Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
bollyfankabeata
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta bollyfankabeata

widziany: 3.07.2024 16:30

  • pliki muzyczne
    66
  • pliki wideo
    18
  • obrazy
    4185
  • dokumenty
    128

4416 plików
10,34 GB

Ukryj opis
"O Wy, którzy wierzycie,
Jedzcie dobre rzeczy,
Którymi was obdarzyliśmy
i dziękujcie Bogu,
jeśli go czcicie!
On zakazał wam tylko:
padlinę, krwi i mięsa wieprzowego
i tego, co zostało złożone na ofiarę
czemuś innemu niż Bogu.
Lecz ten kto został do tego zmuszony,
nie będąc buntownikiem ani występnym,
nie będzie miał grzechu."

— (Koran, Sura II- 171-172)

obrazek
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 188 KB
  • 20 cze 11 11:55

z chomika airam2c

  • 263 KB
  • 16 maj 11 13:09

z chomika StarszyPan

  • 11,5 MB
  • 31 mar 11 6:42

z chomika Rapcia

  • 11,5 MB
  • 6 lis 10 20:43

z chomika Rapcia

  • 292 KB
  • 16 wrz 10 15:36

z chomika Tarapunka

  • 142 KB
  • 3 cze 10 11:09
PRZEPISY NA :

1. AKURI.... jajecznica

2. ALU TIKKI ....12 placuszków

3. Placki ziemniaczane

4. Francuskie tosty

5. Hamburgery

6. Omlet indyjski

7. Śniadaniowe pomidory

8. Naleśniki

9. Firni

10. Jajka curry
  • 28 KB
  • 3 cze 10 11:03

z chomika cyberdm

  • 13 KB
  • 8 kwi 10 21:30
Raita - sałatka indyjska - składniki

* 1 ogórek wężowy (obrany i pokrojony w plasterki)
* 2 pomidory (pokrojone w kostkę)
* 1 cebula
* 300 ml jogurtu
* 1 łyżeczka kuminu
* sól
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżeczka czarnej gorczycy

Raita - sałatka indyjska - sposób przygotowania
Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz oleju i gorczycy. Rozgrzej olej, upraż gorczycę. Polej składniki w misce, wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
  • 12 KB
  • 22 mar 10 18:25
Szeroko znane i cenione są hinduskie słodycze – halawa – deser z mleka, kaszy manny, orzechów i rodzynek, symplisy (mleko, masło, bakalie, cukier puder), khir (ryż długi, słodka śmietana, mleko, cukier, kardamon). Khir przyrządza się również z pszenicy, dyni, marchwi.
Bardzo ciekawym napojem hinduskim jest lassi. Lassi to koktajl z jogurtu naturalnego, wody źródlanej i, w zależności czy ma być słodkie czy ostre, reszta dodatków. Słodkie lassi jest z cukrem i owocami, na ostro dodaje się kminek, sok z cytryny, listki świeżych ziół.
Charakterystyczne dla kuchni indyjskiej potrawy to: kofta (kulki serowe na ostro), pakora (warzywa zapiekane w cieście), samosy (pierogi z mąki razowej z warzywami). Z pieczywa – czapati, purisy i chipsy.
W indyjskiej diecie satwicznej pożywienie oprócz tego, że jest wegetariańskie, ma naturę duchową. Kucharze w trakcie przygotowywania posiłków intonują mantry ofiarowując posiłki bogom. Ofiarowane pożywienie nosi nazwę prasadam, a jego spożywanie staje się jednym z elementów podnoszenia wibracji ciała i oczyszczania go.
  • 0,6 MB
  • 18 mar 10 13:27
Kuchnia indyjska dla każdego


W Indiach wszystko jest trzy razy bardziej intensywne - kolor, smak, zapach. By przekonać się jak smakują tamtejsze dania wcale nie trzeba wybierać się kilka tysięcy kilometów stąd. wystarczy dobrze pogłówkować.

Przygotowania możemy zacząć od BUŁECZEK POORI, do których podać możemy RAITAS, czyli indyjskie dipy. Serwować możemy je także do wielu innych dań, także tych spoza kuchnii azjatyckiej.

Jeśli to nam zasmakowało, sięgnijmy po INDYJSKĄ SAŁATKĘ Z MANGO oraz JAJKA W TUŃCZYKOWEJ SKORUPIE. Kontynuując festiwal dań, które mozna przygotować w domu polecimy KUKURYDZĘ Z KALAFIOREM PO INDYJSKU, a także niezwykłe CURRY ZE SZPINAKU i SERA. By przekonać się zaś jak niedaleko nam od osiągnięcia egoztycznego smaku przygotujmy OMLET MASALA.

Trochę zachodu może nas kosztowć zdobycie okry, ale jeśli to się uda przygotujmy ją W JOGURCIE - satysfakcja z otrzymanego efektu będzie ogromna.

I nie zapominajmy o słodkościach. Zarówno indyjskie NALEŚNIKI Z OWOCAMI, jak i CIASTECZKA MIGDAŁOWE będą długo cieszyć nasze podniebienia.

z chomika Anniczka

  • 289 KB
  • 30 sty 10 20:10

z chomika StarszyPan

  • 265 KB
  • 30 sty 10 20:09

z chomika StarszyPan

  • 51 KB
  • 26 sty 10 8:16
Kuchnia indyjska jest oparta o starożytny system jogi i zaleca dietę satwiczną. Termin sattwa oznacza czystość, duchowość i pobożność. Dieta satwiczna to określony sposób odżywiania wegetariańskiego, który sprzyja rozwojowi duchowego człowieka i jego zdrowiu.
Dieta satwiczna jest dobra dla wszystkich ludzi, niezależnie od szerokości geograficznej. Istnieją pewne, ogólne zasady takiej diety, powinno się na nie przechodzić stopniowo.
Wszystkie pokarmy powinny być świeże – nie powinno się zatem spożywać produktów konserwowych (puszki, słoje i tuby), mrożonek, kiszonek oraz soków w opakowaniach. W diecie satwicznej posiłki spożywa się bezpośrednio po przyrządzeniu, bez odgrzewania i przechowywania na później.
Zalecane są produkty razowe, nieczyszczone. U nas można takie kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach kolonialnych i azjatyckich.
Dietę satwiczną stanowią przede wszystkim produkty gotowane i smażone. Prawidłowa obróbka cieplna pozwala zachować wartość odżywczą produktów. Wody do gotowania używa się tyle, żeby jej potem nie odlewać i nie gubić składników odżywczych. Dlatego m.in. odradza się gotowania kasz w torebkach. Do smażenia używa się w większości olejów roślinnych oraz masła ghi (indyjskie masło sklarowane). Stanowczo odradza się używanie kuchenek mikrofalowych i elektrycznych, które wytwarzają szkodliwe promieniowanie.
Surówki i owoce powinny być jedzone z umiarem – zwolennicy diety satwicznej uważają, że organizm człowieka nie jest przystosowany do ich nadmiaru.

z chomika Anushka_S

  • 365 KB
  • 25 sty 10 21:01
ORGINALNE przepisy kuchni HINDI (indyjskiej) - skan ksiazki!!!noewoesc3.gif
Glitter Text Generator

z chomika Audiobooki.pl

  • 27 KB
  • 24 sty 10 11:59

z chomika kry_sa

  • 23 KB
  • 4 sty 10 20:46
Mango jest najważniejszym owocem Indii. Stanowi połowę produkcji owoców w Indiach wynoszącą 7 mln ton. Sady mangowca zajmują tam powierzchnie 1 mln ha. Poza Indiami uprawia się go w wielu krajach, zwłaszcza w klimacie zwrotnikowym i podzwrotnikowym (Birma, Syjam, Pakistan). Hiszpanie i Portugalczycy zawieźli mango indyjskie do Ameryki Południowej, stamtąd trafiło ono do Afryki oraz Australii. Dziś mango uprawiane jest także w Ameryce Północnej.
Przypuszcza się, że zaczęto je uprawiać w Indiach ok. 4000 lat temu. Już w najstarszych księgach hinduskich znajdują się wzmianki o mango, które nazywane jest "owocem bogów". Współczesna literatura sadownicza opisuje ponad 1000 jego odmian.
# Sztuka kulinarna
# Z młodych liści mango mieszkańcy Indii sporządzają sałatkę.
# Owoc mango jest bardzo smaczny, o słodkim smaku i specyficznym aromacie. Spożywany jest na surowo, konserwuje się go w puszkach, służy do wyroby soków, dżemów, galaretek, suszone owoce dodaje się do sosów.
# Pokrojony miąższ używa się do sałatek owocowych, lodów, słodkich potraw, przystawek z szynki, raków, łososia i potraw mięsnych.
# W Indiach nasiona wydobywane z pestek służyły jako pokarm w okresach głodu. Z nasion wyrabia się masło mangowe, są one środkiem przeciw robaczycom.
# W niektórych rejonach Indii mango stanowi w pewnej porze roku główne, a czasem jedyne pożywienie ludności.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    24
  • obrazy
    30
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

55 plików
63,25 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności