Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krysia01
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Krysia ...

widziany: dzisiaj o 07:59

  • pliki muzyczne
    1
  • pliki wideo
    380
  • obrazy
    4624
  • dokumenty
    821

5927 plików
59,98 GB

Ukryj opis Rozwiń

CIASTO UCIERANE
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Kasia, cukier, cukier waniliowy utrzeć , dodać jajka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Ciasto utrzeć na gładką masę. Połowę masy nałożyć do formy, ułożyć w środku roladę i przykryć resztą ciasta. Wstawić do piekarnika, piec około 40 minut w temp.peraturze 170 st. C.
GALARETKA:
2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml wrzącej wody.
Powierzchnię ciasta posmarować dżemem malinowym , rozłożyć gęsto świeże maliny i zalać tężejącą galaretką malinową.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ciasto z truskawkami, czekoladą i karmelową pianką
Składniki na biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na poncz:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
aromat rumowy (ok. 1/3 buteleczki)
Składniki na masę:
1/2L śmietany 30%
1 puszka masy karmelowej
1 łyżka żelatyny
30g masła
2 czekolady mleczne (lub jedna
mleczka i jedna gorzka)
1-1,5 kg truskawek
1/2 tabliczki czekolady do
starcia na wierzch
Najpierw upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukiera następnie po jednym żółtku.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać do
ucieranej masy mieszaninę mąk.Ciasto wylać do blaszki i piec
w 180 stopniach ok. 20-30 minut.Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Z podanych składników przygotować poncz inasączyć ostudzony biszkopt.
Czekolady połamać i włożyć do garnuszka
razem z masłem i 4 łyżkami śmietany (30%).
Podgrzewać ciągle mieszając a gdy zacznie się
gotować wylać na biszkopt i rozsmarować.Na ciepłej czekoladzie ułożyć jedna obok
drugiej truskawki miejscami po szypułkach do dołu.Zostawić do ostygnięcia (ja włożyłam
na trochę do lodówki).Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody.
Resztę śmietany ubić.Pod koniec ubijania dodać ostudzoną żelatynę.
Następnie wkręcać po łyżce masy karmelowej.Piankę wyłożyć na truskawki.
Wstawić do lodówki aż masa stężeje.Posypać startą czekoladą
***********************
SAŁATKA OGÓRKOWA Z KURKUMĄ
6 kg. ogórków
6 cebul
2 średnie papryki
3-4 ząbki czosnku
garść natki selera drobno z siekanego
1 łyżka kurkumy
1 1/2 szkl. octu
2 szkl. cukru
2 szkl. wody
2 łyżki soli
Ogórki po szatkować w plasterki, paprykę w paseczki a cebulę kroimy
w pół plastry czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku.
Wszystkie składniki łączymy i gotujemy ok. 5 min. następnie nakładamy do słoików,
/pasteryzować nie musimy

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kolorowy wieżowiec-powtorka

Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- pół szkl cukru
- pół szkl mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt różowy:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3 kisiele truskawkowe
- łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru

Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku cytrynowego

Na masy:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka pomarańczowa
puszka brzoskwiń
2 margaryny
1 litr mleka
2 opak. cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Etapy przygotowania
Biszkopt jasny : białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka. Nadal ubijając wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni
.
Biszkopt ciemny: robimy tak samo jak biszkopt jasny dodając 2 łyżki kakao.
Biszkopt różowy : robimy jak pozostałe biszkopty dodając kisiele.

Ciasto kokosowe : białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier. W dalszej kolejności dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z mąką i pr. do pieczenia oraz sok wyciśnięty z cytryny. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Masa: z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz żółtek sporządzamy budyń. Po ugotowaniu odstawiamy go do wystygnięcia. Margaryny ucieramy i dodajemy do nich stopniowo zimny budyń, całość ucieramy na puszystą masę.
W tym czasie rozpuszczamy obie galaretki, każdą w jednej szklance wody i odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w drobną kosteczkę. Syropu użyłam do nasączenia biszkoptów.
Stężałe galaretki kroimy w kostkę.

Masę budyniową dzielimy na 3 części.
Wykonanie : biszkopt ciemny - masa budyniowa na niej rozkładamy galaretkę pomarańczową - biszkopt różowy - masa budyniowa na niej rozkładamy brzoskwinie - biszkopt jasny - masa budyniowa na niej rozkładamy galaretkę truskawkową - ciasto kokosowe. Gotowego wieżowca polewamy polewą czekoladową i dowolnie
ozdabiamy.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Sałatka z cukinii
Składniki:
2 kg cukinii
2 większe marchewki
2 cebule
3 ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
3 papryki
natka pietruszki
2 łyżki soli
Zalewa:
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
3/4 szklanki oleju
2 łyżki cukru
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:
Cukinie i ogórki dokładnie umyj,
obierz i pokrój w kostkę lub
cienkie plasterki.Posiekaj
cebulę w piórka,a czosnek w
drobne kawałki.Wymieszaj ze
sobą warzywa,posól i zostaw na
ok. godzinę.W tym czasie umyj
dokładnie pozostałe warzywa,
marchew zetrzyj na tarce o
dużych oczkach, a paprykę
pokrój w kostkę.Odciśnij cukinię
z nadmiaru płynu i wymieszaj z marchewką i papryką.Dodaj
posiekaną natkę pietruszki i
ponownie wymieszaj.Z podanych składników zagotuj zalewę.
Układaj warzywa w wyparzonych
słoikach i zalewaj gorącym płynem. Pasteryzuj sałatkę ok. 20 minut,
po tym czasie wyjmij słoiki i
odwróć je do góry dnem.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KOLOROWY BIAŁKOWIEC . SKŁADNIKI: 7 białek - żółtka zostawić, 1,5 szklanki cukru, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, trochę mleka, 1 łyżka kakao, 2/3 szklanki suchego maku, 1 kisiel różowy, PRZYGOTOWANIE: Białka ubić na sztywno. Dodać pod koniec cukier i ubijać nadal dodając olej i ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubić. Ciasto podzielić na 4 części. 1 część: dodać 3 żółtka, 2 część: dodać 1 łyżkę kakao, 3 część: dodać 1 kisiel - sproszkowany, 4 część: dodać mak - suchy, Do każdej części dodać trochę mleka ( niecałe pół szklanki ). Każdą część wymieszać oddzielnie, żeby jej składniki się połączyły. Przygotować blachę o wymiarach 25 x 35 cm. Wlewamy na środek blachy 1 część, potem 2 część, potem 3 część i 4 część. Wszystkie wylane masy będą się same rozlewać na boczki. Piec w temp: 180' C około 40 - 50 minut. Polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
================

KOPCIUSZEK-
Biszkopt jasny:
Składniki:
6 jaj;
1 szklanka cukru kryształu;
1 szklanka mąki tortowej;
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
1 cukier waniliowy (dodałam od siebie, bo w przepisie nie było);
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać. Kiedy w pianie cukier nie będzie wyczuwalny, to dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-1800C ok. 30-40 minut.
Biszkopt z makiem:
Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku.
nasączyć biszkopty herbatą z rumem:)
Masa budyniowa:
Składniki:
1/2 l mleka;
1 budyń waniliowy bez cukru;
1/2 szklanki cukru kryształu;
1 kostka masła;
Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.
Masa śmietanowa
Składniki:
1/2 l śmietany kremówki;
1 galaretka czerwona;
1-2 łyżki cukru pudru;
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką.
Dodatki:
3 paczki herbatników szkolnych;
3/4 szklanki rumu;
polewa;
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Przekładana sałatka
- 4 jajka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 350g pieczarek,
- 300g konserwowych słodko-kwaśnych ogórków,
- 250g żółtego sera,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki koncetratu pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gotujemy jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.
Na dużą patelnię wsypujemy umyte, obrane i pokrojone w drobne kawałki pieczarki, wlewamy 2 szklanki wody, 2 łyżki oleju, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pieczarki na średnim ogniu aż zrobią się brązowe.
W małej miseczce przygotowujemy sos – mieszamy majonez z jogurtem i koncentratem. Dodajemy do smaku soli i pieprzu. Można również dodać odrobinę bazylii.
Ostudzone jajka obieramy ze skorupek. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka i ser ścieramy na tarce z dużymi dziurkami (do sobnych misek), natomiast żółtka na małych oczkach. Ogórki i rzodkiewkę kroimy na drobne kawałki.
W misce warstwowo układamy białka, odcedzoną kukurydzę, pieczarki, ogórki, rzodkiewki i ser. Na wierzchy rozsmarowujemy sos i układamy osatnią warstwę z żółtek.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
***TORT TRUSKAWKOWY***
biszkopt:
-5 jaj
-17 dkg. cukru
-8,5 dkg. mąki tortowej
-8,5 dkg. mąki ziemniaczanej
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
-1 cukier waniliowy
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem.
Delikatnie wymieszamy.Przelewamy do wysmarownej tortownicy. Pieczemy 25 min.170".
Przestudzone kroimy na 2 albo 3 krążki.
Lepiej kroi się biszkopt upieczony
dzień wcześniej.
krem:
-1 masło
-ok.2 l. truskawek
-2 galaretki truskawkowe
Rozpuszczamy masło, wsypujemy truskawki,rozgniatamy ale nie wszytkie, gotujemy 5-10 min. Do gorących tuskawek wsypujemy 2 galaretki suche. Dobrze wymieszamy. Schładzamy jak
zaczyna tężeć, to smarujemy krążki biszkoptowe i przekładamy.
Tort smarujemy bitą śmietaną.
-0,5 l. śmietany kremówki
-2 łyżki cukru puru
-1 galaretka truskawkowa
Śmietanę ubijamy z cukrem. Dodajemy po trochu tężejącej galaretki (rozpuszczonej w 1 szklance gorącej wody)Górę tortu przyozdabiamy całymitruskawkami.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++
SERNIK ORZECHOWY
5 żółtek
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić go na dwie części. Jedną część ciasta wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x42cm).
Masa orzechowa
25 dag mielonych orzechów
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki stopionego masła
Mleko, cukier i masło zagotować, następnie dodać zmielone orzechy i wymieszać - odstawić do przestudzenia. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i pianę z białek. Całość delikatnie zamieszać. Masę wyłożyć na kruche ciasto.
Masa serowa
1 kg sera
1 kostka masła lub margaryny
8 jaj
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
Dodatki - puszka brzoskwiń
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać stopniowo ser i budyń. Na koniec ubić pianę i wszystko delikatnie zamieszać. Część masy serowej wyłożyć na masę orzechową. Następnie poukładać pokrojone brzoskwinie. Wyłożyć drugą cześć masy serowej. Na górę pokruszyć drugą część kruchego ciasta. Całość piec w piekarniku w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć za pomocą dwóch tacek

+++++++++++++++++++++++++++++++++
Sernik bez sera:
Ciasto 3szkl. mąki, 1margaryna, 5łyżek cukru pudru, 2łyżeczki proszku do pieczenia, 5żółtek.
Masa:1szkl.cukru pudru, 2duże kubki śmietany18%, 1duży budyń śmietankowy, 5białek.
Zagnieść ciasto,podzielić na dwie części, zamrozić i po upływie ok.2godz.połowę zetrzeć na spód blachy
Białka ubić na sztywno,dodając cukier puder. Dodać śmietanę i resztę składników,wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć na startą część ciasta,na to zetrzeć drugą część.Piec 50min. w temp.180st.C.
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (nie otwierać go) na 2godz

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
~~~Meduza~~~~
CIASTO:
Składniki:
2 szklanki maki pszennej
6 duzych jabłek
1 i 1/2 szklanki cukrukryształu( zawsze daję tylko 1 szklankę)
4 jajka
1 szklanka siekanych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, ew. dodać 1/2 szklanki cukru, żołtka, pokrojone jabłka(z sokiem, który sie utworzy), mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszac i piec w 160 st.
KREM:
Składniki:
3 żółtka
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
dodatki:
1 puszka ananasów
2 galaretki cytrynowe
Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć, dodając ostudzony budyń.
Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Przełożenie ciasta:
Ciasto-krem-ananasy-zalać galaretką.
W srodek ananasa można włożyć wydrylowaną wiśnie lub truskawkę.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
SERNIK NA BISZKOPCIE
6 jajek
1 czubata szklanka cukru
12 łyżek przegotowanej zimnej wody
12 łyżek oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe
1 litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 kg mielonego sera (w wiaderku)
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
Dodatkowo:
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
Kokosowa kruszonka:
2 łyżki masła
7 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Dodać wodę, olej, wymieszaną mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Biszkopt wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt według przepisu).
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 litra gorącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ser przełożyć do miski, wsypać do niego bitą śmietanę w proszku i razem zmiksować. Dalej miksować dodać tężejącą galaretkę cytrynową. Następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łyżką.
Do formy wyłożyć jedną część biszkoptu, 3 masy serowej (gdy masa jest rzadka to należy włożyć ją na chwilkę do lodówki, a potem dopiero wyłożyć na biszkopt, bo w przeciwnym razie wsiąknie w biszkopt), na to drugą część biszkoptu, a na górę pozostałą masę serową. Włożyć do lodówki na około 20 minut.
Masło przełożyć na patelnię i roztopić. Dodać do niego wiórki kokosowe i cukier. Razem wymieszać, zrumienić, a następnie kokosową kruszonkę ostudzić.
Na masę serową delikatnie rozłożyć dżem brzoskwiniowy i rozsmarować go. Wierzch ciasta posypać ostudzoną kokosową kruszonką (jeśli będzie twarda, to wcześniej rozkruszyć). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ŚLIMAK ŚMIETANKOWY.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
WYKONANIE:
Składniki podzielić na 3 i upiec 3 osobne placki. Piec w temp. 175° przez ok. 20 min.
Krem:
400 g śmietany kremówki
2 śmietan fixy
5 łyżek cukru pudru
100 g czekolady deserowej startej na tarce
Dodatkowo:
2 opakowania galaretki
Jedną galaretkę zrobić wcześniej. Drugą w trakcie przygotowywania ciasta.
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, dodać połowę czekolady.
Na 2 placki biszkoptowe położyć wilgotną ściereczkę (10 min). Trzeci ułożyć na blaszce i posmarować kremem. Sztywną galaretkę pokroić w kwadratowe paski. Lekko zwilżone placki biszkoptowe posmarować kremem śmietanowym, z brzegu ułożyć galaretkę i zwinąć w roladę (każdy osobno). Rolady ułożyć po dłuższych bokach blaszki i posmarować resztą kremu tak, żeby biszkopt nie był widoczny. Na koniec między 2 rolady wlać tężejącą drugą galaretkę. Wystające ciasto oprószyć resztą czekolady. Schłodzić minimum 4 godziny. Składniki na małą prostokątną blaszkę - 23/28 cm.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kawowe Pyszności
Biszkopt;
4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem;
1 kostka margaryny /250g/ lub masła
1 tabliczka czekolady
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki orzechów
Galaretka kawowa
2 szklanki tłustego mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnego mleka
Wykonanie
Upiec biszkopt.Wystudzić i chwilowo
pozostawić w spokoju.
Krem
Budynie przygotować zgodnie z przepisem.
Dokładnie wystudzić.W czasie gdy budyń będzie stygł pokroić czekoladę w drobną kostkę, a orzechy posiekać.Masło utrzeć na puch i dodawać do niego po 1łyżce budyniu.Wciąż ucierać.Do puszystego kremu dodać bakalie i wymieszać.
Galaretka kawowa
Żelatynę namoczyćw 3 łyżkach zimnego mleka i odstawić by napęczniała
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i do wrzącego mleka wsypać kawę wymieszać i zestawić z ognia Do jeszcze ciepłej mieszaniny dodać żelatynę i ponownie mieszać bardzo długo bardzo dokładnie,aż żelatyna się rozpuści i znikną nawet najmniejsze grudki.
Biszkopt włożyć z powrotem do formy w
której się piekł,posmarować kremem i zalać tężejącągalaretką i wstawić do lodówki aż stężeje.
Masę kawową czyli galaretkę można zrobić z dwóch porcji jak na blachę a na tortownicę z jednej porcji


Nie ma plików w tym folderze

  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

0 plików
0 KB




kaz-ko

kaz-ko napisano dzisiaj o 08:37

zgłoś do usunięcia
Kiedy jest deszczowy dzień, kiedy mokro wszędzie jest, kiedy krople deszczu kapią sobie z nieba, trzeba cieplej ubrać się, parasolka przyda się, a na nogi dwa kalosze włożyć trzeba. Milego spokojnego dnia zycze i pozdrawiam najcieplej Kazimiera
obrazek
Roza-606

Roza-606 napisano dzisiaj o 09:11

zgłoś do usunięcia
Choć pochmurno jest na niebie niechaj humor bawi Ciebie. Niech uśmieszek Twój milutki, kryje troski oraz smutki.
◆◆KRYSIEŃKO◆◆
Jesienne Pozdrowienia Ślę Tobie
Miłego pogodnego dnia życzę dużo przyjemności i radości..
zibim7

zibim7 napisano dzisiaj o 09:32

zgłoś do usunięcia

⋟⊰❁ Witam Pięknie Krysiu❁⊱⋞

Trzymaj twarz zawsze w kierunku słońca, a cienie pozostaną za tobą. Walt Whitman

Pozdrawiam serdecznie , uśmiech serca zostawiam

jagoda19441

jagoda19441 napisano dzisiaj o 10:01

zgłoś do usunięcia
Wit@m W@s * B@rdzo Serdecznie ⊰◕⊱ »♥połącz 🌞dzień z 😍 uśmiechem, @ odkryjesz t@jemnicę dobrego ciepł@ 💕_ 👩 Pozdr@wi@m milutko(( ** J@god@ ** ))
JANUSZEK777

JANUSZEK777 napisano dzisiaj o 10:27

zgłoś do usunięcia

˚ღ Miłej Środy ˚ღ

˚ღ Nastały już jesienne słoty,już nadszedł kres jesieni złotej dając odrobinę słońca która nam ogrzała serca.Ostatnią lata pozostałość,które odchodząc " obiecało",że znów powróci Miłego spokojnego dnia życzę i serdeczności przesyłam.˚ღ

˚ ღ Januszek777 ˚ღ

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano dzisiaj o 11:18

zgłoś do usunięcia

obrazek

Może szczęście to właśnie bycie w tym, co jest dzisiaj, a nie tęsknota za czymś nieosiągalnym?. Może to nie tyle marzenia o tym, czego nie mamy, ale radość z tego co stało się naszym udziałem?. Może za bardzo w naszym życiu gonimy za szczęściem szukając go, zamiast po prostu starać się być szczęśliwymi?. .............Niech ten jesienny dzień będzie utkany z uśmiechów, radości i szczęścia!.......... ...........SERDECZNIE POZDRAWIAM......
artcos

artcos napisano dzisiaj o 11:43

zgłoś do usunięcia
Witam serdecznie


obrazek
🌞──── ❤️ © ❤️ ────🌞
Mamy dzisiaj środę,
dnia trzynastego,
aury się nie czepiam,
życzę Wam smacznego.
Solenizant dzisiaj, 
bardzo popularny,
z naszego ziemniaka, 
produkt regionalny.
Kto go raz spróbował,
pamięta na lata,
chrupiące placuszki,
i ciepła herbata.
🥰──── ♥ ©️ ♥ ──── 😘
 miłego dnia środkowego - życzy Artur
Mallorie

Mallorie napisano dzisiaj o 12:15

zgłoś do usunięcia

obrazek

🍂 ... DZIEŃ DOBEREK ... 🍂 ... Cieszmy się z chwil malenkich, które nam daje los do ręki .. ... Wspaniałego i radosnego dnia . życzę .🍂 ... Ela

Cudaczek2008_

Cudaczek2008_ napisano dzisiaj o 12:21

zgłoś do usunięcia
🧡🌻🧡**W*I*T*A*M***M*I*Ł*O**KRYSIU🧡🌻🧡
horoska-ola

horoska-ola napisano dzisiaj o 13:30

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności