-
15627 -
22550 -
111823 -
12788
167389 plików
13617,87 GB
Kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia Lotysze wybieraja się do publicznego lasu, aby wyciąć choinkę (wg prawa każdy mieszkaniec Łotwy jest uprawniony do wycięcia jednego świerka w okresie świątecznym). Drzewko jest dekorowane ozdobami ze sklepów lub wykonanymi samodzielnie. Ponadto na choince umieszcza sie prawdziwe świeczki, które dają specjalny zapach i ciepło.
W wigilię Bożego Narodzenia, 24 grudnia je sie duży obiad - z jabłkami nadziewanymi kapustą pieczonymi w piecu, pīrāgi, pieczone mięso i warzywa pieczone w piekarniku zwykle ziemniaki, marchew itp. Na deser “czarny chleb” (black bread dessert), domowy piernik, mandarynki, czekolada i słodycze. Dania mogą się różnić każdego roku.
Po obiedzie dostaje sie prezenty od skrzata lub od asystenta Bożonarodzeniowego Dziadka (Lotysze nia maja Mikołaja). W celu otrzymania prezentu każdy musi wykonać jakiś występ – zaśpiewać piosenkę lub wykonać taniec itp. Łotewska tradycja nakazuje przygotować trójwymiarowe dekoracje ze słomy i trzciny znane jako lukturi, puzuri, krigi, putni.
Najbardziej znanym zwyczajem jest tzw. kekatas (budeli, kujenieki, preili, kurciemi, cigani). Grupy przebranych osób (kekatas), w maskach niedźwiedzia, konia, kozy, żurawia bądź śmierci, śpiewając i tańcząc, wędrowały od domu do domu, a gospodarze przyjmowali przebierańców gościnnie, gdyż zgodnie z tradycją przynosili oni dla ogniska domowego błogosławieństwo i zapewniali urodzaj w nowym roku.
Pod wpływem chrześcijaństwa coraz więcej Łotyszy zaczęło brać udział w nabożeństwach bożonarodzeniowych. W okresie świąt ubierają choinki, na których zapalają świece, oczekują też św. Mikołaja. Wprawdzie istnieje zwyczaj wieczerzy wigilijnej, ale potrawy nie są postne. Podaje się gotowany szary groch, gotowaną głowę lub ryjek prosięcia, kiełbasę, duszoną kapustę itd. Na świątecznym stole pojawia się kukis, czyli głowa prosiaka gotowana z jęczmieniem, a także kiełbasa z dodatkiem groszku, fasoli i jęczmienia. To ostatnie danie symbolizuje słońce (bądź rok). Na stole pojawia się też karp i inne ryby przygotowywane na różne sposoby. Zgodnie z tradycją należy skosztować dziewięciu potraw, aby nadchodzący rok był bogaty.
Na deser podaje się pierniczki i mandarynki.
Tradycyjnie szary groch podawany jest na Boże Narodzenie, jego ziarna symbolizują łzy i je się go po to, by w przyszłym roku nie płakać.
Obyczaje i święta Łotyszy są mocno związane z tradycją przodków nawiązującą do wierzeń przedchrześcijańskich. W większości odnoszą się do zmian pór roku - i tak np. Boże Narodzenie, w tłumaczeniu na język polski oznacza Święto Zimy (Ziemassvetki), czyli odnosi się w nazwie i w dużym stopniu w treści do tradycji przedchrześcijańskiej, jako święto przesilenia zimowego. Zwyczaj łotewski mówi, że przed tym świętem wokół domu należy wlec belkę drewnianą, następnie powinna ona zostać spalona jako symbol starego roku. Popularne są wróżby, pieśni, tańce i gry (szczególnie panny wróżyły sobie, czy wyjdą za mąż w nowym roku i za kogo). Wiele tradycji z czasem przeniesiono na okres nowego roku, jak np. lanie ołowiu, wróżby itp.
- sortuj według:
-
0 -
26 -
0 -
0
26 plików
3,32 MB