-
14 -
1825 -
2076 -
8
4588 plików
687,44 GB
Tort owocowy
Składniki
biszkopt
* mąka pszenna 25 dkg
* jajka 5 sztuk
* cukier 20 dkg
* proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
krem
* truskawki 50 dkg
* jajka 3 sztuki
* cukier 20 dkg
* śmietana 36% 2 szklanki
* żelatyna 3 łyżki
do nasączenia
* sok owocowy 1 szklanka
Sposób przyrządzenia
Na biszkopt:
utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, wlać ciasto. Piec 45-50 minut w temp. 180 stopni C. Wystudzić, przekroić na 3 płaty.
Na krem:
umyte truskawki obrać z szypułek, zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody.
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę, żelatynę podgrzać, rozpuścić, śmietanę ubić i dodać zmiksowane truskawki, żółtka, żelatynę oraz pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Płaty ciasta nasączyć sokiem owocowym i przekładać masą truskawkową. Boki i wierzch tortu posmarować kremem i dowolnie udekorować.
Nie ma plików w tym folderze
-
0 -
0 -
0 -
0
0 plików
0 KB