-
15626 -
22492 -
111453 -
12757
166918 plików
13594,45 GB
Kawior – solona ikra ryb jesiotrowatych (kawior czarny lub rosyjski), łososiowatych (kawior czerwony), dorszowatych (kawior norweski) lub innych ryb. Kawiorem nazywa się również jajka ślimaków (ślimaczy kawior – popularny szczególnie we Francji). W Rosji tajemnicę otrzymywania kawioru rybacy znali od XII w. Iwan IV na stałe wprowadził jesiotra i kawior do kremlowskiego jadłospisu. Na początku XVIII wieku, za czasów panowania Piotra I, połów jesiotra i produkcja kawioru stały się monopolem państwowym. Centrum przemysłu rybnego ulokowano w Astrachaniu, które przetrwało do dziś. Kawior stał się niejako symbolem Rosji.
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat głównym źródłem kawioru (około 90% produkcji) były jesiotry z Morza Kaspijskiego. Nadmierne połowy, kłusownictwo i niszczenie środowiska doprowadziły niemal do wymarcia populacji jesiotra. Obecnie najwięcej kawioru produkują Stany Zjednoczone- roczna produkcja kawioru w fermach z jesiotra białego przekracza 4500 kg.
Kawior podaje się schłodzony z tostami z masłem lub blinami. Kawior nakłada się na pieczywo, a nie rozsmarowuje. Do kawioru czarnego najlepszym dodatkiem jest schłodzona wódka lub koniak. Wiele osób twierdzi iż najbardziej odpowiednim napojem do kawioru czarnego jest szampan, do czerwonego – lekkie, białe albo musujące wytrawne wino.
Podstawowe odmiany kawioru:
kawior czarny (z jesiotrowatych)
kawior z bieługi
kawior z jesiotra zachodniego
kawior z siewrugi
kawior ze sterleta
kawior czerwony (z łososiowatych)
kawior złocisty (z pstrągów)
imitacje kawioru – sztucznie barwiona ikra taszy
- sortuj według:
-
0 -
36 -
0 -
0
36 plików
6,7 MB