Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
martunia.n
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

M...a

widziany: 7.10.2016 14:23

  • pliki muzyczne
    1532
  • pliki wideo
    223
  • obrazy
    50300
  • dokumenty
    6941

60244 plików
110,15 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 19 KB
  • 10 gru 13 20:32

z chomika patix.a

  • 324 KB
  • 10 gru 13 20:31

z chomika baranek1964x

  • 153 KB
  • 10 gru 13 20:29
Ananasowiec
Aniołek
Budyniowo - jabłkowe - pychota
Ciastka Lwie paszcze
Ciasto czekoladowe z orzechami
Ciasto jubileuszowe z jabłkami
Ciasto kakaowe
Ciasto serowe z pokrywką
Ciasto walewskie
"Dziad" z bakaliami
Fala dunaju
Izaura
Jabłecznik królewski
Keks biszkoptowy
Kokosowe na kruchym cieście
Kora Dębu
Kremówka kokosowa
Łabędzi puch
Makowiec królewski
Milky Way
Miodownik
Murzynek
Murzynek z rodzynkami
Napoleonek
Piernik herbaciany
Piernik królewicz
Piernik z jabłkami
Placek na miodzie zwany "czeski"
Placek mleczny
Placek z "Kubusiem"
Rolada
Salceson
Szarlotka z serkiem
Szyszki

z chomika doniaak

  • 16 KB
  • 10 gru 13 20:23

z chomika kajtek521

  • 28 KB
  • 10 gru 13 20:22

z chomika cudaczek22

  • 32 KB
  • 10 gru 13 20:22

z chomika basiar67

  • 37 KB
  • 10 gru 13 20:22

z chomika basiar67

  • 2,4 MB
  • 30 sie 13 8:24
  • 451 KB
  • 30 sie 13 8:22
  • 58 KB
  • 21 cze 13 13:47
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
kostka Kasia
2 żółtka
1 jajo
0,5 opakowania proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
śmietany ile zabierze.

Masa serowa:
0,5 kg sera
0,5 kostki Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 jajo
cukier waniliowy
Masa z jabłek:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
Jak zrobić?
Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Każdy 15-20 minut.
Zmielony ser wkładamy do garnka, dodajemy jajo, Kasia, cukier. Do gotującej się masy wlewamy rozcieńczoną w małej ilości mleka mąkę, gotujemy około 3 minuty.
Jabłka utrzeć na grubej tarce, zagotować wodę z cukrem i dodać jabłka.
Całość mieszamy, aż jabłka będą szkliste.
Gorący ser wlewamy na pierwszy placek, jabłka dajemy na drugi, a przykrywamy trzecim. Placek posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 24 KB
  • 21 cze 13 13:40
Tiramisu z truskawkami
Truskawkowe tiramisu

Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Pieczenie: 15 minut
Składniki na 6 porcji

Na biszkopt:
• tłuszcz do wysmarowania blachy
• 3 jajka
• 100 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 45 g mąki
• 45 g mąki ziemniaczanej
• 200 ml espresso (schłodzone)
• 4 cl likieru kawowego
Nadzienie:
• 250 g truskawek
• 4 żółtka
• 4 łyżki cukru
• 500 g sera mascarpone
• starta skórka cytrynowa z jednej cytryny
• 2 łyżki kakao do posypania
• ewentualnie truskawki i mięta do ozdoby
Etapy przygotowania
1. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem (forma ok. 20x20 cm).

2. Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na sztywno z 3 łyżkami zimnej wody. Cukier i cukier waniliowy wymieszać. Dodać żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać do masy jajecznej, ostrożnie mieszając. Masę biszkoptową równomiernie rozsmarować w blaszce do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku (elektryczna kuchenka - 200°C, kuchenka gazowa – pozycja 3) przez 15-20 minut.

3. Biszkopt wyjąć z blachy i pozostawic do ostygnięcia. Wymieszać espresso z likierem. Umyć, osuszyć truskawki i drobno pokroić. Żółtka ubić z 4 łyżkami cukru na biało-kremowa masę. Stopniowo dodawać ser mascarpone i skórkę cytrynową. Biszkopt przekroić wszerz na 2 części. Jedną połowę włożyc do formy (20x20 cm), a drugą skropić mieszanką espresso.

4. Na jednej połowie rozprowadzić ser mascarpone. Ułożyć truskawki. Przykryć drugim spodem. Skropić ponownie espresso. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu. Posypać kakao i pozostawić na 2-3 godziny w lodówce. Można również przyozdobić truskawkami i listkami mięty.

z chomika tomaszowianka

  • 23 KB
  • 21 cze 13 13:39
SKŁADNIKI: 3/4 szklanki pokruszonych herbatników maślanych,
*tłuszcz do wysmarowania formy,
* 1/2 kg serka wiejskiego,
* 1/4 szklanki mąki,
* 1/2 kg serka kremowego,
*1/2 szklanki cukru,
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
* białka z 2 dużych jaj, 1 całe duże jajko,
* 1/2 szklanki truskawek,
* 1 łyżeczka wody.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do temp. 225C. Na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy wsypać herbatniki i ubić mocno, by powstał zwarty spód. Zmiksować serek wiejski. W misce wymieszać mąkę, serek kremowy i cukier.
Zmiksować na niskich obrotach, do uzyskania gładkiej masy. Dodać serek wiejski i wanilię, zmiksować. Nadal miksując, stopniowo dodawać jajka. Gotową masę wlać do przygotowanej formy. Truskawki zmiksować z wodą, do uzyskania sosu. Truskawki wylać na sernik, następnie końcem noża rozprowadzić truskawki, robiąc esy - floresy na powierzchni sernika.
Piec 15 minut w temperaturze 225C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec dalsze 45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, oddzielić nożem brzeg ciasta od formy. Wystudzić sernik w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin.

z chomika tomaszowianka

  • 23 KB
  • 21 cze 13 13:38
SKŁADNIKI: 3/4 szklanki pokruszonych herbatników maślanych,
*tłuszcz do wysmarowania formy,
* 1/2 kg serka wiejskiego,
* 1/4 szklanki mąki,
* 1/2 kg serka kremowego,
*1/2 szklanki cukru,
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
* białka z 2 dużych jaj, 1 całe duże jajko,
* 1/2 szklanki truskawek,
* 1 łyżeczka wody.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do temp. 225C. Na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy wsypać herbatniki i ubić mocno, by powstał zwarty spód. Zmiksować serek wiejski. W misce wymieszać mąkę, serek kremowy i cukier.
Zmiksować na niskich obrotach, do uzyskania gładkiej masy. Dodać serek wiejski i wanilię, zmiksować. Nadal miksując, stopniowo dodawać jajka. Gotową masę wlać do przygotowanej formy. Truskawki zmiksować z wodą, do uzyskania sosu. Truskawki wylać na sernik, następnie końcem noża rozprowadzić truskawki, robiąc esy - floresy na powierzchni sernika.
Piec 15 minut w temperaturze 225C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec dalsze 45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, oddzielić nożem brzeg ciasta od formy. Wystudzić sernik w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin.

z chomika tomaszowianka

  • 33 KB
  • 21 cze 13 13:36
SZYBKIE DOBRE CIASTO KRUCHE
SKŁADNIKI:

* 2 szklanki mąki
* 1 kostka margaryny
* 4 żółtka
* 2 łyżki cukru1 cukier waniliowy
* szczypta soli
* 1łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto.Można podzielić na części i do jednej można dodać kakao.Po schłodzeniu Piec np. babeczki, ciasteczka kruche ,szarlotkę itp.

z chomika lusi60d

  • 0,6 MB
  • 20 cze 13 12:06

z chomika FirstWhiteLady

  • 77 KB
  • 20 cze 13 12:06
Przepyszne rafaello ciasto bez pieczenia.

zachomikowany

  • 23 KB
  • 20 cze 13 11:55
BAKALIOWIEC Z POSMAKIEM ANANASA

Składniki:

spód biszkoptowy lub kokosowy
krem:
20 dkg rodzynek,
20 dkg orzechów włoskich,
10 dkg płatków migdałowych,
250 ml wódki,
5 żółtek,
5 łyżek cukru pudru,
25 dkg masła,
ananas w puszce.

500 ml śmietany kremówki,
galartetka cytrynowa
czekolada do dekoracji

Bakalie (rodzynki, orzechy - pokrojone, migdały) dzień wcześniej zalać alkoholem (żeby się dobrze napiły;).

5 żółtek utrzeć z cukrem pudrem i masłem na krem.
Do gotowego kremu wmieszać bakalie i ananas (pokrojony na małe cząstki) i wyłożyć na biszkopt.

Kremówke ubić z galaretką cytrynową przygotowaną w połowie zalecanej objetości wody.

Na koniec udekorować polewą czekoladową lub wiórkami z czekolady.

z chomika white.and.black.flower

  • 30 KB
  • 20 cze 13 11:55
Składniki:

40 dag mąki pszennej

kostka masła

2 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

cukier waniliowy

20 dag różnych orzechów (ja dałam laskowe i nerkowce)

15 dag moreli

15 dag fig

10 dag rodzynek

10 dag żurawiny suszonej

10 dag migdałów

10 dag daktyli

2 łyżki masła

10 dag cukru

0,5 l śmietany kremówki

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na kilka godzin. Jeżeli masz migdały w skórce, sparz je i obierz (wygodniej już skorzystać z migdałów w słupkach). Orzechy posiekaj i wymieszaj z migdałami. Morele, daktyle i figi posiekaj, wymieszaj z rodzynkami i żurawiną. Orzechy i migdały podsmaż na maśle na złoty kolor (uważaj, aby nie przypalić). Dosyp cukier, poczekaj aż się skarmelizuje, smaż przez chwilę. Dolej śmietanę, wymieszaj, zagotuj. Do masy dodaj pozostałe bakalie, wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.

Ciasto podziel na 2/3 i 1/3. Większą częścią wylep dno niedużej blachy, ponakłuwaj widelcem. Wyłóż masę bakaliową, na wierzch zetrzyj na tarce pozostałe ciasto. Piecz w 200 stopniach przez około 40 minut.

Ciasto możesz przechowywać w lodówce ponad tydzień.

z chomika kinia_1986

  • 324 KB
  • 14 cze 13 6:23

z chomika sarenka125

  • 340 KB
  • 14 cze 13 6:23

z chomika sarenka125

  • 12 KB
  • 13 cze 13 11:59
Advocatowe ciasto na zimno

Składniki:

biszkopt,
3, jajka
90g, cukru
70g, mąki
20g, kakao
1 łyżeczka, proszku do pieczenia
3 łyżki, wody
.,
12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny
po 100g, miękkiego masła i cukru pudru
po 500ml, ajerkoniaku i kremówki
2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki)

Opis przygotowania

Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry.
Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h.
Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.
składniki na tortownicę o śr. 26cm

z chomika white.and.black.flower

  • 0,7 MB
  • 3 cze 13 11:01

z chomika Denisee

  • 48 KB
  • 3 cze 13 10:57

z chomika zRZEDZIAN11

  • 13,4 MB
  • 3 cze 13 10:53
obrazek

z chomika linda_000

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    175
  • obrazy
    26
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

208 plików
163,67 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności