Maślak sitarz.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
MAŚLAK SITARZ (Suillus bovinus) – gatunek jadalnego grzyba
z rodziny maślakowatych.Średnica 4-10 cm,
kolor żółtobrązowy lub czerwonoochrowy,
gładki, nagi po deszczach bardzo śluzowaty.
U młodych okazów jest półkulisty, potem płaski,
u starszych staje się powyginany, a nawet płytkowklęsły.
Skórka daje się łatwo zdjąć w całości.
Jest gatunkiem występującym na suchych, piaszczystych glebach
towarzyszącym sośnie zwyczajnej,
z którą współżyje w mikoryzie.
W Polsce bardzo pospolity, miejscami występuje masowo.
Owocniki pojawiają się od lipca do października.
Grzyb jadalny: Grzyb o średniej wartości smakowej i odżywczej.
Smak nieznaczny, niekiedy kwaskowaty, zapach niewyraźny,
smakowo gorszy niż inne gatunki maślaków.
Nadaje się do suszenia i marynowania z innymi,
smaczniejszymi grzybami.
Często bywa też silnie zarobaczywiony.