Prawdziwek.JPG
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
PRAWDZIWEK - BOROWIK SZLACHETNY (Boletus edulis)
– gatunek grzybów z rodziny borowikowatych (Boletaceae).
W Polsce często spotykany zwłaszcza w górach, rzadziej na niżu,
zwykle rzadki w okolicach wielkich miast.
Współcześnie poza najczęściej stosowaną nazwą
zwyczajową borowik szlachetny,
do popularnych określeń gatunku należą: prawdziwek i borowik jadalny.
Dawniej w języku polskim używano wielu określeń:
borowik, grabak, grzyb borowik (też: borownik, borowy),
grzyb jadalny, grzyb majowy, grzyb prawdziwy, grzyb sprawiedliwy,
grzyb właściwy, prawdzik[ oraz grzyb prawy, prawak, prawik,
przawdziwik, prawdziwiec, grzyb dębowy[.
Poza tym ze względu na to, że młode osobniki borowika szlachetnego
rozwijające się pod igliwiem są barwy białej,
bywa on nazywany też grzybem białym.
Aromatyczny grzyb jadalny o szerokich zastosowaniach
w kuchniach europejskich.
Nadaje się do bezpośredniego spożycia,
marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu.
Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym.