Krysia - witam wszystkich z radością i pozdrawiam
widziany: 15.09.2024 13:10
-
100 -
499 -
36026 -
1013
37940 plików
89,77 GB
MAŚLAK SITARZ (Suillus bovinus) – gatunek jadalnego grzyba
z rodziny maślakowatych.Średnica 4-10 cm,
kolor żółtobrązowy lub czerwonoochrowy,
gładki, nagi po deszczach bardzo śluzowaty.
U młodych okazów jest półkulisty, potem płaski,
u starszych staje się powyginany, a nawet płytkowklęsły.
Skórka daje się łatwo zdjąć w całości.
Jest gatunkiem występującym na suchych, piaszczystych glebach
towarzyszącym sośnie zwyczajnej,
z którą współżyje w mikoryzie.
W Polsce bardzo pospolity, miejscami występuje masowo.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Grzyb jadalny: Grzyb o średniej wartości smakowej i odżywczej.
Smak nieznaczny, niekiedy kwaskowaty, zapach niewyraźny,
smakowo gorszy niż inne gatunki maślaków.
Nadaje się do suszenia i marynowania z innymi,
smaczniejszymi grzybami.
Często bywa też silnie zarobaczywiony.
- sortuj według:
-
0 -
7 -
0 -
0
7 plików
96 KB