Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby
pełnoletnie.
Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
-
370 -
682 -
1704 -
14005
20537 plików
144,46 GB
Foldery
- sortuj według:
- 117,5 MB
- 23 mar 13 20:42
Kuchnia belgijska nie jest znana zbyt wielu smakoszom. Naprawiamy ten błąd, przybliżając najbardziej charakterystyczne potrawy z tego regionu Europy.
W menu: waterzooi z łososia oraz mule w piwie
W menu: waterzooi z łososia oraz mule w piwie
z chomika borowiak65
- 106,3 MB
- 23 mar 13 20:42
Mięso pieczone, duszone lub smażone jest w naszej kuchni składnikiem zdecydowanie dominującym i to już od czasów staropolskich. Od zawsze lubimy wędliny. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez choćby plasterka aromatycznej i soczystej szynki, a sława polskich kiełbas dotarła do wielu krajów świata. I nie ma się czemu dziwić!
z chomika borowiak65
- 132,8 MB
- 23 mar 13 20:42
Gość: Hanna Szymanderska
W menu: pieczone przepiórki nadziewane pistacjami, wedzona piers bażanta z sufletem grzybowym.
W menu: pieczone przepiórki nadziewane pistacjami, wedzona piers bażanta z sufletem grzybowym.
z chomika borowiak65
- 123,2 MB
- 23 mar 13 20:42
Gość: Agata Kulesza
W menu: carpaccio z półgęska z pesto z rukoli oraz pasztet z gęsi z gąskami i sosem malinowym.
W menu: carpaccio z półgęska z pesto z rukoli oraz pasztet z gęsi z gąskami i sosem malinowym.
z chomika borowiak65
- 118,4 MB
- 23 mar 13 20:42
Pierwszy czas na kalmary w Polsce przypadł na przełom lat 70. i 80. XX wieku. Wtedy to w polskich restauracjach, obok nieśmiertelnej wątróbki pojawiły się flaki z kalmarów. Nawet w smaku nie były takie złe - tylko ten wygląd! W zasadzie nie wiadomo skąd się wzięły, najwyraźniej trafiły do nas w ramach bratniej współpracy "na odcinku połowów dalekomorskich". W naszym cyklu "raz w miesiącu ryba!" proponujemy dziś zmierzyć się z kalmarami, bo szybko okaże się, że naprawdę warto, a ich smak trudno zapomnieć. Zatem, czas na kalmary!
z chomika borowiak65
- 105,8 MB
- 23 mar 13 20:42
Tym razem Karol Okrasa rusza nad morze. Wspólnie ze znanym żeglarzem,
Jarosławem Kaczorowskim, wypłyną jachtem na Zatokę Gdańską. Pan Jarosław,
który brał udział w regatach dookoła świata i wyścigu samotników przez Atlantyk,
opowie o jedzeniu podczas dalekich wypraw. Po krótkim rejsie Karol Okrasa
przygotuje w kambuzie i na nabrzeżu dwa dania dla żeglarzy: lekki omlet z serem
twarogowym, ogórkiem kiszonym i pomidorami oraz dorsza smażonego z jabłkami.
Jarosławem Kaczorowskim, wypłyną jachtem na Zatokę Gdańską. Pan Jarosław,
który brał udział w regatach dookoła świata i wyścigu samotników przez Atlantyk,
opowie o jedzeniu podczas dalekich wypraw. Po krótkim rejsie Karol Okrasa
przygotuje w kambuzie i na nabrzeżu dwa dania dla żeglarzy: lekki omlet z serem
twarogowym, ogórkiem kiszonym i pomidorami oraz dorsza smażonego z jabłkami.
z chomika borowiak65
- 123,5 MB
- 23 mar 13 20:42
Gość: Tomasz Sikora
W menu: pierogi ze szparagami w sosie łososiowo-truflowym oraz łosoś ze szparagami w sosie grzybowym.
W menu: pierogi ze szparagami w sosie łososiowo-truflowym oraz łosoś ze szparagami w sosie grzybowym.
z chomika borowiak65
- 117,6 MB
- 23 mar 13 20:42
W poszukiwaniu ciekawych polskich smaków Karol Okrasa
rusza na południe, do Bukowiny Tatrzańskiej i Jurgowa. Odwiedzi
pracownię artysty, Bartłomieja Kolbusza, który ze złomu tworzy
niezwykłe rzeźby. Pracownia jest jednocześnie małą karczmą,
która serwuje dania kuchni podhalańskiej i spiskiej. Widzowie zobaczą
w programie, jak przyrządzić spiską zupę czosnkową i duszoną jagnięcinę.
rusza na południe, do Bukowiny Tatrzańskiej i Jurgowa. Odwiedzi
pracownię artysty, Bartłomieja Kolbusza, który ze złomu tworzy
niezwykłe rzeźby. Pracownia jest jednocześnie małą karczmą,
która serwuje dania kuchni podhalańskiej i spiskiej. Widzowie zobaczą
w programie, jak przyrządzić spiską zupę czosnkową i duszoną jagnięcinę.
z chomika borowiak65
- 118,3 MB
- 23 mar 13 20:42
Kuchnia marokańska jest pełna warzyw. Popularne są także mięsa: wołowina, baranina, drób i ryby. W menu: tagine z pangi i tagine z mielonej jagnięciny. Gościem jest Michał Kwiatkowski.
z chomika borowiak65
- 118,6 MB
- 23 mar 13 20:42
Nie każdy wie, że kuchnia meksykańska słynie również z grilla. W tym odcinku programu, Karol Okrasa zaprezentuje jak przyrządzić dwie grillowane potrawy rodem z Meksyku.
z chomika borowiak65
- 54,2 MB
- 23 mar 13 20:42
Gość: Ludwik Lewin
W menu: omlet z młodymi ziemniakami i rukolą oraz polędwiczki cielęce pieczone w omlecie z pęczakiem i botwinką.
W menu: omlet z młodymi ziemniakami i rukolą oraz polędwiczki cielęce pieczone w omlecie z pęczakiem i botwinką.
z chomika borowiak65
- 114,4 MB
- 23 mar 13 20:42
Wszyscy znamy ravioli, knedliki i tradycyjne polskie pierogi. Łączy je to, że są to potrawy gotowane, my zaś dzisiaj pokażemy, jak przyrządzić otwarte i zamknięte pierogi z ciasta francuskiego. Gościem Karola Okrasy jest dziś aktorka Joanna Trzepiecińska. W menu: pierogi "zamknięte" z soczewicą i wędzoną piersią gęsi oraz pieróg "otwarty" z pieczonymi warzywami i wędzonym serem.
z chomika borowiak65
- 116,7 MB
- 23 mar 13 20:42
Karol Okrasa wyrusza do Sierpca, gdzie w miejscowym skansenie działa oryginalna osiemnastowieczna karczma. W jej wnętrzu nakręcono wiele historycznych filmów fabularnych, takich jak „Ogniem i mieczem” czy „Pan Tadeusz”. Karol wraz ze swoim gościem, panią Zofią Stelmańską przygotują dwie potrawy zupę grzybową na soku z kapusty kiszonej podaną z kluseczkami ziemniaczanymi i coś w rodzaju bigosu - kapustę kiszoną uwarzoną z mięsem w kotle nad ogniem.
z chomika borowiak65
- 118,0 MB
- 23 mar 13 20:42
Kuchnię rosyjską powinniśmy znać doskonale z uwagi na niedalekie sąsiedztwo z Rosją. Czy jednak faktycznie ją znamy? Dziś w programie dwa rosyjskie przysmaki: bliny z tatarem ze śledzia, przyprawione suszonymi grzybami oraz królewskie danie - filet z jesiotra z kapustą, grzybami i kminkiem.
z chomika borowiak65
- 116,2 MB
- 23 mar 13 20:42
W dawnych wiekach, polscy kucharze, co dziś może wydaje się dziwne, uchodzili w Europie za mistrzów przyrządzania ryb. Markiza de Pompadour urządzając wykwintne przyjęcia podawała swoim gościom ryby po polsku czyli sandacza lub szczupaka z wody z gotowanymi jarzynami i siekanym jajkiem. Do dziś określenie "ryba po polsku" jest znane w wielu europejskich krajach. Karol Okrasa i Małgorzata Zajączkowska zaprezentują dwie propozycje: lin z sosem z botwinki i musem z pieczonych warzyw oraz sandacza po polsku z konfiturą cebulowo-śliwkową.
z chomika borowiak65
- 114,5 MB
- 23 mar 13 20:42
Jak zjeść smacznie, zdrowo i nie tracić godzin na przygotowanie posiłku? „Kuchnia z Okrasą” to przewodnik kulinarny dla ceniących wyrafinowane smaki. Nasze podniebienie mile zaskakuje mistrz kuchni – Karol Okrasa. Dzięki jego przepisom na dobrze znane nam potrawy i składniki spoglądamy w nowym świetle. Podpowiadamy, jak łączyć je w zaskakujących zestawieniach i zapewnić niepowtarzalny smak naszym posiłkom. Precz z nudą w kuchni!
z chomika borowiak65
- 117,6 MB
- 23 mar 13 20:42
Dziś w programie zaproponujemy ryby morskie - zapiekanka z dorsza z ziemniakami i danie z dorady. W przyrządzeniu potraw Karolowi Okrasie pomaga ceniony mistrz kuchni, Kurt Scheller.
z chomika borowiak65
- 118,4 MB
- 23 mar 13 20:42
Tym razem Karol Okrasa odwiedza gospodarstwo pasieczne
na Sądecczyźnie w Stróżach koło Grybowa. Gospodarz, Janusz Kasztelewicz,
oprowadza widzów po gospodarstwie, a także pokazuje Muzeum Pszczelarstwa,
które otworzył w swojej pasiece.
W menu dwa dania: truskawki w miodzie pitnym z suszonymi pomidorami
i ciastkiem gryczanym oraz polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie
z glazurowanymi owocami.
na Sądecczyźnie w Stróżach koło Grybowa. Gospodarz, Janusz Kasztelewicz,
oprowadza widzów po gospodarstwie, a także pokazuje Muzeum Pszczelarstwa,
które otworzył w swojej pasiece.
W menu dwa dania: truskawki w miodzie pitnym z suszonymi pomidorami
i ciastkiem gryczanym oraz polędwiczki wieprzowe marynowane w miodzie
z glazurowanymi owocami.
z chomika borowiak65
- 106,0 MB
- 23 mar 13 20:42
Program rozpoczyna wizyta na międzynarodowej konferencji poświęconej zachowaniu dziedzictwa kulinarnego, a organizowanej pod patronatem polskiego i francuskiego Ministerstwa Rolnictwa. Następnie Karol Okrasa udaje się do miejscowości Kiermusy na Podlasiu, gdzie znajduje się ostoja żubra, i gdzie kultywuje się kulinarne tradycje. Razem z kuchmistrzem, panem Krzysztofem Sawickim, przygotują dwie staropolskie potrawy ze szlacheckiego stołu: kiełbasę palcówkę duszoną w jabłkach z cynamonem i karczek z sarny w sosie jałowcowym ze śliwkami i imbirem. Panowie spożyją te dania w pięknym saloniku szlacheckiego
dworku.
dworku.
z chomika borowiak65
- 114,8 MB
- 23 mar 13 20:42
W menu: zupa rybna z papryką i grzankami z awokado oraz rosół z pangą aromatyzowany wędzoną Gość: Marzena Słupkowskarybą.
z chomika borowiak65
- 117,5 MB
- 23 mar 13 20:42
W Polsce coraz bardziej popularne są kuchnie z całego świata. Tym razem coś z kuchni włoskiej, Karol Okrasa prezentuje nam, jak łatwo i szybko można przygotować włoskie pesto.
z chomika borowiak65
- 118,7 MB
- 23 mar 13 20:42
Soczewica to jedna z najdawniejszych znanych jarzyn. Jest bardzo zdrowa i pożywna. Im większe ma ziarenka, tym lepszy gatunek. Ta bliska kuzynka groszku i fasoli, występująca w trzech kolorach: brązowym, zielonym i czerwonym jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, ale nie tylko. W programie przygotujemy: omlet z zieloną soczewicą, ze świeżym szpinakiem i pomidorami oraz pulpety z czerwonej soczewicy z sosem grzybowym.
z chomika borowiak65
- 117,0 MB
- 23 mar 13 20:42
Właśnie trwa sezon na szparagi, co sprzyjać powinno poznawaniu walorów kulinarnych tego znanego warzywa. Karol Okrasa wraz z zaproszonym gościem zaprezentują jak przygotować proste, smaczne i zdrowe potrawy zarówno z białych, jak i zielonych odmian szparagów.
z chomika borowiak65
- 117,3 MB
- 23 mar 13 20:42
Potrawy wielkanocne powinny być smaczne, efektowne i oparte na tradycyjnych świątecznych składnikach. Karol Okrasa proponuje jaja faszerowane musem z szynki oraz roladki z pieczonego schabu z musem chrzanowym.
z chomika borowiak65
- 118,3 MB
- 23 mar 13 20:42
W programie dwie oryginalne szwedzkie potrawy. Jak łatwo się domyśleć, nie może zabraknąć wśród nich smakowicie przyrządzonych ryb. Do wspólnego gotowania zaprosiliśmy Kubę Baranowskiego. W menu: łosoś marynowany w soli morskiej z rozmarynem oraz wołowina a`la Lindstroom czyli hamburgery po szwedzku.
z chomika borowiak65
- 116,7 MB
- 23 mar 13 20:42
Ser to jeden z najstarszych produktów gastronomicznych; mnogość jego odmian pozwala na wspaniałe eksperymenty w kuchni. Dziś w menu: kurczak w sosie z gorgonzoli oraz klasyczne szwajcarskie fondue z serów ementaler i gruyer, serwowane z pieczonymi warzywami.
z chomika borowiak65
- 118,0 MB
- 23 mar 13 20:42
Gościem programu jest Paweł Loroch. W menu dziś zaproponujemy tortillę z jagnięciną oraz makaron z combrem jagnięcym.
z chomika borowiak65
- 115,7 MB
- 23 mar 13 20:42
Każdy z nas może znaleźć się w sytuacji „nadzwyczajnej”, wymagającej od nas popisania się umiejętnościami kulinarnymi. Jeżeli naszych gości chcemy naprawdę czymś zaskoczyć, zaserwować im coś niezwykłego, a jednocześnie prostego i dającego się szybko wykonać w naszej kuchni, warto skorzystać z propozycji przedstawionych w tym odcinku. Jeżeli jeszcze przy tej okazji będziemy umieli opowiedzieć coś niebanalnego o naszej kulinarnej propozycji, sukces towarzyski gwarantowany.
Dziś w telewizyjnej kuchni Karol Okrasa proponuje więc:
1. benedyktyńskie jajka w sosie holenderskim
2. bread&butter, czyli zapiekanka z kruszonych croissantów.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej…
Dziś w telewizyjnej kuchni Karol Okrasa proponuje więc:
1. benedyktyńskie jajka w sosie holenderskim
2. bread&butter, czyli zapiekanka z kruszonych croissantów.
Wszystkie odcinki - zobacz więcej…
z chomika borowiak65
-
0 -
0 -
66 -
0
66 plików
7,48 GB
Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (63)