-
15124 -
22092 -
110575 -
12278
164383 plików
13264,56 GB
![Foldery Foldery](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
![Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
Cozonac musi być brązowy z wierzchu, a w środku puszysty i delikatny. Jest jak chmurka, jak pianka, jak obłoczek. Tradycyjne bożonarodzeniowe wypełnienie robi się z orzechów, kakao w proszku, cukru i mleka. To jest proste, ale tak pyszne, że trudno sobie wyobrazić.
Swoją wersję zwaną kozunak robią też Bułgarzy, ale raczej na Wielkanoc. Możliwe, że pierwszy Cozonac powstał w Starożytnym Egipcie. Być może był słodzony miodem i wypełniony nasionami. Z Egiptu ciasto powędrowało do Grecji, gdzie dodawało się do niego miód, rodzynki i orzechy. Grecki Cozonac nazywa się plakoús (πλακούς). Pieczywo, czyli Cozonac zostało "skradzione" od Greków przez Rzymian, którzy dodawali do niego suszone owoce. Początkowo były tylko dwie odmiany o nazwie libum i placenta. Libum był małym ciastem, używanym jako ofiara bogom. Placenta, była plackiem wyszukanym, z serem, rodzynkami i orzeszkami ziemnymi, podawanym ze słodkim winem.
![obrazek](https://c1.staticflickr.com/6/5570/31349193600_84b9d7244d_b.jpg)
W Wielkiej Brytanii pierwszy przepis Cozonaca pojawia się w książce kucharskiej w 1718 roku, z zaleceniem pieczenia w długich i wąskich formach, zalecenie, które jest aktualne również w dzisiejszych czasach.
Dziś ten deser o długiej historii przygotowywany jest głównie w południowo-wschodnich krajach europejskich , szczególnie w Rumunii , Mołdawii i Bułgarii, gdzie uważany jest za tradycyjny pokarm. W Rumunii cozonac jest królem świątecznych stołów - piecze się go z okazji Bożego Narodzenia, Nowego Roku, Wielkiej Nocy i Zesłania Ducha św.
- sortuj według:
-
0 -
20 -
0 -
0
20 plików
2,94 MB
![Chomikowe rozmowy Chomikowe rozmowy](http://x4.static-chomikuj.pl/res/a2dccdc43c.png)
![Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (324) Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (324)](http://x4.static-chomikuj.pl/res/cba406437d.png)