-
14 -
1825 -
2076 -
8
4588 plików
687,44 GB
Schab ze śliwką
Składniki:
* schab bez kości
* suszone śliwki kalifornijskie
* przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek granulowany, listek laurowy lub listki szałwii, papryka słodka i ostra, jarzynka lub gotowa mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego
* cebula
* olej
Przygotowanie:
Schab umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Długim, ostro zakończonym nożem natnij kieszeń w środku, wbijając ostrze w mięso. Zrób to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Włóż do niego śliwki.
Mięso dokładnie natrzyj przyprawami, polej oliwą i obłóż plastrami cebulki. Ułóż w naczyniu do zapiekania i odstaw na kilkanaście godzin w chłodne miejsce, np. do lodówki. Następnie naczynie przykryj pokrywką lub szczelnie osłoń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz 1,5-2 godzin. Po wyjęciu z piekarnika, mięso przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odczekaj 15 minut - mięso wchłonie soki do środka. Gdy trochę przestygnie pokrój na plastry i tak podawaj.
Smacznego!
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB