Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krysia01
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Krysia ...

widziany: dzisiaj o 05:37

  • pliki muzyczne
    1
  • pliki wideo
    435
  • obrazy
    6170
  • dokumenty
    821

7529 plików
125,93 GB

Ukryj opis

Izba Puchatka.

Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- 200 g śmietany (18%)
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 łyżka wódki lub koniaku (ja dałam ocet)
- szczypta soli
- ew. 1/4 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie musi być, ale ja dodałam proszek do pieczenia)

Nadzienie:
- 2 słoiki (słoik 650g) wiśni w soku

Śmietana do przełożenia:
- 800–900 g gęstej, tłustej śmietany (użyłam 18%)
- ok. 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie tego ciasta należy zaplanować sobie przynajmniej dzień wcześniej.

Wieczorem przelać śmietanę (tę do przełożenia) na sitko wyścielone grubą warstwą gazy i wstawić w miseczce na noc do lodówki, aby śmietana odciekła.

Na drugi dzień wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze lub ręcznie – posiekać mąkę z cukrem, solą i ew. spulchniaczem, razem z margaryną. Dodać śmietanę (200 g), jajko oraz alkohol i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

W tym czasie wiśnie należy dokładnie odcedzić z soku.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 15 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości 9-10 cm. Wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta układać wiśnie, jedna przy drugiej. Zwinąć w rulonik, dobrze zaciskając końce.
Ruloniki przełożyć na blachę (na jednej się nie zmieszczą, dlatego trzeba je piec na dwóch blachach jednocześnie, o ile jest taka możliwość, albo dwa razy po jednej). Piec 20-30 minut w temp. 200 st.C (z termoobiegiem w 180st.C), na złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
=====================
Babka kajmakowa.

Składniki:
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 100 g masła
- 300 g masy krówkowej (kajmakowej)
- 180 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
- 30 g płatków migdałowych, podprażonych

Masę krówkową (300 g) i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, dodawać po jednym żółtku oraz sok z cytryny. Następnie połączyć z masą kajmakową i wsypać obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.

Formę na babkę (ok. 26 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Sos kajmakowy:
- 100 g masy krówkowej
- 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki sosu wymieszać (można lekko podgrzać, żeby lepiej się połączyły).
==========================
Śmietanowiec.

Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- odrobina aromatu waniliowego

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki (23×33 cm), a drugą włożyć do zamrażarki.

Masa śmietanowa:
- 600 g kwaśnej, gęstej śmietany (18-30%)
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 2 torebki budyniu śmietankowego

Dodatkowo:
- kwaśny dżem lub powidła

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz budynie w proszku i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50-55 minut w temperaturze 180°C.
=======================
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową,.

Składniki:
- 7 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 margaryna (250 g)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 100 g wiórków kokosowych
- ok. 1,5 kg jabłek

Polewa:
- 50 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 batonik chałwy waniliowej (100 g)

Żółtka, 1 szklankę cukru i margarynę (o temp. pokojowej) dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao.

Oddzielnie ubić 5 białek z 1 szklanką cukru, po czym wymieszać z wiórkami kokosowymi (ja dodałam jeszcze do tego 2 łyżki mąki ziemniaczanej).

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (jeżeli wytworzy się dużo soku – odcedzić i lekko odcisnąć).

Na blachę (23×33 cm lub nieco większą), wyścieloną pergaminem, wykładać kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-55 minut.

Składniki polewy podgrzewać w garnuszku, do rozpuszczenia składników. Następnie dodać pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gorącą polewą posmarować wystudzone ciasto.

Uwagi:
Polewę zrobiłam z połowy składników. Jak dla mnie było jej wystarczająco dużo, dlatego podałam już zmniejszone proporcje.

Mogą być problemy z rozprowadzeniem jasnego ciasta na jabłkach. Najlepiej rozłożyć je łyżką w postaci małych kopczyków, a potem lekko rozsmarować. Nie musi być wszystko idealnie zakryte ciastem – ono jeszcze trochę rozpłynie się w czasie pieczenia.

=========================
Czekoladowe ciasto z kremem z serka mascarpone.

Ciasto:
- 120 g masła
- 90 g czekolady (gorzkiej lub półsłodkiej)
- 1 i 1/2 szklanki musu jabłkowego (rozgotowanych i przetartych jabłek)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Następnie wymieszać z musem jabłkowym, cukrem, jajkami ubitymi z solą i wanilię.
W dużej misce wymieszać mąkę z sodą i połączyć z miksturą czekoladową. Na koniec dodać orzechy. Ciasto wyłożyć do dwóch jednakowych, okrągłych form (23 cm średnicy) wyścielonych pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C przez 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Studzić w formach przez 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- 1/2 szklanki masy krówkowej (lub ok. 120 g „krówek” podgrzanych i rozpuszczonych w kilku łyżkach mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Miękkie masło ubić mikserem z cukrem pudrem i masą krówkową. Dodać serek i ubijać na wysokich obrotach, aż masa dobrze się połączy. Następnie dodawać po łyżce musu jabłkowego i ekstrakt waniliowy.

Gotowym kremem przełożyć ciasto, udekorować wierzch i boki.

========================
3 bit.

Składniki (na formę 25 x 37 cm):
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 500 ml mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 250 g masła lub margaryny

- 1 puszka masy krówkowej

- 500-660 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fixu

- 50 g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady
- 1 paczka (180 g) krakersów (kilka sztuk zostanie)
- ok. 300 g herbatników (lepiej kupić 1-2 paczki na zapas)

Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony budyń i ubijać na najwyższych obrotach.

Dno formy wyłożyć herbatnikami, posmarować masą krówkową, ułożyć krakersy, przykryć kremem budyniowym, wyrównać i wyłożyć drugą warstwę herbatników. Wierzch posmarować ubitą z cukrem pudrem i śmietan-fixami śmietanką, a następnie posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
=====================
Ciasto kakaowo-wiśniowe z kremem serowym.

Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 3 jaja
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mleka
- 250 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. dżemu wiśniowego (użyłam całych wisienek w gęstym syropie)

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera, następnie wbijać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Dodać dżem i mleko, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać.
Długą formę skrzynkową (9 x 33 cm, mierzone u podstawy) wyścielić pergaminem, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10-15 minut, po czym wyłożyć do góry dnem na stolnicę, zdjąć papier i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem:
- 250 g tłustego twarogu (lub dwukrotnie zmielonego, białego sera)
- 125 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- odrobina aromatu waniliowego

Wszystkie składniki kremu (o temp. pokojowej) zmiksować na gładką masę (jeżeli twaróg nie jest bardzo miękki, należy go wcześniej przetrzeć przez sitko).

Wystudzone ciasto pokroić wzdłuż na 4 placki i przełożyć kremem serowym. Wstawić do lodówki, a w międzyczasie przygotować polewę.

Polewa:
- 2 łyżki margaryny lub masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (12-18%)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki połączyć w małym garnuszku i podgrzewać do zagotowania, ciągle mieszając. Przestudzić i posmarować schłodzone ciasto, po czym ponownie wstawić do lodówki.

=====================
Marcinek.

Ciasto (na ok. 11-12 placków o średnicy 26 cm):
- 6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
- 300 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 15 łyżek (lekko czubatych) mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego

Krem:
- 1200 ml śmietany kremówki 30%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli wlewać rozpuszczone, ciepłe masło oraz aromat waniliowy. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno i połączyć z masą za pomocą dużej łyżki.
Na papierze do pieczenia odrysować ołówkiem okrąg o średnicy 26 cm. Na oznaczony okrąg nałożyć 2 duże łyżki masy i równo rozsmarować. Tak przygotowany placek przenieść z papierem na dużą blachę, wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 5-7 minut, do zarumienienia. Gotowy placek zdjąć z papieru i wystudzić na kratce kuchennej. Czynności powtórzyć do wyczerpania masy.

Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno.

Wystudzone placki przekładać masą śmietanową. Jeżeli zostanie trochę masy, to posmarować nią także wierzch ciasta i posypać startą czekoladą, a jeżeli nie, to posypać tylko cukrem pudrem lub kakao.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.



Uwagi:

Placki piekłam na dwóch jednakowych spodach od tortownicy, wyścielonych papierem do pieczenia (nie potrzebowałam odrysowywać kółek), po dwa jednocześnie, z termoobiegiem w 190 st.C, czyli tak samo jak bez termoobiegu.
=======================
Niebo.

Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Suche składniki wymieszać , przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe placki (u mnie 20×30 cm) w temp. 200 st.C. Czas pieczenia : ok. 15 minut , do lekkiego zrumienienia.
Należy uważać przy wyjmowaniu placków z formy , gdyż są bardzo kruche. Jeden z nich najlepiej zostawić w formie i tak dokończyć ciasto , a drugi , nawet jak trochę popęka przy przenoszeniu , to nic takiego – i tak będzie przykryty kremem ;-)

Masa jabłkowa:
- 75 dag jabłek
- ok. 1 szkl. cukru (do smaku)
- odrobina soku cytrynowego

Jabłka obrać , zetrzeć na tarce i rozgotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego. Następnie dodać cukier i gotować do momentu , aż woda odparuje , a masa zgęstnieje.
Ciepłą masę jabłkową rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim.

Krem:
- 25 dag orzechów włoskich
- 1 szkl. mleka
- 1 kostka masła
- 20 dag cukru pudru

Orzechy zemleć , sparzyć gorącym mlekiem i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem , dodając stopniowo orzechy.
Gotowy krem rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki.

Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki polewy połączyć ze sobą i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Przestudzić i polać wierzch ciasta.

====================
Ciasto Kubanka.

Biszkopt:
- 4 jajka
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 130 g mąki
- 16 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę st.C . Piec w temp. 160z ok. 25 minut. Po upieczeniu zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyjąć z blachy i zostawić do całkowitego wystygnięcia (spodem do góry).

Masa:
- 200 g masła, o temperaturze pokojowej
- 3 łyżki nutelli (lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 (czubate) łyżki cukru

Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy

- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- ok. 16 sztuk herbatników maślanych
- ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

Nasączenie:
- 1/2 szklanki naparu z kawy
- 2-3 łyżki rumu

Gorący napar z kawy wystudzić i połączyć z rumem.

Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i zagotować. Powstały budyń przykryć i wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

Biszkopt nasączyć naparem kawowo-rumowym (około 12 łyżek). Wyłożyć masę budyniową, wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta.

=======================
Ciasto „Mleczna kanapka”

Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 30 g kakao
- 90 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (najpierw można ubić same białka z cukrem, a dopiero później dodać żółtka). Gdy masa zgęstnieje, dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym, wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Krem:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka w proszku

Mleko (płynne) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić do wystygnięcia.

Masło (ogrzane do temp. pokojowej) utrzeć na puszystą masę. Powoli wlewać mleko z cukrem, ciągle ubijając. Następnie stopniowo dodawać mleko w proszku.

Gotowym kremem przełożyć wcześniej upieczony i przekrojony na dwa blaty biszkopt.
Ciasto lekko schłodzić, po czym oblać polewą czekoladową.

Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 60 g masła

Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać i razem rozpuścić na parze. Dokładnie wymieszać.
=====================
Ciasto „Łabędzi puch”

Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
- 2 małe czerstwe bułeczki
- 3 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kostki masła
- dżem z czarnej porzeczki

Posypka:
- 1 łyżka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szkl cukru

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.

Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką – szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.

Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy (u mnie trochę więcej), przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić też trochę na boki.

Przygotować posypkę:
Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.
======================
Krówkowe ciasto ze słonecznikiem.

Biszkopt :
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. (minus 1 łyżka) mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli

Białka ubić z solą na sztywno. Wsypać cukier i ubijać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Mąkę z kakao przesiać do masy jajecznej i ostrożnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (tylko spód) o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 st.C (lub z termoobiegiem w 160 st.C) przez ok. 30 minut. Studzić w formie 10 minut, po czym wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Nadzienie słonecznikowe:
- 300 g łuskanych pestek słonecznika
- 1/2 szkl. cukru
- 125 g masła

Pestki słonecznika lekko uprażyć na suchej patelni. W garnuszku rozpuścić masło z cukrem i zagotować. Wsypać słonecznik, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Krem:
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 kostka masła

Masło ogrzane do temperatury pokojowej ubić mikserem. Dodać masę krówkową i zmiksować na gładki krem.

Nasączenie:
1/2 szkl. niezbyt mocnej kawy

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Jeden z nich nasączyć połową wystudzonej kawy, posmarować 1/3 kremu i posypać połową nadzienia słonecznikowego (dobrze jest wcisnąć je trochę w krem, żeby potem ciasto w tym miejscu nie rozwarstwiało się). Następnie posmarować drugi placek 1/3 kremu i położyć go na cieście kremem do dołu (słonecznik ma się znaleźć pomiędzy warstwami kremu). Wierzch biszkoptu nasączyć resztą kawy, posmarować pozostałym kremem i posypać nadzieniem słonecznikowym (należy je lekko wcisnąć w krem, żeby nie osypywało się).

======================


Nie ma plików w tym folderze

  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

0 plików
0 KB




krisluck60

krisluck60 napisano dzisiaj o 07:15

zgłoś do usunięcia

"Nigdy nie rezygnować z wiary." Kto zrezygnuje z samego siebie, temu nie może więcej pomóc Bóg i temu ja też nie mogę więcej pomóc.Zastanówcie się Państwo dokładnie, jak sami grzeszyliście,jak ciągle na nowo poddawaliście się grzechowi, jak ciągle na nowo poddawaliście się złu! Jak ciągle służyliście złu, bo tolerowaliście przecież zło, wielu nawet pogodziło się już ze złem. Bo widzieliście siebie jako straconych. ⋞♥⋟Brigitte BareiB⋞♥⋟

💌PIĘKNIE DZIĘKUJĘ ZA CUDOWNE ŻYCZENIA.💌

💌"Życzę błogosławieństwa Bożego we wszystkim i dla wszystkich" 💌

obrazek

JANUSZEK777

JANUSZEK777 napisano dzisiaj o 08:04

zgłoś do usunięcia

˚ღWitam we Wtorek˚ღ

˚ღKwiaty od wieków pełnią ważną rolę w życiu człowieka..Symbolizują uczucia, emocje..Dołożę gałązkę zielonej nadziei, jeśli zechcesz listek ułamiesz i przyjaźnią się podzielisz. Cieplutko pozdrawiam serdeczności ślę. ღ

˚ ღ Januszek777 ˚ღ

Cudaczek2008_

Cudaczek2008_ napisano dzisiaj o 08:10

zgłoś do usunięcia
🌻🌹**W*I*T*A*M***M*I*Ł*O**KRYSIU🌹🌻
krisluck60

krisluck60 napisano dzisiaj o 08:13

zgłoś do usunięcia

🌺.•**•.💌•**•.💌.•**•.🌺

"Kochaj bez wytchnienia" Dobre myśli, dobre słowa Przede wszystkim czyny dobre Tylko tak przełamiesz złego moc Kochaj, kochaj nieustannie, kochaj w dzień i noc. Kochaj nie tylko przyjaciół Albo ludzi tobie bliskich Kochaj także twoich wrogów Ręka w rękę z nimi idź. Dzięki mocy Najwyższego Wszystko osiągnąć możesz Dlatego proś Boga z głębi serca twego Poszukaj ciszy i nastaw się tam u Niego. ⋞♥⋟ Gedicht: „Lieben ⋞♥⋟

obrazek

≪✿≫Pozdrawiam Serdecznie i Wszelkiego Dora Życzę Do Zobaczenia 6 Maja≪✿≫

Roza-606

Roza-606 napisano dzisiaj o 08:43

zgłoś do usunięcia
Spójrz błękit na niebie uśmiecha się do Ciebie. Żółty kolor tam się mieni przesyła Ci wiązkę promieni. WIOSNA rozwija się wkoło. Patrzy na Ciebie wesoło. Więc smutek usuń w cień i miej cudowny dzień ..
Życzę Pogodnego i Radosnego Wtorku
KRYSIEŃKO Piękne Wiosenne Pozdrowienia ślę Tobie
jagoda19441

jagoda19441 napisano dzisiaj o 08:53

zgłoś do usunięcia
💎༻☘༺🌸༻💞༺💐༻💞༺🌸༻☘༺💎((( ** Serdecznie i gorąco pozdr@wi@m. *Wsp@ni@łego dni@ * życzę . J@dziuni@ 💋 ** )))
artcos

artcos napisano dzisiaj o 10:45

zgłoś do usunięcia
Witam serdecznie


obrazek
✍️──── ❤️ © ❤️ ────👩‍💻
Miły ranek słonko świeci, 
czas wstawać ze spania, 
może jakiś pomysł wleci, 
co robić od rana. 
Dziś ostatni dzień kwietniowy, 
jutro maj nastanie, 
długi weekend się rozpocznie, 
czas na grillowanie. 
Wiosna też nam jest łaskawa
ze słońcem na nieboskłonie,
byśmy mogli plenerowo,
wypoczywać na przyrody łonie.
🥰──── ♥ ©️ ♥ ──── 😘
 miłego weekendu długiego - życzy Artur
 
MN2015

MN2015 napisano dzisiaj o 13:09

zgłoś do usunięcia

💚 Dzien Dobry KRYSIU

Te fijołki, co mnie nęcą,te nie siedzą skryte w trawie, Lecz spod długiej, ciemnej rzęsy,patrzą na mnie tak ciekawie. / Adam Asnyk, Fijołki /

Miłego i pięknego wypoczynku na ten długi weekend życzę.

Pozdrawiam serdecznie 💚 Maria
horoska-ola

horoska-ola napisano dzisiaj o 13:25

zgłoś do usunięcia
kasiaja1970

kasiaja1970 napisano dzisiaj o 13:26

zgłoś do usunięcia

Jesteś moją czterolistną koniczyną znalezioną na łące zwanej życiem…

Jesteś moją czterolistną koniczyną zapowiedzią szczęścia ,którym się staniesz…

Jesteś moją czterolistną koniczyną nadzieją na lepsze jutro…

Jesteś moją czterolistną koniczyną wiarą w miłość , w którą już nie wierzyłam …

Jesteś moją czterolistną koniczyną miłością tak delikatną jak skrzydła motyla, tak trwałą jak diament, tak czystą jak dusza…

Jesteś moją czterolistną koniczyną moim osobistym szczęściem…

Dzień dobry  KRYSIU

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności