-
15626 -
22492 -
111453 -
12753
166914 plików
13594,43 GB
Kwiaty same w sobie nie stanowią zbyt pożywnej strawy, ale znakomicie nadają się do tego, by ożywić nimi smak, zapach i wygląd letniego dania. Które kwiaty są jadalne? Znaczna ich część, może nawet około połowy. Z reguły te które mają jadalne liście, mają też jadalne kwiaty. W kuchniach niektórych krajów kwiaty są obecne na co dzień.
Na przykład w Japonii i Chinach jada się (zwykle w zupach) mięsiste i duże kwiaty rosnących także w naszych ogrodach liliowców (Hemerocallis). Można je znaleźć również w polskich sklepach orientalnych (jako day lily flowers albo huang hua). W Europie niektóre letnie kwiaty smaży się w cieście naleśnikowym. Włosi przyrządzają w ten sposób kwiaty cukinii, Austriacy kwiaty bzu czarnego, u nas swego czasu smażono kwiaty robinii akacjowej i nieco rzadziej – bzu czarnego. Był to jednak zwyczaj raczej miastowo-dworski niż wiejski. Prawdopodobnie zapożyczono go z innych krajów w XIX wieku. Z wiosennych kwiatów, które już przekwitły, świetnie nadają się do warzywnych smażonych mieszanek kwiaty miodunki ćmej (Pulmonaria obscura).
Z pączków kaczeńca da się zrobić namiastkę kaparów. Do zup można dodawać kwiatostany stokrotek. W surowej formie spożywamy kwiaty dzwonków (Campanula – nie mylić z trującą naparstnicą i tojadem!), ślazu (Malva) oraz kwiatostany tasznika. Dawniej kwiaty były źródłem pożywienia w czasie nieurodzaju. W latach głodu w połowie XIX wieku, tak w Irlandii, jak i w Polsce jadano kwiaty koniczyny, na surowo albo suszone, zmielone z mąką do chleba. Wiejskie dzieci do niedawna z chęcią wypijały nektar („miodek”) z kwiatów koniczyny, miodunki, żywokostu, jasnoty i robinii. Prawdziwym przebojem letnich upałów był napój z kwiatów chabra bławatka (Centaurea cyanus). Dzieci zbierały niebieskie kwiatki do słoików, zasypywały kilkoma łyżkami cukru, zakręcały i zostawiały na kilka dni w ciepłym miejscu. Gazowana, niskoalkoholowa lemoniada była częstym napitkiem nie tylko dzieci, ale i żniwiarzy. Dziś zwyczaj ten zanika nie tylko z powodu dostępności napojów gotowych, ale też i dlatego, że coraz mniej bławatków, niszczonych przez herbicydy. Występujący zwykle razem z bławatkiem mak polny (Papaver rhoeas, nie mylić z fioletowym makiem lekarskim!) był rośliną cenioną we Włoszech. Z kwiatów zaparzano uspokajającą herbatkę dla dzieci, a we Francji i Włoszech jego młodych liści (przed wykształceniem kwiatów) używa się jako składnika sałatek. autor Krystyna
Najbardziej popularne kwiaty jadalne:
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) drobne niebieskie kwiaty mają subtelny smak ogórka.
Nagietek lekarski (Calendula officinalis), wielobarwny kwiat z pieprzowym smakiem. Czasami nazywany "szafran biednego człowieka".
Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus) czerwone, różowe i białe kwiaty z posmakiem goździka
Rumianek (Chamaemilum nobile) kwiaty podobne do stokrotki, w smaku delikatna nuta jabłka.
Szczypiorek (Allium schoenoprasum) lawendowo-różowe kwiaty przypominające pompony są w rzeczywistości złożone z wielu małych kwiatuszków. Kwiaty mają łagodny smak cebuli.
Stokrotka (Bellis perennis) biało-żółte kwiaty z lekką nutą mięty lub koniczyny w smaku.
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) Małe żółte kwiaty mają smak miodu jeśli zrywane są wcześnie. Starsze kwiaty są gorzkie.
Liliowiec (Hemerocallis) to wiele kolorowych kwiatów o słodkim posmaku i chrupiącej budowie sałaty. Zarówno pąki jak i kwiaty mogą być spożywane we wszystkich stadiach wzrostu. Uwaga: wiele lilii (Lillium species) zawiera alkaloidy i jest NIEBEZPIECZNYCH dla ludzi.
Bez czarny (Sambucus canadensis) słodko smakujące kwiaty. Leczniczo na przeziębienia i dreszcze. Cyganie mieszają kwiaty bzu, krwawnik i miętę wrzucają całą mieszankę do gorącej wody na 13 minut, tak parzoną herbatę często piją (są znane przypadki zatruć żerdziami z czarnego bzu, także niektórzy autorzy zaliczają czarny bez do roślin trujących dla papug)
Mieczyk (Gladiolus spp.) Kwiaty występują w wielu kolorach, rosną na długiej łodydze jeden nad drugim, przy czym zwykle zwrócone są w jedną stronę. Kwiaty mają zarówno strukturę jak i posmak sałaty.
Hibiskus róża chińska (Hibiscus rosa sinensis) kwiaty tropikalne o wyjątkowej rozmaitości kolorów, mają nieznacznie kwaskowy smak.
Wiciokrzew japoński (Lonicera japonica) małe kwiaty w kształcie trąbki, białe do żółtego o słodkim, wybornym smaku. Papugi uwielbiają smak tych kwiatów a rodzina ptaków Loridae darzy nektar wiciokrzewu szczególnym uczuciem. Tylko japońskie wiciokrzew jest jadalny i tylko jego kwiaty, gdyż jagody wiciokrzewu są nadzwyczaj toksyczne.
Niecierpek (Impatiens wallerana) wielokolorowe małe kwiaty o łagodnym smaku.
Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) ma żółto fioletowo lawendowe kwiaty. Fiołek zawiera bardzo dużo witaminy C (liście mają jej więcej niż wszelkie warzywa i też są jadalne) – można dodawać je do sałatek).
Bez lilak (Syringa vulgaris) lawendowe kwiaty mają intensywny kwiatowy aromat i posmak cytryny.
Aksamitka (Tagetes signata pumila) jasno żółte i pomarańczowe kwiaty o cytrusowym smaku.
Ostropest plamisty (Silybum marianum) zarówno purpurowe kwiaty, liście jak i nasiona są jadalne. Nasiona znane są z dobroczynnego działania na wątrobę.
Nasturcja (Tropaeolum majus) czerwone, żółte, i pomarańczowe kwiaty mają tangy, pieprzny smak i są najbardziej popularne ze wszystkich jadalnych kwiatów. Liście również są jadalne.
Bratek (Viola X Wittrockiana) kwiaty o kolorze purpurowym, białym, żółtym mają słodki, cierpki smak.
Męczennica (Passifloraceae) Passiflora caerulea i Passiflora edulis to dwa charakterystyczne przykłady z ponad setki gatunków męczennicy. Niektóre z tych pnączy wydają duże zielonkawo-białe i purpurowe kwiaty a następnie, w zależności od odmiany, pomarańczowy albo purpurowy jadalny owoc.
Róże (Rosa spp) Do najbardziej smakowitych odmian róż należą róża francuska (Rosa gallica), róża pomarszczona (Rosa rugosa) (dwa gatunki dzikiej róży), róża damasceńska. Róże mają delikatny owocowy smak.
Szałwia (Salvia officinalis) lawendowo-niebieskie kwiaty rosną tylko w odmianach kulinarnych. Barwny gatunek szałwii nie zakwita. Kwiaty mają wyraźny szałwiowy smak.
Inne jadalne kwiaty ziół: anyż, bazylia, szczypiorek, kolendra, koper, czosnek, oregano, rozmaryn i tymianek.
Słoneczniki (Helianthus) - występuje wiele odmian słonecznika, jakkolwiek kwiaty większości z nich wyglądają następująco: żółte płatki wokół "czarnego oczka".
Kwiaty warzyw - kwiaty dyni mają delikatny posmak dyni.
Kwiaty cukinii, kwiaty groszku jadalnego (Pisum sativum (var. macrocarpon)), (Uwaga: kwiaty groszku ozdobnego są toksyczne), okra, czyli ketmia jadalna (strąki krzewu Hibiskus edulis stosowane jako warzywo głównie w kuchni indyjskiej - przyp. red.) ponadto jadalne są kwiaty dyni i fasolki szparagowej.
Fiołek (Viola odorata) - kwiaty o kolorze ciemnofioletowym i białym o słodkim smaku.
Akacja. Kwiaty zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, cukry, kwasy organiczne, sole mineralne i inne związki. Kwiat akacji działa żółciopędnie, moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco. Stosuje się je w niedoczynności wydzielniczej nerek i zaburzeniach wydzielania żółci. Kwiaty akacji mają intensywny zapach i kojarzą się każdemu z wakacjami. Miód ma zapach kwiatów akacji, jest jasny i delikatny w smaku.
Wiele roślin jest niejadalnych, niektórymi zaś można się silnie zatruć. Do tych ostatnich należą m.in. bielunie (datury), konwalie, wiciokrzew, wawrzynki, zimowit, barwinek, tojad, złotokap. Bez obawy możesz stosować w kuchni kwiaty popularnych ziół przyprawowych, np. tymianku, bazylii, mięty. Jadalne są także fiołki, dzwonki, polne stokrotki, nasturcje. Smaczne są płatki nagietków, róży, cykorii, ogrodowych stokrotek i słonecznika. Środkowe części ich kwiatów, gdzie jest dużo pyłku, lepiej usuwać, ponieważ mogą wywoływać uczulenia. Używaj tylko kwiatów rosnących w miejscach, gdzie nie dociera uliczny kurz i spaliny. Rośliny nie powinny być wcześniej opryskiwane środkami chemicznymi. Dlatego te kupowane w kwiaciarni nie nadają się do spożycia. Sprawdź, czy odpowiada ci smak rośliny i do jakich potraw pasuje. Kwiaty ziół smakują podobnie jak ich liście, a np. dzwonki, róże i goździki są słodkawe (trzeba obciąć gorzkie białe nasady). Usuń drobne owady, po czym starannie opłucz kwiaty zimną wodą i lekko je osusz. Początkowo jedz kwiaty w małych ilościach, by organizm przyzwyczaił do nowego pokarmu.
materialy ze stron:
urodaizdrowie.pl/kwitnacy-talerz-czyli-przepisy-na-jadalne-kwiaty
www.table-table.blogspot.com, www.ziolowyzakatek.blogspot.com, www.przepisy.net, www.everycakeyoubake.blogspot.com, www.kucharnia.blogspot.com, www.smakimprezy.pl, www.lesnakuchnia.blox.pl, www.italia-od-kuchni.blogspot.com,
http://bialczynski.pl/krolestwo-sis-i-jego-cuda/kuchnia-krolestwa-sis-albo-krolestwo-sis-od-kuchni-i-stolu/jedzmy-kwiaty-gdy-tylko-sie-pojawia-salatki-z-nasturcji-fiolkow-liliowca/
- sortuj według:
-
- 205 KB
- 5 mar 13 19:16
-
- 43 KB
- 8 wrz 14 16:31
-
- 117 KB
- 17 maj 17 7:23
-
- 51 KB
- 8 wrz 14 17:02
-
- 53 KB
- 8 wrz 14 17:02
-
- 56 KB
- 8 wrz 14 17:02
-
- 62 KB
- 8 wrz 14 17:02
-
- 9 KB
- 5 mar 13 19:16
-
- 152 KB
- 8 wrz 14 15:16
-
- 61 KB
- 8 wrz 14 17:02
-
- 65 KB
- 8 wrz 14 16:47
-
- 64 KB
- 8 wrz 14 16:47
-
- 54 KB
- 8 wrz 14 16:47
-
- 105 KB
- 8 wrz 14 15:25
-
- 43 KB
- 8 wrz 14 16:47
-
0 -
129 -
0 -
0
129 plików
16,33 MB