Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
bollyfankabeata
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta bollyfankabeata

widziany: 5.08.2024 18:44

  • pliki muzyczne
    66
  • pliki wideo
    18
  • obrazy
    4185
  • dokumenty
    128

4416 plików
10,34 GB

Ukryj opis
"O Wy, którzy wierzycie,
Jedzcie dobre rzeczy,
Którymi was obdarzyliśmy
i dziękujcie Bogu,
jeśli go czcicie!
On zakazał wam tylko:
padlinę, krwi i mięsa wieprzowego
i tego, co zostało złożone na ofiarę
czemuś innemu niż Bogu.
Lecz ten kto został do tego zmuszony,
nie będąc buntownikiem ani występnym,
nie będzie miał grzechu."

— (Koran, Sura II- 171-172)

obrazek
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 0 KB
  • 9 sie 09 7:58
1-SMACZNEGO-2647.gif

z chomika Audiobooki.pl

  • 61 KB
  • 6 sie 09 12:29
Zestaw przypraw wykorzystywany w kuchni indyjskiej jest niezwykle bogaty: anyż, asafetyda (żywica z drzewa ferula asafoetida), gorczyca czarna, kardamon, kminek indyjski, kolendra, kurkuma, szafran, wanilia. Z przypraw tych robi się również mieszanki, najbardziej popularna jest garam-masala, która nadaje potrawom charakterystyczny, hinduski posmak.
Charakterystyczną potrawą hinduską jest dal. Dalem nazywane są wszystkie rodzaje grochu. Jest to również nazwa potraw, które zawierają w swoim składzie groch i najczęściej są konsystencji zupy. W Indiach dal podaje się w posiłku głównym, często polewając nim ryż lub dodając do niego pieczywo. Łączenie dalu z ryżem zwiększa przyswajalność białka.
Inna potrawą charakterystyczną dla tej kuchni są czatneje. Czatnej to rodzaj sosu sporządzany zwykle z owoców, ma charakterystyczny słodko-ostry smak. Uzupełnia dania główne. Można robić czatnej pomidorowe, z jabłek lub ze świeżych ziół.
Jako dodatek do dań głównych traktuje się również rajty – są to sosy na bazie jogurtów naturalnych, do których dodaje się warzywa lub owoce. Rajty są przyrządzane na ostro lub słodko.
  • 20 KB
  • 6 sie 09 11:39
samosy2.jpg

z chomika Canard

  • 69 KB
  • 6 sie 09 11:39
Kukurydza-z-kalafiorem-po-indyjsku-Recipe.jpg

z chomika Ewa_Pd

  • 6 KB
  • 6 sie 09 11:38
1-SMACZNEGO-2647.gif

z chomika mrufczak

  • 19 KB
  • 6 sie 09 11:38
watrobka_inaczej_popup_watermark.jpg1-SMACZNEGO-2647.gif

z chomika mrufczak

  • 1 KB
  • 5 sie 09 21:57
pasta.jpg1-SMACZNEGO-2647.gif

zachomikowany

  • 6,9 MB
  • 5 sie 09 21:43
max_800px-Chilis-1_48c7ae851b2a9_81f82e6a.jpg

z chomika megafajna

  • 2 KB
  • 21 maj 09 20:52
czas: 20 minut
liczba porcji: 4

składniki: 1 ogórek
puszka kukurydzy
1 dymka
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżka pasty czosnkowej
1 łaska łyżeczka łagodnejj curry
100 ml jogutru naturalnego
sól, pieprz

przyrządzanie: Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać odsączona kukurydzę, posiekaną cebulkę i tarty imbir oraz curry i pastę czosnkową. Wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do samku sola i pieprzem.
1-SMACZNEGO-2647.gif
  • 3 KB
  • 21 maj 09 20:50
czas: 20 minut
liczba porcji: 2

składniki: 4 jajka
2 małe cebulki
2 papryczki chilli
pęczek kolendry
sól, pieprz
olej do smażenia

przyrządzanie: Do miski wbić jajka, dodać posiekaną bardzo drobno cebulkę, cienkie plasterki chilli oraz większość pokrojonej kolendry - kilka gałązek pozostawić do dekoracji. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoto po kolei dwa cienkie omlety. Złożyć na pół, udekorować listkami kolendry, ewentualnie ćwiartkami pomidorów.

uwagi: Podawać z liśćmi różnokolorowych sałat
  • 3 KB
  • 21 maj 09 20:47
czas: 30 minut przygotowania + 30 minut chłodzenia
liczba porcji: 4

składniki: 5 jaj
1 puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie włanym
1 cebula
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka mąki
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz


przyrządzanie: 4 jajka ugotować na twrado. Tuńczyka odsączyć. Cebulę i imbir drobno posiekać. Wraz z tuńczykiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem dokładnie zmiksować. Masę doprawić kolendrą, solą i pieprzem. Dodać roztrzepane jajo i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 porcje. Z każdej z nich rozwałkować placek o grubości ok. 5 mm. Na plackach układać obrane ze skorupek jajka i dokładnie owijać je rybną masą. Następnie odstawić do lodówki na 30 minut.
W dużym rondlu do głębokiego smażenia rozgrzać olej. Delikatnie wkładać jajk i smażyć przez 3-4 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem tatarskim lub curry.
1-SMACZNEGO-2647.gif
  • 3 KB
  • 21 maj 09 20:40
czas: 10 minut + 30 minut chłodzenia
liczba porcji: 4

składniki: 1 dojrzały owoc mango
4 średnie pomidory
1/2 długiego ogórka
1 mała czerwona cebula
posiekany szczypiorek do dekoracji
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki sosu tabasco
szczypta soli

przyrządzanie: Na dużym talerzu lub półmisku ułożyć cienkie plastreki obranego wcześniej ze skórki ogórka, a nim pokrojone w plasterki pomidory. Mango pokroić wzdłuż na cienkie plastry, usunąć kawałki pestki oraz skórkę. Ułożyć na pomidorach, a na nich pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Do słoika wlać wszystkie składniki sosu oraz dodać sól, zakręcić i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać czosnek. Sosem polać sałatkę. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
  • 9 KB
  • 21 maj 09 20:35
Składniki:
350 g masła
400 g mąki z grochu włoskiego (groch puree,mączka grochowa ) do kupienie w sklepach zielarskich
2 Ł posiekanych orzechów włoskich i laskowych
2Ł wiorków kokosowych
1/2 ł świerzo zmielony kardamon,lub
1 ł cynamonu
250 g cukru pudru

Na małym ogniu stopić w garnku masło.Wsypać mąke z grochu włoskiego i podprażać,podsmarzać mieszając.Po 15 minutach mąka powinna być na tyle podsmarzona,że zacznie wydzielać zapach orzechów i będzie zabrązowiona.Nie ogrzewajcie zbyt mocno,bo wtedy zaczyna się przpalać i dymi.
W takim wypadku dodajcie wiórki kokosowe, orzechy i mielony kardamon. Smażcie jeszcze przez 2 minuty, stale mieszając. Potem trzeba zdjąć garnek z ognia i dodać cukier puder. Mieszajcie dokładnie widelcem , żeby rozbić grudki i dobrze połączyć składniki. Na koniec trzeba odstawić na troche,przedtem pokroć jednak na kwadraty,żeby danie przestygło,ale nie ostygło.Z ciepłych kwadratów wystarczy uformować kulki(wielkości orzecha włoskiego,ale możecie uformować ciesto jak wam się podoba,np. rozsmarować na tacy i pokroić na kwadraty i diamęciki.
Mozna te laddu posypać cukrem pudre, lub ozdobić prażonymi całymi orzechami
Czas przygotowania i smarzenia: ok.30 min.
  • 52 KB
  • 21 maj 09 20:27
SKŁADNIKI
2 Ł mąki ryżowej
2,3 l pełnego mleka
4 Ł mielonych orzechów pistacjowych
125 g cukru
1 Ł wody różanej(ma jakieś zastępstwo,ale o tym pogadajcie z szynkersem)
1/2 Ł mielonego kardamonu

Mąkę ryżową wymieszać z 4 ł mleka,aby powatało ciasto o kąsystenci cisata naleśnikowego.Odstawić.Resztę mleka zagotować i odparowywać przez 45 minut,mieszając co kilka minut,aż zmniejszy objętość do 2/3 objętości początkowej. Teraz dodać pastę z mąki ryżowej, zmielone orzechy pistacjowe i cukier. Gotować jeszcze 10 minut i zdjąć z ognia.

Dodać wodę różaną i mielony kardamon. Ochłodzić do temperatury pokojowej , po czym wlać do foremek i włożyć do zamrażalnika ,mieszać co 20-30 minut ,aby rozbić tworzące się kryształki. Kiedy masa będzie zbyt gęsta,aby można ją było mieszać ,pozostawić ją,aby zamarzła.Podawać pojedyńcze porcje KULFI na talerzykach.
1-SMACZNEGO-2647.gif
  • 31 KB
  • 21 maj 09 20:21
Czas przygotow. 40 min.
Składniki:
300 g maki,2 lyzeczki soli,100 g masla,woda,50 g masla.
Wykonanie:1. Zmieszac make z sola, rozetrzec z maslem do osiagniecia konsystencji okruchow chleba. Dodac taka ilosc wody, aby wyrobic miekkie gladkie ciasto. Podzielic ciasto na 8 czesci.2. Z kazdej czesci ciasta uformowac niewielki placuszek.3. Placuszek posmarowac maslem, opruszyc maka i uformowac kulke. Kulki rozwalkowac na dosc cienkie placki. Czynnosci te nalezy wykonac jeszcze dwukrotnie.4. Na silnie rozgrzanej patelni podpiec bez tluszczu placki po 1 minucie zkazdej strony.5. Posmarowac patelnie pedzelkiem umoczonym w masle i piec placki tak dlugo, azstana sie dobrze rumiane z obu stron. Nalezy odpowiednio regulowac temperature patelni, aby plackow nie przypalic. Nalezy rowniez zwrocic uwage, abyprzed wstepnym opiekaniem kolejnego placka bez tluszczu patelnia byla ponownie silnie rozgrzana.6. Podawac prosto z patelni, jako dodatek do dan podstawowych.
  • 31 KB
  • 21 maj 09 20:13
Składniki:

1 ł podprażonego i zmielonego kminku
950 ml jagurtu lub maślanki
700 ml wody
3 Ł soku z cytryny
2 Ł soli

kawałki lodu(niekoniecznie,ale poprawia smak)

Zachować szczyptę mielonego kminku, a pozostałe składniki dokładnie wymieszać w mikserze elektrycznym lub trzepaczką. Rozlać do szklanek Można dodać kostki lodu, nie jest to jednak konieczne. Posypać szczyptą mielonego kminku. Podawać zimne lub o temperaturze pokojowej.
Odmiana:
Smaczną odmianę namkin lassi można zrobić 25 g świerzych liści mięty. Kilka liści mięty odłozyć, by później wykożystać je do przystrpojenia. Wszystkie pozostałe składniki (poza kawałkiami lodu) zmiksować, aż liście mięty zostaną rozdrobnione na małe kawałki. Nie powinno to trwać dłużej niż 30 sekund. Następnie dodać kawałki lodu i zmiksować ponownie,aż napój się spneni. Rozlać lassi do szkalnek i przystroić liśćmi mięty.
  • 45 KB
  • 21 maj 09 20:08
HERBATA Z CARDAMONEM I CYNAMONEM (4 osoby)

Składniki
4 szklanki wody
1-2 szklanki mleka
3 łyżeczki herbaty Assam lub Darjeeling (najlepiej sypana)
1 łyżeczka kardamonu sypkiego bądź parę ziaren lekko zmielonych
6 goździków
1 rulonik cynamonu, lub 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
szczypta imbiru
6-8 łyżeczek cukru (według gustu 1-2 łyżeczki na 1 szklankę)

Wykonanie
Wodę wlać do garnka, wsypać herbatę i wszystkie wymienione przyprawy oraz cukier.
Wszystko razem doprowadzić do wrzenia (uwaga, żeby nie wykipiało).
Dodać mleko.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i jeszcze poczekać 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu.
Przed podaniem należy przelać przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw
  • 8 KB
  • 21 maj 09 19:52
  • 17 KB
  • 21 maj 09 19:52
Składniki
• 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
• 1 łyżka kminu rzymskiego
• 1 czubata łyżeczka goździków
• 1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego
• 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
• 5 strąków czarnego kardamonu
• 5 liści laurowych
• 8 cm kawałek kory cynamonu
• 1 gwiazda anyżu
Etapy przygotowania1.Wszystkie przyprawy wrzucić na rozgrzaną patelnię z grubym dnem i prażyć przez kilka minut, często potrząsając. Patelnię zdjąć z ognia, odczekać kilka minut.
2.Wystudzone przyprawy wsypać do młynka i drobno zemleć. Mieszankę przesiać przez drobne sito do szczelnie zamykanego pojemnika.
  • 101 KB
  • 21 maj 09 19:41
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    24
  • obrazy
    30
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

55 plików
63,25 MB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności