-
55 -
431 -
4041 -
415
5112 plików
122,09 GB
TULIPAN
Składniki:
3 łyżki maku
1 kisiel czerwony [wisnia ,żurawina]
2 galaretki agrestowe
1 śmietana 30% 0,5 l
9 jaj
półtora szklanki cukru
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl oleju
1 łyżka kakao półtora szklanki maki tortowej
WYKONANIE :
Białka oddzielić od żółtek......ubic na sztywno 9 białek dodawając stopniowo cukier i wanilie.
Następnie dodać 6 żółtek delikatnie ubijać.Dodać make wymieszana z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na 4-cześć.
1-dodać mak
2-dodac kisiel i 2 łyżeczki wody
3-dodać 3 żółtka i 3 łyżki mąki
4-dodać kakao
Ciasto kłaść na środek blachy [blaszka tradycyjna] po 2 łyżki na zmianę,zaczynając od części 3 potem 2 potem 1 potem 4 aż do końca.Piec w temperaturze 180% około 40 minut, najlepiej sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone.
MASA KREMOWA
Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej gorącej wody.Śmietanę ubić na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru. Następnie do śmietany dodać tężejącą galaretkę i ubić na puch.
Ostudzone ciasto podzielić na dwie części i przełożyć kremem. Zostawić niewielką ilość kremu na wierzch ciasta posypać gorzką czekoladą.
SMACZNEGO.....
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
61 KB