-
15626 -
22492 -
111453 -
12757
166918 plików
13594,45 GB
Pierwsze wzmianki o rokitniku można znaleźć w starych tybetańskich, chińskich i mongolskich manuskryptach. Twórca i długoletni władca imperium mongolskiego, Czyngis – Chan, jest uważany za autora stwierdzenia, że dowódca imperium może polegać na trzech rzeczach: doskonale zorganizowanej armii, dyscyplinie wojskowej i rokitniku.
Botaniczna nazwa rokitnika Hippophae, pochodzi od dwóch greckich wyrazów hippos – koń i phaes – lśniący. W starożytnej Grecji liśćmi tej rośliny karmiono chore lub osłabione konie. Po tej kuracji konie powracały do zdrowia, a ich sierść była zdrowa i błyszcząca. Do Europy rokitnik dotarł dzięki Aleksandrowi Wielkiemu. Jego wojownicy zauważyli, że konie jedzące nieznane im pomarańczowe owoce, znacznie lepiej wyglądają i postanowili przywieźć ze sobą do domu krzewy rokitnika.
Zarówno owoce jak i liście rokitnika są niezwykle bogate w substancje bioaktywne. Zawierają między innymi 14 witamin, 11 mikroelementów, 18 aminokwasów, 36 flawonoidów, 22 kwasy tłuszczowe, 42 lipidy, oraz prowitaminy, fenole i antyoksydanty. Rokitnik był bardzo ceniony w byłym Związku Radzieckim. Uważano go, nie bez przyczyny, za najlepsze źródło witaminy C.
Na Syberii i w Tybecie, ze zmiażdżonych owoców rokitnika, kobiety robią sobie maseczki zapobiegające zmarszczkom. Owoce rokitnika były stosowane jako naturalne suplementy przez rosyjskich kosmonautów. Było to spowodowane ich specyficznymi właściwościami – owoce te chronią przed promieniowaniem.
Z kolei olej z rokitnika był wykorzystywany z dobrymi efektami do leczenia oparzeń popromiennych po wybuchu elektrowni atomowej w Czarnobylu.W Rosji z owoców rokitnika robi się lody, które w smaku trudno odróżnić od lodów ananasowych. W kraju tym rokitnik nazywany jest syberyjskim ananasem.
Największym producentem rokitnika na świecie są Chiny. Podczas olimpiady w Pekinie oficjalnym napojem reprezentacji Chin był sok z rokitnika.
Od 1983 roku rokitnik objęty jest w Polsce ochroną gatunkową. Początkowo, w latach 1983–2014 podlegał ochronie ścisłej, od 2014 roku znajduje się pod ochroną częściową.
Autor: Redakcja Bakalie.com
Zastosowanie w kuchni: Owoce rokitnika można spożywać na surowo lub sporządzić z nich przetwory takie jak: konfitury, dżemy, soki i galaretki.
Robi się z niego wina oraz nalewki.
Sok otrzymany z owoców (duża zawartość witaminy C) z powodzeniem zastępuje cytrynę.
Nadaje się do przyprawiania potraw, podczas obróbki i przechowywania traci bardzo niewiele witaminy C. Jest to związane z brakiem w owocach enzymu rozkładającego witaminę.
Herbata ziołowa przygotowana z suszonych liści rokitnika doskonale zastępuje zwykłą
herbatę.
- sortuj według:
-
0 -
59 -
0 -
0
59 plików
19,21 MB