Maślak żółty.jpg
-
Boczniak ostygowaty -
bordowa -
Borowik szlachetny -
brązowa -
Ciasta bez pieczenia -
Ciekawe schody -
czerwona -
Czubajka kania -
fioletowa -
Gąska zielona -
Grzyby jadalne -
Kalendarze 2021 -
Koźlarz grabowy -
Kożlarz babka -
Kożlarz czerwony -
Laleczki różne -
Lalki szmacianki -
Łuszczak zmienny -
Marysieńka (MN2015) -
Maślak pstry -
Maślak sitarz -
Maślak ziarnisty -
Maślak zwyczajny -
Maślak żółty -
niebieska -
Opieńka miodowa -
Piaskowiec kasztanowaty -
Piaskowiec modrzak -
Pieczarka dwuzarodnikowa -
Pieczarka leśna - lśniąca -
Pieczarka polna -
Pieczarka szlachetna -
Pieprznik jadalny (kurka) -
Podgrzybek brunatny -
Podgrzybek zajączek -
Podgrzybek złotawy -
popielata -
Prawdziwek - borowik -
Róże -
różowa -
Rydz mleczaj -
srebrna -
Trujące rośliny doniczkowe -
Twardzioszek przydrożny -
W moim Parku -
Wrzosy i wrzośce -
Wysłane ramki -
z tłem -
zielona -
żółta
MAŚLAK ŻÓŁTY - Jest dość szeroko rozprzestrzeniony.
W Polsce jest pospolity, szczególnie w górach.
Tworzy mikoryzę z modrzewiami i występuje tylko pod tym drzewem.
Równocześnie wśród trzech gatunków maślaków
rosnących pod modrzewiami jest gatunkiem najczęściej spotykanym.
Nazwy regionalne: grzyb okazały,
grzyb strojny, grzyb modrzewiowy, borowik strojny,
borowik piękny, borowik żółty.
Kapelusz;
W młodych owocnikach stożkowaty, w dojrzałych spłaszczony
i poduchowaty, o średnicy 40-150 mm.
Skórka kapelusza gładka, naga, pokryta śluzem.
Kolor złotożólty, złotopomarańczowy, przy brzegu jaśniejszy.
W czasie wilgotnej pogody jest bardzo śliski i błyszczący.
Rurki;
W młodych okazach są zakryte żółtobiałą osłoną.
Są żółte, później oliwkowożółte, przyrośnięte.
Pory najpierw okrągłe, później kanciaste, za młodu żółte,
z wiekiem brązowożółte, po naciśnięciu
zabarwiają się na kolor różowobrązowy.
Trzon;
Wysokość 5-12 cm, średnica do 2,5 cm, cylindryczny
lub maczugowaty, pełny, z pierścieniem u góry.
Nad pierścieniem cytrynowożółty, często z siateczką,
pod pierścieniem pomarańczowobrązowy.
U starszych okazów pierścień zanika,
Dobry grzyb jadalny, można go przyrządzać na różne sposoby,
jednak wcześniej należy ściągnąć skórkę.