Krysia - witam wszystkich z radością i pozdrawiam
widziany: 8.11.2024 12:36
-
100 -
499 -
36032 -
1013
37946 plików
89,77 GB
MAŚLAK ŻÓŁTY - Jest dość szeroko rozprzestrzeniony.
W Polsce jest pospolity, szczególnie w górach.
Tworzy mikoryzę z modrzewiami i występuje tylko pod tym drzewem.
Równocześnie wśród trzech gatunków maślaków
rosnących pod modrzewiami jest gatunkiem najczęściej spotykanym.
Nazwy regionalne: grzyb okazały,
grzyb strojny, grzyb modrzewiowy, borowik strojny,
borowik piękny, borowik żółty.
Kapelusz;
W młodych owocnikach stożkowaty, w dojrzałych spłaszczony
i poduchowaty, o średnicy 40-150 mm.
Skórka kapelusza gładka, naga, pokryta śluzem.
Kolor złotożólty, złotopomarańczowy, przy brzegu jaśniejszy.
W czasie wilgotnej pogody jest bardzo śliski i błyszczący.
Rurki;
W młodych okazach są zakryte żółtobiałą osłoną.
Są żółte, później oliwkowożółte, przyrośnięte.
Pory najpierw okrągłe, później kanciaste, za młodu żółte,
z wiekiem brązowożółte, po naciśnięciu
zabarwiają się na kolor różowobrązowy.
Trzon;
Wysokość 5-12 cm, średnica do 2,5 cm, cylindryczny
lub maczugowaty, pełny, z pierścieniem u góry.
Nad pierścieniem cytrynowożółty, często z siateczką,
pod pierścieniem pomarańczowobrązowy.
U starszych okazów pierścień zanika,
Dobry grzyb jadalny, można go przyrządzać na różne sposoby,
jednak wcześniej należy ściągnąć skórkę.
- sortuj według:
-
0 -
9 -
0 -
0
9 plików
96 KB