-
15124 -
22091 -
110575 -
12275
164379 plików
13264,16 GB
Jest to jeden z rodzajów serów włoskich, produkowanych głównie na Sycyli. Uzyskiwany jest z mleka krowiego z niewielką ilością mleka koziego. Ser jest bardzo tłusy, ale pyszny i ma półtwardą konsystencję. Wyśmienitym dodatkiem do niego będzie białe lub czerwone wino. Ser jest rzadko dostępny przez co staje się drogi – kilogram tego przysmaku w promocji kosztuje około 200 złotych.
Caciocavallo to tradycyjny ser podpuszczkowy produkowany z krowiego mleka, a czasami z dodatkiem mleka owczego. Jest serem z masy parzonej, co oznacza, że w czasie produkcji zanurza się go we wrzącej serwatce i wodzie, dzięki czemu jest plastyczny i można nadawać mu różne kształty. W przypadku caciocavallo jest to kształt tykwy z zawiązanym na górze sznurkiem, aby ser można było zawiesić do procesu dojrzewania, który trwa kilka miesięcy.
Człon „podolico” wziął się od nazwy krów, które dają mleko do wytworzenia tego sera. Krowy te spotyka się dzisiaj tylko we Włoszech, a przybyły do tego kraju z Azji w czasach antycznych. Zwierzęta te nie przebywają w oborach, lecz na wolności, przemierzając górskie łąki i lasy. Żywią się trawą, pokrzywami, jagodami, owocami dzikiej róży, głogiem, jagodami krwawnika, jałowcem i poziomkami, przez co w serze wyczuć można takie właśnie nuty smakowe.
Dlaczego caciocavallo podolico jest taki drogi? Dlatego, że krowy podolico dają mleko tylko w maju i czerwcu, a wyprodukowanie sera to bardzo ciężka praca. Ser ten jest lokalną dumą i tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Właśnie to ocaliło go od wykluczenia z produkcji poprzez nieuwzględnienie go w kwotach mlecznych Unii Europejskiej.
Ceny sera bywają różne. Przeciętnie jest to około 300 złotych za kilogram. Caciocavallo podolico jest tłusty, ale bardzo smaczny.
- sortuj według:
-
0 -
12 -
0 -
0
12 plików
1,19 MB