Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Hinduski sos do mięs.jpg

 przepisy - Smacznego - Hinduski sos do mięs.jpg
Download: Hinduski sos do mięs.jpg

263 KB

(417px x 396px)

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

"O Wy, którzy wierzycie,
Jedzcie dobre rzeczy,
Którymi was obdarzyliśmy
i dziękujcie Bogu,
jeśli go czcicie!
On zakazał wam tylko:
padlinę, krwi i mięsa wieprzowego
i tego, co zostało złożone na ofiarę
czemuś innemu niż Bogu.
Lecz ten kto został do tego zmuszony,
nie będąc buntownikiem ani występnym,
nie będzie miał grzechu."

— (Koran, Sura II- 171-172)

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
 przepisy - Smacznego -  Garam_Masala .jpg
Składniki • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu • 1 łyżka k ...
Składniki • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu • 1 łyżka kminu rzymskiego • 1 czubata łyżeczka goździków • 1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej • 5 strąków czarnego kardamonu • 5 liści laurowych • 8 cm kawałek kory cynamonu • 1 gwiazda anyżu Etapy przygotowania1.Wszystkie przyprawy wrzucić na rozgrzaną patelnię z grubym dnem i prażyć przez kilka minut, często potrząsając. Patelnię zdjąć z ognia, odczekać kilka minut. 2.Wystudzone przyprawy wsypać do młynka i drobno zemleć. Mieszankę przesiać przez drobne sito do szczelnie zamykanego pojemnika.
 przepisy - Smacznego -  Herbata .jpg
HERBATA Z CARDAMONEM I CYNAMONEM (4 osoby) Składniki 4 ...
HERBATA Z CARDAMONEM I CYNAMONEM (4 osoby) Składniki 4 szklanki wody 1-2 szklanki mleka 3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana) 1 łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych 6 goździków 1 rulonik cynamonu, lub 1 łyżeczka zmielonego cynamonu szczypta imbiru 6-8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę) Wykonanie Wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało). Dodać mleko. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu. Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw
 przepisy - Smacznego -  Namkin lassi .jpg
Składniki: 1 ł podprażonego i zmielonego kminku 950 ml ...
Składniki: 1 ł podprażonego i zmielonego kminku 950 ml jagurtu lub maślanki 700 ml wody 3 Ł soku z cytryny 2 Ł soli kawałki lodu(niekoniecznie,ale poprawia smak) Zachować szczyptę mielonego kminku, a pozostałe składniki dokładnie wymieszać w mikserze elektrycznym lub trzepaczką. Rozlać do szklanek Można dodać kostki lodu, nie jest to jednak konieczne. Posypać szczyptą mielonego kminku. Podawać zimne lub o temperaturze pokojowej. Odmiana: Smaczną odmianę namkin lassi można zrobić 25 g świerzych liści mięty. Kilka liści mięty odłozyć, by później wykożystać je do przystrpojenia. Wszystkie pozostałe składniki (poza kawałkiami lodu) zmiksować, aż liście mięty zostaną rozdrobnione na małe kawałki. Nie powinno to trwać dłużej niż 30 sekund. Następnie dodać kawałki lodu i zmiksować ponownie,aż napój się spneni. Rozlać lassi do szkalnek i przystroić liśćmi mięty.
 przepisy - Smacznego -  Czapati .jpg
Czas przygotow. 40 min. Składniki: 300 g maki,2 lyzeczki ...
Czas przygotow. 40 min. Składniki: 300 g maki,2 lyzeczki soli,100 g masla,woda,50 g masla. Wykonanie:1. Zmieszac make z sola, rozetrzec z maslem do osiagniecia konsystencji okruchow chleba. Dodac taka ilosc wody, aby wyrobic miekkie gladkie ciasto. Podzielic ciasto na 8 czesci.2. Z kazdej czesci ciasta uformowac niewielki placuszek.3. Placuszek posmarowac maslem, opruszyc maka i uformowac kulke. Kulki rozwalkowac na dosc cienkie placki. Czynnosci te nalezy wykonac jeszcze dwukrotnie.4. Na silnie rozgrzanej patelni podpiec bez tluszczu placki po 1 minucie zkazdej strony.5. Posmarowac patelnie pedzelkiem umoczonym w masle i piec placki tak dlugo, azstana sie dobrze rumiane z obu stron. Nalezy odpowiednio regulowac temperature patelni, aby plackow nie przypalic. Nalezy rowniez zwrocic uwage, abyprzed wstepnym opiekaniem kolejnego placka bez tluszczu patelnia byla ponownie silnie rozgrzana.6. Podawac prosto z patelni, jako dodatek do dan podstawowych.
 przepisy - Smacznego -  Krem z Kulfi,znany też jako lody z Kulfi .jpg
SKŁADNIKI 2 Ł mąki ryżowej 2,3 l pełnego mleka 4 Ł m ...
SKŁADNIKI 2 Ł mąki ryżowej 2,3 l pełnego mleka 4 Ł mielonych orzechów pistacjowych 125 g cukru 1 Ł wody różanej(ma jakieś zastępstwo,ale o tym pogadajcie z szynkersem) 1/2 Ł mielonego kardamonu Mąkę ryżową wymieszać z 4 ł mleka,aby powatało ciasto o kąsystenci cisata naleśnikowego.Odstawić.Resztę mleka zagotować i odparowywać przez 45 minut,mieszając co kilka minut,aż zmniejszy objętość do 2/3 objętości początkowej. Teraz dodać pastę z mąki ryżowej, zmielone orzechy pistacjowe i cukier. Gotować jeszcze 10 minut i zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną i mielony kardamon. Ochłodzić do temperatury pokojowej , po czym wlać do foremek i włożyć do zamrażalnika ,mieszać co 20-30 minut ,aby rozbić tworzące się kryształki. Kiedy masa będzie zbyt gęsta,aby można ją było mieszać ,pozostawić ją,aby zamarzła.Podawać pojedyńcze porcje KULFI na talerzykach. 1-SMACZNEGO-2647.gif
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności