Opieńka miodowa.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
OPIEŃKA MIODOWA(Armillaria) – rodzaj grzyba z rodziny Physalacriaceae.
Inne nazwy: podpieniek, podpieńka, bedłka opieńka brzozowa,
opieńka brzozowa, bedłka opieńka, opieniek, pierścianka.
Kapelusze suche, łuskowate. Blaszki białe do cielistych,
trochę zbiegające na trzon. Trzony często mają pierścień.
Wysyp zarodników biały, kremowy, nieamyloidalny.
Zarodniki jajowate, gładkie, bez pory zrostkowej.
Trama blaszek regularna (strzępki biegną równolegle).
Opieńka miodowa jest znana powszechnie;
występuje w jesieni w ogromnych ilościach.
Rośnie na pniakach a nawet na pniach żywych drzew.
Ze względu na możliwość zbioru dużej ilości owocników
opieńka jest niezwykle popularna.
Wartość: Grzyb jadalny, bardzo smaczny;
do spożycia nadają się tylko kapelusze, najlepiej młode;
w stanie surowym albo niedogotowana
może powodować zatrucia,lub kłopoty gastryczne.
Zaleca się wstępne obgotowanie owocników przez 5 min.
i wylanie wody oraz gotowanie dłużej niż innych grzybów.
Można ją spożywać w zupie, w postaci sosów,
w marynacie; można mrozić, kwasić itd.