Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

piernik-z-jablkami-1.jpg

Siuksiu / Kulinaria / Wypieki / piernik-z-jablkami-1.jpg
Wypieki - piernik-z-jablkami-1.jpg
Download: piernik-z-jablkami-1.jpg

22 KB

(140px x 105px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:

* 1 kg jabłek
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier waniliowy
* 2 szklanki mąki z czubkiem
* 3 łyżki kakao
* 3 jajka (może być 4)
* 4 łyżki stopionej margaryny
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody

* można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy)

Przepis: Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Wypieki - faworki.jpg
Faworki domowe Δ 25 dag mąki 2 dag masła 3 żółtka ...
Faworki domowe Δ 25 dag mąki 2 dag masła 3 żółtka ¼ szklanki gęstej śmietany 18% kieliszek spirytusu szczypta soli olej do smażenia cukier puder cukier waniliowy Wykonanie: Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy. Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło. Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroić radełkiem na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta. W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Uwagi Do oleju, podczas gotowania można wkładać ćwiartki ziemniaka, aby absorbował goryczkę gotowanego w wysokiej temperaturze tłuszczu. Należy uważać, aby temperatura oleju była odpowiednia, aby wrzucane faworki "skwierczały", a nie leżały w tłuszczu. Jednocześnie należy uważać, aby nie spalić zbyt szybko ciasta.
Wypieki - DSCF1054.JPG
CHLEB 3 szklanki mąki zwykłej pszennej 2 szklanki mąki ...
CHLEB 3 szklanki mąki zwykłej pszennej 2 szklanki mąki żarnówki 1/4 paczuszki drożdży 1 łyżka soli 2,5 szklanki letniej wody ziarna słonecznika, dyni, siemienia lnianego według uznania Wyrobić w robocie lub ręcznie Piec w temperaturze 200 stopni 1 godzinę
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności