Maślak ziarnisty.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
MAŚLAK ZIARNISTY (Suillus granulatus)
- gatunek jadalnego grzyba z rodziny maślakowatych.
Początkowo brązowy lub rdzawoczerwony,
w dojrzałych okazach żółtoochrowy, nagi śluzowaty,
ze skórką łatwo oddzielającą się od miąższu.
Za młodu kulisty, dojrzały poduchowaty, o średnicy 50-100 mm.
Pory jasnożółte, za młodu drobne, dojrzałe większe,
wydzielają białe kropelki mlecznego płynu,
które po zaschnięciu pozostawiają na porach
i szczycie trzonu brązowe ziarenka.
W Polsce jest gatunkiem częstym, występującym pod sosnami
od czerwca do października.
Grzyb jadalny: Smaczny grzyb, używa się go do zup, sosów, duszenia.