Podgrzybek brunatny.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
PODGRZYBEK BRUNATNY,borowik kasztanowy, borowik brunatny
(Boletus badius
– gatunek grzybów z rodziny borowikowatych (Boletaceae).
Dawniej zaliczany do rodzaju Xerocomus jako podgrzybek brunatny.
W Rosji, na Białorusi i Ukrainie ten gatunek
zazwyczaj się nazywa "grzybem polskim".
Średnica dochodzi do 15 cm średnicy.
Jest nagi i gładki, u młodych egzemplarzy półkolisty
z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym
odcieniem lub kasztanowo-brunatny.
U starszych egzemplarzy kapelusz jest rozpostarty,
dość płaski, czasem z wywiniętymi do góry brzegami.
Twardy, w starszych trzonach zdrewniały.
Biały, u starszych egzemplarzy lekko żółty.
Przekrojony lekko sinieje.
Smak i zapach przyjemny.Lasy iglaste i mieszane.
Rośnie na ziemi, dużo rzadziej przy pniakach i pniach.
Jest pospolity w całej Europie Środkowej.Grzyb jadalny.
Jest uważany za jeden z bardziej cennych grzybów.
Nie ma tak dobrego smaku, jak np. borowik szlachetny,
ale w kuchni może być wykorzystany na rozmaite sposoby,
dobrze nadaje się także do marynowania.