Twardzioszek przydrożny.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
TWARDZIOSZEK PRZYDROŻNY (Marasmius oreades)
- gatunek grzybów należący do rodziny twardzioszkowatych (Marasmiaceae).
Potocznie bywa zwany deszczówką, tańcujką, tańcówką,
przydróżką lub podróżniczkiem.
Kapelusz średnicy 1–4 (do 6) cm,
barwy skórzastożółtej lub ochrowobrązowawej (suchy bledszy, białawy),
higrofaniczny, z brzegiem prążkowanym
przez prześwitujące blaszki, gładki i nagi.
Za młodu stożkowaty, później wypukły,
w dojrzałym owocniku płaski, często z tępym garbkiem pośrodku.
Rośnie w umiarkowanej strefie Europy na łąkach,
pastwiskach, przy polnych ścieżkach, na skraju lasów.
Wytwarza owocniki od maja do listopada.Grzyb jadalny.
Do celów konsumpcyjnych używa się wyłącznie kapeluszy,
odrzucając łykowate trzonki.
W smaku łagodny, o orzechowym posmaku,
nadaje się głównie do zup, sosów.
W formie suszonej jako przyprawa.