Krysia - witam wszystkich z radością i pozdrawiam
widziany: 17.08.2024 14:11
-
100 -
499 -
36018 -
1013
37932 plików
89,77 GB
RYDZ MLECZAJ, (Lactarius deliciosus00)
– gatunek grzybów należący do rodziny gołąbkowatych.
Przez grzybiarzy nazywany jest po prostu rydzem,
ale ma też inne regionalne nazwy:
rydz pański, rydzyk, rydzek, rycek, ryżyk, ryzok.
Rośnie na ziemi w lasach i młodnikach iglastych,
na piaszczystych glebach.
Tworzy mikoryzę z sosnami.
W Polsce pojawia się od sierpnia do listopada.
Kapelusz
Średnicy 4–12 cm, barwy cielistoczerwonawej
lub w różnych odcieniach pomarańczowej,
czasami z domieszką zieleni.
Powierzchnia koncentrycznie strefowana, czasami jamkowato-plamista.
U młodych owocników pokrój kapelusza jest wypukły,
dojrzewający wklęsły,
z płytkim wgłębieniem na środku,
u starych okazów lejkowaty, długo z podwiniętymi brzegami.
Pokryty śluzowatą przy dużej wilgotności powietrza skórką.
Hymenofor
Blaszkowy, blaszki barwy pomarańczowożółtawej,
podobnej jak kapelusza, o różnej długości (mieszane),
prosto przyrośnięte lub lekko zbiegające na trzon, cienkie i kruche.
Po uszkodzeniu wybarwiają się lekko zielonawo.
Trzon
Długości 3–7 cm i 1–2,5 cm średnicy,
barwy kapelusza lub jaśniejszy, z ciemniejszymi jamkowatymi plamkami
(poza tym gładki), przesiąknięty mleczkiem.
Cylindryczny, początkowo pełny, potem pusty, przy podstawie zwężony.
Miąższ
Zbudowany z kulistawych komórek,
które powodują jego specyficzną kruchość i nieregularny przełam.
Barwy bladopomarańczowej, zwarty,
u dojrzałych owocników kruchy, przesiąknięty
jaskrawopomarańczowym mleczkiem.
Ma lekko gorzkawy, cierpki smak i słodkawą, owocową woń.
Mleczko:
Pomarańczowe, nie zmienia barwy na powietrzu,
ulega tylko powolnemu rozjaśnieniu lub pociemnieniu.
W smaku jest łagodne, zostawia jednak gorzki posmak.
Grzyb jadalny. Owocniki mleczaja rydza są jadalne,
określane jako "wysoko cenione", "wyborne"
i najbardziej poszukiwane grzyby jadalne.
Najczęściej używa się ich do marynowania w occie,
gdyż przy takim przyrządzeniu
nabierają doskonałego, korzennego smaku.
Nadają się również do panierowania i smażenia,
nie nadają się natomiast do suszenia, ani jako dodatek do zup.
Podczas przyrządzania cierpki posmak owocników znika.
- sortuj według:
-
0 -
8 -
0 -
0
8 plików
86 KB