Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Viola_Valeriana222
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta

widziany: dzisiaj o 20:00

  • pliki muzyczne
    15124
  • pliki wideo
    22092
  • obrazy
    110575
  • dokumenty
    12278

164383 plików
13264,56 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
Viola_Valeriana222
Zachomikowane
🌺 A TO POLSKA WŁAŚNIE
 
🌺 ANIELSKA KRAINA
 
🌺 Chomikowe korepetycje
🌺 CZAR BOŻEGO NARODZENIA
 
❄ MAGIA ŚWIĄT❄
 
Filmy świąteczne i religijne
MALARSTWO ŚWIĄTECZNE (123)
Przy Wigilijnym i Świątecznym Stole
 
Dekoracja stołu
Filmy (123)
Najdziwniej sze bożonarodze niowe przekąski
Napoje
 
Eggnog
Glogg
Wassail
Pieczyste
POLSKA
 
Przepisy Wigilia - Boże Narodzenie (123)
ŚWIAT
 
Szwecja
Świąteczna zastawa
Świąteczne słodkości
Christma s Cake
Ciastecz ka różowe
Domki z Piernika
German Christma s Cookies
Piernik, pierniki , piernicz ki
Słynne Świątecz ne Wypieki
Buche de Noel
Chris tmas Plum Puddi ng
Cozon ac Rumun ia
Świąteczna Symbolika
Świąteczne śpiewanie (123)
ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA NA ŚWIECIE
🌺 EZOTERYKA
 
🌺 Filmowy MiszMasz
🌺 FILMY DOKUMENTALNE
🌺 FILMY FABULARNE
🌺 FILMY MINISERIALE
🌺 FILMY SERIALE
🌺 GALERIA
🌺 I nie opuszczę Cię aż do śmierci
 
Jadwiga Barańska i Jerzy Antczak(NIEBO)
Najpiękniejsze Historie Miłosne
Filmowe
Historie Prawdziwe
Literatura
🌺 Język angielski
🌺 KANADA
 
🌺 KOCI ŚWIAT
 
🌺 KRAINA KOBIET
 
🌺 LITERATURA
🌺 Magia Klejnotów
 
🌺 Magiczny Świat
 
🌺 MALARSTWO
🌺 MUZYKA
🌺 MUZYKA COUNTRY
🌺 NA DZIKIM ZACHODZIE (123)
🌺 Natura i Uroda
 
🌺 Nowy Rok
🌺 Oszustwa - uważaj
 
Oszuści na chomiku
🌺 POKAŻ MI CO JESZ A POWIEM CI KIM JESTEŚ
 
🌺 PPSy
🌺 Prace graficzne w PSP
🌺 PSYCHOLOGIA
🌺 RATUJMY NIEDŹWIEDZIE POLARNE
 
Amos Nachoum - wybitny fotograf przyrody
Matczyna Miłość
Przerażające Zdjęcia
🌺 SŁOWO I OBRAZ
 
🌺 ŚWIĘTA WIELKIEJ NOCY
 
🌺 W KRAINIE ZWIERZĄT
 
🌺 WSZYSTKO O KWIATACH
 
🌺 ZDROWIE
Pokazuj foldery i treści
obrazek

obrazek

obrazek

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 2,6 MB
  • 1 lis 17 6:24
obrazek

Gubana ciasto, które jest przygotowywany w czasach wielkiego święta ( Boże Narodzenie, Wielkanoc ) lub na specjalne okazje (takie, jak wesela), wykonane ze słodkiego ciasta drożdżowego, z wypełnieniem z orzechów, rodzynek, orzeszków piniowych, cukru, brandy, w kształcie spirali.
  • 171 KB
  • 1 lis 17 6:22
obrazek

Strudel, strucla (rolada) wypełniona jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Strudel pochodzi z Turcji, przybył do Włoch w XVII w., z Węgier (ciasto typu baklava) i Austrii.
  • 80 KB
  • 1 lis 17 6:15
obrazek

Kruche ciasteczka wypełnione dżemem, to klasyczny wypiek świąteczny w Szwajcarii. Znane są również w Austrii pod nazwą Linzeraugen. Ciasteczka te dostępne są przez cały rok, ale wyraźnie można zauważyć, że znacznie częściej i w różnych formach pojawiają się w okolicach Świąt. Jeśli o formy chodzi to tradycyjnie wypiek ma trzy dziurki, ale spotkać możecie też „twarze”, serca, kwiatki czy gwiazdki. Pojawia się różnica w kształcie, okrągłe z gładkimi bądź postrzępionymi bokami, oraz w rodzajach nadzienia. Najstarsze wzmianki o tym przepisie pojawiły się już w roku 1929 w książce kucharskiej „Das Meisterwerk der Küche”. Pierwsze zdjęcie tego wypieku pochodzi natomiast z roku 1960. Znajdziecie je w większości piekarni na terenie Szwajcarii. Spożywane najczęściej do kawy czy herbaty w towarzystwie innych słodkości jak na przykład Mailänderli czy Zimtstern.

SKŁADNIKI (50-60 sztuk):


– 250 g miękkiego masła,
– 125 g cukru pudru,
– 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
– szczypta soli,
– lekko roztrzepane białko jednego jaja,
– 350 g mąki,
– 200 g ulubionej konfitury/dżemu/galaretki,
– cukier puder,
– papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE

1. Roztapiamy masło do konsystencji płynnej. Po przestudzeniu dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, sól i jajka. Mieszamy do czasu uzyskania lekkiej, jasnej masy. Mieszamy z mąką, zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.

2. Rozwałkowujemy ciasto do grubości 2-3 milimetrów, wycinamy kółka o średnicy 4-5 cm i połowę z nich umieszczamy papierze do pieczenia. W drugiej części wycinamy otwory i odstawiamy wszystko na 20 minut w chłodne miejsce.

3. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i umieszczamy tam ciastka na ok 8 minut.

4. Po wyjęciu wypieków połowę ciastek dokładnie smarujemy wcześniej schłodzonym dżemem/galaretką/konfiturą, a następnie nakrywamy je krążkami z dziurką, wcześniej posypanymi cukrem pudrem. Odstawiamy do przestygnięcia.

http://szwajcariamoimioczami.com/
  • 36 KB
  • 22 lis 16 1:15
obrazek

Mantecados to kruche ciasteczka, pieczone tradycyjnie na Boże Narodzenie w Hiszpaniii. Ich nazwa pochodzi od słowa "manteca", które oznacza po hiszpańsku smalec, którego kiedyś dodawano do ciasta. Najczęściej mantecados doprawia się likierem anyżowym.

250 g masła
100 ml oliwy
200 g cukru
2 żółtka
50 ml likieru anyżowego
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
500 g mąki
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 białko, lekko ubite

W misce utrzyj masło z oliwą. Dodaj cukier i ucieraj na jasną, gładką masę. Dodaj żółtka, likier anyżowy, skórkę cytrynową i cynamon i ucieraj do połączenia składników. Dodaj mąkę z sodą oczyszczoną , po1/3 porcji na raz. Jeśli ciasto nadal będzie zbyt lepkie, dodaj 2-3 łyżki mąki. Zagnieć ciasto, uformuj w wałek o średnicy 4-5 cm, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 165 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i pokrój na plasterki o grubości 1,5 cm. Układaj plastry ciasta na blaszce, zostawiając 2-3 cm odstępu. Posmaruj ciastka ubitym białkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika. Piecz 15-17 minut, az ciastka się zezłocą. Ostudź na kratce.
  • 3,5 MB
  • 24 lis 15 5:32
Kugelhopf, czyli drożdżowa babka o kształcie pierścienia, popularna w południowych Niemczech, Szwajcarii i Austrii. Miękkie ciasto nasączane jest wiśniową brandy, znajdziemy w nim także rodzynki i migdały.

obrazek
  • 0,8 MB
  • 24 lis 15 5:32
Alzackie święta nie mogą się obyć bez Pain d'Epices, czyli klasycznego francuskiego ciasta korzennego, niekiedy mylnie utożsamianego z piernikiem. Zamiast imbiru pojawia się w nim anyż i cynamon, a także miód i mąka ryżowa. Pain d'Epices to kulinarna specjalność miejscowości Reims, położonej w północno-wschodniej części Francji.

obrazek
  • 212 KB
  • 20 lis 15 8:36
obrazek

Jednym z najbardziej znanych w Alzacji bożonarodzeniowych ciastek sa Bredele, nazywane wymiennie: Bredle, Bredla, Brétala lub WinachtsBredele. Podstawą przepisu pozostaje ciasto na bazie mąki, jajek, cukru, sody i proszku do pieczenia. Bredle występują jednak w wielu wariantach smakowych, zależnie od obranego składnika bazowego: masła i cukru waniliowego (Butterbredele), anyżu i białka jaj (Anisbredele), cynamonu, mielonych migdałów i skórki cytryny (Schwowebredle), rodzynek (Rosine Bredele, nazywane wymiennie: Palets des Dames).

obrazek

Różnorodność alzackich bredli wynika nie tylko z odmiennych smaków, lecz także z mnogości kolorów oraz kształtów. Schwarz-Wissbredele są – zgodnie z nazwą – czarno-białe, a to wskutek połączenia masy kakaowej i waniliowej. Mogą przybrać postać „szachownicy”, „ślimaków”, „zygzaków” lub „koniczynek” – wedle gustu i fantazji alzackiej gospodyni. Równie malownicze są rowkowane Spritzbredele, formowane w kształt litery „S”, łuków lub „gąsienic”. Z kolei wspomniane powyżej Anisbredele, wypiekane w Alzacji od XVI w., są białe i okrągłe, z wyglądu przypominają nieco małe bezy.

obrazek

Kształt kuleczek mają natomiast orzechowe ciasteczka nusshiffele. Wśród dziwacznych kształtów alzackich bredli znajdziemy także – obok standardowych gwiazdek, choinek lub półksiężyców – prawdziwy rarytas.

obrazek

Hirschhörnle mają bowiem kształt zwierzęcego poroża, rzekomo nawiązujący do pogańskiego symbolu płodności: jelenia.

obrazek

  • 1,3 MB
  • 6 lis 15 15:26
obrazek

Tradycyjny meksykański słodki chleb zwany „Rosca de Reyes” (ciasto królów). „Rosca”, która tłumaczy się dosłownie jako „kółko, pierścień” to kolorowe ciasto o kształcie dużego obwarzanka, mające symbolizować koronę królewską, udekorowane czereśniami i figami w cukrze, paskami galaretki i bakaliami, które oznaczają liczne klejnoty w koronie. Wewnątrz ciasta w kilku miejscach powtykane są plastikowe laleczki, symbolizujące dzieciątko Jezus ukrywające się przed Herodem. Rodzina gromadzi się na jedzenie roski najczęściej wieczorem, a największa frajda polega na krojeniu jej i odkrywaniu, komu przytrafił się plastikowy Jezusek. Wedle tradycji, kto znajdzie laleczkę, ten organizuje dla pozostałych poczęstunek w święto Dia de la Candelaria, czyli nasz dzień Matki Boskiej Gromnicznej.
  • 103 KB
  • 5 lis 15 17:42
obrazek

Niezwykle popularne na Boże Narodzenia. Tocino de cielo – praliny niebiańskie – w postaci małych kulek.
  • 37 KB
  • 5 lis 15 17:39
obrazek

Yemas de Santa Teresa (żółtka św Teresa) lub yemas de Ávila (żółtka z Ávila) to ciasto, które jest utożsamiane z hiszpańska prowincji Ávila. Słodkie kuliste pralinki sporządzone z żółtek i cukru.
  • 4,2 MB
  • 5 lis 15 17:36
obrazek

Śliwkowy pudding – plum pudding. Tradycyjnie Christmas pudding po ugotowaniu dojrzewał zawinięty w płótno przez wiele miesięcy; dopiero w dniu Bożego Narodzenia ciasto rozwijano i wciskano w nie różne talizmany – np. pierścionek zwiastujący ożenek czy srebrną monetę wróżącą dostatek.
  • 91 KB
  • 5 lis 15 17:31
obrazek

Słynne Bolo Rei, czyli ciasto królewskie – typowy, świąteczny, portugalski wypiek. Jest to drożdżowy wypiek w kształcie okręgu, bogato zdobiony kandyzowanymi owocami i orzechami. Z jego powstaniem wiąże się ciekawa legenda, która opowiada, tłumacząc pochodzenie nazwy ciasta, w ten sposób, że trzej królowie, którzy wędrowali za gwiazdą betlejemską do Betlejem, mieli się spierać, o to, kto z nich powinien, jako pierwszy wręczyć podarunek nowo narodzonemu Dzieciątku. Rozwiązanie znaleźć miał napotkany w drodze piekarz, który przygotował ciasto z ukrytym wewnątrz ziarnem bobu. W czyim kawałku miało się ono znaleźć, ten będzie pierwszym, który podaruje swój prezent Jezusowi. Dawniej w środku ciasta można było znaleźć mały przedmiot, co miało oznaczać szczęście w Nowym Roku, a gdy ktoś znalazł nasiono bobu, ten musiał kupić ciasto w przyszłym roku. Tradycja ta jednak, ze względów bezpieczeństwa, nie jest już praktykowana.
  • 1,0 MB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Bisciola valtellinese, zwana także “pan di fich” i pieczona w kształcie małego bochenka, jest uważana za zastępcę Panettone. Według podań, bisciola powstała w 1797r. kiedy Napoleon Bonaparte wkroczył z wojskami na północ Włoch, do Valtelliny. Kazał swojemu kucharzowi przygotować ciasto z tutejszych składników: mąka z dodatkiem gryki, miodu, bakalii, a przede wszystkim suszonych fig.
  • 45 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Guefus ciasteczka migdałowe
  • 105 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Panpepato, ciemne ciasto z migdałami, orzechami, bakaliami i miodem, oraz z dodatkiem czekolady, może być nieco pikantne ze względu na dodatek czarnego pieprzu.
  • 1,8 MB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Struffoli, przysmak przybyły z Grecji, to pozlepiane małe kuleczki ciasta (o przekroju 5-10mm) smażone na oliwie lub smalcu, pokryte miodem, kawałkami owoców kandyzowanych i udekorowane kolorowymi ziarenkami cukrowymi.
  • 7 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Torrone, czyli typowy świąteczny nugat z ciasta składającego się z białka, miodu i cukru, do którego dodaje się migdały, orzechy włoskie, orzechy ziemne lub laskowe, i często pokrywa opłatkiem. W niektórych przepisach pojawia się także kakao (Friuli) lub czekolada. Na Sardynii dodaje się również kawałki pomarańczy i cytryny oraz pinoli (nasienie/orzeszki pinii), a na Sycylii orzeszki pistacjowe. Może być twardy (duro) lub miękki (tenero), kruchy (friabile) lub lekko ciągnący się. Według tutejszych kronik torrone po raz pierwszy został wyprodukowany w Cremonie w 1441r. i podany na przyjęciu weselnym Francesco Sforza i Bianchi Marii Visconti w formie tzw. „torrazzo”, lub „torrione” czyli wieży z dzwonnicą kościelną miejskiej katedry. Prawdopodobnie stąd pochodzi nazwa „torrone”:torre – wieża, lub z łaciny: torrere -prażyć. Oprócz słynnych klasycznych torrone cremonesi (Cremona), w całych Włoszech znane są także torroni piemontesi (Piemonte) di Alba, Mombercelli, Novi Ligure, torroni senesi (Siena), beneventani (Benevento), abruzzesi (Abruzzo) i calabresi (Calabria).
Jak co roku w Cremonie, w dniach 18-20 listopada odbędzie się Festa del Torrone. W programie 50 różnych atrakcji, zabaw, spotkań kulturalnych, pokazów i degustacji gastronomicznych, oraz laboratoriów.
  • 445 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Słynny mediolański Panettone to król włoskich wypieków podawanych na Boże Narodzenie. Według legendy świąteczna babka powstała dopiero w XIXw, i, jak to zwykle bywa, przez przypadek. Pewien piekarz z Mediolanu, Toni, zakochał się bez pamięci w dziewczynie ze wsi, Lucii. Lucia wybierała się co dzień do miasta sprzedawać jaja, a Toni wyczekiwał na nią co ranka z niecierpliwością i utęsknieniem, ale oprócz wymownych spojrzeń i westchnień, nijak nie potrafił jej wyznać swoich uczuć. Wreszcie Toni znalazł sposób jak wyrazić swoją wielką miłość do Lucii, i to najlepiej jak tylko potrafił. Postanowił upiec dla niej specjalną słodką babkę, jakiej nikt jeszcze nie upiekł. Do ciasta dodał jaja, masło (z czystej śmietany) i kandyzowane owoce, ale wyrabiając je był tak pochłonięty myślami o swej ukochanej, że włożył o wiele więcej drożdży niż był powinien. Babka urosła nadzwyczaj wysoka wywołując zdziwienie wszystkich w okolicy. A kiedy Toni nieco wstydliwie wręczył Lucii swój "nieudany" pandolce (słodki wypiek), ciasto zrobiło na niej ogromne wrażenie. Baba była nie tylko wyjątkowo „potężna” a zarazem pulchna, ale również pachniała jak jakiś rajski przysmak. Wtedy to właśnie Toni, widząc szczęśliwą Lucię, przemógł się i poprosił ją o rękę.
Para żyła długo i szczęśliwie a do tego bogato, bo, tzw. pan di Toni (wypiek Toni’ego), czyli dzisiejszy Panettone, stał się odtąd świątecznym bestsellerem i symbolem Bożego Narodzenia na włoskich stołach w całym kraju. Jak każda legenda, również ta opowieść ma kilka wersji, na przykład, że ukochaną Toni’ego była niejaka Adalgisa, albo że Toni był piekarzem na dworze samego Ludovico Sforza w XVw. Inna opowieść przytoczona przez pisarza Pietro Verri, tłumaczy nazwę panettone jako pane di tono, czyli "wielki wypiek", który serwowano już na stołach w XIIIw. A inni jeszcze przypisują zasługę wynalezienia panettone pewnemu włoskiemu szlachcicowi Ughetto Atellani. Obecnie na rynku włoskim można znaleźć dziesiątki różnych rodzajów włoskiej babki świątecznej: np. w polewie czekoladowej, kawowej, z dodatkiem niezliczonych kremów, z owocami, daktylami, orzechami, itd.
  • 84 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Certosino di Bologna, zwany także pan speziale, ciasto z bakaliami, migdałami, nasionami pinii, miodem i marmoladą, a czasami też czekoladą, pachnie anyżkiem i cynamonem. Jego twórcami byli mnisi z Certosy.
  • 82 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Frustenga/fristingo, płaskie, ścisłe ciasto z bakaliami, orzechami, cynamonem, anyżkiem lub odrobiną kawy, zwane także jako polenta dolce, to jedno z najstarszych ciast włoskich.
  • 67 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Pan dolce genovese, ciasto z bakaliami, nasionami pinii i kopru włoskiego, pachnąca pomarańczem i cytronem, lub anyżkiem.
  • 75 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Pandoro di Verona, wysoka babka w kształcie gwiazdy ośmioramiennej, posypana cukrem pudrem, powstała w Weronie na początku XIXw. jako „Pane di Vienna” (ciasto wiedeńskie), a rozsławił ją słynny tamtejszy cukiernik, Domenico Melegatti pod koniec wieku.
  • 83 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Pangiallo ciasto z bakaliami i miodem, pokryte cienką żółtą warstwą zrobioną z lanego ciasta z jaj, kolor żółty miał bowiem symbolizować życzenia powrotu słońca.
  • 86 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Pasticciotto leccese, ciasto powstało w Galatina w 1745r. w cukierni rodziny Ascalone jako pasticcio, ponieważ w skromnej cukierni brakowało już składników na upieczenie nowego ciasta, postanowiono wymieszać resztki i kawałki pozostałe podczas przygotowania innych ciast świątecznych. Jeszcze ciepłe ciasto cukiernik podarował przypadkowemu przechoniowi, który nie mógł się nachwalić, tak bardzo mu zasmakowało, i zaraz postanowił kupić następne takie wypieki dla rodziny i znajomych. Tak powstało słynne pasticciotto de Lu Scalone, a dziś są to małe babeczki wypełnione kremem. Najlepiej spożywać je jeszcze ciepłe.
  • 85 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Tak jak w niemal każdym polskim domu w czasie Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na stole makowca, piernika czy ciasta drożdżowego, tak w każdym sycylijskim domu obok panettone czy pandoro, zawsze znajdziemy bucellato. Bucellato (po sycylijsku cucciddatu) to ciasto powszechnie zajadane przez Sycylijczyków w okresie świątecznym. Bogate nadzienie z suszonych fig, orzechów, migdałów, rodzynek, czekolady, skórki pomarańczowej lub mandarynkowej, z dodatkiem wina marsala. Otulone w kruche ciasto, a po upieczeniu polukrowane i udekorowane owocami kandyzowanymi. Istnieje oczywiście bardzo wiele wersji nadzienia oraz form tej słodkości w różnych częściach wyspy. W Palermo najczęściej bywa w kształcie oponki, oraz w formie pojedynczych nadziewanych ciasteczek nazywanych bucellati.
  • 8 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Parrozzo zwane także Pane rozzo, czyli ciasto „proste”, „prymitywne”, nadające się do długiego przechowywania. Ciasto wyrabiano z mąki kukurydzianej z dodatkiem masy migdałowej, i polewano czekoladą.
  • 67 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Torciglione serpentello, to długa zakręcona niczym węgorz ryba z ciasta, marcepana z migdałami. Torciglione łączy tradycje antyczne i chrześcijańskie. Forma spirali symbolizowała cykliczność czasu, rok kóry odchodzi, umiera, a już nowy się rodzi. Ryba natomiast to symbol życia, a migdały symbolizowały odrodzenie natury, światła i energii.
  • 77 KB
  • 5 lis 15 17:02
obrazek

Zelten, ciasto wyrabiane z mąki pszennej i żytniej, z bakaliami, może być miękkie (Trentino), lub twarde i płaskie (Alto Adige).
  • 1,7 MB
  • 5 lis 15 16:40
obrazek

Mecoulin to ciasto z winogronami, „pradziad” Panettone, uchodzi tradycyjnie za jedno z najstarszych ciast włoskich.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    44
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

44 plików
21,72 MB




Prince_Eileen

Prince_Eileen napisano 10.07.2024 22:01

zgłoś do usunięcia
Zapraszam 🙂🙃😉😊

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (324)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (324)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności