Pieczarka polna.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
PIECZARKA POLNA (Agaricus campestris) – gatunek grzybów
z rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae).
Kapelusz biały, nagi lub z rzadkimi szarobrązowymi łuskami na czubku,
za młodu prawie kulisty, później wypukły, na koniec spłaszczony.
W młodych owocnikach brzeg kapelusza
połączony jest z trzonem błoniasto.
Rośnie od maja do listopada na łąkach, pastwiskach
i rowach przydrożnych, najczęściej na dobrze nawożonych
miejscach, np. na łąkach, gdzie pasie się bydło.
Grzyb jadalny, używany jako dodatek
do różnych mięsnych dań oraz do zup.