Podgrzybek zajączek.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
PODGRZYBEK ZAJĄCZEK,borowik zajęczy (Boletus subtomentosus)
– gatunek grzyba z rodziny borowikowatych (Boletaceae).
Średnica 3-10 cm, u młodych egzemplarzy półkolisty
u starszych egzemplarzy bardziej rozpłaszczony.
Brzeg długo podwinięty. Skórka aksamitna lub pilśniowa,
matowa i niedająca się ściągnąć.
Podczas suchej pogody popękana jest na poletka.
Kolor najczęściej oliwkowobrązowy, czasami żółtobrązowy
lub siwobrązowy. Grzyb jadalny.
Dobry grzyb, którego można przyrządzać na rozmaite sposoby.
Młode okazy o twardych kapeluszach nadają się również
do marynowania w occie. Bardzo często robaczywieje.