Krysia - witam wszystkich z radością i pozdrawiam
widziany: 15.09.2024 13:10
-
100 -
499 -
36026 -
1013
37940 plików
89,77 GB
KOŹLARZ CZERWONY - występuje od lata do jesieni w lasach liściastych,
przede wszystkim pod grabami. Dość częsty, ciepłolubny.
Owocniki wyrastają pod grabami od początku lata,
głównie w wilgotnych lasach dębowo-grabowych i lipowo-grabowych.
Gruby, twardy, soczysty, biały,po przekrojeniu ciemniejący.
Smak nieznaczny, łagodny, zapach niewyraźny.
U starszych okazów miąższ w trzonie staje się łykowaty,
natomiast w kapeluszu bardziej miękki i wodnisty.
Grzyb jadalny: smaczny, nadaje się zwłaszcza do duszenia,
a także do suszenia. Podczas gotowania czernieje.
Dodatek kwasu (np. octu) zapobiega czernieniu,
stąd też koźlarz czerwony marynowany
w occie zachowuje naturalne kolory.
- sortuj według:
-
0 -
7 -
0 -
0
7 plików
144 KB