Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
peterek57
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

ppp

widziany: 7.05.2023 21:15

  • pliki muzyczne
    370
  • pliki wideo
    682
  • obrazy
    1704
  • dokumenty
    14005

20537 plików
144,46 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
peterek57
- ! Paczki RAR autorów [spakowane epub, mobi] ! -
- ▧ ▍Ebook Kindle MOBI
- NOWE od innych
■ePub
●Rączka gotuje (nowy sezon)(1)
1137-Ebooks
1973-Ebooks
2015
2370-Ebooks
2628-Ebooks
2D Crafts, Rysowanie i Malowanie
3643-Ebooks
5000 ebooks (11)
Anielska kuchnia
Anielska Kuchnia II
BABY
Biblioteka
BIGOSY
BIOGRAFIE
Biografie różne
Bistro
BPD
BPD 1
BUDDY VALASTRO
Buddy Valastro gotuje (Kitchen boss)
BUŁECZKI ,KOŁACZYKI, ROGALIKI , DROŻDŻÓWKI
Chińszczyzna w 5 minut
CHLEB
Chwila dla Ciebie przepisy kulinarne
Ciasta
CIASTA I TORTY
CIASTA I TORTY(1)
CIASTA I TORTY(2)
Cukiernia Lidla
DANIA I DODATKI
DANIA I DODATKI(1)
DANIA MIĘSNE
DANIA MIĘSNE(1)
David A. Leffel Galeria obrazy olejne hi-res
DESERY
DIPY
DODATKI DO PIECZYWA
drakkar45
Ebooki
E-booki do czytników. MOBI ( rar )
E-booki do czytników. MOBI ( rar )(1)
E-booki do czytników. MOBI ( rar )(2)
E-booki do czytników. MOBI ( rar )(3)
ebooks - nowosci (therions)
ebooks (therions)
EWA GOTUJE
EWA GOTUJE(1)
Ewa wzywa 07
Galeria
 
Wiązanie Krawata Muchy Składanie Koszuli
Gotowanie po śląsku
GRZYBY
jamie oliver przekręty
JARSKA KUCHNIA SIOSTRY ANIELI
JEDZONKO NA KAŻDA OKAZJĘ
Julia i Jacques gotują w domu
KAIĄŻKI W PDF
KASZA
KEN HOM I KUCHNIA CHIŃSKA
KLOPSY
KLUSKI
Kobiecy Klub Zbrodni
KOŁDUNY
Koncert Most Świętokrzyski
krajobrazy obrazy olejne hi-res
Kryminał, Sensacja, Thriller romantyczny
kryminały
Kryminały PRL-u(hasło wynik 10+1)
Ksiazka kucharska-przepis y
Książki
Książki ( hasło-123 )
Książki ( hasło-123 )(1)
KSIĄŻKI [ebook, mobi, kindle]
KSIĄŻKI [ebook, mobi, kindle](1)
KSIĄŻKI [ebook, mobi, kindle](2)
Książki do czytników - mobi
Książki do czytników - mobi(1)
książki i kuchnia
 
KSIĄŻKI ILUSTROWANE
kuchnia
KUCHNIA ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
Kuchnia chińska według Goka
Kuchnia Francuska Po Prostu - 102 przepisy [PDF]
Kuchnia Indyjska
kuchnia japońska
Kuchnia Litewska
Kuchnia mix44
Kuchnia po Śląsku
kuchnia polska regionalna
kuchnia polska regionalna(1)
Kuchnia Śląska
Kuchnia z Okrasą 1
Kuchnia z Okrasą-AVI
Kuchnia(1)
Kuchnia(2)
KUCHNIE REGIONALNE
KUCHNIE ŚWIATA
KULINARIA
Kulinaria(1)
KULINARNE INSPIRACJE TESCO
Kulinarne stare przepisy
Kurczak i inne mięsa-Nowość
Kurs gotowania z Gordonem Ramseyem
Kylie Kwong - Czysta magia
Kylie Kwong - gotowanie z sercem
Kylie Kwong - Moje Chiny
Łatwa kuchnia indyjska 2
LITERATURA FAKTU
Literatura kobieca
literatura w spódnicy
maj4ka
MAJONEZY
martwe natury obrazy olejne
MARYNATY
Mentaci Diuny
Moja Kuchnia
morskie obrazy olejne
Motor
NA KAŻDĄ OKAZJE
naked chef przepisy
NANCY LAM
NAVIGO - Cyfrowy Atlas Polski 2.4.4 PL
Nawigatorzy Diuny
NIGELLA
NIGELLA EXPRESOWO
NIGELLA GRYZIE
Nigella Lawson-przepisy
NIGELLA UCZTUJE
NIGELLA UCZTUJE(1)
NIGELLA(1)
obrazy olejne kwiaty
obrazy różne hi-res
OSTOJA - KUCHNIA MYŚLIWSKA
palce lizać
PASCAL GOTUJ
Pascal; Po prostu gotuj [2004 - 2009]
Pieczenie chleba
Pieczywo jpeg
PIEKARNICTWO CIASTKARSTWO CUKIERNICTWO
polscy autorzy
POTRAWY NA NA WIELKANOC
POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE
POTRAWY Z GRILA
POTRAWY Z KUCHNI MIKROFALOWEJ
POTRAWY Z ZIEMNIAKÓW
PRZEKĄSKI
PRZEKRĘTY JAMIEGO OLIVIERA
PRZEPISY KULINARNE
PRZEPISY MARTY STEWART
PRZEPISY PASCALA
PRZEPISY SPAKOWANE
PRZEPISY TUREK
PRZETWORY
PRZETWORY-nowość
PRZYPRAWY
PZEPISY NA BUŁKI
RACLETTE
Rączka gotuje
REWOLUCJA NA TALERZU
ROBERT MAKŁOWICZ
Robin_Cook
Rodzinne świeta Jamiego
RÓŻNE
RÓŻNE(1)
RYBY
Rysowanie
Rysunek
rysunek,sztuka
 
SALSY
SAMOSY
serniki
SIOSTRA LEONGNA
skandynawskie
Słodki Drań
ŚNIADANIA
SOSY
SURÓWKI I SAŁATKI
TZATZIKI
UCZTA WE DWOJE
Ulubione potrawy Rachel
VIDEO BLOG ROBERTA SOWY
W kuchni z Rachel Allen
WARZYWA I OWOCE
WĘDLINY WYRÓB
Wielka Księga ciast siostry Anastazji
WIELKA WŁOSKA WYPRAWA JAMIEGO
Wielkie żarcie-Kuchnia
WINA I WÓDKI I NAPOJE
WINEGRETY
Wódki, Nalewki i Wina domowym sposobem
WSCIEKŁE GARY- A GESLLER
zachomikowane
 
ZAKWASY
ZAPIEKANKI
Zbior 850 ksiazek fantasy i fantastyki naukowej
Zdjęcia XXX
Zdjęcia XXX spakowane
Zgromadzenie żeńskie Diuny
ZUPY
Zupy(1)
Pokazuj foldery i treści
  • 148,3 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Słone babeczki:


Składniki:
masło – 125 g
mąka pszenna – 250 g
woda – 4o ml
jajko – 1 szt.
cukier – 1 łyżeczka
sól – pół łyżeczki


Pasta chrzanowa:


Składniki:
chrzan tarty – 2 słoiczki
śmietana kwaśna – 2 łyżki
twaróg mielony – 2 kopiaste łyżki
żółtka gotowane – 6 szt.
sól, pieprz – do smaku

Do dekoracji:
oliwki czarne
tymianek świeży


Pasta łososiowa:


Składniki:
łosoś wędzony – 200 g
jogurt grecki – 150 ml
twaróg mielony – 2 kopiaste łyżki
sól, pieprz – do smaku

Do dekoracji:
papryka czerwona
świeży koperek


Pasta brokułowa:


Składniki:
brokuły – 450 g
cukier – 1 łyżeczka
czosnek – 6 ząbków
jogurt grecki – 150 ml
twaróg mielony – 2 kopiaste łyżki
sól, pieprz – do smaku

Do dekoracji:
papryka czerwona

z chomika FigoFago65

  • 387,5 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Wigilia w Koszęcinie
Odcinek Świąteczny.

z chomika FigoFago65

  • 190,1 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek

Siemieniotka:


Składniki:
konopie (ziarna) – 30 dag
woda – 2 l
cebula – 1 szt.
mleko – 0,5 l
sól, pieprz, cukier – do smaku
podawać z kaszą gryczaną lub jęczmienną


Karp w wędzonej papryce:


Składniki:
karp – 1,5 kg
papryka słodka wędzona – 2 łyżki
mąka pszenna – ¾ szklanki
masło – 0,5 kostki
sól, pieprz – do smaku


Kapusta na kiślu ziemniaczanym:


Składniki:
kapusta kiszona – 1,5 kg
liść laurowy – 5 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
czosnek – 6 ząbków
cebula – 1 szt.
marchew – 1 szt.
masło – 10 dag
ziemniaki surowe – 3 szt.
woda spod gotowanych ziemniaków – 0,5 l
mąka pszenna – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Makówki:


Skladniki:
mleko – 0,8 l
mak – 200 g
masło – 0,5 kostki
miód – 2 łyżki
cukier – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
bułka – 2 szt. (duże)
orzechy włoskie – 50 g
orzechy laskowe – 50 g
migdały (płatki) – 50 g
rodzynki – 50 g

z chomika FigoFago65

  • 181,5 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Moczka:


Składniki:
piernik – 2 kg
piwo ciemne – 1,2 l
kompot z agrestu – 1 l
orzechy włoskie – 200 g
suszone śliwki – 200 g
suszone morele – 200 g
rodzynki – 200 g
suszone figi – 200 g
daktyle – 200 g
agrest w czekoladzie – 200 g
gorzka czekolada – 200 g
migdały (płatki) – 200 g
cukier wanilinowy – 2 op.
sok z 3-4 cytryn
cukier – do smaku


Łazanki z kapustą i grzybami:


Składniki:
makaron łazanki – 1 op.
suszone podgrzybki – 50 g
kapusta kiszona – 80 dag
liść laurowy – 4-5 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
cebula – 1 szt.
masło – 0,5 kostki
sól, pieprz – do smaku


Ule marcepanowe:


Składniki:
cukier puder – 25 dag
mleko w proszku – 10 dag
masło – 7 dag
olejek migdałowy – 0,5 łyżeczki
białko – 1 szt.
wafle tortowe – 2-3 szt.

nadzienie:
ajerkoniak – 250 ml
mleko w proszku – 100 g

polewa czekoladowa:
mleko – 1 szklanka
czekolada gorzka – 0,5 tabliczki

z chomika FigoFago65

  • 215,0 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek

Pierogi z krupniokiem:


Składniki:
krupniok – 6 szt.
cebula – 2 szt.
masło – 1 łyżka
mąka pszenna – 0,5 kg
żółtka – 2 szt.
majeranek, sól, pieprz – do smaku


Tartinki z owocami:


Składniki:

Ciasto:
masło – 25 dag
cukier puder – 10 dag
cukier wanilinowy – 1 op.
mąka pszenna – 25 dag
mąka ziemniaczana – 10 dag
sól – szczypta

Nadzienie:
truskawki mrożone – 1 kg
masło – pół kostki
cukier – 1 szklanka
mąka ziemniaczana – 1-2 łyżki
mandarynki – 5 szt.
ananas – 0,5 szt.

z chomika FigoFago65

  • 147,6 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym:


Składniki:
filety śledziowe typu matjas – 6-7 płatów
krojone pomidory – 2 puszki
czerwony ocet winny – 3 łyżki
ketchup – 2 łyżki
cebula – 1 szt.
czosnek – 4 ząbki
marchew – 2 szt.
pietruszka – 1 szt.
cukier – 1 łyżka
olej – do smażenia
przyprawy:
pomidor suszony z czosnkiem niedźwiedzim
sól, pieprz – do smaku


Schabowy z kapustą i grzybami:


Składniki:
schab bez kości – 60 dag
smalec – 100 g
jajka – 3 szt.
mąka pszenna – 100 g
bułka tarta – 100 g
sól, pieprz – do smaku

Farsz:
kapusta kiszona – 60 dag
liści laurowy – 4-5 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
podgrzybki suszone – 20 g
cebula – 1 szt.
czosnek – 3-4 ząbki
smalec – 5 dag
sól, pieprz – do smaku

Ziemniaki w ziołach:
ziemniaki – 1 kg
smalec – 5 dag
świeży tymianek – 3-4 gałązki
przyprawy:
cząber – 1 łyżeczka
pomidor suszony z koperkiem i solą morską,
sól, pieprz – do smaku


Naleśniki a la Kundel:


Składniki:
mąka pszenna – 1 szklanka
mleko – 1 szklanka
jajka – 2 szt.
woda gazowana – ¾ szklanki
cukier – 2 łyżki
sól – szczypta
olej – 2 łyżki
nadzienie:
rodzynki – 40 g
rum – 150 ml
orzechy włoskie – 150 g
kandyzowana skórka pomarańczowa – 20 g
śmietana kremówka – 1 szklanka
cukier – 0,5 szklanki
cynamon mielony – 1 łyżeczka
polewa czekoladowa:
mleko – 1 szklanka
czekoladka gorzka – 100 g

z chomika FigoFago65

  • 139,6 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Żur ze sztamfowanymi kartoflami:


Składniki:
zakwas żurowy – 0,5 l
boczek wędzony parzony – 20 dag
kiełbasa śląska – 20 dag
czosnek – 4-6 ząbków
smalec ze skwarkami – 20 dag
cebula – 2 szt.
ziemniaki – 1 kg
śmietana kremówka – 3/4 szklanki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 6 ziaren
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Roladka górnośląska:


Skłdniki:
mięso mielone – 80 dag
śledź typu matjas – 2 płaty
jajka – 2 szt.
czosnek – 4-5 ząbków
cebula – 0,5 szt.
jabłko kwaśne – 0,5 szt.
masło – 0,25 kostki
mieszanka ziołowa – 1 łyżka
sól, pieprz, papryka ostra – do smaku

Sos cebulowy:
cebula – 3 szt.
masło – 0,5 kostki
śmietana kremówka – 200 ml
sól, pieprz, tymianek – do smaku

Purée ziemniaczano - paprykowe:
ziemniaki – 2 kg
papryka czerwona – 1 szt.
natka pietruszki – pół pęczka
śmietana kremówka – 3 łyżki
masło – 0,25 kostki
sól, pieprz – do smaku


Szpajza cytrynowa:

jajka – 5 szt.
cukier – 5 łyżek
żelatyna – 5 łyżeczek
woda – 5 łyżek
cytryna – 1,5 szt.
rodzynki – 2 łyżki

z chomika FigoFago65

  • 188,4 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Poncz cytrusowy:


pomarańcze – 6 szt.
cytryny – 5 szt.
woda – 3 litry
cukier – 4-5 łyżek
świeży imbir – 50 g
cynamon – 1 łyżeczka
goździki – 10-12 szt.


Krupniok na grzance ze świeżym imbirem:


krupniok – 60 dag
bagietka – 1 szt.
cebula – 1 szt.
masło – 100 g
świeży imbir – 50 g
przecier pomidorowy – 2 łyżki
czosnek – 3 ząbki
bazylia suszona
sól, pieprz – do smaku


Nudle szpinakowo-pomidorowe z łososiowymi roladkami:


makaron wstążki szpinakowo-pomidorowe – 1 op.
łosoś świeży (filet) – 30 dag
szynka suszona z tłuszczykiem – 150 g
ser z niebieską pleśnią – 15 dag
suszone pomidory – 1 słoik
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 3 łyżki
oliwa z oliwek – 50 ml
czosnek – 6-7 ząbków
śmietana kremówka – 0,5 l
tymianek – pół łyżeczki
sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 150,4 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Żurek na kwasce:


sok z kapusty kiszonej – 1,5 szklanki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5-6 ziaren
boczek – 40 dag
czosnek – 2-3 ząbki
cebula – 1 szt.
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
mąka pszenna – 2 łyżki
kminek – 1 łyżka
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

kartofle sztamfowane:
ziemniaki ugotowane – 1 kg masło – 5 dag
cebula – 1 szt.
śmietana kremówka – 2 łyżki
tymianek – pół łyżeczki
sól, pieprz – do smaku


Karminadle ze szpinakiem na grzybowej ciaperkapuście:


mięso mielone wieprzowo-wołowe – 50 dag
ser żółty – 10 dag
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 3 łyżki
czosnek – 2 ząbki
cebula – 1 szt.
kasza manna – 4 łyżki
(2 łyżki do mięsa + 2 łyżki do panierowania)
natka pietruszki – pół pęczka
tymianek – pół łyżeczki
smalec – 10 dag
sól, pieprz – do smaku

farsz szpinakowy:
szpinak mrożony – 250 g
masło – 50 g
czosnek – 4 ząbki
sól – do smaku

grzybowa ciaperkapusta:
kapusta kiszona – 1 kg
ziemniaki gotowane – 1,2 kg
grzyby suszone (podgrzybki) – 70 g
masło – 50 g
śmietana kremówka – 0,5 szklanki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 5-6 ziaren
kminek – pół łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

z chomika FigoFago65

  • 154,8 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Zupa z soczewicy:

soczewica zielona – 350 g
oliwa z oliwek – 3 łyżki
masło – 0,5 kostki
cebula – 1 szt.
czosnek – 3 ząbki
seler – 0,5 szt.
marchew – 1 szt.
wino czerwone półwytrawne – 0,5 szklanki
woda – 1 l
pomidory z puszki – 1 op.
miód – 1 łyżka
sok z jednej pomarańczy
liście laurowe – 2 szt.
papryka słodka – 1 łyżeczka
papryka ostra – 1 łyżeczka
czubrica – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki -do dekoracji

Sarna w winie:

łopatka z sarny – 0,5 kg
cebula – 2 szt
czosnek – 2 ząbki
seler – 0,5 szt.
marchew – 1 szt.
por – 0,5 szt.
ziele angielskie – 5 ziaren
liść laurowy – 3 szt.
wino czerwone wytrawne – 1 szklanka
smalec – 5 dag
boczek wędzony parzony – 10 dag
ocet spirytusowy – 0,5 szklanki
śmietana kremówka – 100 ml
przyprawa do dziczyzny – do smaku
papryka słodka – do smaku
sól, pieprz – do smaku

Modra kapusta dymfowana:
kapusta czerwona – 1 główka
masło – 0, 5 kostki
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielskie – 4-5 ziaren
cebula – 1-2 szt.
jabłka – 1-2 szt.
wino czerwone wytrawne – 100 ml
boczek wędzony parzony – 10 dag
ocet spirytusowy – do smaku
cukier, sól, pieprz – do smaku

Ciemne kluski:
ziemniaki surowe – 50 dag
ziemniaki gotowane – 50 dag
mąka ziemniaczana – 25 dag

z chomika FigoFago65

  • 124,2 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Carpaccio z kaczki:

pierś z kaczki – 2 szt.
czosnek – 4-5 ząbków
jałowiec – 3 ziarna
rozmaryn świeży – 1 gałązka
oliwa – 20 ml
sól, pieprz – do smaku
buraki ugotowane – 20 dag
oscypek lub ser wędzony – 20 dag
rukola – 8 dag
pestki dyni – 4 dag

dressing musztardowy:
musztarda francuska – 2 łyżki
ocet jabłkowy – 1-1,5 łyżki
ocet winny biały – 2 łyżki
żubrówka – 4 łyżki
olej lniany – 3 łyżki
olej z pestek dyni – 50 ml
sok jabłkowy – 4 łyżki
sól morska, pieprz grubo mielony, cukier – do smaku


Gęś pieczona w asyście gruszki na winie:

gęś – 2 piersi (z korpusem)

marynata:
olej – 3-4 łyżki
jałowiec – 6 ziaren
sok z jednej cytryny
wino czerwone wytrawne – 200ml
śliwki suszone – 100 g
rozmaryn świeży – 2 gałązki
sól, pieprz – do smaku

gruszki na winie:
gruszka – 2 szt.
wino czerwone wytrawne – 200ml

z chomika FigoFago65

  • 190,2 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Roladki drobiowe z pesto szpinakowym i dipem czosnkowym:

piersi z kurczaka – 2 szt.
szynka szwarcwaldzka lub prosciutto – 2-3 plastry na 1 roladkę
sól, pieprz – do smaku

pesto szpinakowe:
szpinak świeży – 1 garść
(lub szpinak mrożony – 150 g)
orzechy laskowe – pół garści
oliwa – 1 łyżka
czosnek – 1 ząbek

dip czosnkowy:
czosnek – 4 ząbki
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 4 łyżki
majonez – 4 łyżki
sól, pieprz – do smaku


Kokardki w sosie grzybowym z polędwiczką:

makaron kokardki – 1,5 opakowania
polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
podgrzybki – 30-40 dag
cebula – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
groszek konserwowy – 1 puszka
tymianek świeży – 1 pęczek
musztarda francuska – 2 łyżki
śmietana kremówka – 1 l
oliwa – 50 ml
sól, pieprz – do smaku


Deser śliwkowo-jogurtowy:

śliwki suszone – 300 g
brandy – 100 ml
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 800 ml
miód – 2 łyżki
cukier wanilinowy – 2 opakowania
żelatyna – 1 łyżka
do dekoracji – mielone orzechy laskowe

z chomika FigoFago65

  • 149,6 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Kartacze:

ziemniaki gotowane – 200 g
ziemniaki surowe – 200 g
mąka ziemniaczana – 100 g
jajko – 1 szt.
mięso drobiowe gotowane mielone – 200 g
boczek wędzony – 100 g
cebula – 2 szt.


Polędwiczki z kozim serem w sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami:

polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
ser kozi – 100 g
sól, pieprz – do smaku
sos:
śmietana kremówka – 200 ml
suszone pomidory – 100 g
oliwki – 100 g
sól, pieprz – do smaku


Filet z kurczaka w marynacie jogurtowej:

piersi z kurczaka – 4 szt.
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 400 ml
curry – 1 łyżeczka
słodka papryka – pół łyżeczki
pieprz cayenne – pół łyżeczki
oliwa z oliwek – 30 ml
miód – 1 łyżka
piwo – 100 ml
sól, pieprz – do smaku


Ciasto marchewkowe:

marchew (starta) – 3 szklanki
mąka pszenna – 2,5 szklanki
cukier – 1,5 szklanki
jajka – 5 szt.
olej – 1 szklanka
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
soda – 1 łyżeczka
cynamon – 2 łyżeczka
orzechy włoskie – 100 g do przygotowania formy:
masło – 5 dag
bulka tarta – 5 dag

z chomika FigoFago65

  • 190,3 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Krewetki na pomidorach:

krewetki – 6 szt.
pomidory – 6 plastrów
czosnek – 3 ząbki
cytryna – 0,5 szt.
oliwa z oliwek – 20 ml
natka pietruszki – pół pęczka
sól, pieprz – do smaku


Stek z tuńczyka na warzywach prowansalskich:

stek z tuńczyka – 250g
bakłażan – 200 g
cukinia – 200 g
papryka czerwona i zielona – 200 g
oliwa z oliwek – 20 ml
sól, pieprz – do smaku do dekoracji – świeże zioła

sos holenderski:
żółtka – 4 szt.
masło – 150 g
ocet winny biały – 50 ml
wino białe wytrawne- 50 ml
sól, pieprz – do smaku


Żeberka z kapustą zasmażaną:

żeberka wieprzowe – 0,5 kg (ugotowane z liściem laurowym i zielem angielskim) miód wielokwiatowy – 1 łyżka
pomidory z puszki – 2 łyżki
papryka ostra marynowana – pół łyżki
śliwowica – 20 ml
olej – 50 ml

kapusta zasmażona:
kapusta biała – 400 g
boczek wędzony parzony – 200 g
cebula biała – 1 szt.
masło – 20 g
bulion drobiowo-wieprzowy – 150ml
sól, pieprz – do smaku


Jabłka faszerowane bakaliami:

jabłka – 4 szt
(ugotowane z cukrem – 80 g cynamonem – 5 g
goździkami – 10 g)

farsz:
migdały w płatkach – 50 g
słonecznik łuskany – 50 g
śliwki suszone – 150 g
miód wielokwiatowy – 50 ml

śliwowica – 20 ml


Zapiekanka z ziemniakami i jogurtem:

ziemniaki – 80 dag
szynka z tłuszczykiem – 40 dag
żółty ser – 30 dag
jajka – 2 szt.
marchew – 1 szt.
czosnek – 2-3 ząbki
cebula – 2 szt.
jogurt naturalny gęsty Bakoma – 400 ml
olej rzepakowy – 100 ml
oliwa z oliwek – 20 ml
sól, pieprz – do smaku
do dekoracji – świeży tymianek

z chomika FigoFago65

  • 156,9 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Śląski szałot:

ziemniaki – 80 dag
kiełbasa śląska – 2 szt.
śledź typu matjas – 4 płaty
boczek wędzony parzony – 10 dag
cebula – 1 szt.
ogórek kiszony – 4 szt.
musztarda – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku


Jaskółcze gniazda:

wołowina -60 dag
łopatka wieprzowa mielona – 30 dag
cebula – 1 szt.
jajka – 4 szt.
musztarda – 2 łyżki
masło – 0,5 kostki
sól, pieprz, papryka – do smaku
skóra z boczku wędzonego


Chrust:

mąka pszenna – 30 dag
cukier puder – 3 łyżki
cukier wanilinowy – 1 op.
żółtka – 5 szt.
spirytus – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
śmietana 18% – 3/4 szklanki
sól – szczypta
olej (do smażenia) – 1,5 l

z chomika FigoFago65

  • 164,5 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Wołowina w tymianku:

antrykot wołowy – 1,2 kg
wino czerwone wytrawne – 0,5 l
oliwa z oliwek – 50 ml
czosnek – 4 ząbki
świeży tymianek – 1 doniczka
papryka wędzona – 1 łyżka
sól morska, pieprz ziarnisty – do smaku

Schab faszerowany pastą serowo-bazyliową:

schab cały – ok. 2 kg
kabanosy podsuszane – 2 szt.
oliwa z oliwek – 100 ml
czosnek – 4 ząbki
papryka ostra – 1 łyżeczka
rozmaryn świeży – 1 doniczka
sól, pieprz – do smaku

Pasta serowo-bazyliowa:
ser żółty – 100 g
ser feta – 200 g
bazylia – 1 doniczka
sól, pieprz – do smaku


Deser jogurtowo-malinowy ze stewią:

jogurt naturalny – 800 ml
maliny – 2 opakowania
świeża stewia – 1 doniczka
świeża mięta – kilka listków
płatki migdałowe – 50 g
płatki kukurydziane – 100 g
orzechy – 50 g

z chomika FigoFago65

  • 199,6 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Rydze w cieście piwnym:

rydze – 6 szt.
piwo – 0,5 szklanki
jajko – 1 szt.
mąka pszenna – 5 łyżek
papryka – 1 łyżeczka
świeża kolendra – kilka gałązek
sól, pieprz – do smaku
olej (do smażenia) – 1 l

Polędwiczki wieprzowe w boczku:

polędwiczki wieprzowe – 2 szt.
boczek parzony wędzony – 12-16 plastrów
sól, pieprz – do smaku

pasta paprykowa:
papryczki pepperoni – 2 szt.
twarożek – 2 łyżki
śmietana jogurtowa – 2 łyżki
papryka, sól, pieprz – do smaku


Kaczka w majeranku z jabłkami:

kaczka cała – 1 szt. (ok. 2 kg)
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

farsz:
kwaśne jabłka – 3 szt.
smalec – 2 kopiaste łyzki
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku


Korzenna zista z bani:

dynia – 0,5 kg
mąka pszenna – 1 szklanka
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
jajka – 4 szt.
cukier – 300 g
cukier wanilinowy – 1 op.
cynamon – 0,5 łyżeczki
goździki – 0,5 łyżeczki
świeży imbir – do smaku
sok pomarańczowy – 100 ml
olej – 100 ml
płatki migdałowe – 50 g
rodzynki – 50 g

z chomika FigoFago65

  • 162,5 MB
  • 4 maj 16 21:01
obrazek
Warkoczyki w sosie kurkowym:

polędwiczka wieprzowa – 25 dag
filet z kurczaka – 25 dag
sól, pieprz – do smaku
olej do posmarowania patelni

sos kurkowy:
kurki – 15-20 dag
cebula – 1 szt.
masło – 10 dag
koniak – 50 ml
śmietana 30% – 300 ml
sól, pieprz, cukier – do smaku
natka pietruszki
tosty – 4 kromki


Rolada z kaczki:

kaczka cała – ok. 1,7 kg
łopatka cielęca mielona – 0,5 kg
boczek wędzony parzony – 25 dag
śliwki suszone bez pestek – 15 dag
czosnek – 2 ząbki
majeranek – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku
natka pietruszki – kilka gałązek

kapusta modra z żurawiną:
kapusta czerwona – 60 dag
cebula – 1 szt.(mała)
jabłko – 0,5 szt.
żurawina – 1 łyżka
olej – pół łyżki
ocet – do smaku
sól, pieprz, cukier – do smaku

kopytka:
ziemniaki – 1 kg
mąka – 0,5 kg
jajka – 2 szt.
koperek – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku


Śliwki w puchu waniliowym:

śliwki suszone bez pestek – 30 dag
serek waniliowy – 15 dag
śmietana 30% - 250 ml
miód – 1 łyżka
wino czerwone wytrawne – 150 ml
krupnik górski – 50 ml
melisa – do dekoracji

z chomika FigoFago65

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    18
  • pliki muzyczne
    0

18 plików
3,17 GB




Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (63)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (63)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności