Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

127839_zapiekane-piersi_0_2.jpg

Siuksiu / Kulinaria / Mięsa / 127839_zapiekane-piersi_0_2.jpg
Mięsa - 127839_zapiekane-piersi_0_2.jpg
Download: 127839_zapiekane-piersi_0_2.jpg

52 KB

(640px x 479px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Zapiekane piersi - SKŁADNIKI:

1 kg piersi z indyka
300 g pieczarek
1 czerwona papryka
150 g żółtego sera
100 g masła
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz cayenne do smaku

Zapiekane piersi - PRZYGOTOWANIE:

Piersi rozcinamy na płaty. Pieczarki kroimy na kawałki, paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Blaszkę keksową smarujemy masłem. Na dno układamy 1/3 mięsa, na to kładziemy 1/2 pieczarek i posypujemy 1/2 papryki. Oprószamy wszystko solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Następnie znów układamy mięso, dodajemy pieczarki i paprykę i znowu oprószamy przyprawami. Na wierzch posypujemy startym żółtym serem a na sam wierzch ścieramy masło. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35-40 minut. Pieczeń podajemy do pieczywa na zimno.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Mięsa - k,NDMxODMyNjIsNjExNzIz,f,DSC06139.JPG
Skrzydełka faszerowane Farsz na ok. 15-20 średnich sk ...
Skrzydełka faszerowane Farsz na ok. 15-20 średnich skrzydełek - 400 g mięsa mielonego wieprzowego ( dałam łopatkę) - 300 g pieczarek - 1 duża cebula - natka pietruszki lub koperek - sól, pieprz - 1 jajo - ulubione przyprawy do kurczaka ,ja dałam ( paprykę czerwoną, majeranek, oregano, czosnek,przyprawę do kurczaka po meksykańsku, jarzynkę) - oliwa z oliwek Filetowanie skrzydełek ( przygotwać dzień poprzedzający pieczenie ). [ to jak ściągnięcie całej skóry z mięsem od góry skrzydła, aż do miejsca lotki, po drodze wykręcając napotkane kości]. Skrzydełka umyć i wyfiletować pozostawiając nie ruszoną jedynie lotkę ( tą najmniejszą część skrzydła ). Skarzydełko chwytamy w rękę najgrubszą częścią, nacinami u góry kości skórę w ten sposób ,aby pokazała nam sie kość, nastepnie pomagając sobie ostrym nożem zeskrobujemy mięso wraz ze skórą z kości do smaego dołu ( tak jakbyśmy ściągali korę z drzewa ), gdy natrafimy na pierwszą chrząstkę "wykręcamy" kość i ją wyciągamy, ( nie przecianamy jednak całego skrzydła). Ponownie musimy naciąć skórę i mięso wokół pozostałego kości i czynnośc tą powtórzyć ,aż do pojawienia się kojejnej chrząstki i znowu ruchem wykręcania wyjmujemy kości. Gdy dotrzemy do początku lotki kończymy filetowanie pozostawiając lotkę nienaruszoną. Teraz "wywynięte" mięso i skórę obracamy do pierwotnego kształu . Gdy wyfiletujemy wszystkie skrzydełka, musimy je zamarynować. Do odrobiny oliwy z oliwek , dodajemy ulubione przyprawy do kurczaka, całośc mieszamy i wlewamy do skrzydełek, chwilkę nacieramy marynatą , zawiajmy w folię i pozostawiamy do następnego dnia w lodówce. Nastepnego dnia : Umyte i obrane pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na patelni i dodajemy starte pieczarki, chwilkę przysmażamy . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki i pokrojoną drobno natkę pietruszki dodajemy do mięsa mielonego, mieszamy , doprawiamy do smaku solą i pieprzem, możemy wcisnćać ząbek czosnku, wbiajamy jajako i dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wciskamy w skrzydełka, jeżeli nasze skrzydełka mają dziury , nie należy się tym przejmować ,gdyż farsz nie wypłynie podczas pieczenia ;).Koniec przez który napełnialiśmy farsz należy podwinąć kawałkami mięsa z kurczaka lub próbować spiąć wykałaczką. Skarzydełka układamy na naoliwionej blaszce, lotki zawijamy folią aluminiową, ( aby się nie spaliły w czasie pieczenia) i pieczemy ok. 50 min. w termoobiegu w 175 stopniach C. 10 min przed końcem pieczenia odwijamy folię i dopiekamy bez niej.
Mięsa - 153898_schab-ze-sliwka-w-galarecie-_0_2.jpg
Schab ze śliwką w galarecie. - SKŁADNIKI: 80 dag ...
Schab ze śliwką w galarecie. - SKŁADNIKI: 80 dag schabu (najlepiej z lekkim tłuszczykiem na wierzchu) 35 dag śliwek suszonych 0,5 litra wywaru drobiowo- warzywnego 4 łyżeczki żelatyny olej do smażenia sól pieprz gałązka natki pietruszki do dekoracji Schab ze śliwką w galarecie. - PRZYGOTOWANIE: Schab dokładnie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Długim nożem robimy dwie dziury przez całą długość schabu i nadziewamy go suszonymi śliwkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli schab jest szeroki, obwiązujemy go sznurkiem lub nitką, aby nadać mu bardziej okrągły kształt. Smażymy z każdej strony na rumiano na rozgrzanym oleju. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu przez 45-50 minut. Po tym czasie mięso studzimy, ściągamy sznurek i kroimy na średniej wielkości plastry, które układamy na głębokim talerzu lub półmisku. Przybieramy natką pietruszki i pokrojonymi w słupki suszonymi śliwkami. Do zimnego wywaru dodajemy żelatynę, mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, a następnie zagotowujemy i ciągle mieszamy do czasu aż się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i gdy zacznie lekko tężeć, zalewamy schab. Wstawiamy do lodówki, aby galareta ładnie zastygła.
Mięsa - 171190_zapiekanka-na-krakersach-z-miesem_0_2.jpg
Zapiekanka na krakersach z mięsem - SKŁADNIKI: 1, ...
Zapiekanka na krakersach z mięsem - SKŁADNIKI: 1,5 dużego opakowania krakersów 2 pomidory 200 g startego żółtego sera Sos: 2 cebule 700 g mielonego mięsa 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 pomidory 1 łyżka ketchupu pieprz sól (niewiele, gdyż krakersy i ser są słone) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu z kolendrą 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół Zapiekanka na krakersach z mięsem - PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym oleju na dużej patelni. Dodaję mięso mielone i przyprawy, smażę aż do zbrązowienia. Następnie dodaję obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Duszę aż pomidory się rozpadną. Dno naczynia do zapiekania wykładam papierem do pieczenia, układam krakersy ściśle jeden obok drugiego. Wykładam część sosu mięsnego, wyrównuję, posypuję częścią startego sera i przykrywam warstwą krakersów. Znów wykładam sos mięsny, starty ser i krakersy. Postępuję w ten sposób, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę mają stanowić krakersy z sosem mięsnym, na to kładę plastry pomidorów, które posypuję startym serem. Oprószam delikatnie całość mieloną papryką i ziołami prowansalskimi. Wkładam naczynie do nagrzanego do 180*C pieca i piekę ok. 25-30 minut. Po wyjęciu pozostawiam zapiekankę na 5 minut i kroję na równe kawałki wzdłuż brzegów ciastek.
Mięsa - 153384_karkowka-pieczona-na-chleb_0_2.jpg
Karkówka pieczona na chleb - SKŁADNIKI: karkówka ...
Karkówka pieczona na chleb - SKŁADNIKI: karkówka 2 kg papryka mielona słodka 2 łyżki czosnek 5 ząbków sól 1 łyżeczka pieprz 1 łyżeczka olej 3 łyżki Karkówka pieczona na chleb - PRZYGOTOWANIE: Karkówkę opłukać i osuszyć. Ja, nie odkrawam od mięsa żadnych "tłuszczyków", podczas pieczenia wytopi się. Przełożyć mięso do miski. Posypać 2 łyżkami papryki słodkiej, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Przecisnąć przez praskę czosnek. Przyprawami dokładnie natrzeć karkówkę. Przykryć i wstawić do lodówki na min 8h. U mnie stało 20h. Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni. Mięso przełożyć do brytfanki , polać olejem. Piec 40 minut, następnie obrócić karkówkę i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni piec godzinę, od czasu do czasu przewracając mięso. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na ok 30 minut i można serwować. Smacznego:)
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności