-
55 -
431 -
4041 -
415
5112 plików
122,09 GB
Biszkopt
4-jajka
pół szklanki maki ziemniaczanej
pół szklanki mąki pszennej
3/4szklanki cukru
2łyżeczki proszku do pieczenia.
Ubijamy jajka do białości dodać następnie cukier i dalej ubijać do całkowitego rozpuszczenia.Następnie dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito.Delikatnie wymieszać wylać na tradycyjną blaszkę wysmarowana tłuszczem i posypaną bułką tarta lub kaszą manną.Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25-30minut.
MASA BUDYNIOWA
2 i pół szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
3/4 szklanki mąki pszennej
WYKONANIE
Zagotować 1, 1/2 szklanki mleka z cukrem,w pozostałym mleku rozrobić mąkę z żółtkami,wlać na gotujące się mleko .Mieszać aż zgęstnieje. zimny budyń utrzeć z margaryną na pulchna masę.
DODATKOWO
1/2 l śmietany 30%
2 łyżki cukru budru
2 śmietano-fixy
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 paczki herbatników
1 duża paczka krakersów
1 krem Nutella[można zastąpić tańszym]
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietano-fixem.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową,na niej ułożyć herbatniki.Na to dać krem Nutella,potem ułożyć krakersy moczone w wodzie z cytryną.Na krakersy wyłożyć bitą śmietanę,całość posypać startą czekoladą.Słodzić w lodówce...najlepsze jest na drugi dzień.
SMACZNEGO
MOJE POPRAWKI........Nasączyć biszkopt [woda +cukier+cytryna] oraz herbatniki.Myślę ,że będzie jeszcze lepszy...
- sortuj według:
-
0 -
1 -
0 -
0
1 plików
60 KB