Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby
pełnoletnie.
Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
-
370 -
682 -
1704 -
14005
20537 plików
144,46 GB
Foldery
- sortuj według:
- 124,3 MB
- 23 mar 13 20:42
Gość: Maciej Grabowski
W menu: zupa piwna z kluseczkami serowymi oraz polędwiczki wieprzowe duszone w piwie…
W menu: zupa piwna z kluseczkami serowymi oraz polędwiczki wieprzowe duszone w piwie…
z chomika borowiak65
- 118,1 MB
- 23 mar 13 20:42
Makarony cieszą się ogromną popularnością, ponieważ są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziś w programie przygotujemy szafranowe tagiatelle podane z kremowym sosem pieczarkowym wzbogaconym grasicą; na drugie danie przygotujemy canelloni z farszem z ricotty z polskim akcentem, czyli farszem z buraków. Gościem programu jest Robert Sowa - były kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej. Zapraszamy na makarony!
z chomika borowiak65
- 115,7 MB
- 23 mar 13 20:42
Potrawy odpowiednio przyrządzone mogą – w zależności od sezonu – chłodzić albo ogrzewać! I to wcale nie tylko poprzez dostarczanie organizmowi mniejszej lub większej ilości kalorii…Kuchnie świata, zwłaszcza rejonów, w których to było konieczne, wyspecjalizowały się w wykorzystywaniu produktów i przyrządzaniu potraw „rozogniających” ciała… Czyli niekoniecznie – dużo i kalorycznie…ale z pomysłem!
Wykorzystamy imbir, który jest szczególnie przydatny w sezonie jesienno–zimowym. Znane są bowiem jego właściwości rozgrzewające. Jako dodatek do obiadu na zimową porę – znakomity.
W programie przygotujemy:
- zupę krem z marchewki z imbirem
- gulasz drobiowy w sosie paprykowym z kluseczkami typu spatzel.
Wykorzystamy imbir, który jest szczególnie przydatny w sezonie jesienno–zimowym. Znane są bowiem jego właściwości rozgrzewające. Jako dodatek do obiadu na zimową porę – znakomity.
W programie przygotujemy:
- zupę krem z marchewki z imbirem
- gulasz drobiowy w sosie paprykowym z kluseczkami typu spatzel.
z chomika borowiak65
- 118,0 MB
- 23 mar 13 20:42
Nowe, świeże, pachnące, zielone warzywa i zioła! Tylko w maju i na początku czerwca są nam dane takie kulinarne wrażenia, dlatego korzystajmy z nich jak najobficiej, aby wygląd i smak pierwszych świeżych warzyw pozostał w nas aż do przyszłej wiosny! W odcinku proponujemy: młodą kapustę i kalarepkę z pulpecikami wieprzowymi oraz młode szparagi z awokado i grillowanym tuńczykiem. Gościem jest Anna Mossakowska.
z chomika borowiak65
- 117,0 MB
- 23 mar 13 20:42
Naturalne przyprawy, świeże, aromatyczne zioła. Bez ich zapachu i smaku trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek danie. Z dodatkiem ziół przygotowujemy: pangę duszoną, kardamon, zapiekankę z wołowiną. Gościem programu jest kucharz Jerzy Pasikowski.
z chomika borowiak65
- 119,0 MB
- 23 mar 13 20:42
W tym odcinku zapraszamy na spotkania z przysmakiem, nie tylko polskiej kuchni, choć u nas najpopularniejsze są flaki po warszawsku. Flaki jedzą również Włosi - słynne trippe a la romana, Niemcy czy Francuzi. W programie flaki z różnych stron świata, oczywiście w wersji Karola Okrasy
z chomika borowiak65
- 117,4 MB
- 23 mar 13 20:42
W kuchni mamy do czynienia ze złożonymi związkami, które podlegają prawom chemii i fizyki. Warto czasem wniknąć w nasze gotowanie nieco głębiej i poznać procesy, które zachodzą podczas przyrządzania potrawy. Jest to nie tylko niezwykle ciekawe, ale może też okazać się bardzo pomocne.
z chomika borowiak65
- 117,1 MB
- 23 mar 13 20:42
Karol Okrasa udaje się do Moniek na Podlasiu, które nazywane są stolicą ziemniaka. Raz do roku odbywa się tam Święto Ziemniaka. Miejscowe gospodynie potrafią ponoć wyczarować z ziemniaków mnóstwo przepysznych dań. Karol odwiedzi jedną z nich - panią Jadwigę Dębowską i razem przygotują wspaniałą babkę ziemniaczaną według miejscowego przepisu. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak można przygotować nawet deser z ziemniaka. Zaprezentuje bowiem suflet czekoladowo - ziemniaczany.
z chomika borowiak65
- 106,5 MB
- 23 mar 13 20:42
Program rozpoczyna wizyta Karola Okrasy w mleczarni w Mrągowie. Sprawdza, jak powstaje maślanka. Następnie wraz gościem, którym jest dr n. med. Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, przygotowują dwie potrawy: roladki z kurczaka z szynką i szpinakiem z sosem z maślanki i gorgonzoli oraz pieczony krem kawowy z maślanki z gruszkami i sosem z malin.
z chomika borowiak65
- 104,8 MB
- 23 mar 13 20:42
Wielkopolska ziemniakiem stoi. Ziemniaki, tudzież kartofle lub pyrki są dominującym składnikiem w kuchni tego regionu. Ich panowanie rozpoczęło się w XIX w. i mimo upływu stu lat cieszą się nadal popularnością.
z chomika borowiak65
- 142,0 MB
- 23 mar 13 20:42
Gość: Małgorzata Wyszyńska
W menu: pieczony żur z buraczkami i jajkiem przepiórczym oraz bigos z białej i czerwonej kapusty z podrobami.
W menu: pieczony żur z buraczkami i jajkiem przepiórczym oraz bigos z białej i czerwonej kapusty z podrobami.
z chomika borowiak65
- 118,1 MB
- 23 mar 13 20:42
W tym odcinku: sznycel po wiedeńsku. A może są jeszcze inne ciekawe i smaczne sposoby na sznycla? Jak go przyrządzić najlepiej pokażą w programie Karol Okrasa i jego gość.
z chomika borowiak65
- 119,5 MB
- 23 mar 13 20:42
W Święta Wielkanocne stoły uginają się pod obfitością potraw kuchni polskiej. Jak ubarwić naszą kulinarną tradycję? W programie proponujemy eksperymenty kulinarne z poszanowaniem obowiązkowych dań świątecznego śniadania. W menu: pasztet z cielęciny z grochem polany sosem porzeczkowym oraz ozorki w sosie chrzanowo-ogórkowym.
z chomika borowiak65
- 117,7 MB
- 23 mar 13 20:42
W tym odcinku sławne zupy rybne. Wiele kuchni słynie ze swoich zup rybnych. Węgrzy mają swoją halasze, Francuzi szczycą się bouillabaisse, a Rosjanie swoją uchą. Karol Okrasa i Piotr Adamczewski zaprezentują swoje pomysły na zupy rybne.
z chomika borowiak65
- 123,0 MB
- 23 mar 13 20:42
Gość: Sławek Wierzcholski
W menu: sałatka z wędzoną sieją i sosem ze szczypiorku oraz smażony okoń z orientalnymi warzywami.
W menu: sałatka z wędzoną sieją i sosem ze szczypiorku oraz smażony okoń z orientalnymi warzywami.
z chomika borowiak65
- 118,9 MB
- 23 mar 13 20:42
Gdzie znajduje się największy w Europie chroniony obszar bagienny. Oprócz wielu gatunków żyjących nad wodami rzadkich ptaków, w samej Biebrzy występuje dużo gatunków ryb, które przez wieki stanowiły pożywienie osiadłych nad Biebrzą mieszkańców.
Odwiedzimy Goniądz i na pomoście nad Biebrzą wraz z szefem kuchni miejscowej karczmy panem Piotrem Topczewskim przyrządzimy dwa dania z biebrzańskich ryb: biebrzańskie gałki rybne w rosole z warzywami i biebrzańskie ryby w zalewie korzenno–warzywnej.
Odwiedzimy Goniądz i na pomoście nad Biebrzą wraz z szefem kuchni miejscowej karczmy panem Piotrem Topczewskim przyrządzimy dwa dania z biebrzańskich ryb: biebrzańskie gałki rybne w rosole z warzywami i biebrzańskie ryby w zalewie korzenno–warzywnej.
z chomika borowiak65
- 118,1 MB
- 23 mar 13 20:42
Warto wybrać się na choćby jednodniową wycieczkę na Podlasie, np. szlakiem bocianich gniazd, na bagna i do lasów nad Narwią albo nad Bug. Dobrze znaleźć wolną chwilę i pobyć w tej magicznej krainie, w której wpływy polskie, ruskie, tatarskie i żydowskie wymieszały się w tak przedziwny, fascynujący sposób. W programie przygotowujemy gryczaki z farszem z sera i kiszkę ziemniaczaną z polędwiczką wieprzową i sosem prawdziwkowym. Gościem jest Jerzy Słonka - aktor, rodowity Podlasiak.
z chomika borowiak65
- 117,9 MB
- 23 mar 13 20:42
W ostatnim odcinku przed wakacyjną przerwą znalazło się miejsce na drobne podsumowanie. Na zaproszenie Karola Okrasy do studia przyjedzie redaktor Leszek Horwath, który od wielu lat zajmuje się polską kuchnią regionalną, prowadzi portal internetowy poświęcony regionalnym potrawom. Ze Starego Sącza, gdzie mieszka, gość programu przywiezie słój kiszonych rydzów. Zaprezentuje widzom, jak przyrządza się słynny żur z kiszonych rydzów z grulami. Z kolei Karol Okrasa poczęstuje swoim daniem z dzieciństwa - królikiem w jarzynach. Podczas gotowania obaj opowiedzą o polskich potrawach regionalnych.
z chomika borowiak65
- 117,0 MB
- 23 mar 13 20:42
Groch, groszek zielony, groszek cukrowy... Wyłączywszy nieśmiertelną wojskową grochówkę, której smak zależy tyleż od gatunku użytego grochu, co od liczby szyszek wrzuconych do kotła podczas gotowania, wszystkie odmiany tego wspaniałego warzywa pozostają – zupełnie niezasłużenie – w niełasce u współczesnych miłośników kuchni. W programie przygotowujemy: zupę krem z zielonego groszku z sezamem i halibuta zapiekanego w musie z grochu. Gościem programu jest Danuta Błażejczyk.
z chomika borowiak65
- 117,8 MB
- 23 mar 13 20:42
W tym odcinku Karol Okrasa opowie o wpływach rosyjskich na polskim
stole. Do swojej kuchni zaprosi Walentynę Jałochę, Rosjankę, która od lat mieszka
w Polsce i jest znana polskiej widowni z programu "Europa da się lubić".
Razem opowiedzą o przysmakach rosyjskiej kuchni i przygotują dwa dania.
Będą to potrawy bardzo znane w naszym kraju, a wywodzące się właśnie z rosyjskiej
tradycji kulinarnej - czyli boeuf stroganow i klasyczna rosyjska zupa solanka.
stole. Do swojej kuchni zaprosi Walentynę Jałochę, Rosjankę, która od lat mieszka
w Polsce i jest znana polskiej widowni z programu "Europa da się lubić".
Razem opowiedzą o przysmakach rosyjskiej kuchni i przygotują dwa dania.
Będą to potrawy bardzo znane w naszym kraju, a wywodzące się właśnie z rosyjskiej
tradycji kulinarnej - czyli boeuf stroganow i klasyczna rosyjska zupa solanka.
z chomika borowiak65
- 117,4 MB
- 23 mar 13 20:42
Według najstarszej z legend, kapusta powstała z łez Likurga, którego bóg wina i picia Bachus przywiązał do pnia winorośli za to, że ?narozrabiał po pijanemu?. W Grecji, gdzie należała do ulubionych warzyw wierzono, że jedzona w większych ilościach leczy szaleństwo i zaburzenia nerwowe. A jak ważnym była warzywem, najlepiej świadczy fakt, że w roku 621 p.n.e. wydano w Grecji prawo karzące śmiercią za jej kradzież. Rzymianie uważali, że kapusta przeciwdziała melancholii, leczy rany i uodparnia organizm na działanie alkoholu. Rzymianie chętnie jadali kapustę przed posiłkami w celu poprawienia trawienia, a także przed snem, aby odpędzić senne koszmary. Chociaż większość gatunków kapusty pochodzi znad Morza Śródziemnego, prawdziwą karierę kapusta zrobiła w Polsce. Nasza propozycja w tym odcinku ominie najbardziej tradycyjną potrawę z kapusty, czyli bigos, bowiem z kapusty kiszonej przyrządzimy: 1. Ciasto francuskie z kiszoną kapustą, serem feta i boczkiem; 2. Suflet z kapusty kiszonej z musem grzybowym i sosem z wędzonego łososia.
z chomika borowiak65
- 116,2 MB
- 23 mar 13 20:42
Wspierając akcję „Poznaj Dobrą Żywność” organizowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Karol Okrasa odwiedzi mały zakład przetwórstwa warzyw. Widzowie mają okazję zobaczyć jak produkuje się dobrą, zdrową żywność. A w swojej kuchni przygotuje dwa dania: kremową zupę z pomidorów i kukurydzy z pianką z zielonego groszku oraz łososia pieczonego z ziołami na sałatce z bakłażana duszonego w pomidorach.
z chomika borowiak65
- 117,4 MB
- 23 mar 13 20:42
Karol Okrasa odwiedzi zajazd w Zielonce. Jego właściciel - pana Artur Świerżewskie gromadzi tam pamiątki z filmów Jerzego Hoffmana opartych na Trylogii Henryka Sienkiewicza i odtwarza przepisy kulinarne z tamtego okresu. Karol zajedzie powozem, będą go witały salwy z armat. Następnie przy suto zastawionym staropolskim stole panowie przygotują pasztet z dzika. W studiu Karol Okrasa pokaże, jak przygotować pasztet z kaczki z grzybami i kaszą gryczaną.
z chomika borowiak65
- 118,0 MB
- 23 mar 13 20:42
Pożywny, kolorowy, smaczny - taki ma być obiad jesienią. Nie powinno być z tym żadnego problemu, przecież jesień, nawet ta późna, jest dla miłośników kulinariów najlepszą porą roku. Ze względu na obfitość produktów na straganach i w sklepach taki obiad nie musi być drogi, a można nim naprawdę zabłysnąć przed całą zaproszoną rodziną.
W programie proponujemy:
1. zupę fasolową z pomidorami i mlekiem kokosowym.
2. roladę ze schabu z farszem grzybowym.
W programie proponujemy:
1. zupę fasolową z pomidorami i mlekiem kokosowym.
2. roladę ze schabu z farszem grzybowym.
z chomika borowiak65
- 118,4 MB
- 23 mar 13 20:42
Przez wiele lat dorsz był uosobieniem taniej i byle jakiej ryby. Wynikało to z jego obfitości – nie cenimy zbytnio tego, czego mamy w nadmiarze. Ale te czasy minęły. Dziś dorsza jest coraz mniej, a jego ceny rosną. Z powszedniej ryby, zazwyczaj smażonej w panierce i podawanej z surówką z kiszonej kapusty, zamienił się w rybę wykwintną, serwowaną na najelegantszych przyjęciach. W tym odcinku Karol Okrasa prezentuje nowe pomysły na dania z dorszem w roli głównej.
z chomika borowiak65
- 116,8 MB
- 23 mar 13 20:42
Istnieje powiedzenie, że nalewki robią panowie, a wypijają panie. Dlaczego? Bo nalewki to takie „perfumy” dla podniebienia, aromatyczne, wyborne trunki, które raczej się sączy, niż pije. To napitki wprost wymarzone na kameralne spotkania, rodzinne przyjęcia czy babskie pogaduchy.
Mówiąc fachowo, nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół zazwyczaj o 30–45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są przez zalanie składników alkoholem czyli proces maceracji, mogą być słodzone syropem. Po zlaniu następuje proces maturacji czyli dojrzewania nalewki w butelkach na półkach w piwniczce czy spiżarni.
Nalewki podaje się w małych kieliszkach (20–40 ml), do pikantnych przekąsek. Spotykane często w sklepach napoje o nazwie nalewka tak naprawdę z prawdziwymi nalewkami niewiele mają wspólnego i wytwarzane są w zupełnie inny sposób. Dlatego obecnie wielu wytwórców nalewek w Polsce mówi o konieczności zastrzeżenia nazwy nalewka dla tradycyjnych trunków, podobnie jak stało się z nazwą szampan we Francji.
W programie pokażemy, jak można używać nalewek podczas gotowania, wykorzystując ich wspaniały aromat i barwę.
Mówiąc fachowo, nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół zazwyczaj o 30–45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są przez zalanie składników alkoholem czyli proces maceracji, mogą być słodzone syropem. Po zlaniu następuje proces maturacji czyli dojrzewania nalewki w butelkach na półkach w piwniczce czy spiżarni.
Nalewki podaje się w małych kieliszkach (20–40 ml), do pikantnych przekąsek. Spotykane często w sklepach napoje o nazwie nalewka tak naprawdę z prawdziwymi nalewkami niewiele mają wspólnego i wytwarzane są w zupełnie inny sposób. Dlatego obecnie wielu wytwórców nalewek w Polsce mówi o konieczności zastrzeżenia nazwy nalewka dla tradycyjnych trunków, podobnie jak stało się z nazwą szampan we Francji.
W programie pokażemy, jak można używać nalewek podczas gotowania, wykorzystując ich wspaniały aromat i barwę.
z chomika borowiak65
- 118,2 MB
- 23 mar 13 20:42
Odbędziemy wycieczkę w okolice największego polskiego jeziora nad Śniardwy. Tam Karol Okrasa odwiedzi pana Mirosława Gworka, który prowadzi gospodarstwo agroturystyczne i niewielki gościniec. Pan Mirosław karmi swoich gości wspaniałymi rybami. Bliskość jeziora Śniardwy zobowiązuje! Odtwarza stare receptury, między innymi jako jeden z ostatnich robi ryby solone - to najstarszy, rodem ze średniowiecza, sposób konserwacji ryb. Pan Mirosław pokaże, jak to się robi, ponadto przygotuje z Karolem dwa dania: mazurskiego węgorza duszonego na kwaśno z koprem i starą mazurską zupę warzywną z rakami
z chomika borowiak65
- 117,1 MB
- 23 mar 13 20:42
W poszukiwaniu polskiego smaku Karol Okrasa dociera do zamku
w Rynie. Miejscowy kucharz, pan Krzysztof Mazurek, specjalizuje się
w daniach staropolskich, a zwłaszcza w kuchni rycerskiej. Co jadali rycerze,
kiedy nie walczyli z wrogiem, nie potykali się w turniejach i nie polowali?
W dawnej Sali Rycerskiej Karol Okrasa i jego gość przygotują dwa dania
godne rycerskiego stołu.
w Rynie. Miejscowy kucharz, pan Krzysztof Mazurek, specjalizuje się
w daniach staropolskich, a zwłaszcza w kuchni rycerskiej. Co jadali rycerze,
kiedy nie walczyli z wrogiem, nie potykali się w turniejach i nie polowali?
W dawnej Sali Rycerskiej Karol Okrasa i jego gość przygotują dwa dania
godne rycerskiego stołu.
z chomika borowiak65
- 117,9 MB
- 23 mar 13 20:42
Nad Zalewem Żywieckim w Tresnej Karol Okrasa spotyka pana
Ryszarda Siudego, który wędzi ryby i przyrządza z nich niezwykle
przysmaki. Pan Ryszard, na co dzień pracownik elektrowni na zaporze
w Tresnej, jest znany bywalcom jarmarków żywności regionalnej
ze wspaniałej polędwicy z wędzonego suma. Karol Okrasa i Ryszard Siudy
pokażą, jak przyrządzić polędwicę z suma z sałatką z młodych ziemniaków
oraz sandacza smażonego z boczkiem.
Ryszarda Siudego, który wędzi ryby i przyrządza z nich niezwykle
przysmaki. Pan Ryszard, na co dzień pracownik elektrowni na zaporze
w Tresnej, jest znany bywalcom jarmarków żywności regionalnej
ze wspaniałej polędwicy z wędzonego suma. Karol Okrasa i Ryszard Siudy
pokażą, jak przyrządzić polędwicę z suma z sałatką z młodych ziemniaków
oraz sandacza smażonego z boczkiem.
z chomika borowiak65
-
0 -
0 -
66 -
0
66 plików
7,48 GB
Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (63)