Krysia - witam wszystkich z radością i pozdrawiam
widziany: 16.07.2024 13:02
-
100 -
499 -
36013 -
1013
37927 plików
89,77 GB
MAŚLAK PSTRY (Suillus variegatus) – gatunek grzybów
należący do rodziny maślakowatych (Suillaceae).
Nazwy regionalne: grzyb twardzioszek, borowik pstry,
bagnik, murzynek, twardak, ugacz, piasecznik, piaskowiec, hubanek.
O średnicy 5–14 cm, u młodych okazów półkolisty
z podwiniętymi brzegami, potem poduchowaty z ostrym brzegiem.
Skórka za młodu na kolor od żółtego lub żółtosiwego
przez oliwkowy do brudnopomarańczowego i jest pilśniowata,
potem staje się ochrowobrązowa do bladopomarańczowej.
Jej powierzchnia pokryta jest drobnymi kosmkami,
które u starszych okazów czasami zanikają.
Od miąższu oddziela się dość trudno.
Wysokość 4-10 cm, grubość 2-4 cm. Jest walcowaty,
gładki i dołem zgrubiały. Ma żółty lub żółtobrązowawy
kolor z lekkim czerwonawym odcieniem.
Grzyb jadalny średniej wartości. Ma swoisty zapach,
w smaku nie najlepszy. Dobry do marynowania.
Pełnię smaku tego grzyba najlepiej wykorzystać sporządzając
sos śmietankowo-grzybowy gotowany
na lekkim ogniu co najmniej 30 min.
- sortuj według:
-
0 -
7 -
0 -
0
7 plików
68 KB