Mleczaj rydz.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
RYDZ MLECZAJ, (Lactarius deliciosus00)
– gatunek grzybów należący do rodziny gołąbkowatych.
Przez grzybiarzy nazywany jest po prostu rydzem,
ale ma też inne regionalne nazwy:
rydz pański, rydzyk, rydzek, rycek, ryżyk, ryzok.
Rośnie na ziemi w lasach i młodnikach iglastych,
na piaszczystych glebach.
Tworzy mikoryzę z sosnami.
W Polsce pojawia się od sierpnia do listopada.
Kapelusz
Średnicy 4–12 cm, barwy cielistoczerwonawej
lub w różnych odcieniach pomarańczowej,
czasami z domieszką zieleni.
Powierzchnia koncentrycznie strefowana, czasami jamkowato-plamista.
U młodych owocników pokrój kapelusza jest wypukły,
dojrzewający wklęsły,
z płytkim wgłębieniem na środku,
u starych okazów lejkowaty, długo z podwiniętymi brzegami.
Pokryty śluzowatą przy dużej wilgotności powietrza skórką.
Hymenofor
Blaszkowy, blaszki barwy pomarańczowożółtawej,
podobnej jak kapelusza, o różnej długości (mieszane),
prosto przyrośnięte lub lekko zbiegające na trzon, cienkie i kruche.
Po uszkodzeniu wybarwiają się lekko zielonawo.
Trzon
Długości 3–7 cm i 1–2,5 cm średnicy,
barwy kapelusza lub jaśniejszy, z ciemniejszymi jamkowatymi plamkami
(poza tym gładki), przesiąknięty mleczkiem.
Cylindryczny, początkowo pełny, potem pusty, przy podstawie zwężony.
Miąższ
Zbudowany z kulistawych komórek,
które powodują jego specyficzną kruchość i nieregularny przełam.
Barwy bladopomarańczowej, zwarty,
u dojrzałych owocników kruchy, przesiąknięty
jaskrawopomarańczowym mleczkiem.
Ma lekko gorzkawy, cierpki smak i słodkawą, owocową woń.
Mleczko:
Pomarańczowe, nie zmienia barwy na powietrzu,
ulega tylko powolnemu rozjaśnieniu lub pociemnieniu.
W smaku jest łagodne, zostawia jednak gorzki posmak.
Grzyb jadalny. Owocniki mleczaja rydza są jadalne,
określane jako "wysoko cenione", "wyborne"
i najbardziej poszukiwane grzyby jadalne.
Najczęściej używa się ich do marynowania w occie,
gdyż przy takim przyrządzeniu
nabierają doskonałego, korzennego smaku.
Nadają się również do panierowania i smażenia,
nie nadają się natomiast do suszenia, ani jako dodatek do zup.
Podczas przyrządzania cierpki posmak owocników znika.