Podgrzybek złotawy.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
PODGRZYBEK ZŁOTAWY, borowik złotopory (Boletus chrysenteron Bull.)
Gatunek jadalnych grzybów z rodziny borowikowatych (Boletaceae).
Dawniej zaliczany do rodzaju Xerocomus
jako podgrzybek złotawy lub podgrzybek złotopory.
O średnicy 3-12 cm, początkowo wypukły lub półkulisty,
później powoli się rozpłaszcza i niekiedy lekko zapada w środku.
Brązowy, żółtobrązowy, często z oliwkowym odcieniem,
ochrowoszary i niekiedy lekko czerwonawy.
Skórka sucha, matowa, delikatnie omszona.
Podczas suszy pęka na poletka i ukazuje
czerwonawą górną część miąższu.
Występuje w lasach iglastych i liściastych od czerwca do listopada.
W Polsce jest gatunkiem bardzo pospolitym.
Grzyb jadalny, średniej wartości.
Ceniony przez niektórych zbieraczy,
jednak o niewielkiej wartości,
ze względu na silne robaczywienie, małą przydatność do przerobu
i małą odporność na dłuższy transport.