owoców: jabłka, wiśni, śliw, winogrona, proso, bób, większość jagód, maniok, fasola, rośliny strączkowe, ziarna zbóż oraz wiele innych nasion – ale nie te, które zostały wysoko hybrydyzowane. W celach profilaktycznych, Dr Ernst Krebs T Jr, biochemik, który pierwszy wyprodukował “Laetrile” (stężoną amigdalinę), w roku 1950, stwierdza, jeśli ktoś będzie jadł 10 do 12 pestek moreli codziennie w ciągu swego życia, to zablokuje równowartość Czarnobylu, będzie on wolny od raka. Wiele stron internetowych reklamuje właściwości lub promuje laetrile w leczeniu raka. Ale żadne renomowane organizacje naukowe badające raka nie potwierdza żadnej z tych właściwości.
  • 7 KB
  • 18 kwi 16 13:57
obrazek

Są unikalnym nasieniem z odczynem zasadowym, w świecie naszej diety stworzonym przeważnie w odczynie kwaśnym. Dodaj nasiona dyni do listy produktów bogatych w białko. 100 g. nasion w codziennej diecie zapewnia 54 procent dziennego zapotrzebowania pod względem białka. Większość z nas połyka tabletki, aby uzupełnić niedobór witaminy B-kompleks, spróbuj nasion dyni, następnym razem. Nasiona dyni są dobrym źródłem witamin B jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B-6 oraz folianty. Dla tych, którzy są w “dołkach”, nasiona dyni mogą pomóc w walce z depresją. Składnik chemiczny L-tryptofan jest tajnym składnikiem, który może poprawić twój nastrój. Czy wiesz, że nasiona dyni mogą zapobiegać występowaniu kamieni nerkowych? Badania sugerują, że nasiona dyni zapobiegają formacji kamieni nerkowych w postaci szczawianu wapnia. Nasiona dyni posiadają nawet tajemnicę w zwalczaniu pasożytów, zwłaszcza tasiemców.
  • 22 KB
  • 18 kwi 16 13:57
obrazek

Granaty są bogatym źródłem substancji zwanych antyoksydantami. Dlatego pomagają chronić komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników, które powodują przedwczesne starzenie się.
W prostych słowach, sok z granatów podwyższa poziom tlenu we krwi. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi. To ostatecznie pomaga swobodnemu przepływowi krwi w organizmie co z kolei poprawia poziom tlenu. Granaty są szczególnie bogate w polifenole, związki antyoksydacyjne rzekomo pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. W rzeczywistości, sok z granatu, który zawiera wzmacniające zdrowie garbniki, antocyjaniny oraz kwas elagowy, mają wyższą aktywność antyoksydacyjną niż zielona herbata i czerwone wino. Granat, z jego jadalnymi nasionami wewnątrz soczystej otoczki, jest bogaty w witaminy C i potas, mało kalorii (80 w porcji, co jest prawie jedną trzecią średniej owoców) oraz jest dobrym źródłem błonnika. Właściwości antyoksydacyjne granatu zapobiega utlenianiu niskiej gęstości lipoprotein. To w istocie oznacza, że granaty zapobiegają twardnieniu ścian tętnic od nadmiaru tłuszczu, pozostawiając tętnice nie zblokowane co pozwala w swobodnym pompowaniu przeciwutleniaczy, pożywienia i tlenu. “Laboratoryjne myszy, które piły sok z granatów były w stanie znacząco zmniejszyć progresję miażdżycy, co najmniej o 30 procent”, powiedział współautor badania dr Claudio Napoli, profesor medycyny i patologii klinicznej na Uniwersytecie w Napoles School of Medicine we Włoszech. Korzyści zdrowotne granatu wydają się sięgać jeszcze głębiej, mogą zmniejszyć obrażenia chrząstki u osób cierpiących na zapaleniem stawów. Owoce maja możliwość zmniejszenia stanu zapalnego i neutralizować enzymy niszczące chrząstki.
  • 39 KB
  • 18 kwi 16 13:49
obrazek

Coraz więcej osób odkrywa korzyści żywieniowe nasion i oleju z konopi. Nasiona konopi zawierają:
- Wszystkie 20 aminokwasów, w tym 9 aminokwasów egzogennych (EAA), których nasz organizm nie może syntetyzować.
- Wysoki odsetek białek prostych, które wzmocnią odporność i chronią przed toksynami.
- Składniki, które dzięki spożywaniu nasion konopi w jakiejkolwiek formie mogą pomóc, jeśli nie leczyć osoby cierpiące na choroby z powodu słabego układu odpornościowego. Wniosek ten potwierdza fakt, że konopie zostały wykorzystane w leczeniu niedoborów żywieniowych wywołanych przez gruźlicę.
- Najwyższe naturalne botaniczne źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych więcej niż w lnie, orzechach lub innych nasionach oleistych.
- Doskonały stosunek 3:1 zawartości kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy) – idealny dla zdrowia układu krążenia i ogólnego wzmocnienia systemu odpornościowego.
- Najwyższe wegetariańskie źródło białka łatwo przyswajalnego.
- Bogate źródło fito- składników odżywczych, elementów ochronnych przed chorobami narządów, układu odpornościowego, krwi, tkanek, komórek, skóry i mitochondriów.
- Najbogatsze znane źródło wielonienasyconych niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Najlepszym sposobem, aby zapewnić organizmowi wystarczająco dużo materiału w amino kwasy, aby produkował globuliny jest spożywanie produktów bogatych w białka globulinowe. Nasiona konopi zawierają od 65% edestin globuliny i 35% albuminy, w stanie łatwostrawnym w postaci bardzo podobnej do tej, która jest w osoczu krwi. Jedzenie nasion konopi daje ciału wszystkich niezbędnych aminokwasów potrzebnych do utrzymania zdrowia i zapewnia niezbędnych w rodzaju i ilości aminokwasów organizmowi aby formować surowicę z albuminy oraz globuliny, takich jak wzmacniającą immunoglobulinę gamma. Jedzenie nasion konopi może pomóc, jeśli nie leczyć, osoby cierpiące na choroby spowodowane słabym układem odpornościowym. Wniosek ten potwierdza fakt, że konopie były używane w leczeniu niedoborów żywieniowych i osłabieniu organizmu wywołanym przez gruźlicę ciężką chorobę uniemożliwiającą prawidłowe odżywianie. Zdaniem plantatorów, przemysłowo uprawiane konopie z przeznaczeniem na jedzenie, paliwo i naturalne włókno, praktycznie nie zawierają Tetrahydrokannabinolu (THC) (poniżej 0,3%). Jedzenie obranych nasion konopi nie będzie produkować takich samych skutków jak palenie marihuany. Według Ph.D. Davida P. West, badacza roślin, który studiował obszernie konopie, związek w marihuanie, które produkuje efekt psychotropowy, THC, jest produkowany tylko w kwiatach, pąkach i liściach roślin, konopi a nie w nasionach. Jednakże, ponieważ nasiona stykają się z resztą rośliny, część THC może pozostać na nasionach, ale po przetworzeniu i dołuskaniu nasion konopi, zawartość THC okazuje się być bardzo mała.
  • 174 KB
  • 18 kwi 16 13:47
obrazek

Zawierają: – 2,5 raza więcej białka niż fasola, – 3 razy więcej właściwości antyoksydacyjnych niż jagody, – 3 razy więcej żelaza niż szpinak, – 6 razy więcej wapnia niż mleko, – 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, – 8 razy więcej omega-3 niż łosoś, – 10 razy więcej błonnika niż ryż, – 15 razy więcej magnezu niż brokuły. Nasiona są wypełnione witaminami i minerałami, są doskonałym źródłem błonnika, białka i przeciwutleniaczy, są również bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Spożycie nasion chia może zmniejszyć bóle stawów, pomóc w utracie wagi, dostarczają energii i ochronią przed poważnymi dolegliwościami, takimi jak cukrzyca i choroby serca.
Nasiona są bezglutenowe, co czyni je atrakcyjnymi dla osób z celiakią lub awersją do glutenu. Spożycie nasion chia może zwiększać stężenie długołańcuchowych kwasów omega-3 EPA we krwi o 30% stwierdza nowe badania z Appalachian State University i University of North Carolina. Nasiona Chia są źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), typu “short-chain” kwasów tłuszczowych omega-3, podobnie jak w rybach są źródłem “długołańcuchowych kwasów tłuszczowych” kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowy (DHA). Dotychczasowe badania coraz częściej wiążą spożycie EPA i DHA ze zdrowiem serca, poprawą funkcji mózgu oraz ewentualnie innych walorów zdrowotnych, takich jak poprawa stanów u osób podatnych na depresje czy reumatoidalne zapalenie stawów, badania sugerują również, że spożywanie produktów zawierających ALA może przynieść korzyści w ochronie serca i wątroby.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    12
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

12 plików
1,32 MB




Prince_Eileen

Prince_Eileen napisano 10.07.2024 22:01

zgłoś do usunięcia
Zapraszam 🙂🙃😉😊

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (324)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (324)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności