Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
christo.monte
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 18.04.2024 15:33

  • pliki muzyczne
    3546
  • pliki wideo
    46232
  • obrazy
    9691
  • dokumenty
    1161

61405 plików
20282,61 GB

obrazek
Cotygodniowy program kulinarny, w którym znany i lubiany kucharz śląski Remigiusz Rączka prezentuje przepisy na różne dania zarówno popularne ślaskie potrawy ale np. w nowych wersjach, jak i mniej znane, czy zapomniane regionalne przysmaki.

  • 110,5 MB
  • 17 lut 14 19:31

z chomika borowiak65

  • 111,3 MB
  • 17 lut 14 19:31

z chomika borowiak65

  • 199,1 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Kućmok:

ziemniaki – 1 kg
boczek wędzony parzony – 30 dag
jajko – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
cebula – 1-2 szt.
mąka pszenna – 2-3 łyżki
sól, pieprz – do smaku
masło do obsmażenia


Fifka (kartoflanka):

wędzone kości – 20 dag
kiełbasa – 10 dag
boczek – 5 dag
woda – 2 l
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
marchew – 1 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
świeży majeranek – 3-4 gałązki
sól, pieprz – do smaku

zasmażka:
masło – 2 łyżki
mąka pszenna – 2 łyżki


Filet z kaczki z zapiekanymi kopytkami:

pierś z kaczki – 2 szt. (ok. 50 dag)
świeży majeranek – do smaku
sól – do smaku

kopytka zapiekane:
mąka pszenna – 25 dag
ziemniaki – 1 kg
jajko – 2 szt.
masło do obsmażenia

z chomika FigoFago65

  • 144,5 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Pieczarki w cieście filo:

filet drobiowy - 100 g
pieczarki - 150 g
śmietan a 32% - 50 ml
wino białe wytrawne - 20 ml
por - 50 g
ciasto filo - 1 płat
świeży tymianek
sól, pieprz - do smaku


Kaczka confit na sosie rabarbarowym:

udka kacze - 2 szt.
tłuszcz gęsi - 0,5 kg
majeranek
sól, pieprz - do smaku

sos rabarbarowy:
rabarbar - 2 łodygi
cebula - 1 szt.
wino czerwone wytrawne - 150 ml
bulion - 0,5 szkl.
cukier wanilinowy
sól, pieprz - do smaku


Knedel:

mąka pszenna - 0,5 kg
jajka - 2 szt.
drożdże - 3 dag
mleko - 1 szkl.
masło - 100 g
cukier - 1 łyżka
sól - szczypta


Hekele:

śledź solony 200 g
jajko - 1 szt.
ogórek kiszony - 2 szt.
cebula - 1 szt.
musztarda - 1 łyżka

z chomika FigoFago65

  • 176,3 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Kawior żydowski:

wątróbka gęsia – 50 dag
masło – 10 dag
cebula – 2-3 szt.
szczypiorek – pęczek
jajka na twardo – 1-2 szt.
sól, pieprz – do smaku

pieczywo czosnkowe:
bagietka – 0,5 szt.
masło – 5 dag
czosnek – 3 ząbki
sól – do smaku


Kotlet z prosiaka na grubo tartych plackach ziemniaczanych z sosem grzybowym:

schab wieprzowy – 50 dag

marynata:
oliwa z oliwek – 2 łyżki
czosnek – 2 ząbki
rozmaryn – 1 gałązka
sól – 1 łyżeczka
pieprz – do smaku

placki ziemniaczane:
ziemniaki – 3 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
piwo jasne – 50 ml
jajko – 1 szt.
mąka pszenna – 1-2 łyżki
masło klarowane – 1 łyżka
oliwa – do smażenia

sos grzybowy:
świeże grzyby (prawdziwki) – 20 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
wino białe wytrawne – 50 ml
masło klarowane – 1,5 łyżki
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku


Jabłko na miodzie:

jabłka – 2 szt.
rodzynki – 30 g
miód – 2 łyżki
masło klarowane – 1,5 łyżki
podawać z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną

z chomika FigoFago65

  • 158,0 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Baba ziemniaczana:

ziemniaki – 1 kg
boczek wędzony – 15 dag
jajka – 8 szt.
mąka pszenna – 4 łyżki
cebula – 1 szt.
smalec – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

sos grzybowy:
świeże grzyby (prawdziwki) – 25 dag
cebula – 1 szt.
masło – 1 łyżka
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku


Polewka z maślanki:

wędzonka – 20 dag
seler – 0,25 szt.
por – 0,25 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
cebula – 1 szt.
maślanka – 0,5 szklanki
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 1-2 łyżki
ziemniaki – 5 szt.
sól, pieprz – do smaku
świeży koperek – do dekoracji


Królik w śmietanie z buraczkami:

skoki tylne z królika – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
marchew – 1 szt.
seler – 0,25 szt.
por – 0,25 szt.
rozmaryn – 2 gałązki
czosnek – 4 ząbki
masło – 1 łyżka
bulion – 1 l
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku

buraczki zasmażane:
buraki gotowane – 3 szt.
jabłko – 0,5 szt.
śmietana kremówka – 50 ml
masło – 1 łyżka
ocet spirytusowy – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 136,8 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Zupa rybna:

głowy karpia – 6-8 szt.
woda – 4 l.
Seler – 1 szt.
pietruszka – 3 szt.
marchew – 2 szt.
liść laurowy – 4 szt.
cukinia – 1 szt.
ziemniaki – 30 dag
seler naciowy – 0,5 szt.
kasza jaglana – 1 szklanka
bazylia, tymianek – do smaku
pieprz ziołowy – do smaku
gorczyca – do smaku
imbir – do smaku
świeży lubczyk
natka pietruszki
sól, pieprz – do smaku


Pstrąg „Sygontka”:

pstrągi całe – 2 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
cebula – 1 szt.
mieszanka ziołowa – do smaku
sól – do smaku
olej – do posmarowania


Naleśniki z farszem warzywno-rybnym:

ciasto naleśnikowe:
mleko – 50 ml
woda gazowana – 50 ml
mąka pszenna – 3 łyżki
jajko – 1 szt.
sól – do smaku
oliwa z oliwek – do posmarowania patelni

farsz:
uparowany pstrąg w ziołach – 0,5 szt.
kapary – 100 g
brokuł zblanszowany – 0,5 szt.
cebula – 1 szt.
sok z połówki cytryny
śmietana 30% - 1 szklanka
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 195,9 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym:

świeży boczek – 1 kg
musztarda – 2 łyżki
czosnek – 4 ząbki
ziele angielskie – 10 ziaren
liść laurowy – 6 szt.
cebula – 1 szt.
rozmaryn – 2 gałązki
sól – 50 g
woda – 1 l

sos piwno-chrzanowy:
piwo jasne – 100 ml
śmietana 30 % - 100 ml
chrzan tarty – 30 g
sól, pieprz – do smaku

powidła z suszonych śliwek:
suszone śliwki – 100 g
wino czerwone wytrawne – 150 ml


Krem z bani:

dynia – 0,5 kg
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
oliwa z oliwek – 30 ml
bulion – 1 l
mąka pszenna – 1 łyżka
śmietana 30% – 100 ml
sól, pieprz – do smaku
prażone migdały – 50 g


Polędwica z jelenia z krupniokiem:

polędwica z jelenia – 1 szt. (ok. 300 g)
krupniok – 1 szt.
olej – do smażenia

marynata:
wino czerwone wytrawne – 200 ml
czosnek – 3 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 3 ziarna
świeży tymianek – 1 gałązka
świeży rozmaryn – 1 gałązka

chutney z brusznicy:
brusznica – 150 g
cebula – 1 szt.
masło – 50 g
jabłko – 1 szt.
ocet winny czerwony – 50 ml
świeży tymianek – 1 gałązka
cukier – do smaku

ziemniaki z foie Gras:
ziemniaki gotowane – 250 g
gęsia wątróbka – 100 g
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – do posypania

z chomika FigoFago65

  • 188,4 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Grochówka:

groch – 0,5 kg
woda – 4 l
wędzony boczek – 30 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
ziemniaki – 40 dag
majeranek – 1 łyżka
mąka – 2 łyżki
czosnek – 1-2 ząbki
sól, pieprz – do smaku
świeże zioła – majeranek, tymianek

zasmażka:
masło – 5 dag
mąka pszenna – 2 łyżki


Bigos:

kapusta kiszona – 1,5 kg
kapusta biała – 1 główka
łopatka – 60 dag
kiełbasa – 15 dag
boczek – 20 dag
wołowina – 20 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
śliwki suszone – 10 dag
masło – 10 dag
pieczarki – 30 dag
przecier pomidorowy – 3 łyżki
ziele angielskie – 10 ziaren
liść laurowy – 5 szt.
pieprz ziarnisty – pół łyżeczki
kminek – pół łyżeczki
majeranek – pół łyżeczki
papryka – 1 łyżeczka
cukier, sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 125,5 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Breja:

suszone gruszki – 80 dag
suszone morele – 10 dag
suszone jabłka – 10 dag
kości wędzone – 20 dag
śmietana kremówka – 150 ml
cynamon – szczypta
cukier, sól, pieprz – do smaku


Kaczka faszerowana jabłkami:

kaczka cała – 1 szt. (ok. 1,3 kg)
majeranek – 1 łyżka
olej – 50 ml
świeży majeranek – 1 gałązka
jabłka – 0,5 kg
sól, pieprz – do smaku


Ajerkuchy z apfelmusem:

ajerkuchy:
mąka pszenna – 200 g
jajka – 5 szt.
maślanka – 0,5 l
cukier – 4 łyżki
sól – szczypta
masło – 2 łyżki

apfelmus:
jabłka – 0,5 kg
cukier – 100 g
stewia – 2 gałązki
masło – 1 łyżka
cynamon – pół łyżeczki

z chomika FigoFago65

  • 141,3 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Gałuszki:

ziemniaki gotowane – 0,5 kg
ziemniaki surowe – 0,5 kg
śmietana kremówka – 1 szklanka
jajko – 1 szt.
mąka ziemniaczana – 25 dag
boczek – 15 dag
sól, pieprz – do smaku

Placki z blachy ze szpyrkami:

ziemniaki – 1 kg
jajko – 1 szt.
goździki – 1 łyżeczka
kminek – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
mąka pszenna – 2 łyżki
sól – do smaku
słonina – 30 dag
podgardle – 30 dag
boczek – 30 dag
łopatka wieprzowa – 30 dag

Schab po beskidzku z oscypkiem:

schab – 2 plastry
oscypek – 4 plastry
smalec – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Wiosenna surówka z białej kapusty:

kapusta biała młoda – 1 główka
ogórek – 1 szt.
śmietana kwaśna – 2 łyżki
koperek – 1 pęczek
sól, pieprz, cukier – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 163,4 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Zapiekanka z bakłażana:

bakłażan – 1 szt.
pomidory – 2 szt.
papryka – 1 szt.
cebula – 1 szt.
ogórek – 0,5 szt.
żółty ser – 150 g
filet z kurczaka – 200 g
marynata ostra Bielmar – 1-2 łyżki
wino białe wytrawne – 50 ml
oliwa z oliwek – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

świeże zioła:
tymianek, kolendra, rukola, soliród

Tagliatelle z polędwiczką na sosie serowo-winnym:

polędwiczki wieprzowe – 2 szt. (ok. 500 g)
marynata łagodna Bielmar – 2 łyżki
makaron typu wstążki – 1 op.
masło – 1 łyżka
śliwki suszone – 8 szt.
pomidory suszone – 8 szt.
ser gorgonzola – 150 g
wino białe wytrawne – 100 ml
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz – do smaku
świeży tymianek – do smaku
tarty parmezan – do posypania

Banany w migdałach:

banany – 4 szt.
jajka – 2 szt.
śmietanka kremówka – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 0,5 szklanki
miód – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 1 łyżka
cynamon – 1 łyżeczka
płatki migdałowe – 200 g
masło – 1 łyżka
oliwa z oliwek – 1 łyżka

na wierzch:
polewa czekoladowa

z chomika FigoFago65

  • 156,2 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Roladki z dzika faszerowane grzybami:

Szynka z dzika – 4 plastry (ok. 600 g)
boczek – 100 g
mięso mielone – 100 g
cebula – 1 szt.
podgrzybki świeże – 150 g
rozmaryn – 1 gałązka
jałowiec – 2-3 ziarna
masło – pół łyżki
margaryna – pół łyżki
sól, pieprz – do smaku

do sosu:
bulion mięsno-warzywny – 1 l
cebula – 1 szt.
rozmaryn – 1 gałązka
jałowiec – 2-3 ziarna


Modra kapusta na winie:

kapusta czerwona – 0,5 główki
masło – 1 łyżka
wino czerwone wytrawne – 100 ml
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4-5 ziaren
cebula -1 szt.
rodzynki – 50 g
ocet – 1 łyżka
cukier – do smaku
sól, pieprz – do smaku


Czorne kluski:

ziemniaki surowe – 30 dag
ziemniaki gotowane – 30 dag
mąka ziemniaczana – 15 dag


Pijak:

biszkopt:
jajka – 3 szt.
cukier – 60 g
mąka pszenna – 80 g

warstwa makowo-kokosowa:
białka – 5 szt. (180 g)
cukier – 120 g
mak – 120 g
wiórki kokosowe – 60 g

krem budyniowy:
mleko – 0,5 l
żółtka – 3 szt.
masło – 300 g
cukier puder – 4 łyżki
mąka pszenna – 3 łyżki
mąka ziemniaczana – 3 łyżki
budyń waniliowy – 1 szt.

do przekładania:
spirytus – 300 ml
konfitury – 250 g
biszkopty okrągłe – 1 op.

na wierzch:
polewa czekoladowa

z chomika FigoFago65

  • 154,7 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Krupniok na grzance:

krupniok – 120 g
pieczywo tostowe – 2 kromki
boczek – 2 plastry
cebula – 0,5 szt.
imbir świeży – 30 g
kapusta kiszona – 180 g
masło klarowane – 1 łyżka
czerwone pesto – 1 łyżeczka
pieprz – do smaku


Zupa czosnkowa z pulpecikami:

czosnek – 1 główka
bulion – 3 l
papryka – pół łyżeczki
majeranek – pół łyżeczki
pieprz – do smaku
masło – 2 łyżki
mąka pszenna- 2 łyżki
ser żółty – do posypania

grzanki:
pieczywo tostowe – 4 kromki
masło – 1 łyżka

pulpeciki:
karczek mielony – 15 dag
filet drobiowy mielony – 15 dag
bułka tarta – 1 łyżka
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
jajko – 1 szt.
papryka wędzona – 1 łyżeczka
majeranek – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku


Gicz jagnięca na risotto z kaszy jęczmiennej:

gicz jagnięca – 2 szt. (ok. 70 dag)
masło klarowane – 1 łyżka
boczek – 2 plastry
papryka wędzona – 1 łyżeczka
bulion – 0,5 l
sól, pieprz – do smaku

marynata:
bulion – 200 ml
wino czerwone wytrawne – 200 ml
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
por – 1/4 szt.
rozmaryn – 1 gałązka
tymianek – 1 gałązka
jałowiec – 4 ziarna
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna

risotto z kaszy jęczmiennej:
kasza jęczmienna - 100 g
jabłko – 1 szt.
żurawina suszona – 25 g
masło klarowane – 1 łyżka
bulion – 0,5 l
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 182,0 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Kartofle filowane z grilla:

ziemniaki – 5 szt. (duże)
masło – 7 dag
szynka – 4 plastry
ser żółty – 10 dag
chrzan tarty – 2 łyżki
koperek – 1/4 pęczka
sól, pieprz – do smaku


Pstrąg w papilotach:

pstrągi świeże – 2 szt.
czosnek – 3-4 ząbki
pietruszka – pół pęczka
masło – 5 dag
boczek wędzony – 20 plastrów
sól – do smaku


Sałatka wiosenna:

roszponka
świeża bazylia
różne rodzaje sałat
pomidory koktajlowe
rzodkiewka

sos winegret:
oliwa z oliwek – 1 łyżka
ocet winny – 1 łyżeczka
miód – 1 łyżka
musztarda – 1 łyżka
czosnek – 2 ząbki
woda niegazowana – 100 ml
świeża bazylia – kilka listków
sól – do smaku


Grillowane banany z sosem czekoladowym:

banany – 6 szt.
mleko – 150 ml
gorzka czekolada – 1 tabliczka wiórki kokosowe – 50 g
orzechy włoskie – 30 g

z chomika FigoFago65

  • 159,4 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Wodzionka z bratkartoflami:

woda – 1,5 l
czosnek – 5 ząbków.
smalec ze skwarkami – 2 łyżki
chleb – 6 kromek
sól, pieprz – do smaku
ziemniaki – 40 dag


Kaczka faszerowana rydzami:
piersi kacze – 4 szt.
rydze – 200 g
olej – 50 ml
cebula – 2-3 szt.
czosnek – 4 ząbki
majeranek – 1 łyżeczka
wino czerwone wytrawne – 100 ml
sól, pieprz – do smaku

sos:
tłuszcz wytopiony z kaczki
wino czerwone wytrawne – 150 ml
mąka pszenna – 1 łyżka
mąka ziemniaczana – 1 łyżka
majeranek – do smaku
sól – do smaku


Gruszki w sosie malinowym:

gruszki (świeże lub z puszki) – 3 szt.
syrop z gruszek z puszki
(lub woda z cukrem trzcinowym) – 100 ml

sos malinowy:
maliny (świeże lub mrożone) – 200 g
sok malinowy – 80 ml
woda mineralna niegazowana – 100 ml
mąka ziemniaczana – 1 łyżka

z chomika FigoFago65

  • 151,3 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazekWiosenne nudle na wartko:
makaron wstążki szpinakowo-pomidorowe – 0,5 op.
filet z kurczaka – 1 szt.
brokuł – 0,5 szt.
ser pleśniowy typu gorgonzola – 70 g
papryka – 1 łyżeczka
śmietana kremówka – 100 ml
oliwa z oliwek – 30 ml
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki lub oregano – do posypania


Żur bioły:

kości wędzone – 30 dag
kiełbasa śląska – 3 szt.
smalec ze skwarkami – 2 łyżki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
maślanka – 1 l
mleko – 0,5l
jaja – 2 szt.
mąka pszenna – 2 łyżki
cebula – 2 szt.
ziemniaki – 1 kg
sól, pieprz – do smaku
natka koperku – do posypania


Królik duszony z dynfowaną kapustą:

tuszka królicza – 1 cała
czosnek – 1 główka
masło – 5 dag
papryka – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
woda do podlania – ok. 1 l
mąka – 2 łyżki

dynfowana kapusta:
kapusta kiszona – 1 kg
masło – 5 dag
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
sól, pieprz – do smaku


Kopa wodzisławska:

kokosanki – 30 dag
spirytus – 50 ml
ananas w syropie – 1/4 puszki
brzoskwinie w syropie – 1/4 puszki
syrop z brzoskwiń i ananasów – 100 ml
migdały (płatki) – 25 g
rodzynki – 2 łyżki


do dekoracji:
bita śmietana
mielone orzechy

z chomika FigoFago65

  • 146,6 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Rosół z dziczyzny z kluseczkami:


antrykot z jelenia - 40 dag
perliczka - 0,5 szt.
cebula - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
jałowiec - 3 ziarna
marchew - 2 szt.
pietruszka - 2 szt.
seler - 0,5 szt.
czosnek - 2 ząbki
rozmaryn -1 gałązka
sól, pieprz – do smaku
świeża kolendra – pół pęczka

kluseczki lane:
mąka pszenna -1 szklanka
jajka - 2 szt.
sól, pieprz – do smaku
olej - do smarowania sita


Golonko z dzika w winie:


golonko z dzika - 3 szt.(ok.1 kg)
wino czerwone wytrawne - 1 szklanka
piwo - 1 szklanka
cebula – 1 szt.
imbir - 20 g
czosnek - 3 ząbki
śliwki suszone - 50 g
kminek - 2 łyżeczki
jałowiec - 4-5 ziaren
liść laurowy - 3 szt.
rozmaryn - 1 gałązka
sól, pieprz – do smaku
mąka do panierowania
smalec do obsmażenia

Buraczki zasmażane:


buraki - 1 kg
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
wino czerwone wytrawne - 100 ml
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 198,7 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Wiedeńska zupa grzybowa:

grzyby świeże lub mrożone – 30 dag
grzyby suszone – 5 dag
cebula – 2 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 0,5 szt.
masło – 50 g
ziemniaki – 4-5 szt.
bulion – 1,5 l
czosnek – 2-3 ząbki
boczek wędzony – 10 dag
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 szt.
kminek mielony – do smaku
majeranek – pół łyżeczki
śmietana 30% - 100 ml
śmietana kwaśna – 2 łyżki
natka pietruszki – pół pęczka
sól, pieprz – do smaku


Gulasz z jelenia:

łopatka jelenia – 1,2 kg
wódka typu „żubrówka” – 100 ml
czosnek – 2-3 ząbki
papryka – 1 łyżka
jałowiec – 6 ziaren
oliwa z oliwek – 100 ml
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
wino czerwone wytrawne – 150 ml
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
pietruszka – 1 szt.
seler – 1 szt.
musztarda – 1 łyżka
mąka pszenna – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku
olej – do smażenia


Strudel z jabłkami:

jabłko – 1 szt.
rum – 40 ml
orzechy włoskie – 50 g
rodzynki – 50 g
miód – 2 łyżki
cynamon – szczypta
ciasto francuskie – 1 płat

z chomika FigoFago65

  • 186,4 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek Roladki z soli ze szpinakiem w sosie śmietanowym:

sola – 5 płatów
szpinak – 250 g
czosnek – 3 ząbki
śmietana kremówka – 1 szklanka
ser pleśniowy – 5 dag
sól, pieprz – do smaku


Królik w rozmarynie:

królik – 1 szt.
mleko – 1 l
masło – 3 łyżki
pietruszka – 1 szt.
marchew – 1 szt.
seler – 1 szt.
por – 1 szt.
rozmaryn – 4 gałązki
białe wino – 150 ml
śmietana kremówka – 150 ml
sól, pieprz – do smaku


Sernik z makiem i brzoskwiniami:

ciasto kruche:
mąka pszenna – 1,5 szklanki
żółtko – 1 szt.
cukier puder – 0,5 szklanki
masło – 0,5 kostki
wódka – 1 łyżka

masa makowa:
mak mielony – 40 dag
rodzynki – 50 g
migdały (płatki) – 50g
miód – 2 łyżki
masło – 70 dag
mąka pszenna – 2 łyżki

masa serowa:
twaróg półtłusty – 60 dag
jajka – 4 szt.
cukier – 3/4 szklanki
cukier wanilinowy – 1 op.
budyń waniliowy – 1 szt.
rodzynki – 50 g
brzoskwinie w syropie – 1 puszka

z chomika FigoFago65

  • 130,8 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Podpłomyk:

mąka pszenna pełnoziarnista – 30 dag
woda – 0,5 l
olej – 40 ml
drożdże – 1,5 dag
cukier – 1 łyżeczka
cebula – 1 szt.
sól, pieprz – do smaku


Osobucco z makaronem:

goleń wołowa – 2 plastry (ok.50 dag)
maka pszenna – 2 łyżki
seler – 150 g
marchew – 200 g
pietruszka – 200 g
cebula – 300 g
czosnek – 10 ząbków
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
rozmaryn – 1 gałązka
szałwia – 1 gałązka
bulion – 200 ml
wino czerwone wytrawne – 200 ml
tymianek – pół pęczka
makaron razowy typu penne – 1 op.
oliwa z oliwek – 50 ml
sól, pieprz – do smaku


Fondant czekoladowy:

czekolada gorzka – 200 g
masło – 200 g
cukier – 200 g
mąka pszenna – 200 g
jajka – 4 szt.
żółtka – 4 szt.
biała czekolada – 5 dag
wiśnie całe – 5 dag
nalewka miodowo-różana – 200 ml
cukier puder – 1 łyżka

do przygotowania formy:
kakao – 2 łyżki
masło – 1 łyżka

z chomika FigoFago65

  • 163,9 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Zupa z ajlaufem:

bulion – 1,5 l
jajka – 2 szt.
mąka – 40 g
marchew – 2 szt.
sól – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka


Bioło gynś z modrą kapustą:

gęsie piersi – 2 szt. (ok. 80 dag)
majeranek – 1 łyżka
czosnek – 3 ząbki
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 2 ziarna
woda – 1 l
morele suszone- 50 g
śliwki suszone – 50 g
sól, pieprz – do smaku

modra kapusta:
kapusta czerwona – 1 kg
masło – 0,5 kostki
olej – 30 ml
liść laurowy – 2 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
sok z jednej cytryny
sól, pieprz – do smaku


Armerichter:

bułka – 2 szt.
mleko – 1 szklanka
masło – 50 g

do dekoracji:
bita śmietana
owoce (np. truskawki, winogrona, pomarańcze i kiwi)

z chomika FigoFago65

  • 145,9 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Kurzina, czyli zupa z pokrzyw:

pokrzywy – 3 garście
słonina wędzona – 15 dag
cebula – 1 szt.
mąka – 2 łyżki
cytryna – 0,5 szt.
sól, pieprz – do smaku
szczypiorek – 1 pęczek


Gęsia szyja faszerowana z farfelkami:

gęsie szyje (skóry) – 5 szt.
wątróbka gęsia – 30 dag
mięso mielone z szynki – 80 dag
kasza gryczana – 100 g
cebula - 1 szt.
jajko – 1 szt.
pietruszka zielona – 1 pęczek
bulion – 100 ml
masło klarowane – 1 łyżka
sadło gęsie – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

farfelki
zacierka – 200 g
cebula – 1 szt.
bulion – 50 ml
masło klarowane – 1 łyżka
pietruszka zielona – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku


Marchwiak:

marchew - 450 g
jajka – 4 szt.
cukier – 0,5 szklanki
olej – 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana – 3/4 szklanki
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
śliwki suszone – 80 g

z chomika FigoFago65

  • 194,3 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Żur na maślance:

maślanka – 1 l
kości wędzone - 0,5 kg
boczek wędzony – 20 dag
cebula – 1,5 szt.
kiełbasa biała – 3 szt.
ziemniaki – 0,5 kg
kminek cały – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – do smaku
maggie – do smaku
sól, pieprz – do smaku
koperek – 1 pęczek


Roladki z królika z buraczkami glazurowanymi:

comber króliczy – 1 szt.
boczek wędzony – 4 plastry
cebula - 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
bulion – 1 l
smalec – 1 łyżka
masło – 1 łyżka
śmietanka – 100 ml
sól, pieprz – do smaku

buraczki glazurowane:
buraki – 3-4 szt.
cebula – 1 szt.
kminek cały – do smaku
masło - 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Szpajza cytrynowa:

jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
woda – 100 ml
sok z jednej cytryny
rodzynki – 50 g

z chomika FigoFago65

  • 148,2 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Hekele:

śledź solony – 4 płaty
cebula – 1 szt.
jajka – 4 szt.
ogórki kiszone – 4 szt. (małe)
majonez – 2 łyżki
musztarda – 1 łyżka
pieprz – do smaku


Pieczeń ze schabu z szałotem:


Schab cały – 80 dag

marynata:
olej – 100 ml
czosnek – 2 ząbki
papryka słodka – 0,5 łyżeczki
majeranek – 1 łyżka
liść laurowy – 2-3 szt.
ziele angielskie – 4 ziarna
pieprz ziarnisty – 6 ziaren
maggie – łyżeczka
śmietana kremówka – 100 ml
smalec – 1 łyżka

szałot:
ziemniaki – 1 kg
cebula – 2 szt.
ogórek kiszony – 4-5 szt.
boczek wędzony - 20 dag
sól, pieprz młotkowany – do smaku


Sernik:
twaróg półtłusty – 1 kg
jajka – 10 szt.
cukier – 1,5 szklanki
masło – 1 kostka
śmietana 30% - 1 szklanka
budyń – 1 op.
cukier wanilinowy – 1 op.
rodzynki – 100 g
skórka pomarańczowa – 100 g

polewa:
mleko – 0,5 l
czekolada gorzka – 1 tabliczka

z chomika FigoFago65

  • 119,2 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Grzybula z ziemniakami:

podgrzybki – 200 g
pieczarki – 100 g
masło – 100 g
ziemniaki – 200 g
bulion – 1 l
śmietana kremówka 30% – 100 ml
marchew – 1 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
tymianek – do smaku
sól, pieprz – do smaku


Golonka w piwie i miodzie:
golonko przednie – 2 szt.
piwo jasne – 1 szklanka
miód – 50 g
marchew – 2 szt.
cebula – 1 szt.
czosnek – 5 ząbków
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
jałowiec – 4 szt.
goździki – 6 szt.
anyż – 2 gwiazdki
sól, pieprz - do smaku


Kolorowe wstążki z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym:
makaron wstążki szpinakowo-pomidorowe – 1 op.
filet z łososia – 25 dag
sok z połówki cytryny
masło – 50 g
śmietana kremówka – 200 ml
koperek – pęczek
sól, pieprz - do smaku



z chomika FigoFago65

  • 141,7 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Golonka w warzywach z pieca chlebowego:

golonko przednie – 2 szt.
marchew – 2 szt.
seler – 1 szt.
czosnek – 6 ząbków
pieprz młotkowy – do smaku
papryka - do smaku
sól - do smaku

marynata:
woda - 1 l
czosnek – 2 główki
liść laurowy – 4 szt.
ziele angielskie – 8 ziaren
sól – 2 łyżki
tymianek – 1 łyżeczka
majeranek – 1 łyżeczka


Chrzanowa Babuni:
chrzan tarty – 2 łyżki
masło – 50 g
śmietana kremówka 30% – 100 ml
bulion – 0,5 l
mąka pszenna – 2 łyżki
jajka – 2 szt.
sól, pieprz – do smaku


Jabłecznik na ciepło:
jabłka – 2,5 kg
masło (do przesmażenia jabłek) – 0,5 kostki
cukier puder – 0,5 szklanki
rodzynki – 100 g
cynamon – 1 łyżka

ciasto:
mąka pszenna – 0,5 kg
margaryna - 1 kostka
żółtka – 4-5 szt.
cukier puder – 3/4 szklanki

z chomika borowiak65

  • 159,9 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazek
Galert śląski:

nogi wieprzowe – 2 szt. (ok. 0,8 kg)
golonko – 1 szt. (ok. 0,5 kg)
włoszczyzna – 30 dag
(marchew, seler, pietruszka, por)
cebula – 2 szt.
czosnek – 4 ząbki
ziele angielskie – 8 ziaren
liść laurowy – 3 szt.
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – pół pęczka


Roladki z jelenia:
udziec jeleni – 60 dag
boczek wędzony - 15 dag
śliwka suszona - 10 dag
ser żółty tarty – 10 dag
czerwone wino wytrawne – 0,5 szklanki
sok z jednej cytryny
chrzan – 3 łyżeczki
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
jałowiec – 6 ziaren
rozmaryn – 3 gałązki
ziele angielskie – 6 ziaren
liść laurowy – 1 szt.
przyprawa do dziczyzny – do smaku
papryka czerwona – do smaku
sól, pieprz – do smaku
masło – do smażenia


Żur żeniaty z grzybami:
zakwas żurowy – 0,6 l
kości wędzone – 1 kg
czosnek – 6 ząbków
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
cebula - 1 szt.
grzyby świeże lub mrożone - 5 szt.
ziemniaki – 1 kg
kiełbasa śląska - 3 szt.
boczek wędzony - 30 dag
jajka – 6 szt.
sól, pieprz - do smaku

z chomika borowiak65

  • 159,6 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazekSchab po sztygarsku:
schab bez kości - 1 cały
woda – 1 l
sól - 1,5 łyżki
czosnek – 2 ząbki
pieprz - 1 łyżeczka
pieprz mlotkowy - 1 łyżeczka
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
kielbasa śląska - 2 szt.
papryka czerwona - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
bulion - ok.0,5 l
smalec - do smażenia


Koperta drobiowa w sosie grzybowym:

piersi z kurczaka - 3 szt.
boczek - 10 dag
czerwona cebula - 1 szt.
czerwone wino wytrawne - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia


Sos grzybowy:
borowiki świeże lub mrożone - 20 dag
śmietana kremówka - 150 ml
śmietana kwaśna - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - pół pęczka
masło do smażenia - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku

bratkartofle:
ziemniaki - 1 kg
boczek - 10 dag
cebula - 1 szt.
smalec - 1 łyżka
koperek - pół pęczka
rozmaryn - gałązka

Sum w sosie ogórkowo-koperkowym:
sum - 1 kg
mąka krupczatka - 20 dag
ogórki konserwowe - 1 słoik
śmietana kremówka - 1 szklanka
śmietana kwaśna - 2 łyżki
koperek - 1 pęczek
pieprz cytrynowy - pół łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia

z chomika borowiak65

  • 114,6 MB
  • 17 lut 14 19:31
obrazekGulasz z gęsich żołądków:
żołądki gęsie – 6 szt.
cebula – 3-4 szt.
czosnek – 2 ząbki
marchew – 2 szt.
pietruszka – 2 szt.
seler – 1 szt.
ziele angielskie – 3-4 ziarna
liść laurowy – 2-3 szt.


Kaczka rotmistrza:
piersi kacze – 2 szt.
bulion drobiowy – ok.1l
jabłko – 1 szt.
cebula – 1 szt.
śliwki suszone – 100 g
wino czerwone wytrawne – 100 ml
majeranek – do smaku
sól, pieprz – do smaku


Sos żurawinowy:
żurawina – 100 g
miód – 2 łyżki
wino czerwone – 100 ml
mąka ziemniaczana – 1 łyżka
majeranek – szczypta
sól - szczypta


Jabłka zapiekane z żurawiną:
jabłka – 6 szt.
gruszka – 1 szt.
żurawina – 100 g
miód – 2 łyżki
wino czerwone – 50 ml
majeranek – szczypta
cynamon - szczypta

Sos waniliowy:
mleko 3,2% – 450 ml
żółtka – 3 szt.
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 2 łyżki
wanilia – 2 laski
mąka ziemniaczana – 1 łyżka

z chomika borowiak65

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    218
  • pliki muzyczne
    0

218 plików
31,04 GB




radmatuszewski

radmatuszewski napisano 6.06.2016 15:26

zgłoś do usunięcia
wagnerka9595

wagnerka9595 napisano 13.09.2016 17:23

zgłoś do usunięcia
obrazek
Tiili

Tiili napisano 25.10.2016 06:57

zgłoś do usunięcia
Witam, pozdrawiam i zapraszam do mnie Filmy, ciekawe Filmy Dokumentalne, Seriale, TV Show, Książki, Artykuły, Teledyski, Tapety, Emotki i wiele innych. obrazek
kewetah401

kewetah401 napisano 4.05.2022 11:20

zgłoś do usunięcia
Super chomik
gocab64626

gocab64626 napisano 11.11.2022 10:07

zgłoś do usunięcia
Super chomik
sloneczko133

sloneczko133 napisano 14.02.2023 02:38

zgłoś do usunięcia
Serdeczne dzięki za udostępnienie tych filmów, pozdrawiam!
janusz1251

janusz1251 napisano 1.05.2023 08:48

zgłoś do usunięcia
Odcinki poobcinane na maxa
toyoga9536

toyoga9536 napisano 18.05.2023 13:58

zgłoś do usunięcia
Zapraszam
magda2424890

magda2424890 napisano 14.12.2023 01:49

zgłoś do usunięcia
Witam, czy ocinki serialu "Naturalnie polska" ma Pan
bambina-1234

bambina-1234 napisano 29.02.2024 04:00

zgłoś do usunięcia
obrazek

Tu Filmy Muzyka Tu Programy Obrazki Zapraszam Do Mnie

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności