-
14 -
1825 -
2076 -
8
4588 plików
687,44 GB
Zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami
* 3 lutego 2010 w Gotowanie
* 0 komentarzy
* Dodaj komentarz
* Drukuj
Zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami
Oliwka Kamińska awatar Autor: Oliwka Kamińska Zobacz wszystkie artykuły tego użytkownika
Zapiekane z ryżem i mięsem warzywa, pod warstwą żółtego sera smakują znakomicie. Tę zapiekankę możesz przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki i dopiero następnego dnia zapiec na obiad lub kolację. Doskonale sprawdzi się podczas przyjęcia.
Składniki:
* 2 torebki ryżu długoziarnistego
* 200g mięsa mielonego
* puszka pomidorów krojonych
* 1 cebula, pokrojona w kostkę
* 1 ząbek czosnku, starty na tarce
* 1 młoda cukinia
* papryka czerwona, żółta
* 2 marchewki
* sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra w proszku
* bulion
* olej
* żółty ser
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone. Razem dusić. Następnie dodać pokrojoną w plasterki cukinię, startą na tarce marchewkę, paprykę, pokrojoną w paski i pomidory. Podlać niewielką ilością bulionu (warzywa też puszczą soki, więc nie dodawaj go zbyt dużo,; najwyżej potem znów dolejesz, jeśli warzywa będą twarde, a bulion wyparuje). Dopraw do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż ryż, a na niego warstwę mięsno-warzywną. Całość posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 180 st. ok. 30-40 min.
Smacznego!
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB