-
15615 -
22336 -
112270 -
12893
167822 plików
13522,53 GB
Kanapka – rodzaj przekąski, nazwa wywodzi się z języka francuskiego od słowa canapé (bułka przekrojona z wędliną ułożoną jak poduszki na kanapie), prosta potrawa przyrządzana na bazie cienkich kromek białego lub razowego chleba, ewentualnie rozkrojonej bułki, posmarowanych masłem, okładanych wędlinami, pieczenią wieprzową, kiełbasą, szynką lub serem, spożywana jest również z jajkiem na twardo, plasterkiem ogórka lub rybą z dodatkiem warzyw do wyboru oraz sosów itp.
Wśród kanapek wyróżnia się sandwicze - wynalazek hrabiego Sandwich (między dwiema warstwami pieczywa znajdują się dodatki).
Tartinki (na pojedynczej warstwie pieczywa ułożone są, często ozdobnie, dodatki). Znane są one już od starożytności. Eleganckie tartinki z wyszukanymi dodatkami (łosoś, kawior, sery, oliwki, kapary, pasty serowe i jajeczne itd.) mogą stanowić efektowną oprawę kulinarną przyjęć i spotkań towarzyskich.
Modne są również panini - kanapki podawane na sposób włoski.
Kanapka, ze względu na szybkość i prostotę przygotowania, jest popularną potrawą śniadaniową, lunchową, piknikową oraz, w tradycji polskiej, kolacyjną. Tradycyjne niemieckie śniadanie, podobnie jak polskie, to kanapki z dżemem lub miodem oraz ewentualnie jajko na miękko.
Kanapki zabiera się praktycznie wszędzie – do ich spożywania nie potrzeba talerzy ani sztućców, są sycące, a dzięki urozmaiconym dodatkom i ciepłemu napojowi, mogą stanowić pełnowartościowy posiłek.
Kanapkami nazywa się też dania sieci fast food – bułki przekładane mięsnym kotletem, filetem rybnym czy serem i warzywami.
- sortuj według:
-
- 464 KB
- 5 kwi 24 5:09
-
- 82 KB
- 5 kwi 24 5:10
-
- 298 KB
- 5 kwi 24 5:19
-
- 68 KB
- 5 kwi 24 5:12
-
- 54 KB
- 5 kwi 24 5:24
-
0 -
147 -
0 -
0
147 plików
30,32 MB