Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
rafal_dabrowski5
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 11.01.2020 17:53

  • pliki muzyczne
    84
  • pliki wideo
    21
  • obrazy
    4768
  • dokumenty
    1949

6874 plików
10,26 GB

  • 3,0 MB
  • 19 lis 13 20:42

z chomika Seewald

  • 6,2 MB
  • 19 lis 13 20:38

z chomika Zbyszek0271

  • 3,4 MB
  • 19 lis 13 19:37
obrazek

zachomikowany

  • 12 KB
  • 19 lis 13 13:31
Rolada waniliowa

Składniki na 14 porcji: 3 jajka, 10 łyżek cukru, szczypta soli, 7,5 dag mąki pszennej, 2,5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżeczek żelatyny, 2 limonki, 20 dag mielonego twarogu, 30 dag jogurtu naturalnego, 2 torebki cukru wanilinowego, 25 dag śmietany kremówki, 22,5 dag konfitury z malin, 3 łyżki cukru pudru.

Oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, szczyptą soli i ubić. Pod koniec ubijania dosypać 7,5 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do masy jajecznej.

Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze (32 x 39 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piec 10 minut. Ściereczkę posypać 4 łyżkami cukru. Wyłożyć na nią biszkopt. Usunąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć. Wystudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić, aby spęczniała. Limonki sparzyć, z jednej zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Twaróg wymieszać z jogurtem i resztą cukru. Dodać cukier waniliowy oraz sok i skórkę z limonki. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Połączyć z przygotowaną masą i wstawić na 6 minut do lodówki. Śmietanę ubić, wymieszać z tężejącą masą. Biszkopt rozwinąć, posmarować konfiturą z malin i kremem. Poczekać 10 minut, po czym zwinąć ciasto. Roladę schładzać 3 godziny. Oprószyć cukrem pudrem. Udekorować skórką startą z pozostałej limonki i ew. malinami.

z chomika magrex

  • 30 KB
  • 19 lis 13 13:31
rajska rolada z galaretką

Biszkopt orzechowy
* 8 jaj
* 25 dag mielonych orzechów
* 3/4 szklanki cukru
* 1 łyżka mąki
* 2 łyżki bułki tartej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Do ubitych białek dodać resztę składników - lekko zamieszać. Upiec ciasto na blaszce 24x42cm w temp. 175 stopni około 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie połowy.
Jabłkowa rolada
* 5 dużych jabłek
* 4 jajka
* 1/2 szkl. cukru
* 3/4 szkl. mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Posmarować blaszkę ((24x42cm)i wyłożyć pergaminem również posmarowanym tłuszczem. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć jabłka. Na rozłożone jabłka wylać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni na złoty kolor - około 25 minut. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć roladę. Odstawić do wystudzenia. Zimną kroić na grubość 2 cm.
Krem
* 2 galaretki
* 1/2 litra mleka
* 2 żółtka
* 1/2 szkl. cukru
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 cukier waniliowy
* 1,5 kostki tłuszczu (masło+margaryna)
Wykonanie
Ugotować galaretkę w mniejszej ilości wody - odstawić do stężenia. Z podanych składników ugotować budyń. Masło i margarynę utrzeć na gładką masę. Dodawać przestudzony budyń po jednej łyżce. Galaretkę pokroić i zamieszać lekko z kremem.
Polewa czekoladowa

* 1/2 kostki margaryny
*5 łyżek cukru pudru
*3 łyżki kakao
*2 łyżki wody
*1 łyżka żelatyny
*5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
Żelatynę rozpuścić w wodzie. Margarynę, cukier, żelatynę i kakao rozpuścić na wolnym ogniu - nie dopuścić do zagotowania. Po przestudzeniu dodać śmietanę i dobrze wymieszać.
Przełożenie ciasta
Połowa biszkoptu orzechowego - krem - pokrojona rolada - krem - druga połowa biszkoptu - polewa.
Uwaga
Można upiec dwa oddzielne biszkopty orzechowe.

z chomika kinia_1986

  • 53 KB
  • 19 lis 13 13:31
Na ciasto:
3 jajka
70g cukru
1 łyżeczka "matcha" (zielona herbaty w proszku)
80g mąki
2 łyżki mleka
1 łyżka masła, roztopionego

Ubiłam dobrze jajka z cukrem na puszystą masę, do mikstury jajecznej dodałam, przesiewając, mąke i "matcha".
Dodałam masło (wystudzone) i mleko, wszystko wymieszałam, wylałam do przygotowanej blaszki (np. 35x20 , wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowana masłem). Piekłam 15 min w 180 C.

200g ubitej śmietany z wanilią i odrobiną cukru wymieszałam z pokrojonym w kostkę mango (u mnie brzoskwinie z zalewy), wyłożyłam na biszkoptowy placek (zimny) i zrolowałam (tak jak Swiss roll). Schłodziłam.

z chomika kinia_1986

  • 86 KB
  • 19 lis 13 13:31
Składniki:

* 4 jajka
* 100 g drobnego cukru
* 100 g mąki (dałam tortową)
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki kakao
* 50 g gorzkiej czekolady, startej
* cukier waniliowy - 16 g

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.

Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym Płaską formę o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. ( nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania).Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!

Składniki na krem:

* 250 g serka mascarpone
* 50ml śmietany 18%
* 2 łyżki cukru pudru (ilość cukru możemy zmniejszyć w zależności od upodobań)

Składniki zmiksować.

Składniki na polewę:

* 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
* 30 g masła

Masło z połamaną na kawałki czekoladą stopić w kąpieli wodnej mieszając do połączenia składników.

Dodatkowo:

* 250g malin lub wiśni.


Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, ułożyć maliny i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą (moją polewą nie polewałam rolady, ale ostudzoną posmarowałam ciasto tworząc "fale" )

z chomika kinia_1986

  • 46 KB
  • 19 lis 13 13:30
Rolada szachownica
CIASTO
• jajka 5
• cukier 1 i 1/2 szklanki
• mąka 2 i 1/3 szklanki
• mleko 1/3 szklanki
• olej 1/3 szklanki
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• kakao 2 łyżki
MASA KARMELOWA
• cukier 30 dkg
• mleko 0,9 litra
• mąka ziemniaczana 6 łyżek
• margaryna 125 g
• cukier waniliowy 1 opakowanie
PONADTO
• wafle prostokątne 1 opakowanie

Przepis:
Podane składniki ciasta podzielić równo na pół (oprócz kakao). Z jednej części przygotujemy ciasto białe a z drugiej kakaowe.

Ciasto białe:
jaja ubić z cukrem, cały czas ubijając dodać olej a następnie mleko. Do powstałej masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez ok 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka) w blaszce o wymiarach 35x20 cm.

Ciasto ciemne:
postępować identycznie jak przy cieście jasnym, z tym że do mąki z proszkiem dodać jeszcze kakao. Piec na blaszce o tych samych wymiarach.
Upieczone oba ciasta przekroić wzdłuż na 6 pasów. Ostudzić..

Masa karmelowa:
W garnku skarmelizować cukier, należy uważać żeby za mocno nie spalić.. Do powstałego karmelu wlać mleko (z podanej ilości odjąć jedną szklankę) i cukier waniliowy, mieszać aż się rozpuścić cały karmel. Do odlanej szklanki mleka dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze rozmieszać. Dodać do mleka karmelowego i gotować jak budyń. Do ciepłego budyniu wmieszać szybko margarynę.

Przygotowanie:
Na blacie kuchennym rozłożyć płaty wafli, posmarować każdy ciepłą masą karmelową (zostawiając oczywiście masy na przełożenie pasów ciasta). Na każdy arkusz wafla położyć paski ciasta wzdłuż, jeden jasny, jeden ciemny połączone kremem. Górę pasów również posmarować masą i położyć na nich kolejne 2 sklejone masą pasy ciasta (na jasnym ciemny, na ciemnym jasny). Teraz wystarczy tylko zwinąć arkusz wafla wokół ciasta i otrzymamy roladę. Powstałe 3 rolady trzymamy owinięte folią w lodówce.

z chomika kinia_1986

  • 59 KB
  • 19 lis 13 13:30

z chomika kinia_1986

  • 1,4 MB
  • 19 lis 13 13:30

z chomika Rapcia

  • 1,4 MB
  • 19 lis 13 13:29

z chomika Rapcia

  • 53 KB
  • 19 lis 13 13:28
ROLADA KUBUSIOWA

7 jaj
7 łyżek cukru kryształu
7 łyżek mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubijamy na perze, zestawiamy i dalej ubijamy aż masa stanie się puszysta. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blacgę wyłożoną natłuszczonym papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. Piec ok. 5 min. Upieczony, gorący biszkopt zsuwamy z blachy na stolnicę i po zdjęciu papieru kładziemy na czyściutkiej ściereczce i zwijamy w rulon.

Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremowej
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny (na 1/4 szkl. wody)
1/2 galaretki
Przygotowowujemy galaretkę według przepisu wlewamy w coś długiego żeby można było ukroić paseki. Smietanę ubijamy z cukrem dodajemy rozpuszczoną letnią żelatynę, mieszamy.
Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy, nz brzegu kładziemy ucięty pasek galaretki, następnie na całości rozprowadzamy masę śmietankową. Ponownie zwijamy w rulon. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Można też galatetkę pokroić w kawałeczki następnie posypać po masie śmietankowej i dopiero zwijać w rulon.

z chomika white.and.black.flower

  • 31 KB
  • 19 lis 13 13:28
ROLADA ORZECHOWA

Składniki:

Jaja, 4 szt.
mielone orzechy włoskie, 7dag
cukier, 7 dag
śmietana 36 %, 250 g


Opis przygotowania:

1. żółtka utrzeć z cukrem

2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie

3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać

4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę

5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać)

6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto

7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich

8. schłodzić w lodówce

9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie

z chomika white.and.black.flower

  • 16 KB
  • 19 lis 13 13:28
ROLADA KOKOSOWA NA ZIMNO

Masa ciemna:

40 dag herbatników (4 paczki :Alberty, Aretki")
7- 9 łyżek kwaśnej śmietany
7 dag masła
4 łyżki kakao ciemne
10 dag cukru pudru
olejki zapachowe: migdał, rum (parę kropli)
Herbatniki zemleć przez maszynkę lub w malakserze, wymieszać z resztą składników. Dalej, chwilę wyrabiać jak ciasto na pierogi.

Masa jasna:

10 dag kokosu
7 łyżek kwaśnej śmietany
12 dag cukru pudru
15 dag masła
1/2 kieliszka spirytusu

Kokos zalać spirytusem i śmietaną, pozostawić na 10 minut aby zmiękł. Rozetrzeć mikserem cukier z masłem, dodać kokos i chwilę ucierać.
Na pergaminie rozwałkować ciemne ciasto w kształcie prostokąta na grubość 5 mm i nałożyć na nie równomiernie masę kokosową. Za pomocą pergaminu zwinąć ciasno roladę, zaklejając boki. tak zwiniętą włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.

z chomika white.and.black.flower

  • 6 KB
  • 19 lis 13 13:28
Ciasto:
4 jajka,
1/2 szklanka cukru,
1/2 szklanka maki,
1 torebka cukru waniliowego,
4 łyzki maki ziemniaczanej,
1 łyzeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 i 1/2 pojemnika smietany kremówki,
2 torebki cukru waniliowego,
5 łyzeczek zelatyny,
banany,
maliny
brzoskwinie z puszki do dekoracji,
posypka

Jajka rozbic ,oddzielic zołtka.Białka ubic z czterema łyzkami letniej wody na sztywna piane,powoli wsypujac cukier(jedna łyzke odłozyc) i cukier waniliowy.Dodac zołtka.Make pszenna przesiac przez sito z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia,wymieszac dokładnie z piana..Blache wyłozyc pergaminem,posmarowac na nim ciasto biszkoptowe.Piec w temp. 200 stopni. pieczemo ok 12 min Czysta, lniana sciereczke posypac reszta cukru.,wyłozyc na nia ciasto.Ostroznie zdjac pergamin.Ciasto zrolowac za pomoca sciereczki,ostudzic..Smietane kremowke ubic na sztywno z cukrem waniliowym.Pod koniec ubijania dodawać po kropli rozpuszczoną żelatynę.Rolade rozwinac i rozprowadzic na niej rownomiernie krem,włozyc banany,maliny i zrolowac.Udekorowac malinami,brzoskwiniami i posypac posypka czekoladowa

z chomika white.and.black.flower

  • 71 KB
  • 19 lis 13 13:28
Rolada biszkoptowa...
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

łyżeczka kakao
masa budyniowa
zastygnięta galaretka owocowa

żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywno pod koniec dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć pianę z żółtkami, posypać mąką z proszkiem, przemieszać. Odłożyć 5-6 łyżek ciasta resztę wylać na płaską blaszkę wyłożoną papierem, przy jednym boku zostawić pasek wolnej przestrzeni w to miejsce wylać pozostawione ciasto wymieszane z kakao piec ok 15 min w 180°C. Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę i zwinąć razem ze ścierką zaczynając od ciemnego brzegu. Po wystygnięciu roladę rozwinąć posmarować masą budyniową wzdłuż boku ułożyć paseczki galaretki ponownie zwinąć.
SMACZNEGO

z chomika usiala

  • 14 KB
  • 19 lis 13 13:28
ROLADA Z WIŚNIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 15 min

Składniki
• CIASTO:
• 3 jajka
• 150 g cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 100 g mąki tortowej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• MASA:
• 750-800 ml śmietany 30%
• 4 śmietan-fixy
• 4-5 łyżek cukru pudru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego

• PONADTO:
• 500 g wiśni wydrylowanych (świeże lub z kompotu)

Etapy przygotowania

1. Jajka całe ubić z 5 łyżkami gorącej wody.
Następnie dodawać cukier kryształ i cukier waniliowy.
Dodać obydwie mąki i proszek do pieczenia. Jeszcze chwilę miksować.

2. Blachę (ta z wyposażenia piekarnika) wyłozyc papierem do pieczenia.
Wylać na nią ciasto i piec 10-15 min. w temp 210 stopni (wkładać do nagrzanego piekarnika).

3. Ściereczkę (lekko wilgotną) rozłożyć na blacie. Posypać ją odrobiną cukru pudru. Wyłożyć gorący placek (tak by papier znajdował się u góry).
Szybko go zdjąć i zwinąć roladę razem ze ściereczką.
Odstawić.

4. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami.

5. Na wystudzony placek wyłożyć 2/3 śmietany.
Wysypać równomiernie wiśnie. (ok 10 szt. zostawić do dekoracji).
Zwinąć roladę.
Wierzch rolady posmarować pozostałą śmietaną.
Poukładać te 10 szt wiśni.
Z konfitury wiśniowej (jak ktoś ma) zrobić wzorek jak na zdjęciu. Ja takiej nie miałam więc na odrobinie kompotu (tego z wiśni) ugotowałam rzadziutki kisiel (dodałam troszkę cukru i mąki ziemniaczanej).

**********************************************************************

z chomika grawaw57

  • 10 KB
  • 19 lis 13 13:27
Rolada . CIASTO
10 dag mąki krupczatki lub tortowej
15 dag cukru pudru
5 żółtek
7 białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu (pół na pół z wodą)


MASA
1 galaretka wcześniej przygotowana
1 kostka masła extra
2 żółtka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
zmiksowane truskawki

Przepis na ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zwinąć (ciasto musi być jeszcze gorące) i owinąć w ściereczkę. Po wystygnięciu przełożyć masą i galaretką. Zwinąć.
Przepis na masę: Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem. Na gotujące się mleko wyłożyć żółtka i mieszać. Gdy masa się zagotuje, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i dodać do masy. Utrzeć. Na koniec dodać zmiksowane truskawki.

Uwaga! Krem można zrobić w różnych smakach, na przykład: truskawkowym (dodając zmiksowane z cukrem truskawki - ilość według uznania), cytrynowym lub kakaowym.
Przłożenie rolady: Przy brzegu ciasta układamy galaretkę, następnie krem i zwijamy tak, aby galaretka znalazła się w środku.

z chomika grateska

  • 92 KB
  • 19 lis 13 13:27
Rolada kokosowa

Masa kokosowa:
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
100 g cukru (1/2 szklanki)
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem i tłuszczem dodać kokos i ew. trochę spirytusu Wymieszać


Składniki:
10 paczek herbatników
1/2 szklanki cukru
l szklanka wody
50 g kakao
1/4 kostki masła

Wykonanie:

Wodę z cukrem i masłem zagotować przestudzić i dodać zmielone herbatniki Wymieszać Rozwałkować i przełożyć na folię aluminiową. Na ciasto rozłożyć masę
zwinąć (bez folii, w którą zawijamy dopiero gotową roladę)

z chomika atlanta811

  • 51 KB
  • 19 lis 13 13:27
Składniki na biszkopt:

3 duże jajka
2 łyżki drobnego cukru
3,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1,5 łyżki gorącej wody, ostudzona
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem, ostudzoną kawę i delikatnie wymieszać.

Blachę o boku 28 - 34 cm (można mniejszą, ważne, by bardziej przypominała kwadrat niż prostokąt) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. (ja wysypałam cynamonowym). Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.

Masa kremowa:

250 g serka mascarpone
120 ml śmietany kremówki
2 łyżki likieru kawowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 1,5 łyżeczki gorącej wody, ostudzona
2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki (schłodzone!) umieścić w wyższym naczyniu, ubijać jak bitą śmietanę, aż na masie będzie pozostawał wyraźny znak od trzepaczek miksera.

Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć krem, znowu zwinąć. Położyć do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce.

z chomika basiar67

  • 26,7 MB
  • 19 lis 13 13:27

z chomika aaarek70

  • 33 KB
  • 19 lis 13 13:27
Rolada czekoladowa z kremem paryskim

Składniki na 10 porcji: 3 jajka, 1 cukier wanilinowy, 80 g drobnego cukru, 80 g mąki tortowej, 30 g gorzkiej czekolady
Krem: 500 ml śmietany kremówki, 50 g drobnego cukru, 40 g kakao
Wykończenie: 100 g wiórków czekoladowych

1. Śmietanę zagotować z cukrem i kakao. Schłodzić i na noc wstawić do lodówki. Czekoladę drobno zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Białka ubić z drobnym cukrem na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszać z masą żółtkową. Pod koniec wmieszać przesianą mąkę i tartą czekoladę.

Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 10 minut. Po upieczeniu przenieść ciasto na ściereczkę i razem z nią zwinąć w rulon. Odstawić do wystudzenia.

2. Schłodzoną masę śmietanowo- -kakaową ubić na sztywno. Ciasto ostrożnie rozwinąć ze ściereczki. Przełożyć na pergamin. Na cieście rozsmarować 2/3 kremu śmietanowo-kakaowego (tzw. paryskiego) i ponownie zwinąć (razem z pergaminem) w roladę. Włożyć na godzinę do lodówki. Gdy stężeje, zdjąć papier, a wierzch rolady posmarować odłożonym kremem. Posypać grubymi wiórkami czekoladowymi, ponownie schłodzić w lodówce.

z chomika magrex

  • 173 KB
  • 19 lis 13 13:27
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5łyżek cukru
1 cukier waniliowy
Jajka z cukrem ubić na parze, jak podwoją objętość zdjąć z pary i ubijać nadal, aż wystygną, dodać mąkę i delikatnie wymieszać.

Piec na pergaminie ok. 10-15 minut w nagrzanym do ok 220-250 stopni piekarniku.
Wyjąć z papierem, lekko przestudzioć i zwinąć wraz ze ściereczką w rulon, wystudzić.

Masa truskawkowa:
0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone)
1 szkl. śmietanki kremówki
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru ( lub do smaku)
Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, wystudzić. Truskawki zmiksować, śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie truskawki ze śmietanką, wlać galaretkę. Kiedy zacznie tężeć wyłożyć masę na biszkopt, ponownie delikatnie zwinąć. Można po wierzchu też polać masą, udekorować bitą śmietanką i/lub świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce.

z chomika ruda_krofka

  • 11 KB
  • 19 lis 13 13:26
Składniki ciasta:
6 jajek
szczypta soli
18 dkg cukru
3 torebki małe cukru waniliowego
20 dkg mąki tortowej
4 łyżki ciepłej wody
ok.1/2 tabliczki tartej czekolady
ok.8 dkg kakao ciemnego
duża blacha

ściereczka i cukier do zwinięcia ciasta po upieczeniu

Masa do rolady:
1 litr śmietany kremówki
5 saszetek śmietana-fix
3 cukry waniliowe
2 łyżki cukru pudru

Do nadzienia:
1 puszka wiśni w żelu - frużelina

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianęz szczyptą soli.
Zóltka ,cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę.Następnie dodać wodę i dalej ubijać.Na wierzch przesiać mąkę i kakao,oraz tartą czekoladę Dodać pianą z białek i wszystko ostroznie wymieszać.Blachę wyłozyć pergaminem lub papierem do pieczenia.Równomiernie rozprowadzić ciasto i watawic do piekarnika na 12 minut.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika.Wilgotną ścireczke posypać cukrem i przełozyć na nią ciasto.Zdjąć papier dp pieczenia i za pomocą ścierki natychmiast zrolować ciasto.Odczekać kilka godzin aby ostygła.
Smietanę ubijać a pod koniec dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.Dokładnie połączyć.
Rozwinąć biszkopt ,posmarować śmietaną (część pozostawić do dekoracji), wzdłuż jednego boku rozsmarować wiśnie w żelu - frużelina- ilość wg gustu ,i następnie delikatnie ale dociskając zwijać roladę.
Zawinąć ją jeszcze na ok.1/2 godziny w ściereczkę aby się lepiej skleiła.
Następnie posmarować wierzch śmietaną i zrobić rowki wzdłuż ciasta.
Dekorować listkami czekoladowymi i owocami wisni. Posypać tartą czekoladą środek rolady.

.

z chomika magrex

  • 7 KB
  • 19 lis 13 13:26
BISZKOPT:
4 jajka
¾ szkl. cukru
1½ łyżki mąki pszennej
1½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kakao
6 łyżek mocnej, gorącej kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu migdałowego

KREM:
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy (10g)
3 łyżki sypkiego cappuccino waniliowego
3 łyżki płatków migdałowych
3 kostki gorzkiej czekolady

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej kawy. Dodać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia (przesiać do masy żółtkowej), a następnie ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olejek migdałowy. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec 10 min. w temp. 180°C. Następnie zmniejszyć temp. do 150°C i piec jeszcze nie dłużej niż 10 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć ostrożnie papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.

KREM:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukry, kawę cappuccino, płatki migdałowe i posiekaną lub startą na grubych oczkach tarki czekoladę. Wszystko wymieszać.
Roladę rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć.
Udekorować wg uznania.
Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godz. przed podaniem.

z chomika magrex

  • 11 KB
  • 19 lis 13 13:26
Rolada Beaty

Składniki(1 sztuka):
8 jaj;
18 dag mąki;
25 dag cukru;
cukier waniliowy;
dżem morelowy;

Sposób przygotowania:
1).Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, ubić pianę z białek i delikatnie mieszając dodawać do utartych żółtek na przemian łyżkę piany i łyżkę mąki.
2).Wylać biszkopt na blachę wyłożona natłuszczoną folią aluminiową lub specjalnym pergaminem. .
3).Upiec ciasto na jasnozłoty kolor, wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z folii, przełozyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć.
4).Gdy tylko biszkopt przestygnie, rozwinąć go, nałożyć równą warstwą dżem, znów ścisło zwinąć (oczywiście już bez ściereczki !!!) i odstawić do wystygnięcia.
5).Roladę można polać polewą lub lukrem.

z chomika magrex

  • 29 KB
  • 19 lis 13 13:26
Rolada z kremem bananowo orzechowym

Składniki:

* 10 dag +1 łyżka cukru
* 6 jajek
* 2 torebki cukru waniliowego
* 10 dag mąki ziemniaczanej
* 10 dag mąki pszennej
* 2 łyżki kakao
* łyżka stopionego masła
* 10 dag kremu orzechowego typu nutella
* 4 łyżeczki żelatyny
* szklanka mleka
* torebka budyniu waniliowego
* 3 łyżki cukru
* 7 łyżek soku z cytryny
* 20 dag śmietany 30%
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 łyżki wiórek kokosowych

1.Przygotuj ciasto:oddziel żółtka od białek.Białka schłodź,ubij na sztywno.Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.Do masy żółtkowej przesiej oba rodzaje mąki oraz kakao.Dodaj stopione masło.Ciasto ostrożnie połącz z pianą z białek.Rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze.Wsuń do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185 stopni.Piec 30 minut.
2.Upieczony biszkopt przełóż na oprószoną łyżką cukru ściereczkę,zdejmij pergamin,ciepłe ciasto zwiń w rulon.Wystudź.
3.Żelatynę namocz,następnie rozpuść podgrzewając.Proszek budyniowy wymieszaj z 3 łyżkami mleka.Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.Do wrzącego mleka wlej rozprowadzony budyń,mieszając gotuj,aż zgęstnieje.
4.Banany zmiksuj z sokiem cytrynowym.Połącz z zimnym budyniem.Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Dodaj żelatynę.Połowę śmietany wymieszaj z masą budyniowo- bananową.Tężejący krem rozsmaruj na biszkopcie,ciasto ponownie zwiń.Posmaruj kremem orzechowym.Można posypać wiórkami kokosowymi.Przed podaniem udekoruj odłożoną śmietaną

Informacje o przepisie:
Liczba porcji: 12
Przygotowanie: 45 min.
Oczekiwanie: 60 min.

zachomikowany

  • 3 KB
  • 19 lis 13 13:26

CIASTO
6 jaj
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
0,5 kg truskawek
1 szklanka cukru pudru
300 g margaryny
1 galaretka truskawkowa, przygotowana zgodnie z instrukcją na opakowaniu w płaskim naczyniu

WYKONANIE:

1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
2. Przygotować ciasto: ubić białka z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, a następnie, delikatnie mieszając, dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet.
3. Wylać na blachę o wymiarach 29x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 15 minut.
4. Po wyjęciu z piekarnika zwinąć gorący placek (można zwinąć razem z papierem, bo tak jest łatwiej, a papier zdejmiemy po wystygnięciu), a następnie zawinąć go w ściereczkę. Odstawić aby wystygł.
5. Przygotować masę: truskawki zmiksować w blenderze. Margarynę rozetrzeć, a następnie dodawać po trochu cukier i zmiksowane truskawki.
6. Zastygniętą galaretkę pokroić w długie paski o szerokości około 1,5 cm.
7. Odwinąć ostudzony placek i posmarować masą truskawkową. Paski galaretki układać wzdłuż brzegu ciasta, jeden za drugim, na samym początku zawjanej rolady.
8. Zwiniętą roladę odłożyć „szwem” do dołu w chłodne miejsce na około godzinę. Po wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Kroić w poprzek na plastry grubości około 1,5 cm.

z chomika magrex

  • 13 KB
  • 19 lis 13 13:26

Składniki
ilość porcji: 10

3 jajka, ubite
200 g (1 szkl.) cukru
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
165 g puree z dyni (można zrobić ze świeżej)
95 g (3/4 szkl.) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
225 g serka śmietankowego
120 g (1 szkl.) cukru pudru
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki cukru pudru, do obtaczania

WYKONANIE:

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować masłem lub innym tłuszczem jedną dużą blachę o wymiarach 25x38 cm.
2. W misce wymieszać jaja z cukrem, cynamonem i dynią. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z sodą. Dodać do mieszaniny z dynią i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć mieszaninę równomiernie na przygotowanej blasze.
3. Piec 15 do 25 minut w nagrzanym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i pozostawić by ciasto trochę ostygło.
4. Wyjąć ciasto z blachy i położyć na ściereczce (bawełnianej, nie frotowej). Zwinąć ciasto wraz ze ściereczką (tak, by znalazła się w środku) i odłożyć do ostygnięcia, miejscem, gdzie kończy się zwój do dołu.
5. Przygotować nadzienie, mieszając masło z serem, cukrem pudrem i wanilią.
6. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie, rozwinąć je i rozprowadzić na nim nadzienie z serka śmietankowego. Ponownie zwinąć, tym razem bez ściereczki. Zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce do czasu podania. Posypać po wierzchu cukrem pudrem, pokroić na 8-10 porcji.

z chomika magrex

  • 54 KB
  • 19 lis 13 13:25
z blogu Anyżkowo

Składniki biszkopt :
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
60g stopionego masła
3 łyżki kakao

Przygotowanie biszkoptu :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę na którą gorącą roladę obróć na drugą stronę i delikatnie ściągnij papier do pieczenia. Zwiń roladę wraz ze ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.

Składniki masa :
3 szklanki mleka,
0,5 szklanki cukru,
1 budyń śmietankowy,
200g masła,
200g wiórek kokosowych.

Przygotowanie masy : Do garnka wlej 2 1/2 szklanki i zagotuj. Wsyp cukier, kokos i gotuj około 10 minut. Dodaj pokrojone masło w kostkę i wymieszaj składniki. W reszcie mleka rozpuść budyń i wlej do masy koksowej. Ostudź.

Delikatnie rozwiń roladę i posmaruj masą całość. Ponownie zwiń i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

z chomika magrex

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    12
  • obrazy
    230
  • pliki wideo
    4
  • pliki muzyczne
    0

265 plików
685,71 MB




krzysiekpolcyn

krzysiekpolcyn napisano 3.10.2012 12:20

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do siebie: wwww.krzysiekpolcyn.blogspot.com

pawel1234535 napisano 24.01.2013 22:45

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do mnie ponad 40tys GB plików. Filmy / Gry / Muzyka czego dusza zapragnie
henibok848

henibok848 napisano 24.01.2023 19:01

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności