-
868 -
1112 -
18787 -
521
21303 plików
45,16 GB
Składniki:
Ciasto biszkoptowe: Krem:
8 jaj kostka masła lub margaryny „Palma”
1 czubata szklanka cukru pudru 10 łyżek cukru pudru
10 łyżek płaskich mąki 3 łyżki kakao
podwójna porcja cukru waniliowego 5 łyżek mleka
szczypta soli 1 żółtko
masło do posmarowania blachy pojedyncza porcja cukru waniliowego
Sposób wykonania.
Ciasto – żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli dokładnie ukręcić aż do
uzyskania pulchnej gładkiej masy, dodać przesianą mąkę i sztywną pianę z białek.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem lub folią i piec w dość
gorącym piekarniku około 30 minut.
Po ostygnięciu ciasto przekroić poziomo nitką na dwa płaty, posmarować obie części
kremem (częścią 2/3) , po czym zwinąć jak roladę. Zwinąć w roladę każdą część z
osobna.
Dla uzyskania efektu, roladę należy zwijać zaczynając z dwóch równoległych boków
równocześnie.
1/3 częścią kremu posmarować powierzchnię rolady, posypać jeszcze tartą czekoladą
i widelcem ją porysować falistą linią.
Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Przed podaniem na stół, wetknąć w ciasto
gałązki świerku lub jodły, oprószyć go cukrem pudrem.
Krem - masło utrzeć z cukrem, żółtkiem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dodać
wymieszane na papkę kakao z mlekiem , dobrze wymieszać.
• z tej proporcji wykonamy dwie rolady.
- sortuj według:
-
1 -
0 -
0 -
0
1 plików
104 KB