-
1 -
380 -
4624 -
821
5927 plików
59,98 GB
CIASTO UCIERANE
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Kasia, cukier, cukier waniliowy utrzeć , dodać jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Ciasto utrzeć na gładką masę. Połowę masy nałożyć do formy, ułożyć w środku roladę i przykryć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika, piec około 40 minut w temp.peraturze 170 st. C.
GALARETKA:
2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody.
Powierzchnię ciasta posmarować dżemem malinowym , rozłożyć gęsto świeże maliny i zalać tężejącą galaretką malinową.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ciasto z truskawkami, czekoladą i karmelową pianką
Składniki na biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na poncz:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
aromat rumowy (ok. 1/3 buteleczki)
Składniki na masę:
1/2L śmietany 30%
1 puszka masy karmelowej
1 łyżka żelatyny
30g masła
2 czekolady mleczne (lub jedna
mleczka i jedna gorzka)
1-1,5 kg truskawek
1/2 tabliczki czekolady do
starcia na wierzch
Najpierw upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukiera następnie po jednym żółtku.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać do
ucieranej masy mieszaninę mąk.Ciasto wylać do blaszki i piec
w 180 stopniach ok. 20-30 minut.Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Z podanych składników przygotować poncz inasączyć ostudzony biszkopt.
Czekolady połamać i włożyć do garnuszka
razem z masłem i 4 łyżkami śmietany (30%).
Podgrzewać ciągle mieszając a gdy zacznie się
gotować wylać na biszkopt i rozsmarować.Na ciepłej czekoladzie ułożyć jedna obok
drugiej truskawki miejscami po szypułkach do dołu.Zostawić do ostygnięcia (ja włożyłam
na trochę do lodówki).Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody.
Resztę śmietany ubić.Pod koniec ubijania dodać ostudzoną żelatynę.
Następnie wkręcać po łyżce masy karmelowej.Piankę wyłożyć na truskawki.
Wstawić do lodówki aż masa stężeje.Posypać startą czekoladą
***********************
SAŁATKA OGÓRKOWA Z KURKUMĄ
6 kg. ogórków
6 cebul
2 średnie papryki
3-4 ząbki czosnku
garść natki selera drobno z siekanego
1 łyżka kurkumy
1 1/2 szkl. octu
2 szkl. cukru
2 szkl. wody
2 łyżki soli
Ogórki po szatkować w plasterki, paprykę w paseczki a cebulę kroimy
w pół plastry czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku.
Wszystkie składniki łączymy i gotujemy ok. 5 min. następnie nakładamy do słoików,
/pasteryzować nie musimy
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kolorowy wieżowiec-powtorka
Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- pół szkl cukru
- pół szkl mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt różowy:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3 kisiele truskawkowe
- łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
Na masy:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka pomarańczowa
puszka brzoskwiń
2 margaryny
1 litr mleka
2 opak. cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Etapy przygotowania
Biszkopt jasny : białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka. Nadal ubijając wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni
.
Biszkopt ciemny: robimy tak samo jak biszkopt jasny dodając 2 łyżki kakao.
Biszkopt różowy : robimy jak pozostałe biszkopty dodając kisiele.
Ciasto kokosowe : białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. W dalszej kolejności dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z mąką i pr. do pieczenia oraz sok wyciśnięty z cytryny. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Masa: z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz żółtek sporządzamy budyń. Po ugotowaniu odstawiamy go do wystygnięcia. Margaryny ucieramy i dodajemy do nich stopniowo zimny budyń, całość ucieramy na puszystą masę.
W tym czasie rozpuszczamy obie galaretki, każdą w jednej szklance wody i odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w drobną kosteczkę. Syropu użyłam do nasączenia biszkoptów.
Stężałe galaretki kroimy w kostkę.
Masę budyniową dzielimy na 3 części.
Wykonanie : biszkopt ciemny - masa budyniowa na niej rozkładamy galaretkę pomarańczową - biszkopt różowy - masa budyniowa na niej rozkładamy brzoskwinie - biszkopt jasny - masa budyniowa na niej rozkładamy galaretkę truskawkową - ciasto kokosowe. Gotowego wieżowca polewamy polewą czekoladową i dowolnie
ozdabiamy.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Sałatka z cukinii
Składniki:
2 kg cukinii
2 większe marchewki
2 cebule
3 ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
3 papryki
natka pietruszki
2 łyżki soli
Zalewa:
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
3/4 szklanki oleju
2 łyżki cukru
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Cukinie i ogórki dokładnie umyj,
obierz i pokrój w kostkę lub
cienkie plasterki.Posiekaj
cebulę w piórka,a czosnek w
drobne kawałki.Wymieszaj ze
sobą warzywa,posól i zostaw na
ok. godzinę.W tym czasie umyj
dokładnie pozostałe warzywa,
marchew zetrzyj na tarce o
dużych oczkach, a paprykę
pokrój w kostkę.Odciśnij cukinię
z nadmiaru płynu i wymieszaj z marchewką i papryką.Dodaj
posiekaną natkę pietruszki i
ponownie wymieszaj.Z podanych składników zagotuj zalewę.
Układaj warzywa w wyparzonych
słoikach i zalewaj gorącym płynem. Pasteryzuj sałatkę ok. 20 minut,
po tym czasie wyjmij słoiki i
odwróć je do góry dnem.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KOLOROWY BIAŁKOWIEC . SKŁADNIKI: 7 białek - żółtka zostawić, 1,5 szklanki cukru, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, trochę mleka, 1 łyżka kakao, 2/3 szklanki suchego maku, 1 kisiel różowy, PRZYGOTOWANIE: Białka ubić na sztywno. Dodać pod koniec cukier i ubijać nadal dodając olej i ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubić. Ciasto podzielić na 4 części. 1 część: dodać 3 żółtka, 2 część: dodać 1 łyżkę kakao, 3 część: dodać 1 kisiel - sproszkowany, 4 część: dodać mak - suchy, Do każdej części dodać trochę mleka ( niecałe pół szklanki ). Każdą część wymieszać oddzielnie, żeby jej składniki się połączyły. Przygotować blachę o wymiarach 25 x 35 cm. Wlewamy na środek blachy 1 część, potem 2 część, potem 3 część i 4 część. Wszystkie wylane masy będą się same rozlewać na boczki. Piec w temp: 180' C około 40 - 50 minut. Polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
================
KOPCIUSZEK-
Biszkopt jasny:
Składniki:
6 jaj;
1 szklanka cukru kryształu;
1 szklanka mąki tortowej;
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
1 cukier waniliowy (dodałam od siebie, bo w przepisie nie było);
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać. Kiedy w pianie cukier nie będzie wyczuwalny, to dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-1800C ok. 30-40 minut.
Biszkopt z makiem:
Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku.
nasączyć biszkopty herbatą z rumem:)
Masa budyniowa:
Składniki:
1/2 l mleka;
1 budyń waniliowy bez cukru;
1/2 szklanki cukru kryształu;
1 kostka masła;
Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.
Masa śmietanowa
Składniki:
1/2 l śmietany kremówki;
1 galaretka czerwona;
1-2 łyżki cukru pudru;
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką.
Dodatki:
3 paczki herbatników szkolnych;
3/4 szklanki rumu;
polewa;
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Przekładana sałatka
- 4 jajka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 350g pieczarek,
- 300g konserwowych słodko-kwaśnych ogórków,
- 250g żółtego sera,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki koncetratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.
Na dużą patelnię wsypujemy umyte, obrane i pokrojone w drobne kawałki pieczarki, wlewamy 2 szklanki wody, 2 łyżki oleju, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pieczarki na średnim ogniu aż zrobią się brązowe.
W małej miseczce przygotowujemy sos – mieszamy majonez z jogurtem i koncentratem. Dodajemy do smaku soli i pieprzu. Można również dodać odrobinę bazylii.
Ostudzone jajka obieramy ze skorupek. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka i ser ścieramy na tarce z dużymi dziurkami (do sobnych misek), natomiast żółtka na małych oczkach. Ogórki i rzodkiewkę kroimy na drobne kawałki.
W misce warstwowo układamy białka, odcedzoną kukurydzę, pieczarki, ogórki, rzodkiewki i ser. Na wierzchy rozsmarowujemy sos i układamy osatnią warstwę z żółtek.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
***TORT TRUSKAWKOWY***
biszkopt:
-5 jaj
-17 dkg. cukru
-8,5 dkg. mąki tortowej
-8,5 dkg. mąki ziemniaczanej
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
-1 cukier waniliowy
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem.
Delikatnie wymieszamy.Przelewamy do wysmarownej tortownicy. Pieczemy 25 min.170".
Przestudzone kroimy na 2 albo 3 krążki.
Lepiej kroi się biszkopt upieczony
dzień wcześniej.
krem:
-1 masło
-ok.2 l. truskawek
-2 galaretki truskawkowe
Rozpuszczamy masło, wsypujemy truskawki,rozgniatamy ale nie wszytkie, gotujemy 5-10 min. Do gorących tuskawek wsypujemy 2 galaretki suche. Dobrze wymieszamy. Schładzamy jak
zaczyna tężeć, to smarujemy krążki biszkoptowe i przekładamy.
Tort smarujemy bitą śmietaną.
-0,5 l. śmietany kremówki
-2 łyżki cukru puru
-1 galaretka truskawkowa
Śmietanę ubijamy z cukrem. Dodajemy po trochu tężejącej galaretki (rozpuszczonej w 1 szklance gorącej wody)Górę tortu przyozdabiamy całymitruskawkami.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
SERNIK ORZECHOWY
5 żółtek
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić go na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x42cm).
Masa orzechowa
25 dag mielonych orzechów
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki stopionego masła
Mleko, cukier i masło zagotować, następnie dodać zmielone orzechy i wymieszać - odstawić do przestudzenia. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i pianę z białek. Całość delikatnie zamieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto.
Masa serowa
1 kg sera
1 kostka masła lub margaryny
8 jaj
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
Dodatki - puszka brzoskwiń
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać stopniowo ser i budyń. Na koniec ubić pianę i wszystko delikatnie zamieszać. Część masy serowej wyłożyć na masę orzechową. Następnie poukładać pokrojone brzoskwinie. Wyłożyć drugą cześć masy serowej. Na górę pokruszyć drugą część kruchego ciasta. Całość piec w piekarniku w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć za pomocą dwóch tacek
+++++++++++++++++++++++++++++++++
Sernik bez sera:
Ciasto 3szkl. mąki, 1margaryna, 5łyżek cukru pudru, 2łyżeczki proszku do pieczenia, 5żółtek.
Masa:1szkl.cukru pudru, 2duże kubki śmietany18%, 1duży budyń śmietankowy, 5białek.
Zagnieść ciasto,podzielić na dwie części, zamrozić i po upływie ok.2godz.połowę zetrzeć na spód blachy
Białka ubić na sztywno,dodając cukier puder. Dodać śmietanę i resztę składników,wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć na startą część ciasta,na to zetrzeć drugą część.Piec 50min. w temp.180st.C.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (nie otwierać go) na 2godz
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
~~~Meduza~~~~
CIASTO:
Składniki:
2 szklanki maki pszennej
6 duzych jabłek
1 i 1/2 szklanki cukrukryształu( zawsze daję tylko 1 szklankę)
4 jajka
1 szklanka siekanych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, ew. dodać 1/2 szklanki cukru, żołtka, pokrojone jabłka(z sokiem, który sie utworzy), mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszac i piec w 160 st.
KREM:
Składniki:
3 żółtka
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
dodatki:
1 puszka ananasów
2 galaretki cytrynowe
Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć, dodając ostudzony budyń.
Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Przełożenie ciasta:
Ciasto-krem-ananasy-zalać galaretką.
W srodek ananasa można włożyć wydrylowaną wiśnie lub truskawkę.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
SERNIK NA BISZKOPCIE
6 jajek
1 czubata szklanka cukru
12 łyżek przegotowanej zimnej wody
12 łyżek oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
1 litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 kg mielonego sera (w wiaderku)
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
Dodatkowo:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
Kokosowa kruszonka:
2 łyżki masła
7 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dodać wodę, olej, wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt według przepisu).
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 litra gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ser przełożyć do miski, wsypać do niego bitą śmietanę w proszku i razem zmiksować. Dalej miksować dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką.
Do formy wyłożyć jedną część biszkoptu, 3 masy serowej (gdy masa jest rzadka to należy włożyć ją na chwilkę do lodówki, a potem dopiero wyłożyć na biszkopt, bo w przeciwnym razie wsiąknie w biszkopt), na to drugą część biszkoptu, a na górę pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na około 20 minut.
Masło przełożyć na patelnię i roztopić. Dodać do niego wiórki kokosowe i cukier. Razem wymieszać, zrumienić, a następnie kokosową kruszonkę ostudzić.
Na masę serową delikatnie rozłożyć dżem brzoskwiniowy i rozsmarować go. Wierzch ciasta posypać ostudzoną kokosową kruszonką (jeśli będzie twarda, to wcześniej rozkruszyć). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ŚLIMAK ŚMIETANKOWY.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
WYKONANIE:
Składniki podzielić na 3 i upiec 3 osobne placki. Piec w temp. 175° przez ok. 20 min.
Krem:
400 g śmietany kremówki
2 śmietan fixy
5 łyżek cukru pudru
100 g czekolady deserowej startej na tarce
Dodatkowo:
2 opakowania galaretki
Jedną galaretkę zrobić wcześniej. Drugą w trakcie przygotowywania ciasta.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, dodać połowę czekolady.
Na 2 placki biszkoptowe położyć wilgotną ściereczkę (10 min). Trzeci ułożyć na blaszce i posmarować kremem. Sztywną galaretkę pokroić w kwadratowe paski. Lekko zwilżone placki biszkoptowe posmarować kremem śmietanowym, z brzegu ułożyć galaretkę i zwinąć w roladę (każdy osobno). Rolady ułożyć po dłuższych bokach blaszki i posmarować resztą kremu tak, żeby biszkopt nie był widoczny. Na koniec między 2 rolady wlać tężejącą drugą galaretkę. Wystające ciasto oprószyć resztą czekolady. Schłodzić minimum 4 godziny. Składniki na małą prostokątną blaszkę - 23/28 cm.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kawowe Pyszności
Biszkopt;
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem;
1 kostka margaryny /250g/ lub masła
1 tabliczka czekolady
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki orzechów
Galaretka kawowa
2 szklanki tłustego mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnego mleka
Wykonanie
Upiec biszkopt.Wystudzić i chwilowo
pozostawić w spokoju.
Krem
Budynie przygotować zgodnie z przepisem.
Dokładnie wystudzić.W czasie gdy budyń będzie stygł pokroić czekoladę w drobną kostkę, a orzechy posiekać.Masło utrzeć na puch i dodawać do niego po 1łyżce budyniu.Wciąż ucierać.Do puszystego kremu dodać bakalie i wymieszać.
Galaretka kawowa
Żelatynę namoczyćw 3 łyżkach zimnego mleka i odstawić by napęczniała
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i do wrzącego mleka wsypać kawę wymieszać i zestawić z ognia Do jeszcze ciepłej mieszaniny dodać żelatynę i ponownie mieszać bardzo długo bardzo dokładnie,aż żelatyna się rozpuści i znikną nawet najmniejsze grudki.
Biszkopt włożyć z powrotem do formy w
której się piekł,posmarować kremem i zalać tężejącągalaretką i wstawić do lodówki aż stężeje.
Masę kawową czyli galaretkę można zrobić z dwóch porcji jak na blachę a na tortownicę z jednej porcji
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB