-
15124 -
22092 -
110575 -
12278
164383 plików
13264,56 GB
W Holandii nie ma ani wieczerzy wigilijnej, ani postu, ani prezentów pod choinką. Święty Mikołaj, Sinter Klaus, nie przyjeżdża tu do dzieci saniami lecz przypływa łodzią, a one wyczekują go w porcie Schevingen. Gdy dopłynie do brzegu (5 grudnia), rozpoczyna się świętowanie i obdarowywanie prezentami.
Święta obchodzone są 25 i 26 grudnia. Holendrzy pielęgnują tradycję pasterki, uroczystej mszy wigilijnej. Nie ma tu jednak specjalnych potraw świątecznych czy wypieków. Można jednak zauważyć przed domami choinki bogato ozdobione sznurami lampek i świątecznie udekorowane okna. W przedświąteczne dni Holendrzy piszą i wysyłają kartki z życzeniami. Każda rodzina z okazji świąt Bożego Narodzenia wysyła około 30 - 50 kartek, a te, które dostaje, wywiesza w oknach bądź ustawia na komodach.
Czasy kiedy pomarańcze, orzechy i czekolada były delikatesami już dawno w Holandii minęły ale tradycje pozostają. Nadchodzi czas świąteczny i każdy szanujący się pracodawca rozdaje pracownikom świąteczne paczki. Ozdobne kartonowe pudła pełne przedziwnych artykułów spożywczych i przemysłowych które co roku podlegając modom maja inny temat: paczki włoskie z makaronami, słoikami sosów pomidorowych, pesto, oliwek, butelką Montepulciano, durszlakiem i kawą Lavazza, paczki francuskie z serkami, deską do krojenia bagietki, butelka bordeaux, soczku, chrupkami, ciasteczkami i puszeczką pasztetu, paczki holenderskie z puszką ragout, zupki pomidorowej, butelką wina, paczką piernika, herbaty smakowej, gluhwein i świecami i do tego pełno różnych mniej lub więcej nieprzydatnych ale cieszących oko drobiazgow.
Podobnie jak w Polsce, w Holandii Boże Narodzenie również trwa dwa dni. Różnicą jest natomiast zapalanie choinek dopiero pierwszego dnia świąt. Oraz fakt, że podczas Wigilii je się dużo mięsa, przede wszystkim gęsi i indyki.
Co Holendrzy jeszcze jedzą na święta Bożego Narodzenia? Garnalen (uwielbiane przez nich krewetki), kerstrollade (pieczeń wieprzowa), kalkoen (indyk), konijn (królik), parelhoen (perliczka), wild (coś z dziczyzny), ulubione na świąteczne okazje fondue albo raclette (rodem ze Szwajcarii) lub typowo holenderski gourmet. Przykladowe swiateczne menu: Amuse van tijgergarnalen in sinaasappel-knoflooksaus (przekąska z tygrysich krewetek w sosie pomarańczowo-czosnkowym), Schildpadsoep (zupa żułwiowa), Beenham van de grilplaat (szynka z grila), Gebakken krieltjes (pieczone kartofelki), Asperges met kaassaus (szparagi w sosie serowym), Eigengemaakte chocolademousse met warme sinaasappelsaus (mus czekoladowy własnej roboty z gorącym sosem pomarańczowym).
Tradycyjnym słodkim przysmakiem są orzechy imbirowe (kruidnoten), małe okrągłe ciasteczka przyprawione imbirem, cynamonem, kardamonem, goździkami i gałką muszkatołową.
- sortuj według:
-
- 32 KB
- 26 lis 18 6:34
-
0 -
19 -
0 -
0
19 plików
3,33 MB