Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krysia01
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Krysia ...

widziany: dzisiaj o 05:37

  • pliki muzyczne
    1
  • pliki wideo
    435
  • obrazy
    6170
  • dokumenty
    821

7529 plików
125,93 GB

Ukryj opis
Ciasto Pina colada.
- 4 jaja
- 100 g cukru
- 120 g mąki tortowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać olej i mleko. Wymieszać łyżką, po czym stopniowo przesiewać do ciasta mąkę, delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do blaszki (23 x 33cm) wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180 st.C przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie na ok. 10 minut, po czym wyłożyć na stolnicę odwracając do góry spodem. Zdjąć papier i tak zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Beza kokosowa:
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g wiórków kokosowych

Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, wymieszać. Wyłożyć do blaszki, równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 25 minut.

Krem:
- 1 puszka ananasa – syrop będzie potrzebny (1 szkl.)
- 1/2 szkl. mleka
- 4 płaskie łyżki cukru
- 4 żółtka
- 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru
- 200 g masła o temperaturze pokojowej

Ananasa dobrze odcedzić z syropu i pokroić w dość drobną kostkę.
Syrop wlać do szklanki i jeżeli nie wyjdzie pełna, to dolać wody, a następnie przelać do garnuszka i zagotować z cukrem.
Mleko zmiksować z proszkiem budyniowym i żółtkami, a następnie wlać na gotujący się syrop. Mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić .
masło ubijać mikserem, stopniowo dodając ostudzony do temp. pokojowej budyń. Na koniec dodać pokrojonego ananasa i wymieszać łyżką.

Gotowy krem wyłożyć na biszkopt (z powrotem odwrócony wierzchem do góry), wyrównać i przykryć kokosową bezą. Lekko docisnąć i schłodzić.

===================
Ciasto jabłkowo-kokosowe.

Składniki:
- 1 i 1 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 3 kostki margaryny
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego (dodałam od siebie)

Ponadto:
- 4 jabłka
- 1 duży banan
- ok. 1 szklanki drobnych rodzynek
- 1 i 1 szklanki wiórków kokosowych

Margarynę rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać po trochu wystudzoną margarynę (i ew. aromat), nadal miksując na małych obrotach.

Okrągłą formę z kominkiem o średnicy ok. 26 cm, dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. Wlać część ciasta (nieco mniej niż połowę), ułożyć pokrojone w plasterki: jabłka, a następnie banany. Posypać rodzynkami i 1 szklanką kokosu. Całość zalać pozostałym ciastem, tak by przykryło nadzienie (raczej nie używajmy łyżki do rozprowadzenia, bo ciasto będzie się do niej przyklejało razem z wiórkami). Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi (1 szklanki).
Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym na 190 st.C. Gdyby wiórki zaczęły zbyt mocno się przypiekać, wtedy wierzch ciasta można przykryć folią aluminiową.

====================
Kokosowe ciasto z galaretką.

Ciasto:
- 2 jajka + 2 żółtka
- 2/3 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki kakao

Białka ubić , dodać cukier , następnie żółtka i ubijać do momentu , aż masa będzie kremowa , a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao , delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki (u mnie 20 x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką (ja wolałam wyłożyć pergaminem). Piec w temp. 200 st.C. przez 15 – 20 minut.

Masa:
- 20 dag wiórków kokosowych
- 2 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 białka

Ponadto:
- galaretka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa)
- ok. 2 paczki herbatników (zależnie od wielkości blaszki – mają pokryć całą powierzchnię)

Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia.

Wiórki kokosowe gotować w mleku , od czasu do czasu mieszając , do momentu , aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch białek (kiedyś robiłam dokładnie w ten sam sposób , ale tym razem pianę ubiłam z cukrem pudrem , wymieszałam z gorącymi wiórkami kokosowymi i dopiero po ostudzeniu dodałam do utartego masła).
Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie , zalać tężejącą galaretką , a na wierzchu poukładać herbatniki. Całość polać polewą czekoladową.

Polewa:
- 1/3 margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu do chwili zagotowania. Przestudzić i polać ciasto.
==========================

Kokosowe ciasto z kaszą manną.

Składniki:
- 4 łyżki kaszy manny
- 100 g wiórków kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych)
- 2 i 1/2 szkl. mleka
- 2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. oleju (dałam 3/4 szkl.)
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wymieszać 1 szkl. cukru , kaszę mannę , wiórki kokosowe i 2 szkl. mleka. Zagotować często mieszając , aż zgęstnieje (ok. 3 minuty). Odstawić z ognia.

W oddzielnej misce zmiksować jajka z 1 szkl. cukru. Dodać olej , mąkę , kakao , proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystko razem wymieszać.
Połowę ciasta wlać do natłuszczonej blaszki (23 x 23 cm) i piec wstępnie 10-15 minut w temp. 180 st.C. Od razu na wierzchu rozsmarować masę kokosową , a potem wlać resztę ciasta kakaowego. Piec jeszcze 30 minut – do suchego patyczka.

Polewa (zużyłam tylko połowę porcji):
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 100 g czekolady

Zagotować wodę z cukrem i masłem. Zdjąć z ognia , dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać – do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą od razu polać ostudzone ciasto.

==========================


Biszkopt:
- 5 jaj (średnich)
- 3/4 szkl. cukru
- 30 g kakao
- 100 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (najpierw można ubić same białka z cukrem, a dopiero później dodać żółtka). Gdy masa zgęstnieje, dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej pergaminem tylko na spodzie. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Masa:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 śmietan-fixy
- 1 biała czekolada (100 g)
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżki cukru pudru

Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i dobrze schłodzić – najlepiej przez całą noc w lodówce.
Następnie dodać śmietan-fixy, cukier puder i ubić na sztywno. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.

Biszkopt przekroić na dwa jednakowe placki. Jeden placek posmarować ok. 2/3 masy, przykryć drugim plackiem, po czym posmarować resztą. Wstawić do lodówki do schłodzenia, a w międzyczasie przygotować polewę.

Polewa:
- 50 g czekolady deserowej lub mlecznej
- 1 łyżka masła

Czekoladę połamać na kawałeczki i wraz z masłem podgrzewać na parze do rozpuszczenia się. Wymieszać na jednolitą masę i polać schłodzone ciasto w esy-floresy. Na koniec udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Gotowe ciasto wstawić co najmniej na całą noc do lodówki.

Uwagi:
Biszkopt warto upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej będzie go przekroić.

========================

Dwukolorowe ciasto kokosowe.

Posypka:
- 50 g masła lub margaryny
- 3 łyżki mleka
- 50 g cukru
- 75 g wiórków kokosowych
Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i wszystko razem chwilę „gotować”. Następnie odstawić do wystygnięcia.

Ciasto białe:
- 75 g masła lub margaryny
- 125 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 białka
- 150 g mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mleka
- 125 g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym białku, za każdym razem dobrze ucierając masę mikserem (na wysokich obrotach). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać łyżką na przemian z mlekiem. Na koniec wsypać wiórki kokosowe. Ciasto przelać do formy skrzynkowej (u mnie 9 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.

Ciasto żółte:
- 50 g cukru
- 25 g masła lub margaryny
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 100 g mąki
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 2 łyżki mleka

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Dolać tyle mleka, by ciasto trudno odchodziło od łyżki. Wyłożyć na surowe ciasto białe, wierzch obsypać posypką kokosową. Piec w temp. 175 st.C przez 50-60 minut. Gdyby w czasie pieczenia posypka zaczęła zbyt mocno się rumienić, przykryć papierem do pieczenia.

Nie ma plików w tym folderze

  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

0 plików
0 KB




yaneck316

yaneck316 napisano dzisiaj o 06:20

zgłoś do usunięcia
Och ten uśmiech
"Uśmiech nic nie kosztuje, a SERCE raduje. Uśmiech jest kluczem, który pasuje do kłódki każdego SERCA"
Miłego DNIA Pozdrawia yaneck316
Tadeusz-52

Tadeusz-52 napisano dzisiaj o 07:11

zgłoś do usunięcia
krisluck60

krisluck60 napisano dzisiaj o 07:15

zgłoś do usunięcia

"Nigdy nie rezygnować z wiary." Kto zrezygnuje z samego siebie, temu nie może więcej pomóc Bóg i temu ja też nie mogę więcej pomóc.Zastanówcie się Państwo dokładnie, jak sami grzeszyliście,jak ciągle na nowo poddawaliście się grzechowi, jak ciągle na nowo poddawaliście się złu! Jak ciągle służyliście złu, bo tolerowaliście przecież zło, wielu nawet pogodziło się już ze złem. Bo widzieliście siebie jako straconych. ⋞♥⋟Brigitte BareiB⋞♥⋟

💌PIĘKNIE DZIĘKUJĘ ZA CUDOWNE ŻYCZENIA.💌

💌"Życzę błogosławieństwa Bożego we wszystkim i dla wszystkich" 💌

obrazek

JANUSZEK777

JANUSZEK777 napisano dzisiaj o 08:04

zgłoś do usunięcia

˚ღWitam we Wtorek˚ღ

˚ღKwiaty od wieków pełnią ważną rolę w życiu człowieka..Symbolizują uczucia, emocje..Dołożę gałązkę zielonej nadziei, jeśli zechcesz listek ułamiesz i przyjaźnią się podzielisz. Cieplutko pozdrawiam serdeczności ślę. ღ

˚ ღ Januszek777 ˚ღ

Cudaczek2008_

Cudaczek2008_ napisano dzisiaj o 08:10

zgłoś do usunięcia
🌻🌹**W*I*T*A*M***M*I*Ł*O**KRYSIU🌹🌻
krisluck60

krisluck60 napisano dzisiaj o 08:13

zgłoś do usunięcia

🌺.•**•.💌•**•.💌.•**•.🌺

"Kochaj bez wytchnienia" Dobre myśli, dobre słowa Przede wszystkim czyny dobre Tylko tak przełamiesz złego moc Kochaj, kochaj nieustannie, kochaj w dzień i noc. Kochaj nie tylko przyjaciół Albo ludzi tobie bliskich Kochaj także twoich wrogów Ręka w rękę z nimi idź. Dzięki mocy Najwyższego Wszystko osiągnąć możesz Dlatego proś Boga z głębi serca twego Poszukaj ciszy i nastaw się tam u Niego. ⋞♥⋟ Gedicht: „Lieben ⋞♥⋟

obrazek

≪✿≫Pozdrawiam Serdecznie i Wszelkiego Dora Życzę Do Zobaczenia 6 Maja≪✿≫

Roza-606

Roza-606 napisano dzisiaj o 08:43

zgłoś do usunięcia
Spójrz błękit na niebie uśmiecha się do Ciebie. Żółty kolor tam się mieni przesyła Ci wiązkę promieni. WIOSNA rozwija się wkoło. Patrzy na Ciebie wesoło. Więc smutek usuń w cień i miej cudowny dzień ..
Życzę Pogodnego i Radosnego Wtorku
KRYSIEŃKO Piękne Wiosenne Pozdrowienia ślę Tobie
jagoda19441

jagoda19441 napisano dzisiaj o 08:53

zgłoś do usunięcia
💎༻☘༺🌸༻💞༺💐༻💞༺🌸༻☘༺💎((( ** Serdecznie i gorąco pozdr@wi@m. *Wsp@ni@łego dni@ * życzę . J@dziuni@ 💋 ** )))

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności