Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Natalia-UK
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Dziękuje kochani za pamięć i piękne wpisy🌹ℒℴѵℯ

widziany: 18.08.2024 16:09

  • pliki muzyczne
    29701
  • pliki wideo
    19883
  • obrazy
    340505
  • dokumenty
    22409

419015 plików
9397,68 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
Natalia-UK
◄☼► Slonzok-knipser
 
◄☼► Sport - Soczi
 
◄☼► Animacje - obrazki
 
◄☼► Animacje weselne
 
Animacje weselne HD
Animacje weselne 1
◄☼► Bardzo ciekawe filmiki
 
◄☼► Czcionki
 
Fonty – Czcionki
nowe DODATKI
◄☼► Do chomika
 
◄☼► Drinki
 
Drinki
◄☼► Dyskografia
 
◄☼► Dzień Kobiet
◄☼► EURO 2016
◄☼► Fontanny muz
◄☼► GALERIA ◄☼►
 
◄☼► ► KARTKI INNYCH CHOMICZEK
 
◄☼► ANIMACJA
 
◄☼► ANTYKI
 
♣ Antyki
◄☼► AWATARY
 
♣ Awatary
♣1500 NOWYCH AWATARÓW (adrenal ina100)
♣avatar
♣Avatary
◄☼► BIBELOTY I
 
◄☼► CIEKAWOSTKI
 
◄☼► CUDA ŚWIATA
 
► Cuda świata
► Naturalne zjawiska
► Wybrano ósmy cud świata!
◄☼► DLA CIEBIE
 
◄☼► DLA DZIECI
 
◄☼► DNI TYGODNIA
 
◄☼► DRINKI I
 
◄☼► DZIĘKUJĘ
 
▪♣ Dziękuję
▪♣ Dziękuję
 
▪♣ Dziękuję _
▪♣ Podzięko wanie
▪♣ Kartki - dziękuje
◄☼► EKSKLUZYWNE
 
◄☼► FLORA
 
◄☼► GÓRY
 
◄☼► HISTORIA
 
◄☼► KARTKI Z MUZYKĄ
 
♣ Obrazki z muzyką - śliczności
◄☼► KAWA HERBTA i
 
◄☼► KOBIETA MĘŻCZYZNA
 
◄☼► KOMPOZYCJE
 
◄☼► KOMUNIKACJA
 
► Salon samochodowy
 
♣ Stare samochod y
♣ Świetne samochod y
► Statki
► Targi motoryzacyj ne Bangkok
◄☼► KOŚCIELNE
 
◄☼► KRAJE ŚWIATA
 
◄☼► KULINARIA
 
◄ Ciekawostki kulinarne ważne
♣ Anielska Kuchnia II
 
♣ Anielska kuchnia
♣ Dlaczego Czosnek
♣ Filmy kulinarne
♣ Kucharze świata
♣ Kuchnia po śląsku
♣ Kuchnie świata
 
♣ Kulinaria
♣ Łatwa kuchnia indonezyjsk a 2
♣ - Proste bez pieczenia
♣ Przepisy - rozmaite (gotowanie i pieczenie)
 
♣ Przepisy greckie
 
♣ Ale pycha (przepis y)
♣ Sałatki
♣ Surów ki-pr zepis y
♣ Pyszne słodkie wypieki - polecam
♣ Pyszności - polecam
 
♣ Wypieki jak domowe
♣ Smaki Polskie
♣ Wina i
♣ Ciasta pyszne
♣ Dekoracja potraw
♣ Dekoracja stołów
♣ Interesując e pomysły na podanie wędlin
♣ Jak zrobić dobrą kawę
♣ Picca i zapiekanki
♣ Przepisy na sałatki
♣ Przepisy sprawdzone z netu - łatwe i smaczne
♣ Ryby
♣ Sposoby wiązania warkoczy
♣ Zupy wiosenne
◄☼► KWIATY
 
◄☼► MEDYCYNA
 
◄☼► MIŁOŚĆ
 
◄☼► NARODOWOŚCI
 
► Cyganie + rar
► Domy najbogatszy ch Cyganów
◄☼► NAUKA
 
► Atlasy
 
► Budowle-cud eńka
 
♦ Najbardz iej luksusow e osiedla w Polsce
♦ 100 najwięks zych odkryć
► Przydatne każdemu
◄☼► OBRAZKI RÓŻNE
 
◄☼► OKOLICZNOŚCIOW E
 
◄☼► POEZJA
 
◄☼► PORY ROKU
 
◄☼► POZDROWIENIA
 
◄☼► PRZYJAŹŃ
 
◄☼► PUZZLE
 
► Puzzle
► Puzzle - różne ciekawe
◄☼► RAMKI
 
◄☼► REGIONALNE
 
► Obrazki - świat
► Śląskie
► Żywiecczyzn a
◄☼► ROZRYWKA
 
◄☼► ! _ GIF- y
◄☼► SALON KOSMETYCZNY
 
♣ Porady dla skóry
♣ Rozgrzewają ce kąpiele
◄☼► ŚLUBNE
 
♣ Ślub
 
♣ Ślubne
 
♣ Świece galeria
♣ Zaproszenia na ślub
◄☼► SMACZNE OBRAZKI
 
◄☼► SPORT
 
◄☼► ŚWIĘTA B.N
 
◄☼► SZTUKA
 
◄☼► TAPETY
 
◄☼► TERAPIA
 
♥Terapia śmiechowa - naprawdę warto
♣Filmiki z humorkie m
◄☼► URODZINY I
 
◄☼► WARZYWA OWOCE
 
◄☼► WNĘTRZA
 
◄☼► ZABYTKI
 
♣ Park miniatur zabytków Dolnego Śląska
 
♣ Klasztor y
♣ Park Miniatur Zabytków Dolnego Śląska
♣ Zabytki - zobacz
◄☼► ZDROWIE
 
◄☼► ZMYSŁOWE
 
♣ Delikatnosc bez granic
 
♣ Świat cudownyc h obrazków
♣ Imperium zmysłów
♣ Kocham piękno
◄☼► ZNANI I LUBIANI
 
♣ Kate i William
♣ Kensington Palace - historia przeklętego pałacu, w którym zamieszkali Kate i William
◄☼► ZWIERZYNIEC
◄☼► GALERIA 3◄☼►
 
◄☼► GALERIA2 ◄☼►
 
◄☼► Gry
 
◄☼► Kamil Stoch
 
Kamil Stoch
◄☼► Mam talent
 
▪♣ Super talent
◄☼► Moje audycje radiowe (priv)
◄☼► Muzyka
 
◄☼► Nowe ramki
 
nowe RAMKI
◄☼► Odchudzanie
 
◄☼► Papież
 
◄☼► Policja inter
 
♣ Bezpieczeństwo Unii Europejskiej - zagrożenia
♣ Stop mobbingowi
◄☼► Polityka
◄☼► Prezentacje
 
◄☼► Programy
 
◄☼► Przepisy -afrodyzjaki-zapa chy i smaki
 
◄☼► Sławni - odeszli
 
◄☼► Świat
 
◄☼► ŚWIĘTA B.N
◄☼► VIDEO
 
Muzyczne
Clipy
Clipy video
◄☼► Video clipy
 
clipy
muzyczne
śliczne
◄☼► Warto zobaczyć
 
◄☼► Zdrowie
 
● Ćwiczenia - kręgosłup
◄☼►FILMY
 
Lincoln
Wykonać wyrok
█ PREZENTY- █
█SCEENY█
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
  • 42 KB
  • 10 maj 13 16:41
orzezwiajacy pomysl na letni lunch

Składniki

jajka, 1 na osobe
botwinka, peczek
buraki, 2 srednie
ogorek swiezy, 1 sredni
rzodkiewka, peczek
koperek, peczek
szczypiorek (drobny), peczek
koncentrat barszczu, 1 buteleczka
maslanka, 2 litry
sol, do smaku
pieprz, do smaku
cukier, do smaku

Przygotowanie

Botwinke myjemy dokladnie, szatkujemy calosc za wyjatkiem korzonkow. Buraki obieramy i scieramy na duzych oczkach.Oba skladniki blanszujemy we wrzatku przez 2-3 minuty.
Obieramy ogorek (usuwajac nasionka i jak kto woli skorke) i kroimy w kosteczke. Rzodkiewke oddzielamy od naci i korzonkow, myjemy i kroimi na czastki. Koperek i szczypiorek siekamy. Pamietajmy, zeby oddzielic z koperku grubsze lodyzki (mozna je pozniej uzyc przy gotowaniu mlodych ziemniaczkow).
Tak przygotowane warzywa laczymy z maslanka i koncentratem barszczu i doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Koncentratu dodajemy tyle aby uzyskac intensywny rozowy buraczkowy kolor. Chlodnik jest pyszny jesli troche postoi i przejdzie smakami. Podajemy z jajkiem na twardo. Smacznego :)
  • 21 KB
  • 10 maj 13 16:41
Wiosenna lekka zupa z botwinki. Bardzo pożywna. Można jeść ją również jako chłodnik.

Składniki

pęczek botwinki
3 ziemnaki
2 większe buraki
sól pieprz do smaku
woda, 500ml
łyżka masła
smietana 18%, 200ml
3-4 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Pokroić i posiekać botwinkę, buraki oraz ziemniaki. Do garnka wlać wodę i wrzucić produkty, oprócz zielonej części botwinki. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Następnie wrzucić posiekaną botwinkę, nadal gotując. Dorzucić łyżkę masła, przyprawić. Odlać 100ml zupy do kubka ze śmietaną, zamieszać i wlać do garnka. Podgotować jeszcze chwile i gotowe.
  • 37 KB
  • 10 maj 13 16:41
Smaczne danie na letnie popołudnie

Składniki

botwinka razem z buraczkami, 1 duży pęczek
ogórek, 2
posiekany koperek, 1 pęczek
posiekany szczypiorek, 1 mały pęczek
jajka ugotowane na twardo, 2
czosnek, 2 ząbki
Kefir Milandia Fresh, 1 litr
Śmietana Pro-zdrowotna Omega 3&6 Milandia, 200 ml
rzodkiewka, 1 pęczek
5-6 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.
Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.
  • 37 KB
  • 10 maj 13 16:41
Pyszna, prosta w przygotowaniu, pełna witamin zupa.

Składniki

wywar mięsny, litr, półtora
pęczek botwinki razem z buraczkami
młoda marchewka
młoda pietruszka
kawałek pora
młody niewielki seler
sól, pieprz
ew.sok z cytryny lub koncentrat barszczu czerwonego
łyżka śmietany na osobę
jajko, 1
ziemniaki 2 (ja użyłam młodych)
3-4 os.
60 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Warzywa oczyścić, marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaki w kosteczkę, botwinkę umyć i drobno posiekać, buraczki pokroić w cienkie plastry. Por, selera i piertuszkę pozostawić w całości.
Ugotować bulion, ja użyłam kawałek schabu z kością. Do gotującego się wywaru wrzucić wszystkie warzywa, oprócz botwinki. Gotować do miękkośći. Dorzucić posiekaną botwinkę, całość jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem, a jeśli lubimy bardzej zdecydowane smaki do zupy można dodać sok z cytryny lub koncentrat barszczu czerwonego.
Zupę rozlać do miseczek, podawać z kleksem śmietany, ćwiartką jajka i koperkiem lub szczypiorkiem.
Smacznego :)
  • 24 KB
  • 10 maj 13 16:39
Bardzo lubię tą zupę. Jest delikatna i sycąca jednocześnie:)

Składniki

2 litry bulionu
250 ml śmietany 18%
1 duża marchewka starta na grubej tarce
1 pietruszka również starta
0,5kg botwinki
mąka do zagęszczenia
sok z cytryny
3-4 os.
30 min
średnie
przystępne
Przygotowanie

Marchewkę i pietruszkę chwilę podgotować w bulionie. Dodać drobno pokrojoną botwinkę. Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut. Dodać śmietanę wmieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować ciągle mieszając, a na koniec dodać sok z cytryny.
  • 90 KB
  • 10 maj 13 16:39
Liście, czerwona łodyga i niewielkie korzenie. Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej...

Przede wszystkim botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy pokroić w drobną kostkę lub talarki i albo zamarynować w soku z cytryny i czosnku, albo upiec z dodatkiem oliwy z oliwek i ulubionych przypraw. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Dodatki?


Pomidory, czerwona cebula, świeżo mielony kolorowy pieprz i olej lub oliwa stworzą prostą sałatkę. Sery - mozarella, kozi, płatki parmezanu, feta, czy nawet brie - owoce, np. soczysta gruszka, czy jabłko i sos na bazie miodu, oliwy z oliwek i kilku kropel octu balsamicznego pozwolą odkryć wykwintny smak botwiny. Do liści i kawałków buraczka możemy także dodać ugotowane krewetki koktajlowe, a całość doprawić sokiem z cytryny i zielonym pesto.


Zaskoczyć mogą także dania z botwiny. Ot, chociażby zwykła na pozór jarzyna, ale na sposób belgijski. Liście i łodygi drobno szatkujemy, dusimy na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, soli i kolorowego mielonego pieprzu. Gdy odpowiednio zmiękną, dodajemy nieco soku cytryny i pokruszonego, koziego sera. Podajemy na ciepło jako dodatek do dań głównych lub lekki podwieczorek.


Botwinkę możemy także zapiec. Doskonale smakuje na tarcie, z suszonymi pomidorami, szalotkami i uprażonymi pestkami słonecznika oraz zestawem ulubionych ziół i parmezanem. Świetnie wypada także zapiekana solo, bez ciasta, z czerwoną cebulą i wbitymi całymi jajami na wierzch, oprószona słodką papryką.


Liście botwiny mogą posłużyć nam jako farsz do lekkich, wiosennych pierożków. Wystarczy, że udusimy ją na oliwie, tak jak tę po belgijsku, a zamiast sera koziego dodamy fetę i wyrobimy na gładka masę. Drobno szatkowane liście botwiny możemy także dodać do bułek, zawinąć w ciasto francuskie lub nafaszerować drożdżowe paszteciki.


Botwinka polubi dodatki innych warzyw liściastych. Świetnie wypada uzupełniona szpinakiem, a także rukolą czy inną sałatą. Jako warzywo niedoceniane aż prosi się o eksperymenty kulinarne i poszukiwanie nowych zastosowań. A wszystkim, którzy nie wyobrażają sobie otwarcia sezonu botwinkowego bez zupy polecamy przepisy i na chłodnik, i na barszcz ukraiński... Smacznego!
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    6
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

6 plików
251 KB




Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności