-
20042 -
5349 -
194529 -
22
219953 plików
496,17 GB
Korowaj jest tradycyjnym ciastem, rodzajem słodkiego, wypełnionego bakaliami, drożdżowego kołacza. Według tradycji i legend do jego przygotowania niezbędna również była woda z siedmiu rzek i mleko od najlepszych krów we wsi. Jednak oprócz samego smaku, w korowaju weselnym bardzo ważny był jego wygląd: należało go suto ozdabiać drożdżowymi ptaszkami, kwiatkami, listkami. W korowaj weselny wtykano również żywe gałązki ozdobnych krzewów. Wszystkie ozdoby miały zapewniać Parze Młodej szczęście i powodzenie.
Korowaj weselny mógł być pieczony jedynie przez matkę chrzestną, a druhny i wszystkie panie stanu wolnego, zajmowały się przygotowaniem ozdób, tzw. „korowajczyków”. Korowaj był wypiekany dzień przed ślubem i rozdawany gościom weselnym następnego dnia. Dziś jego funkcję pełni tort weselny. Jego wypiekowi towarzyszył cały obrzęd i specjalne pieśni:
- sortuj według:
-
0 -
89 -
0 -
0
89 plików
19,1 MB