Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
rafal_dabrowski5
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 11.01.2020 17:53

  • pliki muzyczne
    84
  • pliki wideo
    21
  • obrazy
    4768
  • dokumenty
    1949

6874 plików
10,26 GB

  • 21 KB
  • 11 mar 12 11:38
WIELKANOCNY KOKOSOWY BARANEK

składniki na 1 szt.
1cytryna,
2jajka,
75g masła
100g mąki,
100g cukru,
1 c waniliowym
250g mąki ziemniaczanej,
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli,
100g cukru pudru
50g wiórków kokosowych,
brązowa posypka do ciasta
tłuszcz i mąka do formy

z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Masło utrzeć z cukrem,skórką z cytryny i c waniliowym kolejno dodawać jajko.
Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem.
Na przemian z 3łyżkamisoku z cytryny dodawać do masy.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką
formy w kształcie baranka o pojemności 700ml.
Piec ok.35minut w tem 175st C.
baranka ostudzić.
Cukier puder wymieszać z2łyżkami soku z cytryny.
Lukrem posmarować jedną stronę baranka pomijając głowę i posypując ją wiórkami kokosowymi.
Tak samo postąpić z drugą stroną.
Następnie pozostałym lukrem namalować oczy oraz buzię i ozdobić je brązową posypką.

z chomika white.and.black.flower

  • 34 KB
  • 11 mar 12 11:38
WIELKANOCNY WIANEK

W tym roku, na święta, zamiast tradycyjnej baby drożdżowej upiecz wielkanocny wianek. To pyszna odmiana tradycyjnego ciasta.


Przepis
Składniki na ciasto:

•125 ml mleka
•60g masła
•10g drożdży instant
•60 ml ciepłej wody
•375g mąki
•3/4 łyżeczki soli
•45g cukru
•1 jajko
Dodatki smakowe:

•60g rodzynek
•60g sułtanek
•2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
•45g bazowego cukru
•1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
•1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
•starta skórka z jednej cytryny
Wykonanie
Masło ropuść w ciepłym mleku, drożdże w ciepłej wodzie. Mąkę połącz w misce z solą i cukrem. Dodaj do niej rozpuszczone w mleku masło i rozpuszczone drożdże. Wbij całe jajko. Wyrób ciasto rękoma. Powinno to trwać ok. 10 min., aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia i rąk. Odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na ok. godzinę.

W tym czasie przygotuj masę bakaliową. W rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj do niego wszystkie dodatki smakowe. Zamieszaj.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj tak, aby powstał prostokąt. Wyłóż na nie równomiernie masę bakaliową. Zwiń w roladę, a następnie połącz jej końce, aby otrzymać okrąg. Ponacinaj wałek w ok. 2 cm odstępach, a następnie otrzymane kawałki poukładaj obok siebie. Otrzymasz wianek z bakaliwoych zawijańców.



Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz około 30 minut w temp. 175°C (piekarnik powinien być podgrzany).

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 48 KB
  • 11 mar 12 11:38
WSCHÓD KSIĘŻYCA

Ciasto:
kostka margaryny
5jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2szkl mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag dobrej margaryny np.Kasi

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na
3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków
kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto
zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy
cytryny).
Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone
ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami.
Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 11 mar 12 11:38
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ


1. Biszkopt orzechowy:

- 4 jaja
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku



2. Biszkopt kokosowy:

- 6 białek
- 1/2 szkl cukru
- 150 g kokosu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku



3. Krem:

- puszka brzoskwiń
- kostka masła
- 6 żółtek
- 1/2 budyniu śmietankowego
- łyżka mąki tortowej


1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przekroić na 2 części.

2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos i lekko wymieszać. Dodać mąkę wymeszaną z proszkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30 minut.

3. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, to dolać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Masło utrzeć z żółtkami i odrobiną cukru pudru, dodać ostudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.



Położenie placka:
1. Biszkopt orzechowy
2. Masa
3. Biszkopt kokosowy
4. Masa
5. Biszkopt orzechowy
6. Polewa czekoladowa

z chomika white.and.black.flower

  • 54 KB
  • 11 mar 12 11:38
ZNAKOMITE

Ciasto ciemne:
5 jaj-białka ubić dodać po 1 żółtku i reszte składników
2 łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
3 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka pr. do piecz.

Ciasto orzechowe:-Upiec 2 placki (składniki podane na 1placek)
25 dag orzechów włoskich(mielonych)
1 łyżka miodu
5 białek
1 szkl. cukru

blaszka 25 cm x 40 cm

Krem:
1 szkl. mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
20 dag cukru
30 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do nasączenia:
1/2 szkl. mocnej kawy
3 łyżeczki cukru
1 kieliszek wódki (mały)

Ciasto ciemne:
Zrobić jak biszkopt i upiec. Piec na 150 st. termoobiegu ok. 40 min.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min.

Krem:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej ugotować budyń - wystudzić. Wkręcić do masła.
Krem zrobic z 5 żółtek,jeżeli chcesz z 10 to trzeba reszte zwiększyć



WYKONANIE

Placek orzechowy-nasączyć. Położyc część kremu.
Placek ciemny nasączyć - krem .
Placek orzechowy nasączyć - krem obsypać orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 97 KB
  • 11 mar 12 11:38
KARINA ZAPRASZAM:::::::Przepis na "pepuchy"
pol kilo maki.
pol kilo twarozku rzadkiego-taki z pudeleczka.
5 jajek calych
5lyzek cukru
2kieliszki rumu.
1cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia.
Wszystkie skladniki wymieszac razem,jak bedzie ciasto bardzo geste dodac troche mleka,wyrobic dobrze lyzka,nie mikserem.Piec na oleju z obydwu stron(ja wyjmuje jeden i patrze czy jest w srodku dobry)Smazyc jak paczki.

zachomikowany

  • 128 KB
  • 11 mar 12 11:38
torcik orzechowo-czekoladowy

Torcik orzechowy ( z samych białek z pączków i faworków+ krem czekoladowy budyniowy) ...ciacho do kawki...smacznego:))
**************************
Białka 12szt ( 9 miałam )ubiłam na sztywno w trakcie dosypywałam 1 ½ szk. cukru. Następnie dodałam 2½ szk. orzechów drobno utartych uprażonych i 1 szk. mąki wymieszanej 1 łyżeczką proszku do piecz. Piekłam w blaszce prostokątnej 21x36 w 190 C ok. 40 min aż się zrumienił. Gdy ostygł przekroiłam na pół i przełożyłam masą z 2 budyni czekoladowych wg przepisu z torebki .3 żółtka (z białek) dodałam do masy budyniowej utarłam z ¾ szk. mleka i wlałam na gotujące się mleko. Zimny budyń utarłam z 1 ,,Kasią”,1 łyżkę kakao+ zagęściłam 6-8 łyżeczek żelatyną , bo masa była za luźna. Wierzch też jest posmarowany kremem i posypany orzechami. Można też posypać czekoladą

zachomikowany

  • 16 KB
  • 11 mar 12 11:37
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM


biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25/40

Biszkopt
makowy:
• 20 dag maku (zmielonego)
• 25 dag mąki tortowej
• 25 dag cukru
• 7 jajek
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
Masa-ptasie mleczko:
• 25 dekagramowe opakowanie serka homogenizowanego
• 250 ml śmietany kremówki
• galaretka cytrynowa
• 4 łyżeczki żelatyny
• 5 łyżek cukru pudru
• paczka biszkoptów - okrągłych
• polewa czekoladowa
• dżem ananasowy

Upieczony biszkopt ostudzić i posmarować dżemem ananasowym.
Biszkopt makowy:
Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i zmielony mak. Delikatnie dodać białka i łyżką połączyć. Upiec go w takiej samej formie jak biszkopt jasny.

Masa -ptasie mleczko: żelatynę wraz z galaretką namoczyć w 1 szklance wody. Po ok.5 minutach postawić na gazie i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie ubić kremówkę dodać cukier puder i serek, połączyć i dodać oziębioną galaretkę z żelatyną.
Na dżem ananasowy położyć biszkopt makowy (już zimny) a na niego wylać masę śmietanowo - serową. Gdy zacznie tężęć poukładać biszkopty. Odstawić do "stwardnienia" do lodówki. Następnie rozpuścić polewę czekoladową i polać bezładnie po biszkoptach.

z chomika white.and.black.flower

  • 25 KB
  • 11 mar 12 11:37
PRINCE POLO


Składniki:

Ciasto biszkoptowe:

6 jajek
1 ½ szkl cukru
1 ½ szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do ubitych jajek, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki 25*40 cm. Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwini.


Masa:

1 litr śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy (ja dałam 2 płaskie łyżeczki żelatyny)
2 łyżki cukru pudru
10 dag mlecznej czekolady
3 batony Prince Polo classic XXL
brzoskwinie z puszki

Ubić śmietanę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, przestudzić. Do zimnej żelatyny dodać 2 łyżeczki bitej śmietany, rozmieszać i całość delikatnie wlać do masy śmietanowej. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone batony i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Masę nałożyć na biszkopt.


Wierzch:

2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki rozpuścić wcześniej według przepisu na opakowaniu, można jak ktoś woli użyć mniejszej ilości wody. Jak tylko będzie tężała, wylać na masę.

z chomika white.and.black.flower

  • 53 KB
  • 11 mar 12 11:37
ROLADA KUBUSIOWA

7 jaj
7 łyżek cukru kryształu
7 łyżek mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubijamy na perze, zestawiamy i dalej ubijamy aż masa stanie się puszysta. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blacgę wyłożoną natłuszczonym papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. Piec ok. 5 min. Upieczony, gorący biszkopt zsuwamy z blachy na stolnicę i po zdjęciu papieru kładziemy na czyściutkiej ściereczce i zwijamy w rulon.

Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremowej
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny (na 1/4 szkl. wody)
1/2 galaretki
Przygotowowujemy galaretkę według przepisu wlewamy w coś długiego żeby można było ukroić paseki. Smietanę ubijamy z cukrem dodajemy rozpuszczoną letnią żelatynę, mieszamy.
Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy, nz brzegu kładziemy ucięty pasek galaretki, następnie na całości rozprowadzamy masę śmietankową. Ponownie zwijamy w rulon. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Można też galatetkę pokroić w kawałeczki następnie posypać po masie śmietankowej i dopiero zwijać w rulon.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 11 mar 12 11:37
ROLADA KOKOSOWA NA ZIMNO

Masa ciemna:

40 dag herbatników (4 paczki :Alberty, Aretki")
7- 9 łyżek kwaśnej śmietany
7 dag masła
4 łyżki kakao ciemne
10 dag cukru pudru
olejki zapachowe: migdał, rum (parę kropli)
Herbatniki zemleć przez maszynkę lub w malakserze, wymieszać z resztą składników. Dalej, chwilę wyrabiać jak ciasto na pierogi.

Masa jasna:

10 dag kokosu
7 łyżek kwaśnej śmietany
12 dag cukru pudru
15 dag masła
1/2 kieliszka spirytusu

Kokos zalać spirytusem i śmietaną, pozostawić na 10 minut aby zmiękł. Rozetrzeć mikserem cukier z masłem, dodać kokos i chwilę ucierać.
Na pergaminie rozwałkować ciemne ciasto w kształcie prostokąta na grubość 5 mm i nałożyć na nie równomiernie masę kokosową. Za pomocą pergaminu zwinąć ciasno roladę, zaklejając boki. tak zwiniętą włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.

z chomika white.and.black.flower

  • 31 KB
  • 11 mar 12 11:37
ROLADA ORZECHOWA

Składniki:

Jaja, 4 szt.
mielone orzechy włoskie, 7dag
cukier, 7 dag
śmietana 36 %, 250 g


Opis przygotowania:

1. żółtka utrzeć z cukrem

2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie

3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać

4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę

5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać)

6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto

7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich

8. schłodzić w lodówce

9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 11 mar 12 11:37
SERNIK


1 kg sera
1 kostka margaryny
8 jajek
35 dag cukru
1 budyń śmietankowy
rodzynki

Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Można też dodać startą skórkę z jednej pomarańczy lub cytryny. Ja dodaję też sok z 1 cytryny. Piec ok 60 min w 180 stopniach. Gotowy sernik możemy polać czekoladą.
Porcja na małą blachę, gdy pieczemy na dużej – podwoić składniki.

z chomika white.and.black.flower

  • 11 KB
  • 11 mar 12 11:37
SERNIK BUDYNIOWIEC

Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym.
Ciasto mogloby byc mniej suche.
Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao.


Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
2 jajka
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę

Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie czekoladowe

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Masa serowa:
½ kostki (miękkiej) margaryny
½ szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jajka
1 białko
1 budyń śmietankowy

polewa czekoladowa
wiórki kokosowe

Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.
Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 11 mar 12 11:37
SERNIK GOTOWANY Z BITĄ ŚMIETANĄ


Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa serowa:
1/2 kg twarogu
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 budyń
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
250 ml śmietany 30%
2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego
1 zagęstnik do bitej śmietany fix
2 galaretki jagodowe lub dowolny smak

1 mała puszka ananasa
Zimne jajka z lodówki rozbić, oddzielić białka od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną bezę.
Następnie dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym ,dalej ubijać potem żółtka.
Na końcu dodać obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować lekko tłuszczem wyłożyć papierem do pieczenia, piec w 180 st C około 50 min.
Upieczony biszkopt, przekroić na 3 części.
Twaróg włożyć do garnka ,dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajka, budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną i mlekiem
,wszystko zagotować aż zgęstnieje, ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Spód biszkoptu włożyć do blaszki, wylać połowę masy serowej cienko rozsmarować, przykryć drugą częścią biszkoptu, na to wylać resztę masy, rozsmarować, wstawić na parę minut do lodówki aż zastygnie.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać dżem i zagęstnik, wyłożyć na masę serową i przykryć ostatnim płatem biszkoptu.
Galaretki jagodowe rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody wystudzić, na wierzch ułożyć owoce(ja dałam ananasa z puszki)
Tężejącą galaretką zalać ciasto i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

z chomika white.and.black.flower

  • 31 KB
  • 11 mar 12 11:37
SERNIK NA ZIMNO

Na biszkopt:
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
Na masę:
1kg mielonego białego sera
2 żółtka
1 całe jajo
15 dag Kasi
1 szklanka cukru
2 galaretki wiśniowe

Czas
pieczenia: 25min.
Ubić jaja z cukrem , dodać delikatnie mieszając mąkę i upiec w 180 st biszkopt.
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody a drugą w półtorej szklanki.Do sera dodać jajo, żółtka roztarte z cukrem i Kasię. Miksujac, wlewać pierwszą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt i odstawić do lodówki. Na wierzch wyłozyc dowolne owoce i zalać drugą, tężejacą galaretką

z chomika white.and.black.flower

  • 52 KB
  • 11 mar 12 11:37
KOLOROWY SERNIK SMAŻONY

Składniki:

1.CIASTO JASNE:
3/4 szkl. cukru
100g mąki ziemniaczanej
6 białek
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka octu
1 łyzeczka proszku do pieczenia

2. CIASTO CIEMNE:
1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
6 całych jajek
1 łyzka kakao
6 łyżek wody
1 łyżeczka proszku dp pieczenia

3. MASA SEROWA:
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mleka
1000g białego półtłustego sera
200g masła
6 żółtek
1 op. budyniu śmietankowego
1 op. cukru wanilinowego
garść rodzynek, olejek cytrynowy, pomarańczowy

Sposób przygotowania :

1.
Białka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z białkami, dodać ocet. Lekko wymieszać.

2.
Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Połączyć z jajami i dodać wodę. Dokładnie połączyć.


Na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem kładziemy łyżką kupkami białe ciasto, na nie wylewamy ciemne.
Pieczemy w temp.180 st. przez ok. 60 min.
Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.

3.
Ser zemleć połączyć z masłem, żółtkami , cukrem i c. wanilinowym. .Włożyć do większego gara i podgrzewać na palniku do uzyskania jednolitej masy ( nie przypalić!) następnie dodać budyń rozpuszczony w mleku (3/4 szkl.), rodzynki,zapach,dokładnie mieszać przez cały czas gotowania ponieważ bardzo gęstnieje i może się przypalić.
Gorącym serem przełożyć placki.


Wierzch udekorować np. polewą lub jak uważamy.

z chomika white.and.black.flower

  • 28 KB
  • 11 mar 12 11:37
SERNIK TRUSKAWKOWY

250 gram herbatników - bardzo drobno pokruszonych

120-150 gram stopionego masła

Nadzienie:

2 łyzki żelatyny

500 g serka ricotta

80 ml soku z cytryny

125 g drobnego cukru

310 g śmietany ubitej na sztywno

250 g mrożonych truskawek albo malin

2 łyzki drobnego cukru - do truskawek

Natłuścić lekko tortownicę, wyłożyć ją papierem pergaminowym. Rozgniecione herbatniki zmieszać z masłem. Przełożyc łyżką do tortownicy, ugnieść na dnie i po bokach. Wstawic do lodówki na 20 minut.

W kubku rozpuścić żelatynę - w 60 ml gorącej wody. Dokładnie rozpuscić.

Ser ricotta ubić dokładnie na gładką masę z sokiem i cukrem. Dodać połowę żelatyny - wymieszać. Następnie delikatnie dodać ubitą śmietanę - wymieszać.

Zmiksować truskawki (rozmrożone!) z cukrem - na gładką masę, którą można przetrzeć przez grube sitko, usuwając pestki, ale nie koniecznie. Dodać do masy resztę żelatyny (najlepiej jeszcze ciepłej) - dokladnie wymieszać. Owoce muszą być rozmrożone, bo inaczej żelatyna w zetknięciu z mrożoną masą owocową się błyskawicznie "zetnie".

Do formy tortowej wkładać na przemian kpczyki sera i masy owocowej - szpikulcem lub końcem noża delikatnie zmieszać oba składniki.

Wstawić do lodówki na 4 godziny.

z chomika white.and.black.flower

  • 41 KB
  • 11 mar 12 11:37
SNIKERS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI - rewelacja

blaszka 25 cm x 40 cm

Placek czekoladowy:
7 jaj
3/4 szkl. cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placek środkowy:
25 dkg orzechów siekanych
5 białek
20 dkg cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 litr mleka
cukier waniliowy/32 g/
3/4 szkl. cukru
5 żółtek
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
30 dkg masła
3 łyżki kakao
słoiczek wiśni

Polewa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Placek czekoladowy:
Z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Po upieczeniu przekroić na pół.

Placek środkowy:
Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, potem dodać resztę składników, wymieszać, dać na blaszkę i piec długo ok. 1 godziny w 170 st. C.

Masa:
Z podanych składników ugotować budyń.
utrzeć masło i stopniowo dodawać schłodzony budyń i kakao. na końcu dodać wiśnie i lekko wymieszać.

Przekładać w następujący sposób:
placek czekoladowy, masa, placek środkowy, masa, placek czekoladowy, polewa, można oprószyć mielonymi orzechami.
podawać na drugi dzień - musi zmięknąć środkowy placek z orzechami.

z chomika white.and.black.flower

  • 17 KB
  • 11 mar 12 11:37
SOCZYSTY MAKOWIEC
Składniki

CIASTO:,
20 dkg mąki,
10 dkg masła lub margaryny,
10 dkg cukru,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany,
Masa makowa:,
40 dkg maku, sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę
40 dkg jabłek,
25 dkg cukru,
9 żółtek +(piana),
7 łżeczek grysiku (ugotować na mleku 1/2 l),
20 dkg masła lub margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
olejek migdałowy,

Opis przygotowania

1. Ciasto:
Ciasto wyrobić i rozłożyć na blaszce.
2. Masa makowa:
Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, dodać mak, jabłka starte na drobnej tarce,dodać grysik, proszek i zapach.Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Upiec. Polać ciasto polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 10 KB
  • 11 mar 12 11:37
TORT MAKOWY Z KREMEM

Składniki:
BISZKOPT MAKOWY



2 szkl.sparzonego i zmielonego maku

2 szkl. cukru

5 jajek

8 dkg masła

1 proszek do pieczenia

cukier waniliowy

3/4 szkl. bułki tartej

orzechy,rodzynki,skórka pomarańczowa



Żółtka,cukier,masło i c.waniliowy utrzeć na pulchną masę.Do utartej masy dodawać powoli mak,proszek do pieczenia,bułkę,pokrojone orzechy,bakalie i połowę ubitej piany cały czas ucierając.Drugą połowę piany dodać na końcu i delikatnie wymieszać.Piec w temp.170,ok.60 min.Po wystygnięciu przekroić 2 razy.



BISZKOPT KAWOWY



12 dkg masła

2 jajka

1/2 szkl.mąki pszennej

1/2 szkl.mąki ziemniaczanej

1/4 szkl.cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kawy rozpuszczalnej



Utrzeć masło i osobno zmiksować całe jajka z cukrem.Do utartego masła dodawać stopniowo jaja dalej miksując.Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem,zmiksować i na koniec dodać kawę rozpuszczoną w ok.3 łyżkach wody.Piec w temp.180,ok.50 min.



KREM



3 jajka

1/2 szkl.cukru

1 1/2 kostki masła



Całe jajka ubijać na parze razem z cukrem do momentu podwojenia swojej objetości.Po ubiciu włożyć naczynie z masą jajeczną do zimnej wody i ubijac az ostygnie.Zimną masę dodać do utartego masła.Można także dodać trochę spirytusu aby poprawic smak.



POLEWA



1/3 masła

2 łyżki wody

2 łyżki kakao

1/2 szkl.cukru



Zagotować.



Biszkopt makowy+krem+biszkopt kawowy+krem+biszkopt makowy+polewa.
SMACZNEGO!

z chomika white.and.black.flower

  • 15 KB
  • 11 mar 12 11:37
TORT MILKY

Składniki:

3 upieczone blaty biszkoptowe,
kostka masła,
500g milky way lub tańszego odpowiednika,
200ml mleka,
Śmietana do ubijania 200g,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,

Opis przygotowania

1. Batoniki rozdrobnić nożem. Mleko zagotować, wsypać batoniki. Garnek z mlekiem włożyć do garnka z wrzątkiem i mieszać aż batoniki całkiem się rozpuszcza (ja pomogłam sobie mikserem). Wystudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce dobrze wystudzonej a najlepiej lekko schłodzonej masy. Najlepiej ucierać na najniższych obrotach. Biszkopt przekładać kremem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody. Dodać do ubitej z cukrem śmietany. Śmietaną ozdabiać tort.

2. Moja rada: Jeśli masa się zważy co nie powinno się stać dodać 2 plastry zimnego masła i dalej ucierać (mój sprawdzony sposób)

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 11 mar 12 11:37
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA

MASA BUDYNIOWA:
♥ 1/2 l mleka
♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
♥ 25 dag masła
♥ 3-4 łyżki cukru kryształu
♥ 1 cukier waniliowy

MASA TRUSKAWKOWA:
♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone)
♥ 3 galaretki truskawkowe

MASA ŚMIETANKOWA:
♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona
♥ 1-2 łyżki cukru pudru

DODATEK:
♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny.

WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ:
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować.

WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.

WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ:
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.

z chomika white.and.black.flower

  • 23 KB
  • 11 mar 12 11:37
Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ


1. Biszkopt orzechowy:

- 4 jaja
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki proszku



2. Biszkopt kokosowy:

- 6 białek
- 1/2 szkl cukru
- 150 g kokosu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku



3. Krem:

- puszka brzoskwiń
- kostka masła
- 6 żółtek
- 1/2 budyniu śmietankowego
- łyżka mąki tortowej


1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec ok 30 minut w temp 180 stopni. Przekroić na 2 części.

2. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać kokos i lekko wymieszać. Dodać mąkę wymeszaną z proszkiem. Piec w temp 180 stopni przez 30 minut.

3. Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, to dolać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Masło utrzeć z żółtkami i odrobiną cukru pudru, dodać ostudzony budyń. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.



Położenie placka:
1. Biszkopt orzechowy
2. Masa
3. Biszkopt kokosowy
4. Masa
5. Biszkopt orzechowy
6. Polewa czekoladowa

z chomika white.and.black.flower

  • 138 KB
  • 11 mar 12 11:37
Biszkopt kakaowy

6 jaj
1 szkl.mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka octu
3 łyżeczki oleju

Ubić białka ze szczypta soli.Dodawać stopniowo cukier podczas ubijania.Następnie po jednym żółtku,ocet oraz olej.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Dodawać delikatnie do ubitych białek ,wymieszać mieszadełkami wyłączonego miksera.

Piec w 150 °C z termoobiegiem 30-40 minut. Ja dopiekałam jeszcze 10 minut czyli w sumie 50 minut.
Biszkopt wyrasta równiutko z każdej strony i jest bardzo puszysty.
Polecam-KARINA

zachomikowany

  • 103 KB
  • 11 mar 12 11:37
Kocie łby)))))))300g gorzkiej czekolady
125g masła
120g pianek
3 łyżki złotego syropu,można go zrobić samemu lub zastąpić sztucznym miodem płynnym. Polecam drugą opcję bo cukier trzcinowy potrzebny do tego kosztuje przeszło 7 złotych a słoiczek miodu 2,90.
120 g herbatników

W rondelku roztapiamy masło i czekolady na koniec dodajemy miód.
Po lekkim ostudzeniu dodajemy pianki i rozdrobnione herbatniki.Nie robimy z nich miazgi tylko kruszymy na kawałki.
Wszystko razem połączyć przełożyć do foremki (15x24 może być mniejsza wtedy wtedy deser wyjdzie wyższy )wyłożonej papierem do pieczenia i po wystygnięciu do lodówki.Następnie obsypać cukrem pudrem i ...
Gotowe !

zachomikowany

  • 97 KB
  • 11 mar 12 11:37
KARINA ZAPRASZAM:::::::Przepis na "pepuchy"
pol kilo maki.
pol kilo twarozku rzadkiego-taki z pudeleczka.
5 jajek calych
5lyzek cukru
2kieliszki rumu.
1cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia.
Wszystkie skladniki wymieszac razem,jak bedzie ciasto bardzo geste dodac troche mleka,wyrobic dobrze lyzka,nie mikserem.Piec na oleju z obydwu stron(ja wyjmuje jeden i patrze czy jest w srodku dobry)Smazyc jak paczki.

zachomikowany

  • 128 KB
  • 11 mar 12 11:37
torcik orzechowo-czekoladowy

Torcik orzechowy ( z samych białek z pączków i faworków+ krem czekoladowy budyniowy) ...ciacho do kawki...smacznego:))
**************************
Białka 12szt ( 9 miałam )ubiłam na sztywno w trakcie dosypywałam 1 ½ szk. cukru. Następnie dodałam 2½ szk. orzechów drobno utartych uprażonych i 1 szk. mąki wymieszanej 1 łyżeczką proszku do piecz. Piekłam w blaszce prostokątnej 21x36 w 190 C ok. 40 min aż się zrumienił. Gdy ostygł przekroiłam na pół i przełożyłam masą z 2 budyni czekoladowych wg przepisu z torebki .3 żółtka (z białek) dodałam do masy budyniowej utarłam z ¾ szk. mleka i wlałam na gotujące się mleko. Zimny budyń utarłam z 1 ,,Kasią”,1 łyżkę kakao+ zagęściłam 6-8 łyżeczek żelatyną , bo masa była za luźna. Wierzch też jest posmarowany kremem i posypany orzechami. Można też posypać czekoladą

zachomikowany

  • 98 KB
  • 11 mar 12 11:37
Składniki
CIASTO:
5 jajek
0,5 szkl. oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
5 łyzek wody

Masa

0,5 litra śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
0,5 szklanki wody do żelatyny
3 serki homogenizowane (po 150 g)
cukier waniliowy :::Polewa
0,5 kostki margaryny
0,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
wiórki kokosowe do posypania
Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała).:Masa:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka

zachomikowany

  • 13 KB
  • 11 mar 12 11:37
Makowiec na cieście . CIASTO FRANCUSKIE
30 dag mąki
30 dag masła
3 żółtka
3 łyżki wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA MAKOWA
30 dag maku
6 żółtek
9 białek
15 dag orzechów krojonych
10 dag rodzynek
30 dag cukru pudru (1,5 szklanki)
olejek migdałowy (10 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na ciasto francuskie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (2/3 ciasta na spód, 1/3 ciasta na wierzch).
Przepis na masę makową: Mak sparzyć i zemleć w maszynce dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Orzechy pokrojone, a rodzynki namoczone i odciśnięte wymieszać z makiem. Białka ubić na pianę. Wszystko wymieszać z makiem. Na koniec dodać olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
Przełożenie ciasta: 2/3 ciasta na spód - masa makowa - 1/3 ciasta na wierzch. Makowiec piec przez 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni C.

z chomika grateska

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    12
  • obrazy
    230
  • pliki wideo
    4
  • pliki muzyczne
    0

265 plików
685,71 MB




krzysiekpolcyn

krzysiekpolcyn napisano 3.10.2012 12:20

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do siebie: wwww.krzysiekpolcyn.blogspot.com

pawel1234535 napisano 24.01.2013 22:45

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do mnie ponad 40tys GB plików. Filmy / Gry / Muzyka czego dusza zapragnie
henibok848

henibok848 napisano 24.01.2023 19:01

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności