Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
peterek57
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

ppp

widziany: 7.05.2023 21:15

  • pliki muzyczne
    370
  • pliki wideo
    682
  • obrazy
    1704
  • dokumenty
    14005

20537 plików
144,46 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
peterek57
- ! Paczki RAR autorów [spakowane epub, mobi] ! -
- ▧ ▍Ebook Kindle MOBI
- NOWE od innych
■ePub
●Rączka gotuje (nowy sezon)(1)
1137-Ebooks
1973-Ebooks
2015
2370-Ebooks
2628-Ebooks
2D Crafts, Rysowanie i Malowanie
3643-Ebooks
5000 ebooks (11)
Anielska kuchnia
Anielska Kuchnia II
BABY
Biblioteka
BIGOSY
BIOGRAFIE
Biografie różne
Bistro
BPD
BPD 1
BUDDY VALASTRO
Buddy Valastro gotuje (Kitchen boss)
BUŁECZKI ,KOŁACZYKI, ROGALIKI , DROŻDŻÓWKI
Chińszczyzna w 5 minut
CHLEB
Chwila dla Ciebie przepisy kulinarne
Ciasta
CIASTA I TORTY
CIASTA I TORTY(1)
CIASTA I TORTY(2)
Cukiernia Lidla
DANIA I DODATKI
DANIA I DODATKI(1)
DANIA MIĘSNE
DANIA MIĘSNE(1)
David A. Leffel Galeria obrazy olejne hi-res
DESERY
DIPY
DODATKI DO PIECZYWA
drakkar45
Ebooki
E-booki do czytników. MOBI ( rar )
E-booki do czytników. MOBI ( rar )(1)
E-booki do czytników. MOBI ( rar )(2)
E-booki do czytników. MOBI ( rar )(3)
ebooks - nowosci (therions)
ebooks (therions)
EWA GOTUJE
EWA GOTUJE(1)
Ewa wzywa 07
Galeria
 
Wiązanie Krawata Muchy Składanie Koszuli
Gotowanie po śląsku
GRZYBY
jamie oliver przekręty
JARSKA KUCHNIA SIOSTRY ANIELI
JEDZONKO NA KAŻDA OKAZJĘ
Julia i Jacques gotują w domu
KAIĄŻKI W PDF
KASZA
KEN HOM I KUCHNIA CHIŃSKA
KLOPSY
KLUSKI
Kobiecy Klub Zbrodni
KOŁDUNY
Koncert Most Świętokrzyski
krajobrazy obrazy olejne hi-res
Kryminał, Sensacja, Thriller romantyczny
kryminały
Kryminały PRL-u(hasło wynik 10+1)
Ksiazka kucharska-przepis y
Książki
Książki ( hasło-123 )
Książki ( hasło-123 )(1)
KSIĄŻKI [ebook, mobi, kindle]
KSIĄŻKI [ebook, mobi, kindle](1)
KSIĄŻKI [ebook, mobi, kindle](2)
Książki do czytników - mobi
Książki do czytników - mobi(1)
książki i kuchnia
 
KSIĄŻKI ILUSTROWANE
kuchnia
KUCHNIA ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
Kuchnia chińska według Goka
Kuchnia Francuska Po Prostu - 102 przepisy [PDF]
Kuchnia Indyjska
kuchnia japońska
Kuchnia Litewska
Kuchnia mix44
Kuchnia po Śląsku
kuchnia polska regionalna
kuchnia polska regionalna(1)
Kuchnia Śląska
Kuchnia z Okrasą 1
Kuchnia z Okrasą-AVI
Kuchnia(1)
Kuchnia(2)
KUCHNIE REGIONALNE
KUCHNIE ŚWIATA
KULINARIA
Kulinaria(1)
KULINARNE INSPIRACJE TESCO
Kulinarne stare przepisy
Kurczak i inne mięsa-Nowość
Kurs gotowania z Gordonem Ramseyem
Kylie Kwong - Czysta magia
Kylie Kwong - gotowanie z sercem
Kylie Kwong - Moje Chiny
Łatwa kuchnia indyjska 2
LITERATURA FAKTU
Literatura kobieca
literatura w spódnicy
maj4ka
MAJONEZY
martwe natury obrazy olejne
MARYNATY
Mentaci Diuny
Moja Kuchnia
morskie obrazy olejne
Motor
NA KAŻDĄ OKAZJE
naked chef przepisy
NANCY LAM
NAVIGO - Cyfrowy Atlas Polski 2.4.4 PL
Nawigatorzy Diuny
NIGELLA
NIGELLA EXPRESOWO
NIGELLA GRYZIE
Nigella Lawson-przepisy
NIGELLA UCZTUJE
NIGELLA UCZTUJE(1)
NIGELLA(1)
obrazy olejne kwiaty
obrazy różne hi-res
OSTOJA - KUCHNIA MYŚLIWSKA
palce lizać
PASCAL GOTUJ
Pascal; Po prostu gotuj [2004 - 2009]
Pieczenie chleba
Pieczywo jpeg
PIEKARNICTWO CIASTKARSTWO CUKIERNICTWO
polscy autorzy
POTRAWY NA NA WIELKANOC
POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE
POTRAWY Z GRILA
POTRAWY Z KUCHNI MIKROFALOWEJ
POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW
PRZEKĄSKI
PRZEKRĘTY JAMIEGO OLIVIERA
PRZEPISY KULINARNE
PRZEPISY MARTY STEWART
PRZEPISY PASCALA
PRZEPISY SPAKOWANE
PRZEPISY TUREK
PRZETWORY
PRZETWORY-nowość
PRZYPRAWY
PZEPISY NA BUŁKI
RACLETTE
Rączka gotuje
REWOLUCJA NA TALERZU
ROBERT MAKŁOWICZ
Robin_Cook
Rodzinne świeta Jamiego
RÓŻNE
RÓŻNE(1)
RYBY
Rysowanie
Rysunek
rysunek,sztuka
 
SALSY
SAMOSY
serniki
SIOSTRA LEONGNA
skandynawskie
Słodki Drań
ŚNIADANIA
SOSY
SURÓWKI I SAŁATKI
TZATZIKI
UCZTA WE DWOJE
Ulubione potrawy Rachel
VIDEO BLOG ROBERTA SOWY
W kuchni z Rachel Allen
WARZYWA I OWOCE
WĘDLINY WYRÓB
Wielka Księga ciast siostry Anastazji
WIELKA WŁOSKA WYPRAWA JAMIEGO
Wielkie żarcie-Kuchnia
WINA I WÓDKI I NAPOJE
WINEGRETY
Wódki, Nalewki i Wina domowym sposobem
WSCIEKŁE GARY- A GESLLER
zachomikowane
 
ZAKWASY
ZAPIEKANKI
Zbior 850 ksiazek fantasy i fantastyki naukowej
Zdjęcia XXX
Zdjęcia XXX spakowane
Zgromadzenie żeńskie Diuny
ZUPY
Zupy(1)
Pokazuj foldery i treści
  • 124,3 MB
  • 23 mar 13 20:42
Gość: Maciej Grabowski
W menu: zupa piwna z kluseczkami serowymi oraz polędwiczki wieprzowe duszone w piwie…

z chomika borowiak65

  • 118,1 MB
  • 23 mar 13 20:42
Makarony cieszą się ogromną popularnością, ponieważ są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziś w programie przygotujemy szafranowe tagiatelle podane z kremowym sosem pieczarkowym wzbogaconym grasicą; na drugie danie przygotujemy canelloni z farszem z ricotty z polskim akcentem, czyli farszem z buraków. Gościem programu jest Robert Sowa - były kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej. Zapraszamy na makarony!

z chomika borowiak65

  • 115,7 MB
  • 23 mar 13 20:42
Potrawy odpowiednio przyrządzone mogą – w zależności od sezonu – chłodzić albo ogrzewać! I to wcale nie tylko poprzez dostarczanie organizmowi mniejszej lub większej ilości kalorii…Kuchnie świata, zwłaszcza rejonów, w których to było konieczne, wyspecjalizowały się w wykorzystywaniu produktów i przyrządzaniu potraw „rozogniających” ciała… Czyli niekoniecznie – dużo i kalorycznie…ale z pomysłem!
Wykorzystamy imbir, który jest szczególnie przydatny w sezonie jesienno–zimowym. Znane są bowiem jego właściwości rozgrzewające. Jako dodatek do obiadu na zimową porę – znakomity.
W programie przygotujemy:
- zupę krem z marchewki z imbirem
- gulasz drobiowy w sosie paprykowym z kluseczkami typu spatzel.

z chomika borowiak65

  • 118,0 MB
  • 23 mar 13 20:42
Nowe, świeże, pachnące, zielone warzywa i zioła! Tylko w maju i na początku czerwca są nam dane takie kulinarne wrażenia, dlatego korzystajmy z nich jak najobficiej, aby wygląd i smak pierwszych świeżych warzyw pozostał w nas aż do przyszłej wiosny! W odcinku proponujemy: młodą kapustę i kalarepkę z pulpecikami wieprzowymi oraz młode szparagi z awokado i grillowanym tuńczykiem. Gościem jest Anna Mossakowska.

z chomika borowiak65

  • 117,0 MB
  • 23 mar 13 20:42
Naturalne przyprawy, świeże, aromatyczne zioła. Bez ich zapachu i smaku trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek danie. Z dodatkiem ziół przygotowujemy: pangę duszoną, kardamon, zapiekankę z wołowiną. Gościem programu jest kucharz Jerzy Pasikowski.

z chomika borowiak65

  • 119,0 MB
  • 23 mar 13 20:42
W tym odcinku zapraszamy na spotkania z przysmakiem, nie tylko polskiej kuchni, choć u nas najpopularniejsze są flaki po warszawsku. Flaki jedzą również Włosi - słynne trippe a la romana, Niemcy czy Francuzi. W programie flaki z różnych stron świata, oczywiście w wersji Karola Okrasy

z chomika borowiak65

  • 117,4 MB
  • 23 mar 13 20:42
W kuchni mamy do czynienia ze złożonymi związkami, które podlegają prawom chemii i fizyki. Warto czasem wniknąć w nasze gotowanie nieco głębiej i poznać procesy, które zachodzą podczas przyrządzania potrawy. Jest to nie tylko niezwykle ciekawe, ale może też okazać się bardzo pomocne.

z chomika borowiak65

  • 117,1 MB
  • 23 mar 13 20:42
Karol Okrasa udaje się do Moniek na Podlasiu, które nazywane są stolicą ziemniaka. Raz do roku odbywa się tam Święto Ziemniaka. Miejscowe gospodynie potrafią ponoć wyczarować z ziemniaków mnóstwo przepysznych dań. Karol odwiedzi jedną z nich - panią Jadwigę Dębowską i razem przygotują wspaniałą babkę ziemniaczaną według miejscowego przepisu. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak można przygotować nawet deser z ziemniaka. Zaprezentuje bowiem suflet czekoladowo - ziemniaczany.

z chomika borowiak65

  • 106,5 MB
  • 23 mar 13 20:42
Program rozpoczyna wizyta Karola Okrasy w mleczarni w Mrągowie. Sprawdza, jak powstaje maślanka. Następnie wraz gościem, którym jest dr n. med. Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, przygotowują dwie potrawy: roladki z kurczaka z szynką i szpinakiem z sosem z maślanki i gorgonzoli oraz pieczony krem kawowy z maślanki z gruszkami i sosem z malin.

z chomika borowiak65

  • 104,8 MB
  • 23 mar 13 20:42
Wielkopolska ziemniakiem stoi. Ziemniaki, tudzież kartofle lub pyrki są dominującym składnikiem w kuchni tego regionu. Ich panowanie rozpoczęło się w XIX w. i mimo upływu stu lat cieszą się nadal popularnością.

z chomika borowiak65

  • 142,0 MB
  • 23 mar 13 20:42
Gość: Małgorzata Wyszyńska
W menu: pieczony żur z buraczkami i jajkiem przepiórczym oraz bigos z białej i czerwonej kapusty z podrobami.

z chomika borowiak65

  • 118,1 MB
  • 23 mar 13 20:42
W tym odcinku: sznycel po wiedeńsku. A może są jeszcze inne ciekawe i smaczne sposoby na sznycla? Jak go przyrządzić najlepiej pokażą w programie Karol Okrasa i jego gość.

z chomika borowiak65

  • 119,5 MB
  • 23 mar 13 20:42
W Święta Wielkanocne stoły uginają się pod obfitością potraw kuchni polskiej. Jak ubarwić naszą kulinarną tradycję? W programie proponujemy eksperymenty kulinarne z poszanowaniem obowiązkowych dań świątecznego śniadania. W menu: pasztet z cielęciny z grochem polany sosem porzeczkowym oraz ozorki w sosie chrzanowo-ogórkowym.

z chomika borowiak65

  • 117,7 MB
  • 23 mar 13 20:42
W tym odcinku sławne zupy rybne. Wiele kuchni słynie ze swoich zup rybnych. Węgrzy mają swoją halasze, Francuzi szczycą się bouillabaisse, a Rosjanie swoją uchą. Karol Okrasa i Piotr Adamczewski zaprezentują swoje pomysły na zupy rybne.

z chomika borowiak65

  • 123,0 MB
  • 23 mar 13 20:42
Gość: Sławek Wierzcholski
W menu: sałatka z wędzoną sieją i sosem ze szczypiorku oraz smażony okoń z orientalnymi warzywami.

z chomika borowiak65

  • 118,9 MB
  • 23 mar 13 20:42
Gdzie znajduje się największy w Europie chroniony obszar bagienny. Oprócz wielu gatunków żyjących nad wodami rzadkich ptaków, w samej Biebrzy występuje dużo gatunków ryb, które przez wieki stanowiły pożywienie osiadłych nad Biebrzą mieszkańców.
Odwiedzimy Goniądz i na pomoście nad Biebrzą wraz z szefem kuchni miejscowej karczmy panem Piotrem Topczewskim przyrządzimy dwa dania z biebrzańskich ryb: biebrzańskie gałki rybne w rosole z warzywami i biebrzańskie ryby w zalewie korzenno–warzywnej.

z chomika borowiak65

  • 118,1 MB
  • 23 mar 13 20:42
Warto wybrać się na choćby jednodniową wycieczkę na Podlasie, np. szlakiem bocianich gniazd, na bagna i do lasów nad Narwią albo nad Bug. Dobrze znaleźć wolną chwilę i pobyć w tej magicznej krainie, w której wpływy polskie, ruskie, tatarskie i żydowskie wymieszały się w tak przedziwny, fascynujący sposób. W programie przygotowujemy gryczaki z farszem z sera i kiszkę ziemniaczaną z polędwiczką wieprzową i sosem prawdziwkowym. Gościem jest Jerzy Słonka - aktor, rodowity Podlasiak.

z chomika borowiak65

  • 117,9 MB
  • 23 mar 13 20:42
W ostatnim odcinku przed wakacyjną przerwą znalazło się miejsce na drobne podsumowanie. Na zaproszenie Karola Okrasy do studia przyjedzie redaktor Leszek Horwath, który od wielu lat zajmuje się polską kuchnią regionalną, prowadzi portal internetowy poświęcony regionalnym potrawom. Ze Starego Sącza, gdzie mieszka, gość programu przywiezie słój kiszonych rydzów. Zaprezentuje widzom, jak przyrządza się słynny żur z kiszonych rydzów z grulami. Z kolei Karol Okrasa poczęstuje swoim daniem z dzieciństwa - królikiem w jarzynach. Podczas gotowania obaj opowiedzą o polskich potrawach regionalnych.

z chomika borowiak65

  • 118,7 MB
  • 23 mar 13 20:42
Gościem programu jest Krzysztof Skiba. W menu: sznycel ministerski i bryzol wołowy z pieczarkami.

z chomika borowiak65

  • 117,0 MB
  • 23 mar 13 20:42
Groch, groszek zielony, groszek cukrowy... Wyłączywszy nieśmiertelną wojskową grochówkę, której smak zależy tyleż od gatunku użytego grochu, co od liczby szyszek wrzuconych do kotła podczas gotowania, wszystkie odmiany tego wspaniałego warzywa pozostają – zupełnie niezasłużenie – w niełasce u współczesnych miłośników kuchni. W programie przygotowujemy: zupę krem z zielonego groszku z sezamem i halibuta zapiekanego w musie z grochu. Gościem programu jest Danuta Błażejczyk.

z chomika borowiak65

  • 117,8 MB
  • 23 mar 13 20:42
W tym odcinku Karol Okrasa opowie o wpływach rosyjskich na polskim
stole. Do swojej kuchni zaprosi Walentynę Jałochę, Rosjankę, która od lat mieszka
w Polsce i jest znana polskiej widowni z programu "Europa da się lubić".
Razem opowiedzą o przysmakach rosyjskiej kuchni i przygotują dwa dania.
Będą to potrawy bardzo znane w naszym kraju, a wywodzące się właśnie z rosyjskiej
tradycji kulinarnej - czyli boeuf stroganow i klasyczna rosyjska zupa solanka.

z chomika borowiak65

  • 117,4 MB
  • 23 mar 13 20:42
Według najstarszej z legend, kapusta powstała z łez Likurga, którego bóg wina i picia Bachus przywiązał do pnia winorośli za to, że ?narozrabiał po pijanemu?. W Grecji, gdzie należała do ulubionych warzyw wierzono, że jedzona w większych ilościach leczy szaleństwo i zaburzenia nerwowe. A jak ważnym była warzywem, najlepiej świadczy fakt, że w roku 621 p.n.e. wydano w Grecji prawo karzące śmiercią za jej kradzież. Rzymianie uważali, że kapusta przeciwdziała melancholii, leczy rany i uodparnia organizm na działanie alkoholu. Rzymianie chętnie jadali kapustę przed posiłkami w celu poprawienia trawienia, a także przed snem, aby odpędzić senne koszmary. Chociaż większość gatunków kapusty pochodzi znad Morza Śródziemnego, prawdziwą karierę kapusta zrobiła w Polsce. Nasza propozycja w tym odcinku ominie najbardziej tradycyjną potrawę z kapusty, czyli bigos, bowiem z kapusty kiszonej przyrządzimy: 1. Ciasto francuskie z kiszoną kapustą, serem feta i boczkiem; 2. Suflet z kapusty kiszonej z musem grzybowym i sosem z wędzonego łososia.

z chomika borowiak65

  • 116,2 MB
  • 23 mar 13 20:42
Wspierając akcję „Poznaj Dobrą Żywność” organizowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Karol Okrasa odwiedzi mały zakład przetwórstwa warzyw. Widzowie mają okazję zobaczyć jak produkuje się dobrą, zdrową żywność. A w swojej kuchni przygotuje dwa dania: kremową zupę z pomidorów i kukurydzy z pianką z zielonego groszku oraz łososia pieczonego z ziołami na sałatce z bakłażana duszonego w pomidorach.

z chomika borowiak65

  • 117,4 MB
  • 23 mar 13 20:42
Karol Okrasa odwiedzi zajazd w Zielonce. Jego właściciel - pana Artur Świerżewskie gromadzi tam pamiątki z filmów Jerzego Hoffmana opartych na Trylogii Henryka Sienkiewicza i odtwarza przepisy kulinarne z tamtego okresu. Karol zajedzie powozem, będą go witały salwy z armat. Następnie przy suto zastawionym staropolskim stole panowie przygotują pasztet z dzika. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak przygotować pasztet z kaczki z grzybami i kaszą gryczaną.

z chomika borowiak65

  • 118,0 MB
  • 23 mar 13 20:42
Pożywny, kolorowy, smaczny - taki ma być obiad jesienią. Nie powinno być z tym żadnego problemu, przecież jesień, nawet ta późna, jest dla miłośników kulinariów najlepszą porą roku. Ze względu na obfitość produktów na straganach i w sklepach taki obiad nie musi być drogi, a można nim naprawdę zabłysnąć przed całą zaproszoną rodziną.
W programie proponujemy:
1. zupę fasolową z pomidorami i mlekiem kokosowym.
2. roladę ze schabu z farszem grzybowym.

z chomika borowiak65

  • 118,4 MB
  • 23 mar 13 20:42
Przez wiele lat dorsz był uosobieniem taniej i byle jakiej ryby. Wynikało to z jego obfitości – nie cenimy zbytnio tego, czego mamy w nadmiarze. Ale te czasy minęły. Dziś dorsza jest coraz mniej, a jego ceny rosną. Z powszedniej ryby, zazwyczaj smażonej w panierce i podawanej z surówką z kiszonej kapusty, zamienił się w rybę wykwintną, serwowaną na najelegantszych przyjęciach. W tym odcinku Karol Okrasa prezentuje nowe pomysły na dania z dorszem w roli głównej.

z chomika borowiak65

  • 116,8 MB
  • 23 mar 13 20:42
Istnieje powiedzenie, że nalewki robią panowie, a wypijają panie. Dlaczego? Bo nalewki to takie „perfumy” dla podniebienia, aromatyczne, wyborne trunki, które raczej się sączy, niż pije. To napitki wprost wymarzone na kameralne spotkania, rodzinne przyjęcia czy babskie pogaduchy.

Mówiąc fachowo, nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół zazwyczaj o 30–45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są przez zalanie składników alkoholem czyli proces maceracji, mogą być słodzone syropem. Po zlaniu następuje proces maturacji czyli dojrzewania nalewki w butelkach na półkach w piwniczce czy spiżarni.

Nalewki podaje się w małych kieliszkach (20–40 ml), do pikantnych przekąsek. Spotykane często w sklepach napoje o nazwie nalewka tak naprawdę z prawdziwymi nalewkami niewiele mają wspólnego i wytwarzane są w zupełnie inny sposób. Dlatego obecnie wielu wytwórców nalewek w Polsce mówi o konieczności zastrzeżenia nazwy nalewka dla tradycyjnych trunków, podobnie jak stało się z nazwą szampan we Francji.

W programie pokażemy, jak można używać nalewek podczas gotowania, wykorzystując ich wspaniały aromat i barwę.

z chomika borowiak65

  • 118,2 MB
  • 23 mar 13 20:42
Odbędziemy wycieczkę w okolice największego polskiego jeziora nad Śniardwy. Tam Karol Okrasa odwiedzi pana Mirosława Gworka, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne i niewielki gościniec. Pan Mirosław karmi swoich gości wspaniałymi rybami. Bliskość jeziora Śniardwy zobowiązuje! Odtwarza stare receptury, między innymi jako jeden z ostatnich robi ryby solone - to najstarszy, rodem ze średniowiecza, sposób konserwacji ryb. Pan Mirosław pokaże, jak to się robi, ponadto przygotuje z Karolem dwa dania: mazurskiego węgorza duszonego na kwaśno z koprem i starą mazurską zupę warzywną z rakami

z chomika borowiak65

  • 117,1 MB
  • 23 mar 13 20:42
W poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa dociera do zamku
w Rynie. Miejscowy kucharz, pan Krzysztof Mazurek, specjalizuje się
w daniach staropolskich, a zwłaszcza w kuchni rycerskiej. Co jadali rycerze,
kiedy nie walczyli z wrogiem, nie potykali się w turniejach i nie polowali?
W dawnej Sali Rycerskiej Karol Okrasa i jego gość przygotują dwa dania
godne rycerskiego stołu.

z chomika borowiak65

  • 117,9 MB
  • 23 mar 13 20:42
Nad Zalewem Żywieckim w Tresnej Karol Okrasa spotyka pana
Ryszarda Siudego, który wędzi ryby i przyrządza z nich niezwykle
przysmaki. Pan Ryszard, na co dzień pracownik elektrowni na zaporze
w Tresnej, jest znany bywalcom jarmarków żywności regionalnej
ze wspaniałej polędwicy z wędzonego suma. Karol Okrasa i Ryszard Siudy
pokażą, jak przyrządzić polędwicę z suma z sałatką z młodych ziemniaków
oraz sandacza smażonego z boczkiem.

z chomika borowiak65

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    66
  • pliki muzyczne
    0

66 plików
7,48 GB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (63)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (63)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności