Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krysia01
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Krysia ...

widziany: dzisiaj o 18:21

  • pliki muzyczne
    1
  • pliki wideo
    435
  • obrazy
    6170
  • dokumenty
    821

7529 plików
125,93 GB

Ukryj opis
Domowe pączki jak z cukierni:) PYSZNE!

Składniki

3 szklanki mąki pszennej
42-50 g drożdży świeżych
1/4 kostki margaryny
5 żółtek
1/3 szklanki cukru pudru
200 ml mleka
szczypta soli
2 łyżki spirytusu

Oraz:
dżem lub marmolada do nadziewania
olej do smażenia
Sposób przygotowania

W szklance utrzeć drożdże z łyżką cukru i odrobiną mleka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Z mąki i pozostałych składników wyrobić ciasto dodając drożdże, roztopioną margarynę oraz spirytus. Ciasto przykryć w misce i odstawić do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Kubkiem lub szklanką wyciąć pączki. Ułożyć je na ściereczce (dzięki czemu nie będą się przyklejać) i przykryć drugą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.

Po lekkim przestudzeniu (ok 2 min) nadziewamy pączki dowolnym nadzieniem końcówką do nadziewania.

Następnie pączusie dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.
======================
Karpatka

125 g masła
szczypta soli
220 g mąki pszennej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 l mleka
80 g maki kukurydzianej
200 g cukru
1 laska wanilii
150 g miękkiego masła
cukier puder

W garnku podgrzać szklankę wody, dodać masło i sól, doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę ciągle mieszając do powstania gładkiej masy. Zdjąć z ognia, chwile przestudzić. Dodać 5 jajek i jedno białko, pozostałe żółtko odłożyć. Dodać proszek do pieczenia i zmiksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie części.

Blachę do pieczenie wyłożyć papierem a następnie rozprowadzić połowę ciasta i dostawić.Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 200C. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Szklankę mleka wymieszać z mąką, pozostałe mleko podgrzać w rondelku. Dodać cukier i miąższ z wanilii. Kiedy mleko się prawie zagotuje zmniejszyć ogień i dodać mleko z mąką. Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając około 10 minut do momentu aż budyń zgęstnieje. Budyń przełożyć do miski, dodać łyżkę cukru pudru i przestudzić.

Miękkie masło połączyć z żółtkiem na puszysta masę i dodać do budyniu. Budyń rozłożyć na powierzchnię ciasta zostawiając margines. Przykryć drugą połową ciasta i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut na złoty kolor. Gotowe ciasto wyjąć,
==========================
Ciasto z orzechami

Ciasto:
150 g miękkiego masła
2 łyżki jasnego syropu klonowego
100 g zwykłego białego cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
2 jajka
skórka pomarańczowa
sok z 1 pomarańczy

Polewa:
tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżki śmietanki
2 garście orzechów włoskich

Zmiksować miękkie masło z syropem klonowym i cukrem na dość gładką masę (kryształki cukru mogą być nadal wyczuwalne). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sito i wymieszać w osobnej misce. Dodać łyżkę sypkich produktów do masła, cały czas miksując, a następnie dodać jajko. Potem kolejne 2 łyżki sypkich i jeszcze następne jajko. Na koniec wsypać pozostałe sypkie składniki i dolewać stopniowo sok pomarańczowy. Przełożyć masę do formy i piec 45 minut (+ ewentualnie dodatkowe 5 minut, jeśli ciasto tego wymaga). Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, zostawiając ciasto w środku, do czasu wystygnięcia. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka, dodać śmietankę i roztopić na jednolitą masę. Polewę wyłożyć na ostudzone ciasto i przybrać orzechami włoskimi.
========================
Ciasto orzechowe z toffi i czekoladą.

Na biszkopt:
8 jaj
szczypta soli
1 szklanka cukru
300 g mielonych orzechów laskowych
pół szklanki mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem toffi:
1 łyżeczka żelatyny
250 ml gorącej wody
0,5 l śmietanki kremówki 36%
400 g gotowej masy kajmakowej (w puszce)

Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
4 łyżki cukru
100 g masła
garść orzechów laskowych

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i nasmarować formę masłem. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania sól. Następnie cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier i żółtka. Gdy składniki dobrze się połączą dodać orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Zamieszać do uzyskania jednolitej masy a następnie wylać do formy.

Wstawić do piekarnika na 40 minut. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia a następnie przekroić wzdłuż na pół tak by powstały dwa blaty tej samej grubości. Rozpuścić żelatynę w wodzie. Ubić śmietankę i cały czas mieszając stopniowo dodawać masę kajmakową. Następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Umieścić jeden z blatów biszkoptowych w formie i posmarować masą toffi. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć.

Połamać obie czekolady na mniejsze kawałki nie mieszając. Podzielić masło na pół i roztopić jedną część z gorzką czekoladą a drugą z białą w oddzielnych rondlach. Dodać do obu mas po 2 łyżki cukru i odstawić na 3 minuty.

Następnie nałożyć ciemną i jasną masę czekoladową na powierzchnię ciasta i delikatnie wymieszać tak by powstała marmurkowa faktura. Posypać polewę orzechami i tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.


======================
Holenderskie pączki.

Składniki

1 kg mąki
0,5 - 0,75 l mleka
6-8 jajek
10 gramów soli
20 gramów cukru
750 gramów czerwonych i czarnych rodzynek, lub innych suszonych owoców
200 gramów drożdży
5 litrów oleju do smażenia
4 łyżki cukru pudru

Etapy przygotowania

Włożyć rodzynki na 10 minut do ciepłej wody.
Zmieszać wszystkie składniki w dużej misce, aż otrzymamy jednolitą, niepłynną masę. Dodać odcedzone rodzynki i zostawić do urośnięcia ok. 1 godz.
Podgrzać głęboki garnek pełen oleju, zanurzyć w nim dwie łyżki. Wyjąć i nakładać nimi porcje ciasta wielkości małej pięści.
Kiedy pączek wypłynie na powierzchnię, odczekać minutę i przełożyć go na drugą stronę. Kiedy się zarumieni wyjąć i wysuszyć. Posypać cukrem pudrem. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
=================
Sernik ambasadora.

Składniki

CIASTO
2 szklanki mąki
15 dag masła lub margaryny (schłodzonej w lodówce)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżeczki kakao
MASA
1/2 kg półtłustego sera
5 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 żółtka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
zapach do ciasta (ja wybieram waniliowy,ale to już kwestia gustu)
4 białka
polewa czekoladowa

Etapy przygotowania

CIASTO: wymieszać sypkie składniki. Dodać margarynę i posiekać ją nożem. Następnie posiekane kawałki rozdrobnić rękoma. Zagnieść z sypkimi składnikami. Włożyć do lodówki i schłodzić (jak najbardziej).
Ser: żóltka utrzeć z cukrem i połączyć ze zmielonym serem. Dodać mąkę ziemniaczaną i rozpuszczoną margarynę,wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Można też dodać namoczone w wodzie rodzynki.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie połowy (spód i wierzch). Zetrzeć na tarce lub pokroić nożem jedną część i wyłożyć nią dno posmarowanej blachy. Wylać masę serową i zakryć drugą warstwą ciasta.
Po upieczeniu ciasta polać polewą czekoladową.
======================
Sernik - Londyn.

1
1 kg sera
8 jajek
1/2 kostki masła
2 szklanki cukru pudru lub drobnego,
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki kaszy mannej

Utrzeć masło, dodawać na przemian żółtka i cukier.
Dokładnie utrzeć dodać ser i skórkę z cytryny. Wymieszać.
Ubić białka na sztywno i zmieszać z masą serową.
Na koniec posypać grysikiem i delikatnie wymieszać.
Dużą tortownicę posmarować masłem i posypać bułką tartą, lub grysikiem.
Piec 1 godz. Temperatura 160 st.C.
Sernik pozostawić w piecu do wystygnięcia.
=====================
Miodowy sernik gotowany.

Składniki

3 szklanki mąki
2 duże łyżki miodu
50 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka cukru
1 kg białego sera
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mleka
1 kostka margaryny
rodzynki

Etapy przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Średniej wielkości blaszkę wsmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować i upiec kolejno 4 placki. Mój piekarnik dość "ostro" grzeje, więc każdy placek piecze się ok. 15 min., aż nabierze złotego koloru. Upieczone placki wystudzić. Po wystudzeniu placki mogą się wydawać twarde, ale takie mają być.

Przygotować masę serową: ser przekręcić 3 razy przez maszynkę. Margarynę rozpuścić, dodać cuker i ser, dobrze wymieszać. Zagotować masę ciągle mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku. Dodać do gotującej się masy i dobrze wymieszać. Dodać całe jajka oraz rodzynki i ponownie zagotować. Masa musi być gęsta! Jeśli masa byłaby zbyt rzadka można dodać więcej mąki ziemniaczanej. Masę chwilę przestudzić. Placki przekładać ciepłą masą. Można polać po wierzchu polewą czekoladową.
=====================
Babka malinowa.

SKŁADNIKI

200 g mąki pszennej tortowej
150 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
180 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jaja
50 g czekoladowych kropelek
1 szt młynek przyprawa do dań słodkich Kamis
250 g malin
1 opakowanie cukier puder do posypania
1 opakowanie polewy czekoladowej

PRZYGOTOWANIE

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym. Kolejno dodajemy jaja i powoli miksujemy. Następnie powoli wsypujemy partiami mąkę.
Maliny oprószamy 1 łyżką mąki.
Silikonową formę na babę o średnicy około 25cm wykładamy 1/4 ciasta a do pozostałej reszty ciasta dodajemy czekoladowe kropelki oraz maliny. Delikatnie razem mieszamy i przekładamy masę do formy - wyrównujemy wierzch.
Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie i pieczemy 55 minut.

Kiedy babka jest już upieczona odstawiamy ją do ostygnięcia. Potem rozsmarowujemy na babce polewę czekoladową, posypujemy z wierzchu przyprawą Kamis, układamy maliny i miejscami dodatkowo posypujemy cukrem pudrem.
======================
Murzynek z kulkami.


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
70 dkg twarogu
2 żółka
1 szklanka cukru
50 g wiórków kokosowych
1 budyń waniliowy

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Masło, cukier, kakao oraz cukier waniliowy podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek dopieczenia i pianę z białek.

Masa serowa
Żółtka oraz cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę. Twaróg zmielić dodać budyń, wiórki kokosowe oraz masę jajeczną dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy serowej formować kulki i układać na dnie formy, wysmarowanej masłem. Kulki zalać ciastem. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C. po upieczeniu polać polewą.
=======================
Ciasto krolewskie.

SKŁADNIKI

CIASTO

200 g mąki (+ trochę do podsypania)
150 g cukru
1 szt jajka
3 łyżki miodu
6 łyżek mleka
1 łyżeczka sody
KREM + POWIDŁA

500 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g masła
200 g cukru pudru/cukru
słoiczek powideł


PRZYGOTOWANIE

Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić go na 3 równe części, upiec każdy osobno, ale żeby miały te same wymiary.
Piec w temperaturze ok.150stopni do ze złocenia 15-20minut.

Krem:
Z pół litra odlać połowę szklanki, rozmieszać w niej obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem.

Do gotującego się mleka wlać mieszankę i gotować jak budyń-na gęstą papkę. Ostudzić.


Utrzeć masło na puszystą, jasną masę i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.

Wykończenie:
Ostudzony blat posmarować powidłem. Przykryć drugim ostudzonym blatem. NA to 2/3masy budyniowej. Przykryć 3 blatem, a na to reszta mady budyniowej.

Ozdobić wedle uznania.
======================
Stefanka.

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE I BEZA

300 g mąki pszennej
150 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietanki
4 szt białka (beza)
100 g cukru (beza)
450 g powideł śliwkowych
200 g bakalii
200 g orzechów włoskich
MASA

100 g cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka kakao
3 szt żółtka
150 g masła


PRZYGOTOWANIE

Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm).
Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami.
Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi.
Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach.
Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie zrobić masę.

Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy.
Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić.

Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek.

Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą.
Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta.
Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.
======================
Szafranowy sernik.

SKŁADNIKI

SPÓD

250 g biszkoptów
120 g roztopionego masła
MASA

400 g twarogu
250 g serka mascarpone
200 g białej czekolady
120 ml kremówki 36%
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
4 g nitek szafranu
200 ml śmietany 18%
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru
wiórki z białej czekolady (do dekoracji)
2 żółtka

PRZYGOTOWANIE


Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty pokruszyć drobno przy pomocy blendera i wymieszać z roztopionym masłem. Otrzymaną mieszanką wyłożyć dno i boki formy do ciasta. Całość podpiec w 180°C przez 5 minut. Odstawić do wystudzenia.

Kremówkę podgrzewać w rondlu do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na cząstki. Odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać na gładką masę. Twaróg miksować na niskich obrotach, dodać mascarpone, cukier a następnie po jednym żółtku. Pod koniec wlać kremówkę połączoną z czekoladą oraz szafran. Wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Gotową masę przelać na biszkoptowy spód. Piec na środkowym poziomie w 180°C przez 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić do momentu aż ciasto opadnie.

Zwiększyć temperaturę piekarnika do 190°C. Śmietanę wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Otrzymaną masą przykryć wierzch ciasta. Całość piec jeszcze przez 10 minut. Upieczony sernik studzić przez godzinę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Kiedy całkowicie wystygnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem ciasto udekorować wiórkami z białej czekolady.

====================
Dyniowy sernik.

Składniki

Spód:
150 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
120 g roztopionego masła
Masa:
500 g twarogu
2 szklanki musu z pieczonej dyni
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
20 ml miodu
50 g cukru
3 jajka
Krem: (opcjonalnie)
200 ml kremówki 36%
100 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
czarny barwnik spożywczy


Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Rozdrobnione blenderem ciastka mieszamy razem z roztopionym masłem. Wszystko wylewamy na tortownicę posmarowaną tłuszczem (średnica 20 cm). Zapiekamy w piekarniku przez 8 minut w 170 stopniach. Następnie studzimy.
Następnie przyrządzamy masę serową. Mikserem ucieramy twaróg i dodajemy do niego mąkę, cukier, miód, cynamon i mus z dyni. Na sam koniec wbijamy kolejno jajka. Kiedy będziemy pewni, że wszystko się dobrze połączyło, masę wylewamy do tortownicy. Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 135 stopni i pozostawiamy masę na 90 minut.
Możemy przygotować także krem. Zaczynamy od zmiksowania Oreo w blenderze. Do sztywno ubitej kremówki dodajemy szczyptę czarnego barwnika oraz rozdrobnione Oreo. Wszystko łączymy za pomocą łyżki i pozostawiamy w lodówce na 30 minut. Następnie przekładamy krem do rękawa cukierniczego i możemy dekorować nasz sernik.
=======================
SERNIK NA GORĄCO

CIASTO:
0,75 kg sera półtłustego
2 żółtka
1 szkl. cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
4-5 opakowań herbatników
MASA CZEKOLADOWA:
1/2 kostki margaryny
1 szkl. cukru pudru
1 łyżka wody (przegotowanej)
1 łyżka kakao


CIASTO: 15 dag sera przekręcić przez maszynkę (2 razy)

Utrzeć 2 żółtka z 1 szklanką cukru pudru i pół kostki margaryny. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, to wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać do przekręconego sera. To wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu aż powstaną bulgonki. Blaszkę (prostokątną) wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć pół gorącej masy serowej. Na masę ponownie ułożyć herbatniki i znowu przykryć je pozostała porcją masy serowej. Ponownie ułożyć na masie herbatniki. Herbatniki polać gorącą masą czekoladową. Po przestygnięciu ciasto włożyć do lodówki na 24 godziny.

MASA CZEKOLADOWA:

Do rondelka wrzucamy pół kostki margaryny dodajemy 1 szklankę cukru pudru, 1 łyżkę wody (przegotowanej), 1 łyżkę kakao. To wszystko na wolnym ogniu dobrze wymieszać i podgrzewać aż utworzą się bulgonki.

=====================

Nie ma plików w tym folderze

  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

0 plików
0 KB




Pusia244

Pusia244 napisano dzisiaj o 17:24

zgłoś do usunięcia
Grzecznydiabelek

Grzecznydiabelek napisano dzisiaj o 19:18

zgłoś do usunięcia

~~~Dobry wieczór!!!
Czasem warto zatańczyć między kroplami deszczu, wpaść w kałuże,pobrudzić nogawki,których nie zdążyło się podwinąć,biec przed siebie, krzyczeć, śmiać się, płakać… Czasem warto pożyć zupełnie na luzie ,tak jak beztroskie dziecko,które nie myśli o konwenansach ,o etykiecie. Czasem warto zachłysnąć się życiem… póki trwa…

obrazek
Dziś śnij pięknie. Marzeniami popłyń w przestworza na dźwiękach ulubionej melodii.

Cudaczek2008_

Cudaczek2008_ napisano dzisiaj o 19:41

zgłoś do usunięcia
🌻🌹**W*I*T*A*M***M*I*Ł*O**KRYSIU🌹🌻
Rena724

Rena724 napisano dzisiaj o 19:49

zgłoś do usunięcia
Witam cieplutko
Spokojnej nocki kolorowych snów życzę i pozdrawiam Renata..
Zuza_a

Zuza_a napisano dzisiaj o 20:03

zgłoś do usunięcia

* 🌹 * Rzeczywistość prześciga wszelką fantazję, bo fantazja musi się jednak liczyć z jakimś prawdopodobieństwem * 🌹 * Mark Twain

Miłych chwil na cały weekend życzę * ☆ * Najserdeczniej pozdrawiam w ostatnim dniu kwietnia💖 KRYSIU

emiliana732

emiliana732 napisano dzisiaj o 20:10

zgłoś do usunięcia

Za oknem noc otula świat Gwiazdy rozsiała po niebie A ja mam mnóstwo myśli I piszę to dla Ciebie Nie szukałam w świecie prawd których nie znam Nie szukałam odległych lądów których nie widzę Szukałam swojego miejsca w życiu Szukałam marzeń które mogłabym spełniać Szukałam ułamka duszy .... Znalazłam wiele wspaniałych osób Znalazłam dużo serca i życzliwości Znalazłam radość podarowaną przez ludzi wielu Znalazłam Ciebie PRZYJACIELU… DZIĘKUJĘ , ŻE JESTEŚ...

Dobry wieczór KRYSIU, pozdrawiam cieplutko życząc fajnego wieczoru, wiosennych snów nocną porą a jutro moc słonka w sercu i na niebie ☼ ☼ ♥

Janna_

Janna_ napisano dzisiaj o 20:33

zgłoś do usunięcia

▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █ ▇ ▆ ▅ ▄ ▃ ▂

Cieplutko witam.

✧Dziś już kwiecień żegnamy, majówka jest przed nami. .

○ Pozdrawiam najserdeczniej. ..   ☆Słodko śpij, miło śnij. ● 👄 .. ◊ ☆DOBRANOC KRYSIU. ☆

basia.matyszczak

basia.matyszczak napisano dzisiaj o 21:13

zgłoś do usunięcia
obrazek Pamietajaca Basia
beataben

beataben napisano dzisiaj o 21:34

zgłoś do usunięcia

Witam Cię Krysiu wieczorkiem

((_,"*?**?*",_*)Na aksamitnym niebie, śmieje się księżyc do Ciebie. Gwiazdki wesoło mrugają, namiętne sny zapowiadają. Kładź się więc szybko do łóżka, niech łąką pachnie Twoja poduszka. Zamknij oczęta i pomyśl, że ta piękna noc nie skończy się. Dobranoc?---°-o?o-°---?…?---°-o?o-°---?… **Beata¦ *¨?"?¤.¸.¤?"?¨?"**

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano dzisiaj o 21:38

zgłoś do usunięcia

obrazek

Czy jest coś, co jest proste, a każdemu może sprawić przyjemność?. Tak, dwa krótkie słowa "Lubię Cię!". Miło je usłyszeć, tak po prostu, bez specjalnej okazji. Bo lubić, to okazywać akceptację, to chcieć spotykać się, być z drugą osobą to wspierać w potrzebie, okazywać dobre serce i rozumieć bez słów. A spotkać ludzi, którzy czują to samo co My i tak samo odbierają świat, to największe szczęście na ziemi.............................. ............UROCZEJ NOCY A POTEM DOBREGO SNU ŻYCZĘ I JUTRO MOŻE SPOTKAMY SIĘ TU..... ..................D O B R A N O C..

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności